מלחמת חרבות ברזל: הבדלים בין גרסאות בדף

הוסרו 15,519 בתים ,  29 בנובמבר 2023
המשך עריכה, הסרת ציטוטים וכד' מאתרים בחדרי חרדים, ערוץ 7 וכו'
(המשך עריכה, הסרת ציטוטים וכד' מאתרים בחדרי חרדים, ערוץ 7 וכו')
שורה 6: שורה 6:


==שלבי המלחמה==
==שלבי המלחמה==
מלחמת חרבות ברזל פרצה בבוקרו של חג [[שמחת תורה]] [[תשפ"ד]], במתקפה בהיקף נרחב על יישובי עוטף עזה וערי הדרום. בשבועות הראשונים של המלחמה, המתקפה נחשבה כהפתעה גמורה, אך בחלוף הזמן פורסם{{הערה|[https://chabad.info/news/war/1031369/ חשיפה מטלטלת: ראש אמ"ן ידע על תוכנית החמאס והתעלם] {{אינפו}}}} כי היו התרעות שהגיעו מתוך הצבא אודות תכנון תקיפה רחבת היקף מצד החמאס אך כולם נדחו על הסף על ידי בכירים בצבא בטענה שהחמאס מורתע, וכך פרצה תקיפה רחבה שכללה טבח המוני.
מלחמת חרבות ברזל פרצה בבוקרו של חג [[שמחת תורה]] [[תשפ"ד]], במתקפה בהיקף נרחב על יישובי עוטף עזה וערי הדרום. בשבועות הראשונים של המלחמה, המתקפה נחשבה כהפתעה גמורה{{הערה|יש שדימו את חוסר הכוננות למתקפה ל[[מלחמת יום כיפור]] שלאחריה הרבי זעק שלא קיימו את פסק חז"ל "הבא להרגך השכם להורגו".}}, אך בחלוף הזמן פורסם{{הערה|[https://chabad.info/news/war/1031369/ חשיפה מטלטלת: ראש אמ"ן ידע על תוכנית החמאס והתעלם] {{אינפו}}}} כי היו התרעות שהגיעו מתוך הצבא אודות תכנון תקיפה רחבת היקף מצד החמאס אך כולם נדחו על הסף על ידי בכירים בצבא בטענה שהחמאס מורתע, וכך פרצה תקיפה רחבה שכללה טבח המוני.


בשלב ראשון פתחו המחבלים במתקפת טילים רחבת היקף על יישובים ומחנות צה"ל בעוטף עזה וערי ישראל בדרום ובמרכז ובשלב השני כ-3,000 מחבלים חדרו בטנדרים, אופנועים, סירות, מצנחי רחיפה, ורגלית לשטח ישראל לכל אורך גבול רצועת עזה.
בשלב ראשון פתחו המחבלים במתקפת טילים רחבת היקף על יישובים ומחנות צה"ל בעוטף עזה וערי ישראל בדרום ובמרכז ובשלב השני כ-3,000 מחבלים חדרו בטנדרים, אופנועים, סירות, מצנחי רחיפה, ורגלית לשטח ישראל לכל אורך גבול רצועת עזה.
שורה 15: שורה 15:


לאחר גיוס מאות אלפי חיילי מילואים החלה התקפה צבאית רחבת היקף, בתחילה דרך האוויר ובהמשך בתמרון קרקעי במטרה למוטט את החמאס ולשחרר את החטופים. זמן קצר לאחר מכן גם [[לבנון]] החלה לשגר טילי נ"ט לעבר ישראל. תושבי עוטף עזה והיישובים על גבול לבנון פונו למלונות באיזורים מרוחקים: [[ירושלים]], [[נתניה]], ים המלח ו[[אילת]]. גם מוסדות החינוך ואירועים הושבתו על פי מיקום והנחיות פיקוד העורף או הרשות המקומית{{הערה|חב"ד אינפו, בית משיח 1381 ואתר פיקוד העורף.}}.
לאחר גיוס מאות אלפי חיילי מילואים החלה התקפה צבאית רחבת היקף, בתחילה דרך האוויר ובהמשך בתמרון קרקעי במטרה למוטט את החמאס ולשחרר את החטופים. זמן קצר לאחר מכן גם [[לבנון]] החלה לשגר טילי נ"ט לעבר ישראל. תושבי עוטף עזה והיישובים על גבול לבנון פונו למלונות באיזורים מרוחקים: [[ירושלים]], [[נתניה]], ים המלח ו[[אילת]]. גם מוסדות החינוך ואירועים הושבתו על פי מיקום והנחיות פיקוד העורף או הרשות המקומית{{הערה|חב"ד אינפו, בית משיח 1381 ואתר פיקוד העורף.}}.
בימים הבאים, פרשנים רבים דימו את הפשלה הנוראית בחוסר ביצוע צעדים מתבקשים, לחוסר כוננות או מתקפה לפני [[מלחמת יום כיפור]]. ולאחר מלחמת יום כיפור הרבי זעק על כך שלא קיימו את פסק חז"ל: הבא להרגך השכם להורגו.


בשבועות הראשונים של המלחמה, ההתקפות הישראליות היו בעיקר אוויריות תוך כדי משא ומתן לשחרור החטופים{{הערה|חב"ד אינפו ו[https://chabad.info/magazine/1021680/ שבועון בית משיח 1382].}}. בליל שבת אור לי"ג מרחשון, חיילי צה"ל החלו בכניסה קרקעית באמצעות טנקים וחיילים שהחלו בפעולות מידיות להשמדת המחבלים.
בשבועות הראשונים של המלחמה, ההתקפות הישראליות היו בעיקר אוויריות תוך כדי משא ומתן לשחרור החטופים{{הערה|חב"ד אינפו ו[https://chabad.info/magazine/1021680/ שבועון בית משיח 1382].}}. בליל שבת אור לי"ג מרחשון, חיילי צה"ל החלו בכניסה קרקעית באמצעות טנקים וחיילים שהחלו בפעולות מידיות להשמדת המחבלים.


==החטופים==
==החטופים==
כ-240 אנשים נשים וטף נחטפו לעזה והוחזקו במקומות שונים על ידי חמאס וארגוני טרור אחרים{{הערה|[https://chabad.info/news/war/1022776/ דובר צה"ל: מספר החטופים עלה ל-240]{{אינפו}}}}. מצבם לא ידוע וחלקם נפצעו מהטבח בעוטף או מהלחימה בעזה. רבים מהחטופים הם בעלי אזרחות זרה או כפולה והתקיים לחצים מהמדינות הנוספות לשחרורם.


כ-240 אנשים נשים וטף נחטפו לעזה ומוחזקים במקומות שונים על ידי חמאס ויתכן שבודדים גם על ידי ארגוני טרור אחרים{{הערה|[https://chabad.info/news/war/1022776/ דובר צה"ל: מספר החטופים עלה ל-240]{{אינפו}}}}. מצבם לא ידוע וחלקם נפצעו מהטבח בעוטף או מהלחימה בעזה.
בין החטופים נמצא גם בוגר [[תלמוד תורה נחלת הר חב"ד]] יוסף חיים אוחנה. אביו ר' אבי אוחנה הגיע ל[[ניו יורק]] במסע עם בני משפחות החטופים על מנת להפעיל לחצים על הממשל האמריקאי לתמוך במלחמה מול חמאס ובהחזרת השבויים. ר' אבי נשאר בניו יורק והגיע ל-[[770]] בליל [[ח' כסלו]] [[תשפ"ד]] ובמקום נערכה התוועדות מיוחדת בהשתתפותו{{הערה|[https://chabad.info/seven-seventy/1030030/ אביו של החטוף התוועד ב-770 לזכות שחרורו] {{אינפו}}}}. גם לאחר מכן הוא התראיין לכתב בית משיח, סיפר על קשריו החב"דיים והביע את אמונתו כי הבן ישוחרר בחיים{{הערה|שבועון בית משיח 1386 עמודים 24-27.}}.
 
