רבי יהושע בן לוי: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
{{לשכתב}}
{{לשכתב}}
'''רבי יהושע בן לוי''' (בראשי תיבות: ריב"ל, קרוי גם בר ליואי<ref>סנהדרין צח א ועוד</ref>) היה [[תנא]] מדור המעבר בין התנאים לאמוראים, האחרון ששמו נזכר במשנה.
'''רבי יהושע בן לוי''' (בראשי תיבות: ריב"ל, קרוי גם בר ליואי{{הערה|סנהדרין צח א ועוד}}) היה [[תנא]] מדור המעבר בין התנאים לאמוראים, האחרון ששמו נזכר במשנה, ומגדולי הדרשנים וחכמי האגדה. בגמרא מופיעים מאות מאמרים בשמו.


היה מגדולי הדרשנים וחכמי האגדה. בגמרא מופיעים מאות מאמרים בשמו.
היה תלמידו של רבינו הקדוש, ואף שבכלל נמנה מהאמוראים מובא כמה פעמים מאמרים בשמו במשנה.
 
 
 
 
 
היה תלמידו של רבינו הקדוש, ואף שבכלל נמנה מהמוראים מובא כמה פעמים מאמרים בשמו במשנה.


==פגישתו עם משיח==
==פגישתו עם משיח==
אחד מהמאורעות המפורסמים בחייו היא פגשתו עם [[מלך המשיח]] ושאלתו השאלה החשובה "מתי יבא משיח"?
אחד מהמאורעות המפורסמים בחייו היא פגישתו עם [[מלך המשיח]] ושאלתו "מתי יבוא משיח"?
מסופר בגמרא בסנהדרין<ref>צח א קרוב לסופו. כאן בתרגום ופירוש חופשי ובדילוגים</ref>:
מסופר בגמרא{{הערה|בסנהדרין צח א קרוב לסופו. כאן בתרגום ופירוש חופשי ובדילוגים}} שר' יהושע בן לוי פגש את [[אליהו הנביא]] על פתחה של מערת [[רבי שמעון בן יוחאי]].
 
:שאל ריב"ל את אליהו הנביא "אימת אתי משיח (מתי יבא המשיח)"
ר' יהושע בן לוי פגש את [[אליהו הנביא]] על פתחו של מערת [[רבי שמעון בן יוחאי]],
:אמר אליהו לריב"ל: "ליך ושאל אותו בעצמו"  
 
:שאל ריב"ל: והיכן יושב?
שאל ריב"ל את אליהו הנביא "אימת אתי משיח (מתי יבא המשיח)"
:ענה אליהו: על פתח העיר{{הערה|רש"י על המקום מסביר שהכוונה בגן עדן שמול פתח העיר.}}.
 
:שאל ריב"ל : איך הזהה אותו?
אמר אליהו לריב"ל: "ליך ושאל אותו בעצמו"  
:ענה אליהו: הוא יושב בין עניים הסובלים מנגעים{{הערה|רש"י מסביר שגם הוא מנוגע כמו שכתוב "והוא מחולל מפשעינו" וכן כתוב שם "את חליינו הוא נשא" (ישעיהו נג)}}, וכולם פותחים את פצעיהם בבת אחת וסוגרים את כולם בבת אחת, והמשיח פותח כל פצע וסוגר אותו בנפרד, כדי שאם יבקשו ממנו לצאת וליגאל את ישראל לא יתעכב כדי קשירת שני נגעים{{הערה|רש"י}}.
 
:הלך ריב"ל למשיח ואמר לו: שלום עליך רבי ומורי  
שאל ריב"ל: והיכן יושב?
:אמר משיח לריב"ל: שלום עליך בר ליואי  
 
:אמר ריב"ל למשיח: "לאימת אתי מר (מתי יבא אדוני)"
ענה אליהו: על פתח העיר<ref>רש"י על המקום מסביר שהכוונה בגן עדן שמול פתח העיר.</ref>.
:אמר משיח לריב"ל: היום.
 
:חזר ריב"ל לאליהו, שאל אותו אליהו: מה הוא אמר לך?
שאל ריב"ל : איך הזהה אותו?
:ענה לו ריב"ל: משיח אמר לי "שלום עליך בר ליואי"
 
:אמר לו אליהו: אם משיח אמר לך שלום והזכיר את שם אביך, אתה ואביך צדקים גמורים וראויים לעולם הבא{{הערה|בתחילת הדו שיח ריב"ל שאל את אליהו האם הוא ראוי לעולם הבא.}}.
ענה אליהו: הוא יושב בין עניים סובלי  מנוגעים <ref>רש"י: מנוגעים והוא נמי מנוגע דכתיב (ישעיהו נג) והוא מחולל מפשעינו וכתיב (שם) חליינו הוא נשא:</ref>, וכולם פותחים את פצעיהם בבת אחת וסוגרים את כולם בבת אחת, והמשיח פותח כל פצע וסוגר אותו בנפרד, אולי יבקשו ממנו לצאת וליגאל את ישראל לא יתעכב כדי קשירת שני נגעים<ref>רש"י</ref>.
:אמר ריב"ל לאליהו: משיח שקר אותי. שאמר שיבא היום, ועבר היום ולא הגיע.
 
:אמר אליהו לריב"ל: זה הפירוש בדברי משיח "היום אם בקולו {{הערה|רש"י: של הקב"ה.}} תשמעו"{{הערה|כלשון הפסוק תהלים צה, ז.}}.
הלך ריב"ל למשיח ואמר לו: שלום עליך רבי ומורי  
 
אמר משיח לריב"ל: אמר ליה שלום עליך בר ליואי  
 
אמר ריב"ל למשיח: "לאימת אתי מר (מתי יבא אדוני)"
 
אמר משיח לריב"ל: היום.
 
