קופת מעות ארץ הקודש: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ
החלפת טקסט – " ארץ הקודש " ב־" ארץ הקודש "
מ (החלפת טקסט – "אדמו"ר הזקן " ב־"אדמו"ר הזקן ")
מ (החלפת טקסט – " ארץ הקודש " ב־" ארץ הקודש ")
שורה 1: שורה 1:
'''קופת מעות ארץ הקודש''' היה מנגנון איסוף "'''מעות ארץ ישראל'''" מאת היהודים בארצות אירופה בעיקר מ[[רוסיה הלבנה]] למען היישוב היהודי ב[[ארץ ישראל]] שהיה אז בעיקרו מקרב ה[[חסידים]]. נוסד על ידי רבי [[מנחם מנדל מוויטבסק]] תקופה קצרה אחרי [[עליית החסידים]] הגדולה ב[[תקל"ז]]{{הערה|קופת מעות ארץ הקודש נזכרה כבר באיגרת של מנחם מנדל מוויטבסק, ד באדר תקמ"ב (ליקוטי אמרים (שלו), איגרת ה'.}}. בראשות המגבית בחו"ל עמד [[אדמו"ר הזקן]], מייסד [[חסידות חב"ד]].
'''קופת מעות ארץ הקודש''' היה מנגנון איסוף "'''מעות ארץ ישראל'''" מאת היהודים בארצות אירופה בעיקר מ[[רוסיה הלבנה]] למען היישוב היהודי ב[[ארץ ישראל]] שהיה אז בעיקרו מקרב ה[[חסידים]]. נוסד על ידי רבי [[מנחם מנדל מוויטבסק]] תקופה קצרה אחרי [[עליית החסידים]] הגדולה ב[[תקל"ז]]{{הערה|קופת מעות [[ארץ הקודש]] נזכרה כבר באיגרת של מנחם מנדל מוויטבסק, ד באדר תקמ"ב (ליקוטי אמרים (שלו), איגרת ה'.}}. בראשות המגבית בחו"ל עמד [[אדמו"ר הזקן]], מייסד [[חסידות חב"ד]].


==רקע==
==רקע==
לאחר עליית החסידים לארץ ישראל, הקים אחד ממנהיגי העלייה מנחם מנדל מוויטבסק שהיה מגדולי תלמידי [[המגיד ממזריטש]] את קופת מעות ארץ הקודש. לקופה זו תרמו יהודים מארצות הגולה בעיקר מרוסיה הלבנה ומאוחר יותר גם מדינת [[ווהלין]] באמצעות גבאי [[צדקה]] מקומיים ובעידודם של [[שד"ר|שד"רים]] שהגיעו מארץ ישראל ועברו בין הקהילות השונות. תרומות אלה יועדו לטובת התיישבות החסידים החדשה בארץ ישראל ותרמו לה חסידים ואף שאינם חסידים כמנהגם של יהודי הגולה דורות רבים, לתמוך ביישוב היהודי שבארץ ישראל. בראשות המוסד מעות ארץ הקודש בגולה, שברוסיה הלבנה, שימשו רבי [[ישראל מפולוצק]], רבי [[יששכר בער מליובאוויטש]] ו[[אדמו"ר הזקן]]{{הערה|איגרות בעל התניא עמ' ח'-ט'.}} עד שנת [[תקמ"ו]]{{הערה|איגרות בעל התניא, עמ' כ"ו-כ"ז.}} שאז הוכתר [[אדמו"ר הזקן]] על ידי רבי מנחם מנדל מוויטבסק ורבי [[אברהם מקליסק]] למנהיג של חסידי רוסיה הלבנה, הגבאי הראשי היה רבי יעקב מסמיליאן{{הערה|עליו ראה מבוא לאגרות קודש [[אדמו"ר הזקן]] הוצאת [[תשע"ב]] (שלום דובער לוין) עמ' 17.}}.
לאחר עליית החסידים לארץ ישראל, הקים אחד ממנהיגי העלייה מנחם מנדל מוויטבסק שהיה מגדולי תלמידי [[המגיד ממזריטש]] את קופת מעות ארץ הקודש. לקופה זו תרמו יהודים מארצות הגולה בעיקר מרוסיה הלבנה ומאוחר יותר גם מדינת [[ווהלין]] באמצעות גבאי [[צדקה]] מקומיים ובעידודם של [[שד"ר|שד"רים]] שהגיעו מארץ ישראל ועברו בין הקהילות השונות. תרומות אלה יועדו לטובת התיישבות החסידים החדשה בארץ ישראל ותרמו לה חסידים ואף שאינם חסידים כמנהגם של יהודי הגולה דורות רבים, לתמוך ביישוב היהודי שבארץ ישראל. בראשות המוסד מעות [[ארץ הקודש]] בגולה, שברוסיה הלבנה, שימשו רבי [[ישראל מפולוצק]], רבי [[יששכר בער מליובאוויטש]] ו[[אדמו"ר הזקן]]{{הערה|איגרות בעל התניא עמ' ח'-ט'.}} עד שנת [[תקמ"ו]]{{הערה|איגרות בעל התניא, עמ' כ"ו-כ"ז.}} שאז הוכתר [[אדמו"ר הזקן]] על ידי רבי מנחם מנדל מוויטבסק ורבי [[אברהם מקליסק]] למנהיג של חסידי רוסיה הלבנה, הגבאי הראשי היה רבי יעקב מסמיליאן{{הערה|עליו ראה מבוא לאגרות קודש [[אדמו"ר הזקן]] הוצאת [[תשע"ב]] (שלום דובער לוין) עמ' 17.}}.


