אוקראינה: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 586 בתים ,  6 במאי 2016
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 6: שורה 6:


== היסטוריה ==
== היסטוריה ==
קייב שימשה בעבר כעיר הבירה של ''רוס של קייב'' (מדינה סלאבית, הגדולה באותה תקופה, ממנה התפתחו אחר כך [[רוסיה]], [[בלארוס]] ואוקראינה). עם השנים נחלש השלטון והמדינה נכבשה מספר פעמים על ידי נסיכים שונים, מ[[פולין]] ומדינות נוספות. הכיבושים על ידי אנשים שונים גרמו לחלוקתה של אוקריאינה בין מספר נסיכים שהמירו את דת התושבים לפי אורח דתם.
[[קייב]] שימשה בעבר כעיר הבירה של ''רוס של קייב'' (מדינה סלאבית, הגדולה באותה תקופה, ממנה התפתחו אחר כך [[רוסיה]], [[בלארוס]] ואוקראינה). עם השנים נחלש השלטון והמדינה נכבשה מספר פעמים על ידי נסיכים שונים, מ[[פולין]] ומדינות נוספות. הכיבושים על ידי אנשים שונים גרמו לחלוקתה של אוקראינה בין מספר נסיכים שהמירו את דת התושבים לפי אורח דתם.


בשנת ה'שכ"ט אוחד מרבית שטחה של אוקראינה עם פולין וליטא, מה שקיבל את השם ''האיחוד הפולני ליטאי'', והשלטון אילץ את התושבים להמיר את דתם לאורח חייהם של הרוזנים. יחד עם זאת העבדות הפולנית הדגישה שכלכלת האיחוד מבוססת על ניצול כוחני של החלקאים האוקראינים.
בשנת ה'שכ"ט אוחד מרבית שטחה של אוקראינה עם פולין וליטא, מה שקיבל את השם ''האיחוד הפולני ליטאי'', והשלטון אילץ את התושבים להמיר את דתם לאורח חייהם של הרוזנים. יחד עם זאת העבדות הפולנית הדגישה שכלכלת האיחוד מבוססת על ניצול כוחני של החלקאים האוקראינים.


הקוזקים שבחלו מההמרת הדת הכפויה והרגישו מושפלים מהעבדות הקשה והבזויה החליטו להתמרד בשלטון והקימו מדינה (לא רשמית) ''זפורוז'סקיה סץ''.
ה[[קוזקים]] שבחלו מהמרת הדת הכפויה והרגישו מושפלים מהעבדות הקשה והבזויה החליטו להתמרד בשלטון והקימו מדינה (לא רשמית) ''זפורוז'סקיה סץ''.
בעקבות זאת הרימו הקוזאקים את ראשיהם, ובהנהגת בוגדן חמלניצקי, מרד נגד השלטון המרכזי וערכו [[פוגרום|פוגרומים]] ב[[יהודים]] ו[[פולנים]] בהם [[גזירות ת"ח ת"ט|גזירות ת"ח ות"ט]] הידועים לשמצה. תנועתם הביאה לצירופה של אוקראינה המזרחית ל[[רוסיה]], בעוד שהמערבית ברובה הצטרפה ל[[רוסיה]] במסגרת חלוקת [[פולין]] רק בשנת [[תקנ"ו]].
בעקבות זאת הרימו ה[[קוזקים]] את ראשיהם, ובהנהגת בוגדן חמלניצקי, מרד נגד השלטון המרכזי וערכו [[פוגרום|פוגרומים]] ב[[יהודים]] ו[[פולנים]] בהם [[גזירות ת"ח ת"ט|גזירות ת"ח ות"ט]] הידועים לשמצה. תנועתם הביאה לצירופה של אוקראינה המזרחית ל[[רוסיה]], בעוד שהמערבית ברובה הצטרפה ל[[רוסיה]] במסגרת חלוקת [[פולין]] רק בשנת [[תקנ"ו]].


