רמב"ם מהדורת פרנקל: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
מאין תקציר עריכה
שורה 2: שורה 2:
[[קובץ:RF.jpg|שמאל|ממוזער|250px|רמב"ם מהדורת פרנקל]]
[[קובץ:RF.jpg|שמאל|ממוזער|250px|רמב"ם מהדורת פרנקל]]


רמב"ם מהדורת שבתי פרנקל (פרענקל)<ref>כך מאוית בדרך כלל בלקוטי שיחות.</ref> הוא הוצאה רמב"ם מהודרת שיצא לאור על ידי הרב שבתי פרנקל חסיד גור, המהדורה התחילה לצאת בתשלונסתיימה בשנת תשס"ה.
ספר [[משנה תורה לרמב]] ב'''מהדורת שבתי פרנקל''' (פרענקל){{הערה|כך מאוית בדרך כלל בלקוטי שיחות.}}, היא הוצאה מהודרת שיצאה לאור על ידי וביוזמת הרב שבתי פרנקל שהיה חסיד גור. המהדורה התחילה לצאת לאור ב[[תשל]] והסתיימה בשנת [[תשס"ה]].


==החידוש במהדורה זו==
==החידוש במהדורה זו==
שורה 26: שורה 26:
דוגמאות אחדות מתוך ריבוי גדול: בלקוטי שיחות חלק ל"א שמות<ref>שיחה א, הערה 5</ref>: "ראה ילקוט שינויי נוסחאות ברמב"ם מ­הדורת '''פרענקל'''". כרך ל"ג בין המצרים:<ref>הערה 12</ref> "אבל בכמה דפוסים וכת"י הרמב"ם (ראה רמב"ם הוצאת '''פרענקל''') הוא כבפנים." חלק ל"ז שיחת פ' אחרי הרבי מציין 4 פעמים!<ref>שולי הגיליון להערה מספר 4. שולי הגיליון להערה מספר 12. הערה מספר 22, והערה 23 (מהדורה הנ"ל).</ref> לגירסאות במהדורה פרענקל.
דוגמאות אחדות מתוך ריבוי גדול: בלקוטי שיחות חלק ל"א שמות<ref>שיחה א, הערה 5</ref>: "ראה ילקוט שינויי נוסחאות ברמב"ם מ­הדורת '''פרענקל'''". כרך ל"ג בין המצרים:<ref>הערה 12</ref> "אבל בכמה דפוסים וכת"י הרמב"ם (ראה רמב"ם הוצאת '''פרענקל''') הוא כבפנים." חלק ל"ז שיחת פ' אחרי הרבי מציין 4 פעמים!<ref>שולי הגיליון להערה מספר 4. שולי הגיליון להערה מספר 12. הערה מספר 22, והערה 23 (מהדורה הנ"ל).</ref> לגירסאות במהדורה פרענקל.


ואף הורה למערכת ההוצאה לאור של השיחות לעיין בו, לדוגמא, בעשרה בטבת (שנה ?), הרבי דיבר על הלכות תעניות לרמב"ם, ולאחר השיחה הוציא פתק למניחים, שהשיחה היית לפי גירסא מסויימת שנמצא בשינוי גירסאות ברמב"ם פרנקל<ref>מפי הרב [[נחמן שפירא]].</ref>.
ואף הורה למערכת ההוצאה לאור של השיחות לעיין בו, לדוגמא, בעשרה בטבת (שנה ?), הרבי דיבר על הלכות תעניות לרמב"ם, ולאחר השיחה הוציא פתק למניחים, שהשיחה היית לפי גירסא מסויימת שנמצא בשינוי גירסאות ברמב"ם פרנקל{{הערה|מפי הרב [[נחמן שפירא]].}}.


היו פעמים שהרבי הורה לעיין במפרשים שנמצאים בספר המפתח שבסוף רמב"ם פרנקל<ref>מפי ר' אהרן ליב (ברשד"ב) ראסקין.</ref>.
היו פעמים שהרבי הורה לעיין במפרשים שנמצאים בספר המפתח שבסוף רמב"ם פרנקל{{הערה|מפי ר' אהרן ליב (ברשד"ב) ראסקין.}}.


