ספרי אדמו"ר שליט"א: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ
החלפת טקסט – "<ref>" ב־"{{הערה|"
מ (החלפת טקסט – "</ref>" ב־"}}")
מ (החלפת טקסט – "<ref>" ב־"{{הערה|")
תגית: עריכה ממכשיר נייד
שורה 2: שורה 2:
תורתו של וספריו של [[הרבי מליובאוויטש]] מיוחדת בחידושיה על תורת קודמיו, הן בהיקפה הנדיר, והן בסגנונה המיוחד ובגיוון שבה. בשונה מקודמיו, עיקר תורתו של הרבי היא בשיחותיו, זאת בנוסף לריבוי מאמרי החסידות. בשיחות נתבארו ענינים מכל חלקי התורה ונתאחדו לתורה אחת. חלק הארי שבהם הוגה על-ידו ויצא לאור בסדרת "ליקוטי שיחות", כאשר שאר השיחות שלא הוגהו נדפסו בסדרת "שיחות קודש" באידיש וסדרת "התוועדויות" בלשון הקודש, זאת בנוסף לעוד ריבוי ספרים שכתב ושנערכו מתורתו.
תורתו של וספריו של [[הרבי מליובאוויטש]] מיוחדת בחידושיה על תורת קודמיו, הן בהיקפה הנדיר, והן בסגנונה המיוחד ובגיוון שבה. בשונה מקודמיו, עיקר תורתו של הרבי היא בשיחותיו, זאת בנוסף לריבוי מאמרי החסידות. בשיחות נתבארו ענינים מכל חלקי התורה ונתאחדו לתורה אחת. חלק הארי שבהם הוגה על-ידו ויצא לאור בסדרת "ליקוטי שיחות", כאשר שאר השיחות שלא הוגהו נדפסו בסדרת "שיחות קודש" באידיש וסדרת "התוועדויות" בלשון הקודש, זאת בנוסף לעוד ריבוי ספרים שכתב ושנערכו מתורתו.


הספרים המפורטים להלן הם הספרים המקוריים בהם מופיעים דברי הרבי כפי שנאמרו, נכתבו או הוגהו על-ידו. בערך זה לא נכללו ספרי ליקוט, סיכום ועיבוד, המתבססים על ספרים מקוריים אלו<ref> גם הספרים המלוקטים שיצאו בהוצאת קה"ת - אינם מופיעים בגוף הערך, גם לא אלו שיצאו תחת ה'שער' של הרבי, ואלו הם:<br />היכל תשיעי - '''"שער שישי"''' בשלשלת האור של מערכת אוצר החסידים קה"ת - חידושיו על ה[[תלמוד בבלי|ש"ס]] וה[[רמב"ם]]: '''[[סיום מסכת|הדרנים]] על הש"ס''' - שני כרכים; '''חידושים וביאורים בש"ס (וברמב"ם)''' - שלשה כרכים; '''תורת מנחם הדרנים על [[הרמב"ם]] (וש"ס)''' - כרך אחד. <br />היכל תשיעי - '''"שער שביעי"''' בשלשלת האור של מערכת אוצר החסידים קה"ת - '''חידושים וביאורים בהלכות בית הבחירה לרמב"ם''' - כרך אחד, בתחילתו מופיעים 12 פרקי הלכות בית הבחירה להרמב"ם, עליהם נסובים חידושי וביאורי הרבי בגוף הספר (מופיע ב[http://chabadlibrarybooks.com/16000 פורמט ספר] באתר שיתופי של "ספריית חב"ד" עם "היברו בוקס").<br />היכל תשיעי - '''"שער שמיני"''' בשלשלת האור של מערכת אוצר החסידים קה"ת - סדרת ביאוריו לספרי אביו רבי [[לוי יצחק שניאורסון]]: '''תורת מנחם - תפארת לוי יצחק''' - שלשה כרכים, על-סדר פרשיות השבוע. (לסדרה זו יתווספו בעתיד שלשה כרכים נוספים).}}, כמו תרגומיהם לשפות שונות.
הספרים המפורטים להלן הם הספרים המקוריים בהם מופיעים דברי הרבי כפי שנאמרו, נכתבו או הוגהו על-ידו. בערך זה לא נכללו ספרי ליקוט, סיכום ועיבוד, המתבססים על ספרים מקוריים אלו{{הערה| גם הספרים המלוקטים שיצאו בהוצאת קה"ת - אינם מופיעים בגוף הערך, גם לא אלו שיצאו תחת ה'שער' של הרבי, ואלו הם:<br />היכל תשיעי - '''"שער שישי"''' בשלשלת האור של מערכת אוצר החסידים קה"ת - חידושיו על ה[[תלמוד בבלי|ש"ס]] וה[[רמב"ם]]: '''[[סיום מסכת|הדרנים]] על הש"ס''' - שני כרכים; '''חידושים וביאורים בש"ס (וברמב"ם)''' - שלשה כרכים; '''תורת מנחם הדרנים על [[הרמב"ם]] (וש"ס)''' - כרך אחד. <br />היכל תשיעי - '''"שער שביעי"''' בשלשלת האור של מערכת אוצר החסידים קה"ת - '''חידושים וביאורים בהלכות בית הבחירה לרמב"ם''' - כרך אחד, בתחילתו מופיעים 12 פרקי הלכות בית הבחירה להרמב"ם, עליהם נסובים חידושי וביאורי הרבי בגוף הספר (מופיע ב[http://chabadlibrarybooks.com/16000 פורמט ספר] באתר שיתופי של "ספריית חב"ד" עם "היברו בוקס").<br />היכל תשיעי - '''"שער שמיני"''' בשלשלת האור של מערכת אוצר החסידים קה"ת - סדרת ביאוריו לספרי אביו רבי [[לוי יצחק שניאורסון]]: '''תורת מנחם - תפארת לוי יצחק''' - שלשה כרכים, על-סדר פרשיות השבוע. (לסדרה זו יתווספו בעתיד שלשה כרכים נוספים).}}, כמו תרגומיהם לשפות שונות.