===תקופת האימפריה הרוסית והשלטון הקומוניסטי===
===תקופת האימפריה הרוסית והשלטון הקומוניסטי===
שורה 19: שורה 19:


===מלחמת העולם השנייה ועד התפרקות ברית המועצות===
===מלחמת העולם השנייה ועד התפרקות ברית המועצות===
במהלך [[מלחמת העולם השנייה]] אוקראינה נכבשה כולה על ידי הגרמנים והוכפפה לשלטון נאצי. על שטחה הוקמו [[גטו|גטאות]], יהודיה נהרגו בהמוניהם בבורות על ידי כיתות יורים ומשתפי פעולה אוקראינים. אוקראינים רבים קיבלו את הכובשים הגרמנים כ"משחררים", שיתפו עמם פעולה והשתתפו ברדיפת ה[[יהודים]] וגם בהשמדתם, סך הכול על פי ההערכות כ-1.5 מיליון יהודים נרצחו על אדמת אוקראינה (מתוך 2.7 מיליון יהודים אוקראינים, בתקופת השואה), אחד המקומות הידועים לשמצה הוא [[באבי יאר]], בפאתי [[קייב]]. בשנת [[תש"ד]], לקראת סוף המלחמה, שוחרר רוב שטחה של אוקראינה על ידי הצבא הסובייטי. בזמן המלחמה כ-5 עד 8 מיליון אזרחים איבדו את חייהם. מספר זה כולל את יהודי אוקראינה וכ-2.7 מיליון הלוחמים בצבא האדום.
במהלך [[מלחמת העולם השנייה]] אוקראינה נכבשה כולה על ידי הגרמנים והוכפפה לשלטון נאצי. על שטחה הוקמו [[גטו|גטאות]], יהודיה נהרגו בהמוניהם בבורות על ידי כיתות יורים ומשתפי פעולה אוקראינים. אוקראינים רבים קיבלו את הכובשים הגרמנים כ"משחררים", שיתפו עמם פעולה והשתתפו ברדיפת ה[[יהודים]] וגם בהשמדתם. סך הכול על פי ההערכות כ-1.5 מיליון יהודים נרצחו על אדמת אוקראינה (מתוך 2.7 מיליון יהודים אוקראינים, בתקופת השואה), אחד המקומות הידועים לשמצה הוא [[באבי יאר]], בפאתי [[קייב]]. בשנת [[תש"ד]], לקראת סוף המלחמה, שוחרר רוב שטחה של אוקראינה על ידי הצבא הסובייטי. בזמן המלחמה כ-5 עד 8 מיליון אזרחים איבדו את חייהם. מספר זה כולל את יהודי אוקראינה וכ-2.7 מיליון הלוחמים בצבא האדום.


===לאחר התפרקות ברית המועצות===
===לאחר התפרקות ברית המועצות===
במהלך סוף [[שנות המ"מים]] גברה הדרישה לעצמאות, בעקבות [[אסון צ'רנוביל]] והתמוטטות החומה בברלין (שסימלה את סוף עידן הקומוניזם), כל אלו נתנו דחיפה חזקה לתנועות הלאומניות של מערב אוקראינה. בשנת [[תשנ"א]], עם [[התפרקות ברית המועצות|התפרקותה של ברית המועצות]] זכתה אוקראינה לעצמאות מלאה.
במהלך סוף שנות המ"מים גברה הדרישה לעצמאות, בעקבות [[אסון צ'רנוביל]] והתמוטטות החומה בברלין (שסימלה את סוף עידן הקומוניזם), כל אלו נתנו דחיפה חזקה לתנועות הלאומניות של מערב אוקראינה. בשנת [[תשנ"א]], עם [[התפרקות ברית המועצות|התפרקותה של ברית המועצות]] זכתה אוקראינה לעצמאות מלאה.


המחוזות והרפובליקה האוטונומית:
המחוזות והרפובליקה האוטונומית:
שורה 75: שורה 75:
* [[דנייפרופטרובסק]]
* [[דנייפרופטרובסק]]


==קישורים חיצוניים==
*[http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=85457 חנוכה שלא יישכח בקייב ● גלריית ענק] - באתר [[חב"ד אינפו]] {{אינפו}}
*[http://chabad.info/news/%D7%A9%D7%95%D7%A8%D7%AA-%D7%90%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%A2%D7%99%D7%9D-%D7%97%D7%92%D7%99%D7%92%D7%99%D7%99%D7%9D-%D7%9C%D7%A6%D7%99%D7%95%D7%9F-%D7%99%D7%95%D7%91%D7%9C-%D7%A9%D7%A0%D7%99%D7%9D-%D7%9C/ חגיגות באוקראינה: שורת אירועים לציון יובל שנים לרב אסמן] - באתר [[חב"ד אינפו]] {{אינפו}}
{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}


תפריט ניווט