כאשר היה הרב שבתי פרנקל{{מקור}} אצל הרבי, הרבי שאל אותו למה לא התחיל בספר המדע, ספר הראשון ביד החזקה? <ref>זהו לכאורה משיטת הרבי על פי דברי הרמב"ם עצמו, שצריך ללמוד ספרו על הסדר והלכות יסודי התורה הוא הקדמה לכל התורה, כולל עניני פנימיות התורה שמבואים בו.</ref> ענה הרב פרנקל, שאין מפרשים על ספר המדע לרמב"ם, הרבי הביע תמיהה גדולה.
כאשר היה הרב שבתי פרנקל{{מקור}} אצל הרבי, הרבי שאל אותו למה לא התחיל בספר המדע, ספר הראשון ביד החזקה?{{הערה|זהו לכאורה משיטת הרבי על פי דברי הרמב"ם עצמו, שצריך ללמוד ספרו על הסדר והלכות יסודי התורה הוא הקדמה לכל התורה, כולל עניני פנימיות התורה שמובאים בו.}} ענה הרב פרנקל, שאין מפרשים על ספר המדע לרמב"ם, הרבי הביע תמיהה גדולה.


יש אומרים שבדעת המוצאים לאור לכתחילה כלל לא להוציא על ספר המדע, מפני שרוב הלכותיו אינם מהמסכתות הנלמדות בישיבות הליטאיות<ref>הוכחה ברורה לזה, מכך שמוצאי המהדורה שהתחילו בספר זמנים וכתבו עליו חלק ב, כאשר שינו את דעתם נאלצו לעשות חלק א* חלק א**.</ref>, ודברי הרבי פעלו עליהם להכין גם את ספר המדע.
יש אומרים שבדעת המוצאים לאור לכתחילה כלל לא להוציא על ספר המדע, מפני שרוב הלכותיו אינם מהמסכתות הנלמדות בישיבות הליטאיות{{הערה|הוכחה ברורה לזה, מכך שמוצאי המהדורה שהתחילו בספר זמנים וכתבו עליו חלק ב, כאשר שינו את דעתם נאלצו לעשות חלק א* חלק א**.}}, ודברי הרבי פעלו עליהם להכין גם את ספר המדע.


הרבי מאוד אהב את עבודת רמב"ם מהדורת פרנקל, והגה בהוצאה זו וציין לה רבות, ואף השתמש בספר המפתח. מספרים שספר זמנים הגיע לרבי לפני חג הפסח, והרבי התבטא שהספר גרם לו ל"ליכטעקע פסח" (פסח מואר).
הרבי מאוד אהב את העבודה שנעשתה במהדורה זו, הגה בה ואף ציין לה רבות. הרבי גם השתמש בספר המפתח. יש המספרים שכאשר הספר הראשון - ספר זמנים הגיע לרבי, היה זה לפני [[חג הפסח]], והרבי התבטא לאחר מכן שהספר גרם לו ל"ליכטעקע פסח" (פסח מואר).


==ביקורת==
==ביקורת==
*המהדורה לא נצמדת ללשון רמב"ם אחיד אלא בנתה נוסח חדש מורכב מנסחאות שונים<ref>ויש אומרים שאף שינו ללא מקור, כהבנתם, וראה להלן, בענין הזיופים במהדורה.</ref>.
*המהדורה לא נצמדת ללשון רמב"ם אחיד אלא בנתה נוסח חדש מורכב מנוסחאות שונים{{הערה|ויש אומרים שאף שינו ללא מקור, כהבנתם, וראה להלן, בענין הזיופים במהדורה.}}.
 
*המהדורה שבראשה עמד הרב [[דוד צבי הילמן]]{{הערה|על הקרע של ר' [[דוד צבי הילמן]] שהגיע ממשפחות דוברסקין וחן החב"דיות כלפי חב"ד, ראה בערכו.}} התעלמה מתורתו של הרבי, אף שלא פעם השתמשו בדבריו.
*המהדורה שבראשה עמד הרב [[דוד צבי הילמן]]<ref>על הקרע הרב [[דוד צבי הילמן]] שמגיע ממשפחות דוברסקין וחן החב"דיות לחב"ד, ראה בערכו.</ref> מתעלמת מהרבי אף שלא פעם גנובת הגהות של הרבי.
*בנוסף לכך, במהדורה זו התעלמו מחידושי תורה של רבנים מהציונות הדתית ובראשם ה[[ראי"ה קוק]], וכן מדברי הרב [[יוסף קאפח]], ועוד רבנים אשר לא התאימו עם ההשקפת עולם של הציבור הליטאי, ובראשם ר' [[יעקב ישראל קנייבסקי]].
*כמו כן מתעלתם מאוד כמה מגדולי תורה כמו הרב [[יוסף קאפח]], ועוד, כאשר לא עולים בקו אחד עם הקו של הרב [[יעקב ישראל קנייבסקי]] בפרט, והנהגה הלטאית של בני ברק בכלל.
בעקבות הביקורת, על הסלקציה שנעשתה בין גדולי ישראל, הוציא לאור מכון "הלכה ברורה" ספר מפתח משלים, הכולל הפניות על סדר הרמב"ם לכתבי גדולי ישראל כולם, אף שהוחרמו על ידי הרב הילמן, וכן לכתבי עת תורניים. אולם מפתח זה כולל רק את שמות הספרים, ללא תמצית התוכן.
 