==סדרות השיחות והמאמרים==
==סדרות השיחות והמאמרים==
שורה 11: שורה 11:
=== לקוטי שיחות ===
=== לקוטי שיחות ===
{{ערך מורחב|לקוטי שיחות}}
{{ערך מורחב|לקוטי שיחות}}
סדרה זו<ref>היכל תשיעי - '''"שער שלישי"''' בשלשלת האור של מערכת אוצר החסידים קה"ת}}, בת 39 כרכים, אוצרת בתוכה אוסף עיונים וביאורים העוסקים במגוון סוגיות תורניות בכל מקצועות התורה. מקום נכבד בספרים אלו מוקדש לדרכו המהפכנית של הרבי במחקר פירוש [[רש"י]] על התורה, ולפרשנותו בשיטת [[הרמב"ם]] בספרו משנה תורה. ביאורים אלו לוקטו מהתוועדויותיו של הרבי, נכתבו על ידי ה[[ועד להפצת שיחות]], הוגהו ועובדו שוב על ידי הרבי. הביאורים (המכונים גם "שיחות") סודרו ונערכו לפי סדר [[פרשת השבוע|פרשיות השבוע]].
סדרה זו{{הערה|היכל תשיעי - '''"שער שלישי"''' בשלשלת האור של מערכת אוצר החסידים קה"ת}}, בת 39 כרכים, אוצרת בתוכה אוסף עיונים וביאורים העוסקים במגוון סוגיות תורניות בכל מקצועות התורה. מקום נכבד בספרים אלו מוקדש לדרכו המהפכנית של הרבי במחקר פירוש [[רש"י]] על התורה, ולפרשנותו בשיטת [[הרמב"ם]] בספרו משנה תורה. ביאורים אלו לוקטו מהתוועדויותיו של הרבי, נכתבו על ידי ה[[ועד להפצת שיחות]], הוגהו ועובדו שוב על ידי הרבי. הביאורים (המכונים גם "שיחות") סודרו ונערכו לפי סדר [[פרשת השבוע|פרשיות השבוע]].


===ספר השיחות===
===ספר השיחות===
שורה 19: שורה 19:
===תורת מנחם - התוועדויות===
===תורת מנחם - התוועדויות===
{{ערך מורחב|תורת מנחם התוועדויות}}
{{ערך מורחב|תורת מנחם התוועדויות}}
סדרת "תורת מנחם - התוועדויות"<ref>היכל תשיעי - '''"שער תשיעי"''' בשלשלת האור של מערכת אוצר החסידים קה"ת}} מרכזת את כל דרשותיו של הרבי בציבור לפי סדר כרונולוגי, מעת היותו מנהיג חסידות חב"ד (ב[[תש"י]] (1950)) ועד לכ"ז אדר [[תשנ"ב]].
סדרת "תורת מנחם - התוועדויות"{{הערה|היכל תשיעי - '''"שער תשיעי"''' בשלשלת האור של מערכת אוצר החסידים קה"ת}} מרכזת את כל דרשותיו של הרבי בציבור לפי סדר כרונולוגי, מעת היותו מנהיג חסידות חב"ד (ב[[תש"י]] (1950)) ועד לכ"ז אדר [[תשנ"ב]].


