יעקב נוטיק: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הוסרו 3,451 בתים ,  20 ביולי 2007
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
[[תמונה:יעקב נוטיקPictureFileName.jpg|left|thumb|250px|ר' יעקב נוטיק ב[[מבצע תפילין]]]]
[[תמונה:יעקב נוטיקPictureFileName.jpg|left|thumb|250px|ר' יעקב נוטיק ב[[מבצע תפילין]]]]
הרב יעקב נוטיק נולד לאביו הרב [[שמואל נוטיק]] רב העיירה [[קפוסט]]. אביו שהיה גאון אדיר בלימוד עוד ימי שבתו ב[[תומכי תמימים]], הקדיש את רוב יומו ללמוד עם בניו – הבכור הרב יעקב ואחיו הצעיר הרב שלום בער.


הרב יעקב נוטיק ע"ה נולד לאביו הרב [[שמואל נוטיק]] רב העיירה [[קפוסט]]. אביו שהיה גאון אדיר בלימוד עוד ימי שבתו ב[[תומכי תמימים]], הקדיש את רוב יומו ללמוד עם בניו – הבכור הרב יעקב ואחיו הצעיר הרב שלום בער. והדבר היה כרוך במסירות נפש, כפי שתיאר זאת הרב שמואל במכתביו לידידיו הטובים בארצות הברית.
לימוד האב עם בניו היה כרוך ב[[מסירות נפש]], כפי שתיאר זאת הרב שמואל במכתביו לידידיו הטובים ב[[ארצות הברית]].
   
   
במכתב מחורף [[תרפ"ט]] אל הרב דובער רבקין ראש ישיבת תורה ודעת סיפר שהוא מקדיש זמן רב ללמוד עם בניו:
מספר שנים אחר כך סיפר על הסבל הגדול שהיה מנת חלקו, בגין היותו רב ובגלל שסירב למסור את ילדיו לבית ספר קומוניסטי:
 
"עסקי הוא ללמוד שיעורים ברבים כמו עין יעקב ומשניות ותניא בכל יום, וגם היות כי בעירנו אינו נמצא מלמד הגון על כן אני מוכרח בעצמי ללמוד עם בניי שיחיו (במדינתנו עושים כן הרבה רבנים). עם בני הבכור שי' שהוא כבן שמונה שנים אני לומד חומש ופירוש רש"י ונביאים וגם התחלת גמרא, ועם בני השני שי' שהוא כבן שישה שנים אני לומד עברי והתחלת חומש ומעת שהגיעו לכלל לימוד אני לומד עמהם בעצמי וכמעט שכל היום יוצא בלימוד בניי שיחיו ובלימוד השיעורים וההכנה אל השיעורים ולא נשאר לי פנאי לעצמי ללמוד בקביעות ובעיון היטב כפי הראוי".
"גם מכריחים אותי למסור את בניי שיחיו לבית הספר להעבירם מן דת ישראל חס ושלום. כי הנה יש לי שני בנים. האחד בן י"ג שנה והב' בן י"א שנה, ואני לומד עמהם תמיד ואני מחנך אותם ביהדות, ומעולם לא מסרתי אותם לבית הספר כי שם מלמדים את הילדים להיות מינים ואפיקורסים ולשנוא את עם ישראל, והכול מוסרים את ילדיהם לבית הספר, כי חוק הממשלה הוא שהכול צריכים למסור ואני לא מסרתי אותם מעולם. ומזה אנו תמיד בפחדים גדולים של סכנת נפשות חס ושלום.
ומספר שנים אחר כך סיפר על הסבל הגדול שהיה מנת חלקו, בגין היותו רב ובגלל שסירב למסור את ילדיו לבית ספר קומוניסטי:
לבד גודל העוני והדוחק בפרנסה כי נסתם ממני כל מקור הפרנסה לגמרי. הנה לבד זה יש לי רדיפות גדולות ועצומות מטעם הממשלה דוחקים ונוגשים אותי עד מאוד.
מטילים עלי מיסים גדולים – מה שאין בכוחי לשלם כלל, כי מטילים עלי מס כזה שאין אני מרויח אפילו במשך כל השנה כולה.
וגם מטילים עלי עבודה לילך אל היער לכרות ולחטוב עצים בחורף בעת השלג והקור הגדול. גם מטילים עלי עוד עבודות כבדות ובזויות, ומתקבצים הנכרים סביבותיי לראות בסיבלותיי, לשחוק ללעוג ולשמוח לאידי ולאיד כל ישראל, בראותם נפילת היהדות וביזיון התורה, אשר הרב דמתא עובד עבודת פרך, בעל כורחו. ועוד רדיפות ונגישות רבות ועצומות אשר אי אפשר לבאר בכתב.
גם מכריחים אותי למסור את בניי שיחיו לבית הספר להעבירם מן דת ישראל חס ושלום. כי הנה יש לי שני בנים. האחד בן י"ג שנה והב' בן י"א שנה, ואני לומד עמהם תמיד ואני מחנך אותם ביהדות, ומעולם לא מסרתי אותם לבית הספר כי שם מלמדים את הילדים להיות מינים ואפיקורסים ולשנוא את עם ישראל, והכול מוסרים את ילדיהם לבית הספר, כי חוק הממשלה הוא שהכול צריכים למסור ואני לא מסרתי אותם מעולם. ומזה אנו תמיד בפחדים גדולים של סכנת נפשות חס ושלום.
   
