מוחין דגדלות ומוחין דקטנות: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
(ביטול גרסה 457580 של להתראות (שיחה))
תגית: ביטול
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
'''מוחין דקטנות ודגדלות'''
'''מוחין דקטנות ודגדלות'''


תורת החסידות משתמשת פעמים רבות במושגים '''מוחין דקטנות''' (שלפעמים נקראים גם '''מוחין דיניקה''') ו'''מוחין דגדלות''' הלקוחים מ[[תורת הקבלה]]. מושגים אלו מתארים שני אופנים בהשפעת ה[[מוחין]] על ה[[מידות]], ושני אופנים אלו קיימים בפשטות אצל כל אדם, בעבודת ה', במצוות, בזמן ובספירות.
המושגים '''מוחין דקטנות''' (שלפעמים נקראים ''מוחין דיניקה''') ו'''מוחין דגדלות''' לקוחים מ[[תורת הקבלה]], ומתארים שני אופנים בעליית ה'''[[מידות]]'''{{הערה|המושג 'עליית המידות' מבטא שעל ידי התבוננות מעלים את המידות מהדרגה בה נבראו לדרגה גבוהה יותר.}}: באופן הראשון עליית המידות נפעלת ע"י '''ירידת''' המוחין{{הערה|כפי שמתבאך בערך [[ישראל סבא ותבונה|תבונה.}}, ובאופן השני עליית המידות באה ע"י '''עליית''' המוחין.


בכללות מוחין '''דקטנות''' לעומת '''דגדלות''' הם כדוגמת שכל ה[[בהמה]] לעומת ה[[אדם]]: אוכלת את המתוק לה ומואסת במר, ו(למרות שיש לה [[שכל]]) כל התנהגותה מוכתבת רק על ידי המידות. לעומתה האדם משתדל לכוון התנהגותו על פי הבנתו, גם אם זה בניגוד למדותיו.
למרות ש'''בשני''' האופנים מדובר על התעלות המידות - מדובר בדרגה שונה לגמרי, ועד שדומה להבדל בין [[בהמה]] ל[[אדם]]: הבהמה אוכלת את המתוק לה ומואסת במר, וכל התנהגותה מוכתבת רק על ידי המידות. האדם לעומתה משתדל לכוון התנהגותו על פי הבנתו, גם אם זה בניגוד למדותיו.


==באדם==
==באדם==
1,618

עריכות

תפריט ניווט