שלום יהודה לייב גינזבורג: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
 
(53 גרסאות ביניים של 25 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
הרה"ח ר' '''שלום יהודה לייב גנזבורג''' ענולד בג' [[חשון]] [[תרפ"א]].  
[[קובץ:האחים היישקע, לייבל ואיצ'קע.jpg|ממוזער|הרב שלום יהודה לייב גינזבורג במרכז התמונה, עם אחיו [[יצחק גנזבורג|איצ'קע]] ו[[צבי הירש גנזבורג|היישקע]]]]
הרב '''שלום יהודה לייב גינזבורג''' ([[ג' חשון]] [[תרפ]] - [[ז' תמוז]] [[תשמ"ה]]) היה [[בעל שמועה]] חסידי, בוגר ישיבות [[תומכי תמימים]], וממפיצי [[תורת החסידות]] ב[[בני ברק]].


הוריו רצו לקרוא לו ע"ש כ"ק [[אדמו"ר הרש"ב]] נ"ע, שנסתלק חצי שנה לפני כן, אך שמו של אביו הי' דובער, ועל כן נתנו לו את השם "שלום", כשלזה הוסיפו "יהודה לייב", על שם סבו מצד אמו, הרה"ח ר' [[יהודה לייב דוטליבוב]] ע"ה.
==תולדות חיים==
נולד ב[[ג' חשון]] [[תרפ"ה]] כבן בכור לאביו הרב [[משה דובער גינזבורג|משה דובער]] ולאמו מרת דאבא ב[[מוסקבה]].


בצעירותו שירת בצבא האדום ברוסיה, ומאוחר יותר עלה עם משפחתו לארץ הקודש, שם למד בישיבת [[תומכי תמימים]] אשר ברחוב קוק 16 ב[[תל אביב]]. בשנת [[תש"ח]] נישא למרת זהבה תבדלחט"א למשפחת חסידה, מהמפורסמות שבחסידות [[גור]], ועבר לגור בעיר [[בני ברק]].
הוריו רצו לקרוא לו על שם [[אדמו"ר הרש"ב]] - שלום בער, אך שמו של אביו היה דובער, לכן קרוא לו את השם "שלום", כשלזה הוסיפו "יהודה לייב", על שם סבו מצד אמו, ר' [[יהודה לייב דוטליבוב]].
ב[[כ' כסלו]] [[תרצ"ח]], עלה עם משפחתו ל[[ארץ הקודש]], שם למד בישיבת [[אחי תמימים תל אביב|אחי תמימים בתל אביב]], בישיבה היה תלמידו המובהק של הרב [[חיים שאול ברוק]], ובפטירתו קרע עליו קריעה כמנהג אבלים.


בהוראת [[הרבי]], שימש כל ימיו כשו"ב בעיר. מספרים עליו, כי היה בקי בכל ה[[שו"ע]] ומפרשיו - בעל פה!. בערך בשנת [[תשל"ו]], נסע עם זוגתו ובניו (הרהר' [[יוסף שמחה גנזבורג|יוסף שמחה]], רב היישוב עומר, והר' [[משה דוב גנזבורג|משה דוב]] שליט"א, שליח כ"ק אד"ש בחיפה, ובתו מרת רות תי' הנדלס, כשהאח השלישי - הרה"ח ר' [[חיים לוי יצחק גנזבורג|חיים לוי יצחק]] שליט"א - משפיע בישיבה בכפ"ח - נשאר ב[[ארץ הקודש]]) ל[[אוסטרליה]], לשמש שם כשו"ב. שם שהה מספר שנים, ולאחר מכן חזר ארצה.
בשנת [[תש"ח]] [[נישואין|נשא]] את מרת זהבה בת הרב מנחם זאב בוטשאן-חסידה{{הערה|חסידה הינו התרגום של תיבת 'בוטשאן' בשפה הפולנית. היה חסיד אלכסנדר, וקשור גם ל[[חסידות גור]].}}. אחרי החתונה התיישב ב[[תל אביב]] ומאוחר יותר עבר לגור בעיר [[בני ברק]].


בתחילת שנות המ"מים חלה, ובז' [[תמוז]] [[תשמ"ה]] נפטר בדמי ימיו, והוא בן שישים וארבע בלבד.  
למד [[סמיכה לרבנות]], והוסמך על ידי הרב הראשי [[יצחק אייזיק הרצוג]] והרב צבי פסח פרנק.