   
כי מי שאינו מוסר את בניו לבית הספר על פי רצון הממשלה - שיהיו בלתי בעלי דת, ואדרבה שוחקים ומלעיגים מהדת ומבעלי הדת - נחשב מורד בממשלה. וכל הרדיפות שרודפים אותי הוא הכול בשביל זה, ואני בסכנה גדולה חס ושלום.  
כי מי שאינו מוסר את בניו לבית הספר על פי רצון הממשלה - שיהיו בלתי בעלי דת, ואדרבה שוחקים ומלעיגים מהדת ומבעלי הדת - נחשב מורד בממשלה. וכל הרדיפות שרודפים אותי הוא הכול בשביל זה, ואני בסכנה גדולה חס ושלום.  
שורה 22: שורה 13:
   
   
וכבר התרו בי כמה פעמים שאמסור את בניי לבית הספר, אני משים נפשי בכפי – ואינני מוסר אותם, והשי"ת יודע מה יהיה וצריך רחמים רבים, ולכן מוכרחים אנחנו לברוח מכאן".
וכבר התרו בי כמה פעמים שאמסור את בניי לבית הספר, אני משים נפשי בכפי – ואינני מוסר אותם, והשי"ת יודע מה יהיה וצריך רחמים רבים, ולכן מוכרחים אנחנו לברוח מכאן".
 
דבריו של הרב נוטיק לצערנו התקיימו ולאחר זמן הוא נאסר ונשלח לגלות בקזחסטן. ומכיוון שלא היה מי שילמד עם הבנים, הם נסעו ללמדו בישיבות מחתרתיות בגרוזיה. כאשר אביו השתחרר מגלותו, נסע ר' יעקב לראותו. לימים סיפר ר' יעקב: "היה מרגש לראות את אבא, חי ושלם בגופו ובנפשו, לאחר חמש שנות גלות. חששנו מאוד לאורך כל התקופה, ידענו שרבים לא חוזרים הביתה, ורבים מאלו השבים הביתה, הם בבחינת שבר כלי. אבא שעבד הרבה מעל לכוחותיו, ולא הכניס לפיו מאכלות אסורות, רזה מאוד, ונראה חלוש. הוא סיפר כי האסירים במחנה חיו בתת- תנאים. ובכל אופן השמחה היתה גדולה. וברוך השם תוך זמן קצר הוא התאושש ושב לאיתנו".
==בגרוזיה==
 