בזמן המלחמה החמאס שיחרר 4 נשים ללא תמורה, הצבא חילץ חיילת אחת בחיים וגם 2 חטופות שנרצחו על ידי המחבלים. ובהמשך החלו עסקאות עם חמאס לשחרור החטופים תמורת מחבלים והפסקת אש.
 
===חטוף בוגר חב"ד===
יוסף חיים אוחנה, בוגר [[תלמוד תורה נחלת הר חב"ד]] הוא בין החטופים לעזה במתקפת הטרור והטבח בעוטף עזה ב[[שמחת תורה]].
 
אביו ר' אבי אוחנה הגיע ל[[ניו יורק]] עם מסע בני משפחות החטופים אך החליט להישאר בניו יורק כדי לפעול לשחרור בנו במהרה.
 
בליל ח' כסלו תשפ"ד, הגיע ר' אבי לבית חיינו, ונערכה התוועדות מיוחדת בהשתתפותו{{הערה|[https://chabad.info/seven-seventy/1030030/ אביו של החטוף התוועד ב-770 לזכות שחרורו] {{אינפו}}}}.
 
ב[[שבועון בית משיח]] גיליון 1386, התראיין האבא ר' אבי אוחנה למענדי חביב כתב בית משיח, וסיפר על מגוריו בשכונת [[נחלת הר חב"ד]], הלימודים של הבן החטוף בתלמוד תורה חב"ד, נימק מדוע נותר ב-770, והביע את אמונתו כי הבן ישוחרר בחיים{{הערה|שבועון בית משיח 1386 עמודים 24-27}}.
 
===שחרור בכל מחיר===
משפחות החטופים וארגונים נוספים, פועלים לתעמולה אינטנסיבית בארץ ובמדינות העולם, כדי לשחרר את החטופים 'בכל מחיר', חלקם מבהירים כי חייבים להציב את שחרור החטופים כמטרה ראשונה ועליונה של המלחמה, דהיינו שאם יוצב תנאי שחרור חטופים מול הפסקת המלחמה, להיענות בחיוב. כך גם להיענות בחיוב לכל מספר מחבלים משוחררים מול החטופים.
 
ישנם משפחות חטופים המוחים נגד שיטת פעולה זו, כיון שאינה תואמת הלכה, ולכן תובעים להעדיף מבצע צבאי לחילוץ החטופים ולא להפסיק את הלחימה עד כיבוש עזה{{הערה|[https://chabad.info/news/war/1019009/ משפחות החטופים: להביא לשליטה ישראלית מלאה בעזה]{{אינפו}}}}, מהם המסכימים לעיסקה במחיר שפוי.
 
משפחות החטופים אשר מבקשים שחרור בכל מחיר, אירגנו צעדה גדולה הנמשכת ימים רבים, כולל שבת.
 
===מסע משפחות החטופים===
לאחר כחודש מתחילת המלחמה, ואירוע הטבח והחטיפה, ארגנו מחלקת החירום ב[[צעירי חב"ד]] מסע למשפחות החטופים, שכלל שכירת מטוס מיוחד להטסת בני משפחות החטופים מארץ הקודש לארצות הברית, תפילה ב[[אוהל הק']]{{הערה|[https://col.org.il/news/158618 משפחות החטופים נסעו להתפלל אצל הרבי] {{חב"ד און ליין}}}}, שיעורי תורה, השתתפות בהפגנה בוושינגטון ופגישות במליאת הסאנט האמריקאי{{הערה|[https://col.org.il/news/158647 שידור חוזר מהמפגש עם משפחות החטופים בסנאט] {{חב"ד און ליין}}}}.
 
