פתיחת התפריט הראשי

שינויים

בעקבות המאורע של [[כ"ז אדר ראשון תשנ"ב]]{{הערה|[https://col.org.il/news/81136 תיעוד מרגש: 'חלוקת דולרים', ערב כ"ז אדר תשנ"ב ● וידאו] באתר {{חב"ד און ליין}}.}} לא יצא הרבי לחלוקת דולרים מדי יום ראשון למעט הזדמנות נדירה אחת ב[[כ"ו תשרי]] [[תשנ"ד]] שאז התקיימה 'יחידות' לחתנים וכלות, בני ובנות מצווה שעברו לפני הרבי שחילק לכל אחד מהעוברים דולר, ובסיום החלוקה להם, המשיך הרבי לחלק דולרים עוד מספר דקות לאלו שהספיקו לעבור עד שהחלוקה נפסקה{{הערה|[https://www.yoman770.com/wiki/כ%22ו_תשרי_תשנ%22ד כ"ו תשרי תשנ"ד] באתר יומן 770.}}.
מאז ועד שנת [[החל משנת תשס"ה]] לא התקיימה החלוקה באופן הרגיל, אלא שבשנה זו, כמסתעף מהאמונה ב[[נצחיות חייו של הרבי]] ובהסתמך על שיחת הרבי אודות נצחיות החלוקה{{הערה|התועדות ש"פ נשא (הראשונה) התנש"א, [[דברי משיח]], תנש"א החליטו חלק דמהחסידים לקיים מעמד ' עמחלוקת דולרים' 144.}} כתבו [[ועד המסדר]] לרבי שליט"א מלך המשיח ע"ד ארגון המעמד וקיבלו מענות חיוביותב-770, ובשל כך חזרה החלוקה למתכונתה הרגילה{{הערה|'''[httpsהיחס למעמד זה שנוי במחלוקת ראו להלן בפסקה://www.hageula.com/geula_moshiach/study/23937.htm שאלות ותשובות: חי וקיים בגוף גשמי]''' עם הרב [[בן ציון פרישמן]] {{הגאולה}}}}. ההסבר אודות כך מפורט בקבצי 'ויקהלו אל המלך'{{הערה#חלוקת דולרים בהווה|1=[https://drive.google.com/file/d/1WsiVf_dpWv21Hjmkt_HIrZ9WsBQ01y92/view?usp=drivesdk ויקהלו אל המלך חלק א'] עמ' 9, [https://drive.google.com/file/d/1GeHExH8YKxbrKnjdBK0D9ae0hYhX3pVa/view?usp=drivesdk ויקהלו אל המלך חלק ב'חלוקת דולרים בהווה]; [https://www.hageula.com/geula_moshiach/melech_hamoshiach/25580.htm המשפיעים מסבירים: הרבי חי וקיים בגוף גשמי מחלק דולרים ב-770] {{הגאולה}}}}.
==הסברי הרבי מלך המשיח שליט"א על החלוקה==
הרבי הסביר את הנוהג בדברים שחותנו [[הרבי הריי"צ]] נהג לומר לעיתים תכופות: "כאשר שני יהודים נפגשים, עליהם לראות שתצא מכך תועלת ליהודי שלישי". הרבי רצה להפוך את פגישתו עם כל אחד ואחד מפגישה סתמית ל[[שליחות מצווה]] לתת את הדולר או חילופו ל[[צדקה]], בכדי לערב כל אחד במעשה טוב עבור אדם שלישי - מקבל הדולר לצדקה. הרבי המליץ לנהוג כך גם במקומות נוספים, ולנצל כל פגישה בין יהודים להוספה בצדקה{{הערה|שיחת שבת פרשת בשלח תשמ"ח (סה"ש ח"א ע' 239).}}.