במשך שלשת העשורים הראשונים בהם דרש הרבי בציבור, לא נערכו דבריו לדפוס באופן מסודר, אם כי לעתים קרובות יצאו רשימות מדבריו בהדפסת "קופיר" (יידיש: שכפול במכונת כתיבה). לאחר מכן הודפסו רשימות אלו ב-500 עותקים בלבד כסדרת ספרים עבי-כרס בת 53 ספרים המכונה "[[שיחות קודש]]"<ref>סדרה זו היא ביידיש. היא לא יצאה לאור על ידי הוצאת ספרים קה"ת, אלא על ידי יזם פרטי, ונדפסה פעם אחת בלבד.}}. משנת [[תשמ"א]] (1981) החלה ההוצאה לאור של "תורת מנחם", ואילו דברי התורה משלשת העשורים הקודמים נותרו כמות שהיו, עד שהחלו לעבור תרגום ל[[עברית]] והדפסה מחודשת בשנת [[תשנ"ג]] (1993).
במשך שלשת העשורים הראשונים בהם דרש הרבי בציבור, לא נערכו דבריו לדפוס באופן מסודר, אם כי לעתים קרובות יצאו רשימות מדבריו בהדפסת "קופיר" (יידיש: שכפול במכונת כתיבה). לאחר מכן הודפסו רשימות אלו ב-500 עותקים בלבד כסדרת ספרים עבי-כרס בת 53 ספרים המכונה "[[שיחות קודש]]"{{הערה|סדרה זו היא ביידיש. היא לא יצאה לאור על ידי הוצאת ספרים קה"ת, אלא על ידי יזם פרטי, ונדפסה פעם אחת בלבד.}}. משנת [[תשמ"א]] (1981) החלה ההוצאה לאור של "תורת מנחם", ואילו דברי התורה משלשת העשורים הקודמים נותרו כמות שהיו, עד שהחלו לעבור תרגום ל[[עברית]] והדפסה מחודשת בשנת [[תשנ"ג]] (1993).


הסדרה עדיין לא הושלמה, ועד היום (שלהי תשע"ו) הודפסו 101 כרכים.
הסדרה עדיין לא הושלמה, ועד היום (שלהי תשע"ו) הודפסו 101 כרכים.
שורה 27: שורה 27:
=== ספר המאמרים מלוקט ===
=== ספר המאמרים מלוקט ===
{{ערך מורחב|ספר המאמרים - מלוקט}}
{{ערך מורחב|ספר המאמרים - מלוקט}}
סדרת ספרים<ref>היכל תשיעי - '''"שער ראשון"''' בשלשלת האור של מערכת אוצר החסידים קה"ת}} הכוללת [[מאמר חסידות|מאמרי חסידות]] עיוניים שנאמרו על ידי הרבי במגוון סוגיות בתורת החסידות. בסדרה זו מופיע רק לקט של מאמרים מסוימים (שכן הרבי אמר עשרות מאמרים מידי שנה), המאמרים נערכו על ידי 'ועד הנחות בלה"ק' לדפוס, בתוספת מראי מקומות, הוגהו על ידי הרבי לפני הדפסתם ויצאו לאור בשעתו בחוברות בודדות, עד שבשנת [[תשמ"ט]] התחילו 'ועד הנחות בלה"ק' להוציאן בספרים, על פי רוב המאמרים נאמרו לקראת תאריך מיוחד במועדי השנה או בקרב חסידות חב"ד.
סדרת ספרים{{הערה|היכל תשיעי - '''"שער ראשון"''' בשלשלת האור של מערכת אוצר החסידים קה"ת}} הכוללת [[מאמר חסידות|מאמרי חסידות]] עיוניים שנאמרו על ידי הרבי במגוון סוגיות בתורת החסידות. בסדרה זו מופיע רק לקט של מאמרים מסוימים (שכן הרבי אמר עשרות מאמרים מידי שנה), המאמרים נערכו על ידי 'ועד הנחות בלה"ק' לדפוס, בתוספת מראי מקומות, הוגהו על ידי הרבי לפני הדפסתם ויצאו לאור בשעתו בחוברות בודדות, עד שבשנת [[תשמ"ט]] התחילו 'ועד הנחות בלה"ק' להוציאן בספרים, על פי רוב המאמרים נאמרו לקראת תאריך מיוחד במועדי השנה או בקרב חסידות חב"ד.