==המגבית בקרב החסידים בארופה==
==המגבית בקרב החסידים בארופה==
המגבית התבססה בעיקר על התחייבות אישית שנתית של כל אחד מחסידי רוסיה הלבנה עבור כלל החסידים שבארץ ישראל. היו חסידים שהייתה להם גם התחיבות פרטית עבור יחידים מחסידי ארץ ישראל, כדי להקל על החסידים נקבע לחלק את הסכום השנתי לתשלומים שבועיים מי של הספיק נדרש לשלם עד סוף החודש. מי שהופקד על גביית הכספים היו הגבאים דארץ הקודש שמונו על ידי שניאור זלמן מלאדי בכל אחד ממנייני החסידים ברוסיה הלבנה, בידי הגבאים היו קופות מיוחדת שבהם הפקידו את הכספים{{הערה|ראה שם עמ' 15.}}. בכל שנה בחדשי החורף היה הגבאי הכללי ר' יעקב מסמיליאן נוסע מעיר לעיר וגובה את הכספים המונחים אצל הגבאים ומביאם אל נשיא המוסד אדמו"ר הזקן. ר' יעקב לא היה יכול לבקר במשך זמן קצר זה בכל העיירות, ולכן היה שולח שליחי משנה לכמה עיירות. מלבד ר' יעקב מסמיליאן היה רבי שניאור זלמן מלאדי שולח שד"רים{{הערה|שם, עמ' 16.}} נוספים לגבות את מעות ארץ הקודש בכמה עיירות ברוסיה הלבנה וליטא, ואף לעיירות בווהלין ופולין, והיה שולח איתם מכתב כללי בגודל עניין נדבות ליהודי ארץ הקודש, ואלו הם רוב האגרות שבחלק אגרת הקדש שב[[ספר התניא]], לאחר שכל הכספים היו מתאספים אצלו, היה שולח אותן עם שליח נאמן לרבי מנחם מנדל מוויטבסק בטבריה ולאחר פטירתו לרבי [[אברהם מקליסק]], שליח זה היה לפעמים שד"ר שבא מארץ ישראל לרוסיה כדי להרבות את הנדבות, ולפעמים היה זה שליח מיוחד שנשלח מרוסיה, בדרך כלל היה זה הגבאי שהתמנה על ידי רבי שניאור זלמן מלאדי לנסוע בעיירות.  
המגבית התבססה בעיקר על התחייבות אישית שנתית של כל אחד מחסידי רוסיה הלבנה עבור כלל החסידים שבארץ ישראל. היו חסידים שהייתה להם גם התחיבות פרטית עבור יחידים מחסידי ארץ ישראל, כדי להקל על החסידים נקבע לחלק את הסכום השנתי לתשלומים שבועיים מי של הספיק נדרש לשלם עד סוף החודש. מי שהופקד על גביית הכספים היו הגבאים דארץ הקודש שמונו על ידי שניאור זלמן מלאדי בכל אחד ממנייני החסידים ברוסיה הלבנה, בידי הגבאים היו קופות מיוחדת שבהם הפקידו את הכספים{{הערה|ראה שם עמ' 15.}}. בכל שנה בחדשי החורף היה הגבאי הכללי ר' יעקב מסמיליאן נוסע מעיר לעיר וגובה את הכספים המונחים אצל הגבאים ומביאם אל נשיא המוסד אדמו"ר הזקן. ר' יעקב לא היה יכול לבקר במשך זמן קצר זה בכל העיירות, ולכן היה שולח שליחי משנה לכמה עיירות. מלבד ר' יעקב מסמיליאן היה רבי שניאור זלמן מלאדי שולח שד"רים{{הערה|שם, עמ' 16.}} נוספים לגבות את מעות [[ארץ הקודש]] בכמה עיירות ברוסיה הלבנה וליטא, ואף לעיירות בווהלין ופולין, והיה שולח איתם מכתב כללי בגודל עניין נדבות ליהודי ארץ הקודש, ואלו הם רוב האגרות שבחלק אגרת הקדש שב[[ספר התניא]], לאחר שכל הכספים היו מתאספים אצלו, היה שולח אותן עם שליח נאמן לרבי מנחם מנדל מוויטבסק בטבריה ולאחר פטירתו לרבי [[אברהם מקליסק]], שליח זה היה לפעמים שד"ר שבא מארץ ישראל לרוסיה כדי להרבות את הנדבות, ולפעמים היה זה שליח מיוחד שנשלח מרוסיה, בדרך כלל היה זה הגבאי שהתמנה על ידי רבי שניאור זלמן מלאדי לנסוע בעיירות.  


בשנת [[תקנ"ו]], הוחלט שבני ווהלין ופולין ישלחו מעותיהם בנפרד כדי שלא לעכב את משלוח הכספים מכוון שהשד"ר שמעביר את הכספים מרוסיה הלבנה צריך לנסוע עם הכסף בחודש תמוז, כדי להגיע לאיסטנבול בראש חודש אלול, וכך יגיעו לארץ ישראל לעת האסיף שאז הפירות והתבואה בזול.
בשנת [[תקנ"ו]], הוחלט שבני ווהלין ופולין ישלחו מעותיהם בנפרד כדי שלא לעכב את משלוח הכספים מכוון שהשד"ר שמעביר את הכספים מרוסיה הלבנה צריך לנסוע עם הכסף בחודש תמוז, כדי להגיע לאיסטנבול בראש חודש אלול, וכך יגיעו לארץ ישראל לעת האסיף שאז הפירות והתבואה בזול.
14,699

עריכות

תפריט ניווט