[[קובץ:חלוקת דולרים - י"א תשרי תנש"א.png|שמאל|ממוזער|250px|חלוקת י"א תשרי תשנ"ב לילדים מתחת לגיל בר מצווה בלבד. משמאל לימין עומדים: [[הרבי]], ה[[מזכירות אדמו"ר מלך המשיח שליט"א|מזכירים]] הרב [[יהודה לייב גרונר]], הרב [[בנימין קליין]], ובצד ימין עומד הצלם ר' [[חיים ברוך הלברשטם]] עם המצלמה הרגילה ומצלמת וידאו]]
החלוקה מתקיימת מול הדלת הראשית, במעבר שבכניסה ל-770 (החל משנת [[תש"פ]]{{הערה|למעט ממספר פעמים שבהם התקיימה החלוקה במקום שם=מיקום שונה: ([[א' באלול|אדר"ח אלול]] ו[[ח' באלול|ח' אלול]] [[תשפ"ב|ה'תשפ"ב]]) בהם התקיימה החלוקה (עקב השיפוצים בשביל הכניסה) בחניה הצמודה ל770 בית משיח. וכן פעמים רבות שהחלוקה מתקיימת ב'הול' כבעבר, עקב הקור וכד', וכן בי"א ניסן תשפ"ג חילק הרבי בזאל הגדול עקב מעמד 'הקהל' שהתקיים בחוץ. וכן ביום ראשון [[ד' שבט]] וביום ראשון [[י"א שבט]] [[ה'תשפ"ד]] בהם התקיימה החלוקה משמאל המדרגות המובילות לדלת הראשית של [[770 בית משיח]] (עקב סגירת שטח החזית).}}). התור עובר מכיוון רחוב קינגסטון, עובר בשביל הכניסה ל-770 אל מול פני הרבי ויוצאים לכיוון הסוכה. הרבי נשען על הסטענדער המונח באמצע שביל הכניסה המלכותי, כשפניו לכיוון איסטערן פארקווי. מול הרבי עומד ה'מגיש' הממונה ע"י ועד המסדר, שתפקידו להגיש את הדולרים לרבי, שמחלקם לקהל. לצד ה'מגיש' עומד א' מחברי הועד המסדר שמגיש לו את חבילות הדולרים, וכן מכניס את המתנות והפ"נים שהובאו במהלך החלוקה לשקית.
לצד ימין של הרבי עומד משב"ק נוסף שתפקידו (בהוראת הרבי) לזרז את העוברים{{הערה|כשנשים עוברות במעמד, בתפקיד זה שימשה מרת אסתר שטרנברג, אשת ר' [[מנחם נחום שטרנברג]], ולאחרי' לא מילאו בד"כ נשים נוספות את תפקיד זה למעט בחלוקות בהם עוברות נשים רבות.}}, אך עם זאת במעמד ניתנת אפשרות לשוחח עם הרבי, להתייעץ עמו, להגיש לו ספרים ומתנות ולבקש את ברכתו. בצדדים עומדים הצלמים, עם מצלמות רגילות ומצלמות וידאו, המצלמות את העוברים.
סדר החלוקה הוא שקודם כל עוברים הגברים ובאמצע התור עושים הפסקה ועוברות הנשים, לאחמ"כ עוברים שוב הגברים וכשמתצטבר תור נוסף של נשים הם עוברות שוב בסוף החלוקה. בד"כ לפני יציאת הרבי מחלק שוב לגברים. עד סוף חורף תשנ"ב היה הסדר שקודם כל היו עוברות הנשים, ורק לאחר מכן עבר התור של הגברים, ובהמשך, כשהצטבר תור נוסף של נשים שהגיעו מאוחר יותר, עשו הפסקה בתור של הגברים ונתנו להן פעם נוספת לעבור, וזאת במטרה למנוע את עיכובן{{הערה|מפי השמועה הרבי אמר פעם לאחד הרבנים שעבר בחלוקת דולרים שמתנצל על כך שאשתו קיבלה לפניו, אך כך הוא הסדר על פי תורה, שהנשים מתביישות לעמוד ולבקש, ולכן הן מקבלות תחילה (מוסף 'נשי' לשבועון כפר חב"ד גליון 1887 עמוד 24).}}, בנוסף, כאשר מגיעים אנשי ציבור, נציגי המשטרה וכדומה, פעמים רבות הם מוכנסים מהצד מבלי לחכות בתור הארוך, וכך בעבר גם יכלו לעבור יחד במידת הצורך כל בני המשפחה הן הבעל הן האשה והן הילדים.