במסע לא הוצבו אופציות לממשלת ישראל כיצד לפעול, אם במבצע צבאי או עסקה, וגם לא דובר על עמדת הרבי על עסקאות לשחרור מחבלים. בעוד בעולם התורני-ימני, יש דיעות שונות אם להיענות בחיוב לעסקה אפילו במחיר 1 מול 1, כיון שמדובר בשחרור מחבלים העלולים לרצוח באכזריות ולארגן פיגועים.
 
===עסקאות בדרך===
בניגוד למקובל במקרה של שבויי מלחמה, למרות הזמן הארוך שחלף מאז תחילת המלחמה, לא ניתנה אפשרות לאנשי האו"ם לבקר את השבויים, וחמאס לא מסר רשימת שבויים ומצבם, ולמעשה המשא ומתן נערך בעיניים סגורות, כאשר אין אינפורמציה כמה שבויים יש וכמה מהם בחיים.
 
הממשלה ניתבה לעסקאות בהן ישוחררו קודם כל ילדים ונשים, וזה לפי כלל הגיוני שלנשים קשה יותר בשבי, ובניגוד לכל תעמולת השמאל והאנטי-דתיים במשך השנים על שיויון בכלל ובצבא בפרט.
 
===הסכם עסקה להחלפת שבויים===
בליל ט' כסלו תשפ"ד, אושרה עסקת החלפת שבויים בין ממשלת ישראל לחמאס, כאשר רק שרי מפלגת עוצמה יהודית התנגדו. 35 שרים תמכו לעומת שלושת שרי 'עוצמה יהודית' שהצביעו נגד.
 
בחמאס מאשרים מצידם כי הם נכונים להסכם ופרסמו את הסעיפים שסוכמו בתיווך קטאר ומצרים, בהם הכנסת דלק והמשך סיוע המוניטרי, שחרור 50 נשים וילדים ישראלים עד גיל 19 תמורת שחרור 150 אסירות וקטינים פלסטיניים.
 
לפי ההסכם המסתמן החטופים הראשונים ישוחררו כבר ביום חמישי י' כסלו בשעות הצהריים-ערב. לפי הודעת ממשלת ישראל, קודם ישוחררו החטופים הישראליים ואז אם ישראל תראה שחמאס עומד בהסכם ישוחררו בתמורה האסירות והקטינים הכלואים בישראל.
 
ההסכם אינו מחייב את חיזבאללה שבימים האחרונים מגביר את שיגוריו לעבר יישובי הצפון{{הערה|בחדרי חרדים}}.
 
למחרת החלטת הממשלה, התברר כי בגין חילוקי דיעות במשא ומתן בין ממשלת ישראל וחמאס, העסקה נדחתה לכל הפחות ליום שישי י"א כסלו.
 
התומכים בעיסקה נלהבים מהעובדה שעשרות שבויים ישוחררו, גם אם המחיר גבוה.
 
המתנגדים לעיסקה מביעים חשש מדימיון למלכודת אוסלו, בה נראה השלום כחלום ורוד, אך בפועל 150 מחבלים משוחררים זה מתווה לטרגדיה נוראית, בה עלולים חס ושלום להיהרג הרבה יותר ממספר השבויים המשוחררים. ובנוסף, ישנם דרכים צבאיות לשחרור שבויים, אם במבצע, ואם בהצהרה על התקפה כוללת ומהירה על כלל רצועת עזה, עד שחרור החטופים כולם.
 
===חטופים משתחררים, תמורת מחבלים והפסקת אש===
חרף אזהרות רבנים ואישי ציבור, ממשלת ישראל החלה בשחרור מחבלים תמורת שחרור החטופים. השחרור מתבצע במשך מספר ימים החל מיום שישי י"א כסלו, כאשר על כל ילד או קשישה, משחררים שלושה מחבלים אשר היו חלק מפיגועים נגד יהודים, ומטרתם היתה לרצוח באכזריות יהודים.
 
בימי ביצוע העסקה הוחלט על הפסקת אש, אך היא מתבצעת רק מול עזה, ואילו המחבלים באיזורים אחרים - יהודה ושומרון, תימן ולבנון - ממשיכים לפעול במטרה לשפוך דם יהודי.
 
