ק.ג.ב.: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הוסרו 1,958 בתים ,  22 במאי 2023
(12 גרסאות ביניים של 8 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
[[קובץ:סמל_KGB.png|שמאל|ממוזער|150px|סמל הארגון]]
[[קובץ:סמל_KGB.png|שמאל|ממוזער|150px|סמל הארגון]]
{{עריכה|כתיבה אנציקלופדית}}
'''הוועדה לביטחון המדינה''' של [[ברית המועצות]] (ברוסית: Комите́т Госуда́рственной Безопа́сности{{כ}}{{הערה|בהגיה עברית: קוֹמִיטֶט גּוֹסוּדַּרְסְטְוֶנוֹי בֶּזוֹפַּסְנוֹסְטִי.}}, בראשי תיבות: '''ק.ג.ב.''') היא המשטרה החשאית הסובייטית שהופקד על בטחון הפנים של ברית המועצות. בתחילת הקמתו שמו של הארגון היה צ'.קה. הוא הוקם בשנת [[תרע"ח]] בעיצומה של [[מלחמת העולם הראשונה]] כאשר המפלגה הבולשביקית השתלטה על המדינה והתקיים עד לפירוקה הסופי של ברית המועצות בשנת [[תשנ"ב]].
'''הוועדה לביטחון המדינה''' של [[רוסיה|ברית המועצות]] (ברוסית: Комите́т Госуда́рственной Безопа́сности{{כ}}{{הערה|בהגיה עברית: קוֹמִיטֶט גּוֹסוּדַּרְסְטְוֶנוֹי בֶּזוֹפַּסְנוֹסְטִי.}}, בראשי תיבות: '''ק.ג.ב.''') היה הארגון החשאי שהופקד על בטחון הפנים של ברית המועצות, שהחליף שמות רבים במהלך קיומו. הארגון הוקם בשנת [[תרע"ח]] בעיצומה של [[מלחמת העולם הראשונה]] כאשר המפלגה ה[[בולשביקים|בולשביקית]] השתלטה על המדינה, והתקיים עד לפירוקה הסופי של ברית המועצות בשנת [[תשנ"ב]].
 
הארגון במשך השנים רדף את [[אדמו"ר הריי"צ]] וחסידי חב"ד עקב שמירה על ה[[יהדות]].


==היסטוריית הארגון==
==היסטוריית הארגון==
הארגון הוקם בה' כסלו שנת [[תרע"ח]] בעיצומה של [[מלחמת העולם הראשונה]], בזמן שהמפלגה הבולשביקית הצליחה להפיל את השלטון ולהשתלט באופן דיקטטורי על מוסדות הממשלה.
הארגון הוקם בה' כסלו שנת [[תרע"ח]] בעיצומה של [[מלחמת העולם הראשונה]], בזמן שהמפלגה הבולשביקית הצליחה להפיל את השלטון ולהשתלט באופן דיקטטורי על מוסדות הממשלה. האירגון הוקם בשם צֶ'קַה - הוועדה המיוחדת הכלל-רוסית למאבק במתנגדי המהפכה ובחבלה{{הערה|ברוסית: Всероссийская чрезвычайная комиссия по борьбе с контрреволюцией и саботажем, ЧК.}}.
 
ראש המפלגה הבולשבקית [[לנין]] את "הוועדה הכל-רוסית המיוחדת למלחמה במהפכנות-הנגד ובחבלה", (Всероссийская чрезвычайная комиссия по борьбе с контрреволюцией и саботажем) שנודעה בקיצור כ"הוועדה המיוחדת", ובראשי תיבות: צֶ'קַה (ЧК) ומטרתו היה ליהאבק במתנגדי המהפכה הבולשביקית-קומוניסטית.
 
הארגון, שהיה למשטרה החשאית הראשונה בתולדות המשטר הסובייטי, באמצעות הקמתה ביקש לנין להתמודד בצורה יעילה עם האנרכיה שגרמה מלחמת האזרחים, ולרסן את הכוחות שסיכנו את המשך קיומה של המהפכה.
 