חזר ריב"ל לאליהו שאל אותו אליהו: מאי אמר לך?
 
ענה לו ריב"ל: משיח אמר לי "שלום עליך בר ליואי"
 
אמר לו אליהו: אם משיח אמר לך שלום והזכיר את שם אביך, אתה ואביך צדקים גמורים וראויים לעולם הבא<ref>בתחילת הדו שיח ריב"ל שאל את אליהו האם הוא ראוי לעולם הבא.</ref>.  
 
אמר ריב"ל לאליהו: משיח שקר אותי. שאמר שיבא היום, ועבר היום ולא הגיע.
 
אמר אליהו לריב"ל: זה הפירוש בדברי משיח היום אם בקולו (של הקב"ה<ref>רש"י.</ref>) תשמעו<ref>כלשון הפסוק תהלים צה, ז.</ref>.


הרבי הריי"צ<ref> שמח"ת תר"צ, לקוטי דיבורים חלק א-ב עמ' 618 ואילך</ref> מבאר שבהמשך לדוח שיח בין משיח לריב"ל, מגיע הדו שיח בין הבעש"ט לריב"ל המובאת ב[[אגרת הגאולה]].
הרבי הריי"צ{{הערה|שמח"ת תר"צ, לקוטי דיבורים חלק א-ב עמ' 618 ואילך}} מבאר שבהמשך לדוח שיח בין משיח לריב"ל, מגיע הדו שיח בין [[הבעש"ט]] לריב"ל המובאת ב[[אגרת הגאולה]].


==מתורתו==
==מתורתו==
שורה 66: שורה 43:


==כנסתו לגן עדן==
==כנסתו לגן עדן==
בגמרא נמנה בין אלו שנכנסו לגן עדן בעודו חי<ref>מ"מ ?.  יש לדייק בכך שהוא נכנס בחייו לגן עדן, ולא נאמר עלה בסערה עם גופו לגן עדן, כמו שכמה מערבבים בינו לבן אליהו הנביא.</ref>.
בגמרא נמנה בין אלו שנכנסו לגן עדן בעודו חי{{מקור}}{{הערה|יש לדייק בכך שהוא נכנס בחייו לגן עדן, ולא נאמר עלה בסערה עם גופו לגן עדן, כמו שיש המקשרים בינו לבן אליהו הנביא.}}.


==רבי יהושע בן לוי שני==
==רבי יהושע בן לוי שני==


יש שרוצים לומר{{הערה|דרוש הבהרה, מי הלא בהירים}} שהיו שני רבי יהושע בן לוי, השערה זו נשענת על אחד מגדולי ה[[ראשונים]], רבי יהודה בן קָלוֹנִימוּס (ריב"ק) משפיירא{{הערה|מבעלי התוספות באשכנז במחצית השנייה של המאה ה-12. והוא רבו של [[בעל הרוקח]]}}, בספרו "ערכי תנאים ואמוראים", מפני הסתירות בזמן שהיה תלמיד של ר' חנינא בר קפרא, שהיו זקן מרבי יהודה הנשיא, וגם היה תלמיד רבי יהודה הנשיא, וכותב שקשה לומר זאת, אך הכרחי.
יש שרוצים לומר{{הבהרה|מי?}} שהיו שני רבי יהושע בן לוי, השערה זו נשענת על אחד מגדולי ה[[ראשונים]], רבי יהודה בן קָלוֹנִימוּס (ריב"ק) משפיירא{{הערה|מבעלי התוספות באשכנז במחצית השנייה של המאה ה-12. והוא רבו של [[בעל הרוקח]]}}, בספרו "ערכי תנאים ואמוראים", מפני הסתירות בזמן שהיה תלמיד של ר' חנינא בר קפרא, שהיו זקן מרבי יהודה הנשיא, וגם היה תלמיד רבי יהודה הנשיא, וכותב שקשה לומר זאת, אך הכרחי.


בשנים האחרונות נמצאו שני אתרי קבורה ב"בית שערים" וב"[[ציפורי]]" שמפענוח הכתובת עליהם מובן שקבור בהם יהודי בשם "רבי יהושע בן לוי". ובאחד כתוב "רבי יהושע בן לוי הקפר". כתובת אלו אין להם סמוכים במקורות מוסמכים ביהדות, לקשר למורא זה או אחר, והן פרי השערה בלבד של חוקרים מודרנים בלבד<ref>כנ, יש מי שרצה להגיד שכיון שנכנס חי לגן עדן גופו עלה השמימה, אבל אין גם לזה מקור. וכנראה התערבב לו עם הסיפור של אליהו הנביא.</ref>.
בשנים האחרונות נמצאו שני אתרי קבורה ב"בית שערים" וב"[[ציפורי]]" שמפענוח הכתובת עליהם מובן שקבור בהם יהודי בשם "רבי יהושע בן לוי" ובאחד כתוב "רבי יהושע בן לוי הקפר". אמנם לא מובא במקורות היהדות מיקום קברו של ריב"ל אך חוקרים מודרנים טוענים ששני הקברים הם של שני ריבשונים{{הערה|יש מי שרצה להגיד שכיון שנכנס חי לגן עדן גופו עלה השמימה אך אין לזה מקור ואולי טעה עם הסיפור של אליהו הנביא.}}.


==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==

תפריט ניווט