===משחררים מחבלים מסוכנים===
 
לקראת ישיבות הקבינט והממשלה, פורסמו בכלי התקשורת הישראלים, כאילו לא ישוחררו מחבלים רוצחים, אך לאחר החלטה סופית הכוללת אופציה לשחרור 300 מחבלים, בבוקר ט' בכסלו, פורסמה רשימת המחבלים המשוחררים, והתברר כי מדובר
במחבלים שניסו לרצוח יהודים, אך לא הצליחו - ירו לעבר יהודים, דקרו, זרקו בקבוקי תבערה ולמעשה מדובר במחבלים מסוכנים, ומשתחררים לירושלים ולישובים ביהודה ושומרון, וניתן לשער שלפחות חלקם ישוב למזימות רצח הקודמות שלהם{{הערה|באתר בחדרי חרדים הביאו דוגמאות למחבלים מסוכנים המשתחררים בעסקה עם חמאס:
*אסראא ג'אבעס (38), שנגזר עליה 11 שנות מאסר אחרי שהורשעה בפיצוץ בלון גז שהוביל לפציעת שוטר באורח קל ליד מעלה אדומים ב-2015.
*אבראהים זמר (15) ממחנה הפליטים עסכר בשכם, ביצע פיגוע ירי באפריל השנה ליד קבר שמעון הצדיק בירושלים ופצע שני ישראלים בינוני וקל, גם הוא צפוי להשתחרר.
*מחבל שביצע פיגוע דקירה לפני פחות מחודשיים בשער יפו כשדקר ופצע קשה אזרח ישראלי
*המחבל מוחמד אבו קטיש, בן ה-16, שביצע פיגוע דקירה סמוך לתחנת הרכבת הקלה בירושלים בשנה שעברה צפוי להשתחרר. אבו קטיש חיפש קורבן חרדי, התנפל עליו, דקר ופצע אותו קשה [https://www.bhol.co.il/news/1620383 רשימת 300 המחבלים המועמדים להשתחרר מהכלא]}}.
 
300 מחבלים זו סכנה מוחשית לטרגדיות המוניות וכלי התקשורת מדברים על כניעה ללחץ בין לאומי, ואפשרות שהפסקת האש למספר ימים תגרום להפסקת המלחמה, כאשר החמאס קיים ולוחם בשיא העוצמה בעזה, וגם משגר טילים למרחקים.
 
===משפחות חטופים נגד עסקת שחרור מחבלים===
מול המצדדים בעסקה, קם פורום "תקוה" המייצג את בני משפחות החטופים המתנגדים לעסקת שחרור המחבלים.
בצל הדרמה לקראת אישור סופי של העסקה להשבת החטופים בתמורה לשחרור מחבלים, הוקם פורום חדש על ידי מספר משפחות חטופים, בשם פורום "תקווה", שפועל להשבת הבנים אך מתנגד לעסקת החזרת שבויים "בכל מחיר". בפורום חברות מספר משפחות של הורי חטופים, הפועלות מאז יום הטבח בשמחת תורה להשבת יקיריהם, אך מבקשות להשמיע קול אחר בנושא עסקאות שבויים.
צביקה מור - אביו של איתן מור שנחטף לעזה - בהתייחס לדרישה שעלה ממשפחות החטופים לשחרור כל המחבלים הכלואים תמורת כל החטופים, אומר צביקה מור שתחושתו קשה מאוד. "המטה שמאגד את המשפחות לא שאל אותי לדעתי ולא התייעץ איתי. לא היה שום פורום של אסטרטגיית המטה שאליו קראו לי להשתתף, לא הייתה שום ישיבה על דף המסרים של המטה, ולכן אנחנו מרגישים שהמטה לא מייצג אותנו, למרות שהוא גם על הגב שלנו". מור הוסיף: "לפני חודש אמרתי לראש הממשלה את המשפט שהבן שלי חותם עליו בשתי ידיים, הוא גדל אצלי בבית ולכן אני יודע בדיוק מה הוא חשוב בסוגיה הזו, אמרתי שאם אני צריך לבחור בין אהבת בני לאהבת האומה אני בוחר באהבת האומה. זו ממש עקידת יצחק. אבל אנחנו לא במצב של בחירה או ואו אלא בגם וגם".
 