ה צֶ'קַה (ЧК).עבר גלוגלים הרבים, הגיע ל נקוד, קגב, יהודים בכלל וחסידים בפרט, הזדעזע לשמוע את שמות ארגונים החשאים הללו שהפילו אימה מרובה, ונודעו כאלמים ורצחניים.


הצ'קה עסקה כבר מהשלבים הראשונים בחיסול והרג רב. בראש ובראשונה רצחו אנשי הצ'קה את המעמדות החברתיים הישנים - אצילים, קצינים, שרים במשטר המלוכני. בעלי אדמות ובורגנים רבים נאסרו בהנחייתו של לנין, וחלקם נאלצו להימלט מהמדינה לאחר פרוץ המהפכה. בתחילה הדת הנוצרית היוותה מוקד מרכזי להתקפה בידי המשטר החדש, וכמרים רבים הוצאו להורג. ביולי 1918 הוצאו להורג ללא משפט הצאר המודח ניקולאי השני ובני משפחתו, שהוחזקו על ידי הבולשביקים ביקטרינבורג, פעולה שיש הטוענים שנעשתה בפקודתו החשאית של לנין.
באמצעות הקמת האירגון ביקש לנין להתמודד בצורה יעילה עם האנרכיה שנגרמה ע"י מלחמת האזרחים, ולרסן את הכוחות שסיכנו את המשך קיומה של המהפכה.


בתגובה לניסיון התנקשות בחייו של לנין, הוכרז בתשרי תרע"ט על מדיניות "הטרור האדום", שחלקה הגדול נעשה בהכוונתו של לנין. אנשי הצ'קה וחיילי הצבא האדום פתחו בהרג שיטתי של שבויי מלחמה מהכוחות הלבנים, של תומכיהם ושל קבוצות אחרות שנחשדו במרד נגד המשטר. אחרים נשפטו על ידי בתי משפט מיוחדים ונשלחו למחנות עבודת כפייה, כשהעבודות הקשות ביותר הוטלו על המתנגדים הגלויים למשטר. על פי ההערכות, בין כ-250 ל-500 אלף בני אדם נהרגו בתקופת "הטרור האדום". (במקביל אליו התקיים גם "הטרור הלבן", במסגרתו נהרגו תומכים רבים של הבולשביקים ונערכו פוגרומים נרחבים ביהודים).
האירגון שימש כזרוע הצבאית והביצועית של המפלגה הבולשביקית, הגוף העיקרי שתיחזק את מחנות המעצר ומנגנון הדיכוי הממשלתי.


בתחלה הרגו רק את חברי המפלגות אנטי סוציאליות, אך כאשר הרגשו הבולשבקים מספיק בטוחים בשלטנם, התחילו להרוג גם את חברי המפלגות הסוציאליות.
בתחילה מוקמו משרדי הארגון בסמיכות למשרדי הממשלה ב[[סנט פטרבורג]], אך מספר חודשים לאחר מכן עברו משרדיו יחד עם משרדי הממשלה ל[[מוסקבה]] ונקבע בכיכר לוביאנקה, בבניין שהולאם על ידי הממשלה מחברת ביטוח פרטית כחלק מהמהפכה ה[[קומוניזם|קומוניסטית]] ששללה זכויות אישיות מאזרחים פרטיים והלאימה את הרכוש.


בתחילה מוקמו משרדי הארגון בסמיכות למשרדי הממשלה ב[[סנט פטרבורג]], אך מספר חודשים לאחר מכן עברו משרדיו יחד עם משרדי הממשלה ל[[מוסקבה]] ונקבע בכיכר לוביאנקה, בבניין שהולאם על ידי הממלשה מחברת ביטוח פרטית כחלק מהמהפכה ה[[קומוניזם|קומוניסטית]] ששללה זכויות אישיות מאזרחים פרטיים והלאימה את הרכוש.
במשך שנים היו לארגון שמות רבים, שמותיו הידועים הינם: '''צ'קה''', '''ג.פ.או.''' (מ[[תרפ"ב]]), '''או.ג.פ.או'''(מ[[תרפ"ג]]), ו'''נ.ק. ו. ד.'''(מ[[תרצ"ד]]) , '''ק.ג.ב.'''(מ[[תשי"ד]]). האירגון עסק בהשלטה דיקטטורית של רצונותיו של העריצים שעמדו בראש הממשל. בתקופה בה פעל הארגון נערכו 'טיהורים' רבים, כשפקידי האירגון מוציאים להורג מאות אלפי אזרחים ללא דין וחשבון, ושולחים לגלות ב[[סיביר]] מיליונים. ההערכות הם שרק בתקופת שלטונו של [[סטאלין]] נעצרו ברוסיה כ-4 מליון איש, מתוכם הוצאו להורג כשבע מאות אלף איש.ע''פ הערכות אחרות מס' העצורים היה עד מליון וחצי איש וכמחציתם נרצחו
 