בסוף החלוקה הרבי מלך המשיח שליט"א נותן דולר למזכירים, והמשב"קים המסייעים בחלוקה שבחרו לעבור, כשלפעמים כשלא עברו נותן להם הרבי דולר מיוזמתו, לוקח דולר אחד לעצמו, לוקח את השקית המונחת על הסטענדער{{הערה|בעבר חילק הרבי ע"ג סטענדער לתוכו ניתן להכניס את השקית.}} לתוכה מכניסים את המתנות והספרים שהוגשו במהלך החלוקה, ונכנס ל[[חדר הרבי|חדרו]].
בעבר נערכה החלוקה בלובי של 770 אל מול הדלת הראשית. התור היה עובר ב[[זאל הגדול]] דרך המדרגות בהם הרבי יורד לתפילה, דרך הפרוזדור, ולאחר מכן עובר לפני הרבי בלובי ויוצא דרך [[גן עדן התחתון]] ומשרדו של הרב יהודה לייב גרונר מחוץ ל-770. במהלך החלוקה הרבי עומד ונשען על השולחן שמונח צמוד למעלית מול דלת הכניסה (שהייתה נעולה) לכיוון צד ימין של הנכנס לחדרו. במקביל אליו עמד ה[[מזכירות אדמו"ר מלך המשיח שליט"א|מזכיר]] הרב [[בנימין קליין]] שהעביר את הדולרים למזכיר הרב [[יהודה לייב גרונר]] שעמד מול דלת הכניסה והוא הגיש את הדולרים לרבי, שחילקם לקהל. כיום ע"פ הוראת הרבי מלך המשיח החלוקה לא מתקיימת במיקום זה אלא בחוץ, אך כשיש קור גדול וכיו"ב כשהחלוקה מתקיימת בפנים, התור עובר מהזאל הגדול לעבר ה'הול' ויוצא החוצה.
בתקופה בה שהה הרבי בביתו לאחר פטירת [[הרבנית חיה מושקא|הרבנית]] (מ[[כ"ב שבט]] [[תשמ"ח]] ועד אמצע שנת [[תשמ"ט]]) חלוקת הדולרים נערכה בביתו של הרבי.
 
החל מ[[כ"ד טבת]] [[תשע"ג]] ועד ל[[כ"ו אדר]] [[תש"פ]] התקיימה החלוקה על פי רוב לאחר תפילת מנחה ליד בימת התפילות שבזאל הגדול ב[[כתיבה לרבי באמצעות האגרות קודש|הסכמת הרבי באמצעות האגרות קודש]]. משנת תש"פ החלוקה מתקיימת מול הדלת הראשית, במעבר שבכניסה ל-770{{הערה| למעט ממספר פעמים שבהם התקיימה החלוקה במקום שונה: ([[א' באלול|אדר"ח אלול]] ו[[ח' באלול|ח' אלול]] [[תשפ"ב|ה'תשפ"ב]]) בהם התקיימה החלוקה (עקב השיפוצים בשביל הכניסה) בחניה הצמודה ל770 בית משיח. וכן פעמים רבות שהחלוקה מתקיימת ב'הול' כבעבר, עקב הקור וכד', וכן בי"א ניסן תשפ"ג חילק הרבי בזאל הגדול עקב מעמד 'הקהל' שהתקיים בחוץ. וכן ביום ראשון [[ד' שבט]] וביום ראשון [[י"א שבט]] [[ה'תשפ"ד]] בהם התקיימה החלוקה משמאל המדרגות המובילות לדלת הראשית של [[770 בית משיח]] (עקב סגירת שטח החזית).}}.
===חלוקות מיוחדות===
 
עם תחילת הנוהג שהחל הרבי (עם פטירת [[הרבנית חיה מושקא|הרבנית]] בשנת [[תשמ"ח]] והתעצם משנת [[תש"נ]]) לשאת [[שיחה]] לאחר [[תפילת ערבית]] ב[[זאל הגדול]], נוהג הרבי לחלק דולרים לקהל הנוכח באולם. חלוקה זו שונה מהחלוקה הרגילה בכך שמיועדת אך ורק בשביל מטרת חלוקת ה[[צדקה]] ונוהלה בצורה מהירה, ולא כבחלוקה של ימי ראשון בה ישנה האפשרות לכל אחד לפנות אל הרבי לשאול בעצתו ולבקש את ברכתו.