*בספר שולבו חידוש תורה רבים, תחת שמות ספרים בדויים רבים{{הערה|1=[https://forum.otzar.org/viewtopic.php?t=6130 תופעת הספרים הבדויים בס' הליקוטים של הרמב"ם מהדורת הרב פרנקל] בפורום אוצר החכמה.}}, ומהם: מגד מתתיהו; חפת ששנים; שבית שבי; המצליח; בעזר חברים; יבן לאשרו; ביתה יוסף; נצח אלכסנדר; לחשבי שמו; מזכרת מנחם; על ישראל שלום; זכרון אברהם דוד. - עיקר השימוש בשמות הללו נעשה לאחר פטירת ר' שבתי פרנקל. אבל גם בחייו. הבעיה העיקרית בכך, הוא חוסר הבהירות של ה"ראשונים" ו"חברי המערכת" החולקים זה עם זה.
בעקבות הביקורת, על הסלקצי' בין גדולי שיראל, הוציא לאור מכון "הלכה ברורה" ספר מפתח משלים, הכולל הפניות על סדר הרמב"ם לכתבי גדולי ישראל כולם אף שהוחכמו על ידי הרב הילמן , וכן לכתבי עת תורניים, המפתח כולל את שמות הספרים, ללא תמצית התוכן.
 
*בספר שולבו חידוש תורה רבים, תחת שמות ספרים בדויים רבים<ref>ראה מוסיף "לקראת שבת" של עיתון הפלס מכ"ד אדר א' תשע"ו.</ref>, ומהם: מגד מתתיהו; חפת ששנים; שבית שבי; המצליח; בעזר חברים; יבן לאשרו; ביתה יוסף; נצח אלכסנדר; לחשבי שמו; מזכרת מנחם; על ישראל שלום; זכרון אברהם דוד. - עיקר השימוש בשמות הללו לאחר פתיחת ר' שבתי פרנקל. אבל גם בחייו. וזה מעשה לא ראוי של הכנסת דברי גדולי ישראל הקדומנים יחד עם דברי המערכת העכשיווית, בלי לציין זאת ונמצא מעמדים כאלו שני ראשונים חולקים, כאשר החולק על הרשב"א הוא אחד מחברי המערכת...
 
הזיוף של השמות הוא בעיקר בספרים: מדע, אהבה, וקורבנות, ומעט גם בספר עבודה, ספרים שיצאו לאור אחרי פטירתו של הרב שבתי פרנקל.
הזיוף של השמות הוא בעיקר בספרים: מדע, אהבה, וקורבנות, ומעט גם בספר עבודה, ספרים שיצאו לאור אחרי פטירתו של הרב שבתי פרנקל.
 
רבים אומרים שהדברים כולם הם זיופים מעשי הרב [[דוד צבי הילמן]] עצמו, אך הוא הכחיש ואמר שרק שמע על זה.. תגובת המערכת הייתה שאי אפשר לדעת מי אלו, וכיון שהרב הילמן נפטר אין אצל מי לברר..
רבים אומרים שהדברים כולם הם זיופים מעשי הרב [[דוד צבי הילמן]] עצמו, אך הוא הכחיש ואמר שרק שמע על זה.. תגובת המערכת הייתה שאי אפשר לדעת מי אלו, וכיון שהרב הילמן נפטר אין אצל מי לברר.. - מעלה גיחוח שהאיש שכל חייו טעם למלחמה נגד הזיוף נמצא בראש מערכת זיופים, אם כי הוא טען שהוא לא ידע על זה.
הרב דוד שמידל שנשאל פרטים על הספרים הבדויים, הוא נחרד חרדה גדולה ואמר, "מי גילה רז זה לבני"{{הבהרה}}.
 
הרב דוד שמידל שנשאל פרטים על הספרים הבדויים, הוא נחרד חרדה גדולה ואמר, "מי גילה רז זה לבני".
 
==קישורים חיצוניים==
*הכתבה על הזיוף בספר המפתח:
www.charedim.org/showthread.php?t=3597&s=e52c11510e52f351e25837905894fc7e
*אשכול בגרופ אוצר החכמה בענין זה:
forum.otzar.org/viewtopic.php?p=53388


{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:רמב"ם]]

תפריט ניווט