גם אליהו ליבמן ראש מועצת קרית ארבע, שבנו נחטף לרצועת עזה ואף הוא חבר בפורום החדש, הביע התנגדות נחרצת להסכם במסגרתו ישוחררו חלק מהחטופים בתמורה לשחרור מחבלים ולהפוגה בלחימה. "בסוף, יש לנו אחריות כלל החטופים", אמר בראיון לרדיו 103, "בזה שלא מגיעים לעסקה על כלל החטופים שתבטיח את ביטחונם של חיילי צה"ל, יש פה מורכבות גדולה. אנחנו לא יכולים לנהל מו"מ עם ארגון רצחני שאנו נותנים לו נקודות ניצחון". בהמשך הוסיף: "בעיניי זה לא מוסרי לעשות עסקאות עם חמאס ולתת לארה"ב לנהל לנו את העניינים. אנו משפילים את עצמנו כאומה לאומית. ברגע שההצבעה בעד מסכנת את כלל החטופים ואת כוחות הביטחון, אין לי יכולת מוסרית להצביע בעד"{{הערה|[https://www.inn.co.il/news/620811 פורום חדש של משפחות החטופים מתנגד לעסקאות "בכל מחיר"] ערוץ 7}}.
 
===הפסקת אש או מלכודת===
במהלך ימי שחרור המחבלים בעד החטופים, ממשלת ישראל הסכימה להפסקת אש וזאת לבקשת מחבלי החמאס. פרשנים וכלי תקשורת הביעו חשש נוקב, ממלכודות שונות במהלך הפסקת האש - אם התארגנות מחדש של עמדות המחבלים, יציאה מהמנהרות לשם הצטיידות, וגם הברחת מחבלים וחטופים למצרים וממנה, ועוד ועוד{{הערה|לדוגמא באתר בחדרי חרדים מביא חלק מהבעיות העלולות להיווצר בעת הפסקת האש:
* תרחיש אימים: בזמן שבישראל חוגגים את חזרתם של החטופים, עלה החשש כי חמאס ינצל את חוסר תשומת הלב הישראלית כדי להתארגן מחדש להמשך הלחימה וכבר זומם את צעדיו הבאים.
* במערכת הביטחון צריכים לחשוש מהאפשרות שבכירי חמאס ינצלו את הפסקת האש ויברחו יחד עם החטופים במנהרות
* רשת המנהרות התת קרקעיות של חמאס היא הרבה יותר משמעותית, משוכללת והרבה יותר מורכבת ממה שחשבו בישראל ערב המלחמה.
אחד התרחישים שצריך לעמוד לנגד עיניה של ישראל בימי הפסקת האש הוא ניסיון בריחה של הנהגת חמאס, שנמצאת לפי הערכות בדרום הרצועה, דרך המנהרות באזור רפיח – ציר פילדלפי - לסיני יחד עם חטופים ישראלים, יתכן חיילים [https://www.bhol.co.il/news/1622326 תרחיש האימים שיהפוך את המלחמה על פיה] בחדרי חרדים}}.
 
==הרבי נגד שחרור מחבלים==
רבנים חב"דיים וכלי תקשורת החב"דיים, מבהירים את דעת הרבי נגד שחרור מחבלים במשך השנים ומביעים דיעה שלילית על עסקת שחרור המחבלים בעד חטופים, בין ממשלת ישראל למחבלי חמאס.
 
===דעת הרבי===
[[חב"ד אינפו]] פירסם ידיעה ובה דעת הרבי השלילית אודות שחרור מחבלים בעסקת שבויים{{הערה|[
https://chabad.info/news/war/1030322/ בעקבות עסקת השבת החטופים: דעת הרבי נגד שחרור מחבלים]}}.
 