יום למחרת [[יום הכיפורים]] של שנת [[תשנ"ב]], עשר דקות לאחר סיום תפילת שחרית במניינו של הרבי, יצא המזכיר הרב [[יהודה לייב גרונר]], והודיע כי הרבי יחלק דולרים לכל הילדים שמתחת לגיל מצוות, ושהרבי ביקש להודיע על כך למוסדות החינוך, על מנת שיביאו את תלמידיהם לחלוקה. החלוקה נמשכה במשך למעלה משעתיים רצופות, בה עברו לפני הרבי למעלה מכ-3,000 ילדים (ראה תמונה). כאשר הסתיימה החלוקה, והרבי יצא אל רכבו אל מנת לנסוע ל{{ה|אוהל}}, הגיעו ילדים נוספים, והרבי ביקש להמשיך את החלוקה. הסטנדר הובא ליד רכבו של הרבי, שהמשיך שם את החלוקה למשך עשר דקות נוספות.
 
פעמיים ([[א' באלול|אדר"ח אלול]] ו[[ח' באלול|ח' אלול]] [[תשפ"ב|ה'תשפ"ב]]) התקיימה החלוקה (עקב השיפוצים בשביל הכניסה) בחניה הצמודה ל770 בית משיח. וכן בי"א ניסן תשפ"ג חילק הרבי בזאל הגדול עקב מעמד 'הקהל' שהתקיים בחוץ.
ארבע פעמים מעמד החלוקה הקבועה התקיימה בפתח חדרו של הרבי: [[ערב ראש השנה]] [[תשמ"ט]] לאחר מעמד [[קבלת פ"נים]]. [[הושענא רבה]] תשנ"ב לאחר [[חלוקת לעקאח]]. יום ראשון [[י"ז כסלו]] תשנ"ב, בה חילק הרבי חילק את [[דרושי חתונה (קונטרס)|קונטרס דרושי חתונה]] בתוך נרתיק פלסטיק שהכיל גם דולר (ראה תמונה). חלוקת יום ראשון, [[א' טבת]] תשנ"ב, בה חולקו דולר ומטבע בתוך נרתיק פלסטיק עליו הוטבע "[[דמי חנוכה]]". החלוקה הופסקה בכדי שהרבי ירד להתפלל את [[תפילת מנחה]] בזאל הגדול, ונמשכה לאחר מכן שם.
הרבי מחלק דולרים גם במעמדים נוספים שלא במסגרת החלוקה הקבועה, כמו בסיום [[יחידות כללית]], [[יחידות לגבירים]] ועוד.
במבתשמב[[תשמ]] שהתפלל בבית הרש"ג (בקומה השלישית של 770) חילק דולרים שם. ==חלוקת דולרים בהווה==מאז כ"ו תשרי תשנ"ד - בו התקיימה חלוקת דולרים האחרונה לפני [[ג' תמוז ה'תשנ"ד]] ועד שנת תשס"ה - לא התקיימה החלוקה.  החל משנת תשס"ה החלו מספר חסידים לארגן מעמד 'חלוקת דולרים'. חלוקה זו אינה מקובלת על מרבית הרבנים, המשפיעים והחסידים. כמו"כ מרבית ה[[ישיבה קטנה|ישיבות קטנות]] החב"דיות אוסרות על תלמידיהן להשתתף במעמד.  ===דעת היוזמים והמצדדים===כמסתעף מהאמונה ב[[נצחיות חייו של הרבי]] ובהסתמך על שיחת הרבי אודות נצחיות החלוקה{{הערה|התועדות ש"פ נשא (הראשונה) התנש"א, [[דברי משיח]], תנש"א חלק ד' עמ' 144.