ר' יעקב חזר ללמוד בגרוזיה, ובימי השואה הוריו ואחיותיו אף הם הגיעו לכותאיס שבגרוזיה, ורק יעקב שוב למד עם אביו שהתמנה למנהל וראש ישיבת תומכי תמימים בכותאיס שם למדו ר' יעקב ואחיו ר' שלום דובער.  
דבריו של ר' שמואל נוטיק התקיימו ולאחר זמן הוא נאסר ונשלח לגלות בקזחסטן. מכיוון שלא היה מי שילמד עם הבנים, הם נסעו ללמדו בישיבות מחתרתיות ב[[כותאיס]] שבגרוזיה. כאשר השתחרר ר' שמואל מגלותו, נסע ר' יעקב לראותו. לאחמ"כ חזר ללמוד בגרוזיה, ובימי ה[[שואה]] הוריו ואחיותיו אף הם הגיעו לכותאיס. יעקב שוב למד עם אביו שהתמנה למנהל וראש ישיבת [[תומכי תמימים כותאיס]] שם למדו ר' יעקב ואחיו ר' שלום דובער.  
   
   
יוצאי כותאיס מספרים כי תקופה מסויימת היה ר' יעקב מסתגר בעזרת נשים של אחד מבתי הכנסת, ושם למד כל שעות היום, כשהוא מנותק מסביבתו.
יוצאי כותאיס מספרים כי תקופה מסויימת היה ר' יעקב מסתגר בעזרת נשים של אחד מבתי הכנסת, ושם למד כל שעות היום, כשהוא מנותק מסביבתו.
   
   
הלימודים עם אביו שהיה גאון, כח ההתמדה והשקידה יחד עם הפיקחות שניחן בה, הפכו את הרב יעקב נוטיק לתלמיד חכם גדול, אלא שמפאת צניעותו לא הבליט את ידיעותיו, ובכל אופן מכיריו יודעים כי הוא ידע תנ"ך ושולחן ערוך אדמו"ר הזקן בעל פה.  
הלימודים עם אביו שהיה גאון, כח ההתמדה והשקידה יחד עם הפיקחות שניחן בה, הפכו את הרב יעקב נוטיק לתלמיד חכם גדול, אלא שמפאת צניעותו לא הבליט את ידיעותיו, ובכל אופן מכיריו יודעים כי הוא ידע תנ"ך ו[[שולחן ערוך אדמו"ר הזקן]] בעל פה.  
   
   
(בתקופה האחרונה, כאשר התקשה לראות, בנו הקריא לו את החומש היומי, ומידי פעם כאשר רק החל בנו לקרוא את הרש"י, המשיך ר' יעקב הלאה, את הרש"י).
לאחר זמן התמנה לר"מ בישיבה המחתרתית [[תומכי תמימים סוחומי]] שבגרוזיה.  
   
   
לאחר זמן התמנה לר"מ בישיבת תומכי תמימים המחתרתית בעיר סוחומי שבגרוזיה.  
(לאחר השואה, ניסו הוריו ואחותו לצאת את ברית המועצות, במהלך ניסיונם לעבור את הגבול, נתפסו נאסרו והוגלו. אביו הרב שמואל נוטיק נפטר בגלות).
   
   
לאחר השואה, ניסו הוריו ואחותו לצאת את ברית המועצות, במהלך ניסיונם לעבור את הגבול, נתפסו נאסרו והוגלו. אביו הרב שמואל נוטיק נפטר בגלות.
בהגיעו לפרקו התחתן הרב יעקב עם רעייתו חנה. החתונה התקיימה ב[[מוסקבה]], ומיד לאחריה שבו בני הזוג לכותאיס, שם התגוררו עד שנת [[תשכ"ד]].
   