למחרת סגירת העסקה עם החמאס, פירסם [[חב"ד אינפו]] טור דיעה מיוחד ובו מוסברת דעת הרבי אודות שחרור מחבלים והמסקנה היא:
 
"הרבי מלך המשיח התריע, שאם לא יהרגו את המחבלים במקום לכלוא אותם, הרי שאנו מטילים על עצמנו בעיות ולחצים כגון עסקאות שבויים. אילו לא היו מחבלים בבתי כלא, לא היינו נדרשים לשחרר אותם.
 
ובלשונו הקדושה של הרבי, אל מר צבי כספי: "אתם טועים גם בכך שאתם לוכדים מחבלים ומכניסים אותם לבית -הסוהר. מחבלים אלה באים כדי להרוג, והבא להרגך השכם להרגו". אתם תשלמו ביוקר על -כך שאתם מכניסים אותם לבתי סוהר, משום שיבואו אליכם בעתיד בדרישות שונות של עיסקאות שחרור וחליפין".
 
הלוואי שהיו מקשיבים אז לדברים של הרבי. אך עדיין לא מאוחר לתקן"{{הערה|[https://chabad.info/news/war/1030343/ פדיון שבויים או עסקת דמים? • סקירה] {{אינפו}}}}.
 
===קול קורא מאת רבני חב"ד===
ערב ההחלטה על העסקה, יצא קול קורא מיוחד נגד העסקה עם מחבלי חמאס, ועליו חתומים רבנים חשובים ובהם רבנים חב"דיים:
 
הרב [[דוד דרוקמן]] רבה של קרית מוצ'קין והרב [[יצחק גינזבורג]].
 
מלבד שני רבנים אלו ודעתם הנחרצת, רבני ואישי ציבור חב"דיים, התעטפו בשתיקה בימי גיבוש העסקה והוצאתה לפועל, ורק [[שבועון בית משיח]]{{הערה|בית משיח גיליון 1386, פידיון שבויים או עסקת דמים, עמודים 35-37}} ואתר [https://chabad.info/news/war/1030343/ חב"ד אינפו] פירסמו את דעת הרבי נגד החלפת יהודים מעטים מול מחבלים רבים.
 
גם המרצה הנודע ואיש ההגות החב"די הרב [[מאניס פרידמן]] הביע את דעתו נגד העיסקה: "שאלת היחס לעסקאות חטופים הוא בהתאם לשאלה הבאה:
 
האם מותר בידיעה תחילה להפקיר, ולהכניס בסכנה, כמה שבויים (חיילים ואזרחים בארץ) עבור שבוי אחד (בעזה)? לדוגמא: שימותו חמש חיילים בשביל אחד?


התשובה על פי הגיון, בוודאי: לא!" {{הערה|[https://col.org.il/news/158886/ לקריאת המאמר המלא באתר חב"ד און ליין]}}.
בניגוד למקובל, לא ניתנה אפשרות ל[[או"ם]] לבקר את השבויים וחמאס לא מסר רשימת שבויים ומצבם. הממשלה ניתבה לעסקאות בהן ישוחררו קודם כל ילדים ונשים.


===שלילת העסקה מחשש לפיגועים===
במהלך השבועות הראשונים למלחמה החמאס שיחרר 4 נשים ללא תמורה ולאחר מכן הצבא חילץ חיילת אחת. בשבוע הששי למלחמה נחתם הסכם בתיווך קטאר ומצרים על שחרור 50 שבויים קטינים, נשים וזקנים, תמורת 150 מחבלים קטינים בפעימות במהלך חמישה ימים. בתקופת השחרור סוכם כי תהיה הפוגה בלחימה והכנסת דלק וסיוע הומניטרי לרצועת עזה. ההסכם החל ביום שישי [[י"א כסלו]] כאשר 35 שרים בממשלת ישראל תמכו בו לעומת שלושת שרי מפלגת 'עוצמה יהודית' שהצביעו נגדו.