הרהר' [[משה ארנשטיין]] משפיע ראשי בישיבת חח"ל צפת מספר עליו, כי ב[[בני ברק]] היו ידועים שני חסידים בלבד שהחזיקו באתרוג [[קאלאבריה]]. השני מביניהם הי' הרב גנזבורג ע"ה, ולו ה[[אתרוג]] הקטן יותר, אך בכל זאת העדיפו רבים לברך דווקא על שלו, ואחד מהם הסביר זאת "כי אין באתרוג זה שיעור [[חזו"א]]"..
אחרי מלחמת [[תש]] שירת ב[[צה"ל]] בתפקיד [[שוחט ובודק]] עד לשנת [[תשי"ב]], וכשסיים את השירות עבד בהנהלת חשבונות.
 
לקראת שנת [[תשל"ז]] נסע עם זוגתו ושניים מילדיו, הרב [[משה דוב גינזבורג|משה דוב]] ובתו רות, לסידני לעבודה ב[[שחיטה]] שם שהה מספר שנים אז חזר לארץ. שני בניו האחרים, הרב [[יוסף שמחה גינזבורג|יוסף שמחה]] והרב [[חיים לוי יצחק גינזבורג|חיים לוי יצחק]] נותרו בארץ, הראשון כ[[שליח]] והשני כתלמיד ב[[תומכי תמימים]].
 
היה ידוע כאומן במסירת סיפורים, ועסק הרבה בלימוד בכלל ובחסידות בפרט, בתפילה באריכות וב[[התוועדות|התוועדויות]] בין [[אנ"ש]].
 
במשך שנים רבות (בפרט בצעירותו) אירגן והנחה פעילות רבה של [[צא"ח]] בין בני תורה, ובפרט בישיבות תיכוניות, התוועדויות (במיוחד ב[[י"ב תמוז]] ו[[י"ט כסלו]]) ושיעורי [[תניא]] וחסידות.
 
מידי שבת היה מסתובב בין בתי הכנסת בשכונות החדשות בבני ברק, [[הקהלת קהילות|לחזור דברי חסידות בפני הקהל]]. בתחילת {{קישור אם קיים|שנות המ"מים}} חלה, וב[[ז' בתמוז]] [[תשמ"ה]] נפטר והוא בן שישים. ונטמן ב[[בית העלמין בצפת]].


== משפחתו ==
== משפחתו ==
;ילדיו
*הרב [[יוסף שמחה גינזבורג]] - [[שליח]] [[הרבי]] ורב היישוב עומר.
*הרב [[חיים לוי יצחק גינזבורג]] - [[משפיע]] בישיבת [[תומכי תמימים ראשון לציון]] וכותב טור שבועי ב[[שבועון בית משיח]].
*מרת רות הנדלס, חיפה.
*הרב [[משה דוב גינזבורג]] - [[שליח]] [[הרבי]] ומנהל [[בית חב"ד]] המרכזי בעיר [[חיפה]].


*בנו הבכור - הרה"ח ר' יוסף שמחה שי' - שליח כ"ק אד"ש ורב היישוב עומר.
{{הערות שוליים}}
*הרה"ח ר' חיים לוי יצחק שי' - משפיע בישיבת תות"ל ראשון לציון וכותב טור שבועי בעיתון "בית משיח".
{{מיון רגיל:גינזבורג, שלום יהודה לייב}}
*מרת רות הנדלס תי', חיפה.
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ]]
*הרה"ח ר' משה דוב גינזבורג - שליח כ"ק אד"ש ומנהל בית חב"ד המרכזי בעיר חיפה.
[[קטגוריה:חסידים בתקופת אדמו"ר שליט"א]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ]] [[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר שליט"א]]
[[קטגוריה:בוגרי אחי תמימים תל אביב]]
[[קטגוריה:אישים בבני ברק]]
[[קטגוריה:אישים הטמונים בבית העלמין בצפת]]
[[קטגוריה:משפחת גינזבורג]]
[[קטגוריה:בעלי שמועה]]
[[קטגוריה:אישים שנולדו בשנת תרפ"ה]]
[[קטגוריה:אישים שנפטרו בשנת תשמ"ה]]
163

עריכות

תפריט ניווט