בשנים מאוחרות יותר החליף הארגון שמות רבים, שמותיו הידועים הינם: '''צ'קה''', '''ג.פ.או.''', '''או.ג.פ.או''', '''ק.ג.ב.''', ו'''נ.ק. ו. ד.'''. ועסק בהשלטה דיקטטורית של רצונותיו של העריצים שעמדו בראש הממשל. בתקופה בה פעל הארגון נערכו 'טיהורים' רבים, כשפקידי הק. ג. ב מוציאים להורג מאות אלפי אזרחים ללא דין וחשבון, ושולחים לגלות ב[[סיביר]] מספרים דומים. ההערכות הם שבתקופת שלטונו של [[סטאלין]] נעצרו ברוסיה כ-20 מליון איש, מתוכם הוצאו להורג שבע מליון איש.


==היבסקצייה==
==היבסקצייה==
שורה 26: שורה 19:
עם הקמת הממשלה הסובייטית נאסרו התכנסויות ציבוריות מחשש לארגון מרד בשלטון הסובייטי, ונאסר חינוכם של נערים צעירים שיועדו להתחנך על ברכי המפלגה הקומוניסטית.
עם הקמת הממשלה הסובייטית נאסרו התכנסויות ציבוריות מחשש לארגון מרד בשלטון הסובייטי, ונאסר חינוכם של נערים צעירים שיועדו להתחנך על ברכי המפלגה הקומוניסטית.


לצורך השלטת דעותיהם של אנשי הממשל, הוקמה מחלקה יהודית מיוחדת, שתפקידה היה לגדוע כל פעילות יהודית, ולאסור את המארגנים ולדאוג שלא יוכלו לחזור ולפעול.
לצורך השלטת דעותיהם של אנשי הממשל, הוקמה מחלקה יהודית מיוחדת במפלגה בולשביקית, שתפקידה היה לגדוע כל פעילות יהודית, להלשין על המארגנים לאו.ג.פ.או. ולדאוג שאלה לא יוכלו לחזור ולפעול.
 
אנשי המחלקה שהיו יהודים בעצמם, רדפו את [[אדמו"ר הריי"צ]] ואת [[שלוחים|שלוחיו]], אולם למרות זאת רשת ה[[ישיבה|ישיבות]] המחתרתיות ה[[תלמוד תורה|חדרים]] המחתרתיים וה[[מקווה|מקוואות]] שהוקמו בחשאי בכל רחבי [[רוסיה]], המשיכו להתקיים על אף פעולות המשטרה החשאית.  


אנשי המחלקה שהיו יהודים בעצמם, רדפו את [[אדמו"ר הריי"צ]] ואת [[שלוחים|שלוחיו]], אך לא הצליחו למוטט את רשת ה[[ישיבה|ישיבות]] המחתרתיות ה[[תלמוד תורה|חדרים]] המחתרתיים וה[[מקווה|מקוואות]] שהוקמו בחשאי בכל רחבי [[רוסיה]], ולא הצליחו לכבות את הגחלת היהודית.
==לקריאה נוספת==
*'''מלחמה בשניאורסון''', {{שבועון בית משיח}} [[י"ג סיון]] [[תש"פ]] עמוד 32


{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}


[[קטגוריה:ברית המועצות]]
[[קטגוריה:ברית המועצות]]
משתמש אלמוני

תפריט ניווט