שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 96 בתים ,  20:42, 14 באוקטובר 2020
אין תקציר עריכה
'''סידור לחתנים''' הינו נוהג בקרב חסידי חב"ד ב{{ה|דור השביעי}}, הנוהגים להתפלל את [[תפילת מנחה]] הסמוכה לחתונה ל[[חתונה]] מתוך סידורו האישי של [[הרבי]], אותו נוהג הרבי להעניק לחתנים תוך כדי שאומר: "זאָלסט אויסבעטן אַלע גוטע זאַכן" [= תבקש כל טוב].
==היסטוריה==
עם הגעתו של הרבי לחופי [[ארצות הברית]], לאחר שהצליח להימלט מאירופה בזמן [[השואה]], החל לערוך [[סידור קידושין]] בשמחות ה[[חתונה]] החב"דיות שהתקיימו בסמיכות ל-[[770]], ופעמים רבות אף השתתף גם במעמד ה'[[קבלת פנים]]' ונשא דברים. בהמשך הי' היה הסדר שהרבי גם סידר קידושין וגם אמר את ה ז' השבע ברכות{{הערה|הסדר התחיל בחתונה ר' לייבל פויזנער, שהזמין את החתן של הרבי הקודם [[הרש"ג]] לומר הז' את השבע ברכות, והוא לא הגיע , אזי נתן לרבי את ב' שני הכיבודים, ומאז התחיל הסדר שבדרך כלל, כאשר הרבי סידר קידושים קידושין הרבי גם אמר הברכות.}}.
לאחר [[הסתלקות]]ו של [[אדמו"ר הריי"צ]] בשנת [[תש"י]], נמנע הרבי מלהשתתף בשמחות, וכתחליף לכך החל הרבי להעניק את הסידור האישי שלו לחתנים, על מנת שיתפללו בסידור זה את התפילה האחרונה שלהם קודם החופה, בהתאם למופיע בספרים הקדושים שיש להתפלל תפילה זו בכוונה עצומה.
==התמסדות המנהג==
במשך השנים, כאשר החל הנוהג לפיו בחורים שחתונתם התקיימה במדינה אחרת ניצלו את תקופת הזמן בין השידוך בחתונה לחתונה על מנת ללמוד בחצר הרבי ולהתכונן לחתונה בסמיכות אליו, החלו גם הם להתפלל בסידור, כשהם ניגשים לבקש מהרבי את הסידור בתפילת המנחה האחרונה לשהותם ב-[[770 ]] לפני נסיעתם, ומאז ואילך התפללו את כל התפילות עד החתונה בחגירת אבנט מתחת לחליפה.
עם התרבות החתנים, הפך הדבר לנוהג של קבע, ומספר פעמים במהלך השבוע נעמדו החתנים ובני משפחותיהם בסמיכות לחדר הרבי לפני יציאתו ל[[תפילת מנחה]]{{הערה|בימים בהם נסע הרבי ל[[אוהל אדמו"ר הריי"צ]], המתינו החתנים מוקדם יותר, וקיבלו את הסידור לפני יציאתו של הרבי לנסיעה, וכאשר היו מקרים בהם החתן לא הגיע לקחת את הסידור, או שהרבי יצא לאוהל מבלי שהחתנים ידעו על כך מראש – השאיר הרבי את הסידור אצל אחד המזכירים, דבר המשמש יסוד להנהגה כיום, שהמזכירים מעניקים את הסידור בשליחות הרבי לחתנים.}}, וכאשר הרבי יצא לתפילה – העניק הרבי את הסידור לחתן, וכן העניק מטבע לצדקה ל[[צדקה]] לחתן ובני משפחתו.
כאשר היו מספר חתנים שהיו צריכים להתפלל בסידור באותו יום, העניק הרבי את הסידור לחתן אחד{{הערה|סדר הקדימה בהענקת הסידור במקרים אלו השתנתה מעת לעת: פעמים העניק הרבי זכות קדימה לחתן שמתחתן ראשון, פעמים העדיף להעניק ראשון לכהן, ולפעמים הורה לערוך הגרלה מי מהחתנים יקבל ראשון. היו גם מקרים בהם נקבע הסדר לפי גיל החתנים או לפי סדר האל"ף-בי"ת.}}, והוא היה מעביר את הסידור לחתן הבא אחריו עד שהאחרון היה מחזיר את הסידור ל[[מזכירות הרבי]].
כאשר החל מעמד [[חלוקת דולרים|חלוקת הדולרים]] להתארך ולגרום לעיכוב ביציאת הרבי לתפילת מנחה, החל הרבי להעניק את הסידור לחתנים לפני התחלת החלוקה, וב[[שנת אבלות|שנת האבלות]] אחר הסתלקות [[הרבנית חיה מושקא]], העניק הרבי את הסידור לחתנים ב[[פרזידנט 1304|ביתו הפרטי]] כאשר ירד לתפילת מנחה, והעניק את הסידור לחתנים לפני תחילת התפילה, במעמד כל הקהל.
כאשר הסידור החל להתבלות, ביקשו המזכירים לכרוך אותו ולעטוף אותו, אך הרבי שלל את הרעיון ברצונו שהחתנים יוכלו לנגוע בעצמם בסידור שהרבי ש[[אדמו"ר הריי"צ ]] נגע בעצמו.
==הנוהג כיום==
על יסוד הנהגתו של הרבי להעניק את הסידור לחתנים באמצעות המזכירים{{הערה|כאשר יצא לאוהל של אדמו"ר הריי"צ באופן פתאומי וכדומה.}}, ממשיך נוהג זה גם כיום{{הערה|לאחר כ"ז אדר תשנ"ב החלו המזכירים להעניק את הסידור לחתנים, וביום שישי ב' כסלו תשנ"ג חזר הרבי להעניק את הסידור בעצמו לחתנים לפני תפילת מנחה בחדר המיוחד הסמוך למרפסת שבנו עבור הרבי, ובהמשך – חזר הרבי להעניק את הסידור לחתנים באמצעות המזכירות.}}, כאשר הסידור שקיבלו החתנים מידו הקדושה של הרבי במשך השנים ניתן לחתנים בשליחותו של הרבי על ידי המזכיר הרב [[יהודה לייב גרונר]]{{הערה|או על ידי חתנו הרב בוימגארטן.}}, וסידורו האישי של הרבי ניתן לחתנים על ידי המזכיר [[חיים יהודה קרינסקי]]. החתנים המקבלים את הסידור באמצעות הרב גרונר, מתפללים את התפילה בחדרון הסמוך למשרדו של הרב גרונר, דרכו עבר הרבי לחדר המיוחד במרפסת ב[[המרפסת|מרפסת]] בשנים [[תשנ"ג]]-[[תשנ"ד]].
חתנים רבים נוהגים לקיים את דברי אביו של הרבי, ר' [[לוי יצחק שניאורסון (אב אדמו"ר שליט"א)|לוי יצחק]] , לרבי במכתבו: ללמוד קודם תפילת מנחה מתוך הסידור את [[ליקוטי אמרים - פרק כ"ה|פרק כ"ה בתניא]] "בכוונה ולא בעיון" גם ביום בו מתפללים בסידור, מלבד יום החתונה עצמו (שעליו מדבר ר' לוי יצחק במכתבו).
==הסידור שהוענק לחתנים על ידי הרבי==
10,443

עריכות

תפריט ניווט