}} כתבו [[ועד המסדר]] לרבי שליט"א מלך המשיח על מחשבתם לארגן מעמד 'חלוקת דולרים' קיבלו מענות חיוביות, והחליטו לשוב ולקיים את המעמד{{הערה|'''[https://www.hageula.com/geula_moshiach/study/23937.htm שאלות ותשובות: חי וקיים בגוף גשמי]''' עם הרב [[בן ציון פרישמן]] {{הגאולה}}}}. ההסבר אודות כך מפורט בקבצי 'ויקהלו אל המלך'{{הערה|1=[https://drive.google.com/file/d/1WsiVf_dpWv21Hjmkt_HIrZ9WsBQ01y92/view?usp=drivesdk ויקהלו אל המלך חלק א'] עמ' 9, [https://drive.google.com/file/d/1GeHExH8YKxbrKnjdBK0D9ae0hYhX3pVa/view?usp=drivesdk ויקהלו אל המלך חלק ב']; [https://www.hageula.com/geula_moshiach/melech_hamoshiach/25580.htm המשפיעים מסבירים: הרבי חי וקיים בגוף גשמי מחלק דולרים ב-770] {{הגאולה}}}}.===דעת הסבורים שאין בכך עניין===אין מהרבי הוראה שעלינו כחסידים לקבל דולרים. זה עניין של הרבי כשהוא מחליט לזכות אותנו, לא עניין שלנו. כאשר חסיד עושה דבר שהוא לא נצטווה עליו, וגם אין לו מקור בדברים של הרבי, אז אין בכך כל ענין. בסגנון אחר: אם יש דבר שנצטוויתי עליו ויש לו מקור, אז ברור שעליי לעשות אותו. אם יש דבר שלא נצטוויתי עליו אבל יש לו מקור, אז עדיין יש בזה עניין, רק שאז עליי לעשות יותר בדיקה וחקירה ודרישה לבדוק האם זאת השליחות שלי, אבל אם יש דבר שגם לא נצטוויתי וגם אין לו מקור – ברור שזה לא עניין שלי לעשות אותו{{הערה|שרגא קרומבי מראיין את הרב [[משה קורנווייץ]] '''[https://chabad.info/magazine/1053880 הרבי קבע: סדר ההנהגה ב-770 כפי הוראות הרבנים והגבאים]''', מתוך [[שבועון בית משיח]] 1396, כ"ג שבט התשפ"ד {{אינפו}}}}.
{{גלריה חלוקת דולרים}}
==לקריאה נוספת== *'''זורע צדקות - מצמיח ישועות''' - אימרות וסיפורי מופת ממעמד חלוקת הדולרים, נדפס בשנת [[תשנ"ג]].* '''ויקהלו אל המלך - חלק שני''', סיפורי מופת ממעמד חלוקת דולרים לצדקה בשנות הסמ"ך, נדפס בשנת [[תשס"ט]].
*[https://drive.google.com/file/d/19DfJexQUpHgSQ02ve2PmdLoS4NyrOMeQ/view?usp=sharing '''יחידות דעתה''' - סקירה על מעמד חלוקת הדולרים במגזין תחיינו גיליון 9], ע' 46 - 63.
*'''שונא מתנות יחיה''', כך נימק הרבי את סירובו לקבל מתנות גשמיות מהחסידים, במדור 'חיי רבי' שבועון כפר חב"ד 1940 עמוד 30
* '''סקירה על חלוקת הדולרים במשך השנים.''' עיתון כפר חב"ד גיליון 789.{{הערה |עמ' 14 - 22}}
==קישורים חיצוניים== 
*'''[https://chabad.info/video/316737/ מתי החל הרבי במעמד 'חלוקת דולרים'?]''' {{וידפו|}}
*[http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=39286 סקירה על מעמד חלוקת הדולרים שהתפרסמה ב"ניו-יורק טיימס"] {{אינפו}}
*[https://hageula.com/vid/dollars פנינים מחלוקות דולרים] {{הגאולה}}
{{תבנית:במחיצת הרבי}}
{{הערות שוליים}}
 
[[קטגוריה:חלוקות מיד הרבי|דולרים]]
[[קטגוריה:במחיצת הרבי]]
[[קטגוריה:מושגי יסוד]]
18,662

עריכות