   
בהגיעו לפרקו התחתן הרב יעקב עם תבלחט"א רעייתו חנה, החתונה התקיימה במוסקבה, ומיד לאחריה שבו בני הזוג לכותאיס, שם התגוררו עד שנת תשכ"ד.
בשנת תשכ"ד עבר הרב נוטיק לגור ב[[סמרקנד]]. לדאבון ליבו נאלץ לשלוח חלק מילדיו לבית ספר, אבל על [[שבת]] הוא לא הסכים להתפשר, ועמד בתוקף בכדי שילדיו לא ילכו לבית הספר בשבתות.  
   
   
בשנת תשכעבר הרב נוטיק לגור בסמרקנד. לדאבון ליבו נאלץ לשלוח חלק מילדיו לבית ספר, אבל על שבת הוא לא הסכים להתפשר, ועמד בתוקף בכדי שילדיו לא ילכו לבית הספר בשבתות.  
בסמרקנד נחשב לאחד מחשובי החסידים, למרות שהיו רבים זקנים ממנו. ברשותו היו [[מאמר|מאמרים]] של [[הרבי הריי"צ]] מהם היה מלמד את [[אנ"ש]] חסידות, במהלך ה[[התוועדות|התוועדויות]] הרבות שהיו מתקיימות במשך השנים.
 
==בארץ הקודש==
 
בשנות הלמ"דים עלה ל[[ארץ הקודש]], והשתקע ב[[נחלת הר חב]], כאן היה ממייסדי ישיבת תומכי תמימים (קוזלינר). הרב נוטיק פעל במסירות רבה עבור הישיבה, הן בצד הכלכלי והן כ[[משפיע]] ומגיד שיעור. בתפקידים אלו נשא עד השנים האחרונות.  
   
   
בסמרקנד נחשב לאחד מחשובי החסידים, למרות שהיו רבים זקנים ממנו. ברשותו היו מאמרים של הרבי הריי"צ מהם היה מלמד את אנ"ש חסידות, במהלך ההתוועדויות הרבות שהיו מתקיימות במשך השנים.
הרב יעקב נוטיק נפטר ב[[ראש חודש]] [[סיון]] [[תשס"ז]] והוא בן 86.  
 
בשנות הלמ"דים עלה לארץ הקודש, והשתקע ב[[נחלת הר חב"ד]], כאן היה ממייסדי ישיבת תומכי תמימים (קוזלינר). הרב נוטיק פעל במסירות רבה עבור הישיבה, הן בצד הכלכלי והן כמשפיע ומגיד שיעור. בתפקידים אלו נשא עד השנים האחרונות.
תושבי נחל'ה, זוכרים היטב את הרב יעקב נוטיק מצטנף לו בפינת אחד החדרים הצדדיים של בית הכנסת, ושקוע בלימוד ליקוטי תורה או תורה אור. תושבי נחל'ה יזכרו את החסיד הצנוע, השתקן, והלמדן, שפעל במסירות רבה במסגרת ישיבת תומכי תמימים, ובשנים קודמות גם יצא תדיר למבצעי הרבי.
הרב יעקב נוטיק נפטר בר"ח סיוון תשס"ז והוא בן 86.  
==משפחתו==
==משפחתו==
הותיר אחריו את רעייתו מרת חנה, בניו: השליח הרב שמואל-שיקגו, הרב אברהם זרח – פתח תקוה, הרב דוד אהרון- צפת, הרב יוסף יצחק – נחל'ה, המשפיע הרב זלמן-ירושלים, ובת: גב' בת שבע שניאורסון – נחל'ה.
*רעייתו מרת חנה.
*בניו: ה[[שליח]] הרב שמואל-שיקגו, הרב אברהם זרח – פתח תקוה, הרב דוד אהרון- [[צפת]], הרב יוסף יצחק – נחלת הר חב"ד, המשפיע הרב זלמן-ירושלים, וביתו: גב' בת שבע שניאורסון – נחלת הר חב"ד.
   
   
קורות החיים נכתבו על ידי הסופר החסידי ר' שניאור זלמן ברגר
{{שבועון בית משיח}}


[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר שליט"א|נ]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר שליט"א|נ]]

תפריט ניווט