הסדרה הודפסה בששה כרכים, בסדר כרונולוגי של זמן הוצאת המאמרים לאור כחוברות.  
הסדרה הודפסה בששה כרכים, בסדר כרונולוגי של זמן הוצאת המאמרים לאור כחוברות.  
שורה 41: שורה 41:
הרבי הרבה בכתיבת מכתבים ומענות לשואלים מרחבי תבל, בענייני אמונה והשקפה, הלכה ומנהג, חידושי תורה וניהול הפעילות החב"דית המסועפת.
הרבי הרבה בכתיבת מכתבים ומענות לשואלים מרחבי תבל, בענייני אמונה והשקפה, הלכה ומנהג, חידושי תורה וניהול הפעילות החב"דית המסועפת.


בסדרה זו<ref>היכל תשיעי - '''"שער חמישי"''' בשלשלת האור של מערכת אוצר החסידים קה"ת}} נדפסו מכתבים ואגרות שכתב לאנשים פרטיים כמו לאישי ציבור ומוסדות, האגרות עוסקות במגוון רחב מאד של נושאים שונים העומדים על סדר היום היהודי והעולמי. הן כוללות עצות והדרכות בעבודת השם, ביאורים תורניים ב[[קבלה]] ב[[חסידות]] וב[[נגלה]], כאשר בתווך עצות פרטניות בנושאים שונים ומגוונים כגון: בריאות, [[שמחה]], שלום בית ועוד. מתוך מאות אלפי מכתבים שכתב הרבי בחייו, מתפרסמים בסט זה רק מעט יחסית - אלו שיש בהם תועלת ועניין לציבור, שנמסרו על ידי מקבליהם לפרסום. רוב המכתבים נכתבו בשפות עברית, [[אנגלית]] ו[[יידיש]]. חלק מהם נכתבו בשפות רוסית, צרפתית ועוד. כל המכתבים יוצאים לאור בשתי סטים; סט אחד של המכתבים בעברית, יידיש, רוסית וצרפתית. וסט שני של המכתבים ב[[אנגלית]] בלבד. עד כה נדפסו שלושים ושניים כרכים מהסדרה בעברית. האגרות הם מהשנים [[תרצ"ט]] - [[תשל"ז]] (1939-1977).
בסדרה זו{{הערה|היכל תשיעי - '''"שער חמישי"''' בשלשלת האור של מערכת אוצר החסידים קה"ת}} נדפסו מכתבים ואגרות שכתב לאנשים פרטיים כמו לאישי ציבור ומוסדות, האגרות עוסקות במגוון רחב מאד של נושאים שונים העומדים על סדר היום היהודי והעולמי. הן כוללות עצות והדרכות בעבודת השם, ביאורים תורניים ב[[קבלה]] ב[[חסידות]] וב[[נגלה]], כאשר בתווך עצות פרטניות בנושאים שונים ומגוונים כגון: בריאות, [[שמחה]], שלום בית ועוד. מתוך מאות אלפי מכתבים שכתב הרבי בחייו, מתפרסמים בסט זה רק מעט יחסית - אלו שיש בהם תועלת ועניין לציבור, שנמסרו על ידי מקבליהם לפרסום. רוב המכתבים נכתבו בשפות עברית, [[אנגלית]] ו[[יידיש]]. חלק מהם נכתבו בשפות רוסית, צרפתית ועוד. כל המכתבים יוצאים לאור בשתי סטים; סט אחד של המכתבים בעברית, יידיש, רוסית וצרפתית. וסט שני של המכתבים ב[[אנגלית]] בלבד. עד כה נדפסו שלושים ושניים כרכים מהסדרה בעברית. האגרות הם מהשנים [[תרצ"ט]] - [[תשל"ז]] (1939-1977).


==חוברות וספרים שונים==
==חוברות וספרים שונים==
שורה 56: שורה 56:


===הגדה של פסח - עם לקוטי טעמים ומנהגים===
===הגדה של פסח - עם לקוטי טעמים ומנהגים===
ספרו השני<ref>היכל תשיעי - '''"שער רביעי"''' בשלשלת האור של מערכת אוצר החסידים קה"ת}} שהוציא לאור, נדפס בשנת [[תש"ז]] - 1947, הוא כולל ליקוט מכל ה[[ראשונים]] וה[[אחרונים]] על ההגדה ומקורותיה, לצד מנהגי חב"ד. בהגדה מתגלה הרבי כביבליוגרף מהשורה הראשונה, כאשר לצד כל נוסח מופיעות המקבילות שלו בכל הנוסחים, והסברים מדוע בחר ה[[בעל התניא]] שסידר את ההגדה בנוסח [[חב"ד]] בנוסח שלו דווקא ועוד. כיום מודפסת הגדה זו גם עם כל השיחות המוגהות על ההגדה בשני כרכים גדולים. הגדה זו מודפסת גם במהדורות שונות וגדלים שונים ובהרבה שפות.
ספרו השני{{הערה|היכל תשיעי - '''"שער רביעי"''' בשלשלת האור של מערכת אוצר החסידים קה"ת}} שהוציא לאור, נדפס בשנת [[תש"ז]] - 1947, הוא כולל ליקוט מכל ה[[ראשונים]] וה[[אחרונים]] על ההגדה ומקורותיה, לצד מנהגי חב"ד. בהגדה מתגלה הרבי כביבליוגרף מהשורה הראשונה, כאשר לצד כל נוסח מופיעות המקבילות שלו בכל הנוסחים, והסברים מדוע בחר ה[[בעל התניא]] שסידר את ההגדה בנוסח [[חב"ד]] בנוסח שלו דווקא ועוד. כיום מודפסת הגדה זו גם עם כל השיחות המוגהות על ההגדה בשני כרכים גדולים. הגדה זו מודפסת גם במהדורות שונות וגדלים שונים ובהרבה שפות.


===קונטרס ענינה של תורת החסידות===
===קונטרס ענינה של תורת החסידות===
את [[קונטרס ענינה של תורת החסידות]]<ref>היכל תשיעי - '''"שער שני"''' בשלשלת האור של מערכת אוצר החסידים קה"ת}} הוציא הרבי לאור לרגל הוצאתו לאור של הכרך הראשון של [[ספר הערכים חב"ד]]. הקונטרס מבאר את "מהותה של [[תורת החסידות]], והחידוש שבה על חלקי התורה האחרים ("הפשט, הרמז, הדרוש, והסוד").
את [[קונטרס ענינה של תורת החסידות]]{{הערה|היכל תשיעי - '''"שער שני"''' בשלשלת האור של מערכת אוצר החסידים קה"ת}} הוציא הרבי לאור לרגל הוצאתו לאור של הכרך הראשון של [[ספר הערכים חב"ד]]. הקונטרס מבאר את "מהותה של [[תורת החסידות]], והחידוש שבה על חלקי התורה האחרים ("הפשט, הרמז, הדרוש, והסוד").


===גאולה ומשיח===
===גאולה ומשיח===
שורה 80: שורה 80:


====מפתחות תוכן והערות====
====מפתחות תוכן והערות====
ערך '''מפתח עניינים''' לספרים: [[תניא]], [[תורה אור]] ול[[לקוטי תורה]] - של הרבי הראשון [[אדמו"ר הזקן]]. לדרך חיים ולשערי אורה - של הרבי השני [[אדמו"ר האמצעי]]. ל[[דרך מצותיך]] - של הרבי השלישי אדמו"ר [[הצמח צדק]]. המפתחות נדפסו בסוף כל אחד מהספרים האלו. במכתב להרב [[שלמה יוסף זוין]]<ref>מופיע באגרות קודש כרך כ"ז}} כתב הרבי שהספר [[ספר הערכים חב"ד]] משלים את עבודתו שהתחיל במפתחות על הספריים הבסיסיים של חב"ד.
ערך '''מפתח עניינים''' לספרים: [[תניא]], [[תורה אור]] ול[[לקוטי תורה]] - של הרבי הראשון [[אדמו"ר הזקן]]. לדרך חיים ולשערי אורה - של הרבי השני [[אדמו"ר האמצעי]]. ל[[דרך מצותיך]] - של הרבי השלישי אדמו"ר [[הצמח צדק]]. המפתחות נדפסו בסוף כל אחד מהספרים האלו. במכתב להרב [[שלמה יוסף זוין]]{{הערה|מופיע באגרות קודש כרך כ"ז}} כתב הרבי שהספר [[ספר הערכים חב"ד]] משלים את עבודתו שהתחיל במפתחות על הספריים הבסיסיים של חב"ד.


ערך '''תוכן עניינים''' (קיצור תוכן), לספרי הרבי החמישי [[אדמו"ר הרש"ב]] ולספרי הרבי השישי, חמיו [[יוסף יצחק שניאורסון|אדמו"ר הריי"צ]].
ערך '''תוכן עניינים''' (קיצור תוכן), לספרי הרבי החמישי [[אדמו"ר הרש"ב]] ולספרי הרבי השישי, חמיו [[יוסף יצחק שניאורסון|אדמו"ר הריי"צ]].

תפריט ניווט