בגין הסכנה המוחשית בה נמצאים שבויים יהודים בידי מחבלים או אויבים ערבים אכזריים, היי מי שפסקו בעבר להתפשר על שחרור כמות גדולה יותר של מחבלים כדי להציל השבויים היהודים.
עוד טרם ההחלטה על העסקה, יצא קול קורא של הרב [[דוד דרוקמן]] והרב [[יצחק גינזבורג]] נגד העסקה עם חמאס. גם הרב [[מאניס פרידמן]] הביע את דעתו נגד העיסקה{{הערה|[https://col.org.il/news/158886/ על עסקאות החטופים והמלחמה בארץ] {{חב"ד און ליין}}}}.


אך הרב אליעזר מלמד מחשובי הפוסקים של ההתיישבות ביהודה ושומרון, דן בכל הצדדים, מביא פסקים מנוגדים מהעבר ופוסק נחרצות כי לפי ניסיון העבר, אסור לשחרר יותר מאחד מול אחד.
ההסכם קיבל ביקורת מגורמים שונים בטענה ששחרור 150 מחבלים שיושבים בכלא הישראלי על ניסיון לרצח יהודים עלול לסכן יותר תושבים במדינת ישראל מאשר מספר החטופים{{הערה|[https://www.bhol.co.il/news/1620383 רשימת 300 המחבלים המועמדים להשתחרר מהכלא], באתר בחדרי חרדים}} ושחל איסור על פי הלכה לפדות שבוי ביותר מכדי דמיו מפני תיקון העולם{{הערה|גיטין מה, א. שולחן ערוך יורה דעה סימן רנב}}. כלי התקשורת החב"דיים פרסמו את דעת הרבי המתנגדת לשחרור מחבלים בעסקת שבויים{{הערה|[https://chabad.info/news/war/1030322/ בעקבות עסקת השבת החטופים: דעת הרבי נגד שחרור מחבלים], [https://chabad.info/news/war/1030343/ פדיון שבויים או עסקת דמים? • סקירה], בית משיח גיליון 1386, פידיון שבויים או עסקת דמים, עמודים 35-37}}.


"כבר לפני יותר מעשרים שנה כתבתי על סוגיה זו, וחזרתי וכתבתי על כך כמה פעמים לפני עסקת גלעד שליט, ובכל הפעמים היו ששאלו איך כתבתי כדבר נחרץ שאסור לפדות חייל תמורת יותר משבוי אחד, והרי יש רבנים שהסכימו להתיר, ואף הראשון לציון הרב עובדיה יוסף הורה לשרי ש"ס לתמוך בשחרור יותר מאלף מחבלים תמורת גלעד שליט. והשבתי שהמציאות הוכיחה שדברי חכמים שהורו שלא לפדות שבוי ביותר מכדי דמיו מפני תיקון העולם שרירים וקיימים, ודברי הרבנים שמצאו היתרים לעבור על כך דחויים. ואילו היו רואים את התוצאות של העסקאות הללו, היו בוודאי חוזרים בהם. שכן הם סמכו על "מומחי הביטחון", והמציאות הוכיחה שהכניעה הובילה לאסונות" (ערוץ 7, י"א כסלו תשפ"ד).
===משפחות החטופים===
משפחות החטופים לקחו חלק מאוד משמעותי במלחמה, חלקם מעוניינים בשחרור החטופים בכל מחיר, בין בתמורת הפוגה במלחמה ובין בתמורת שחרור מספר מחבלים מופרז מהכלא הישראלי, ואילו חלקם תובעים את המשך המבצע הצבאי לחילוץ החטופים ללא הפסקת הלחימה עד כיבוש עזה{{הערה|[https://chabad.info/news/war/1019009/ משפחות החטופים: להביא לשליטה ישראלית מלאה בעזה]{{אינפו}}}}, מהם המסכימים לעיסקה במחיר שפוי.


===סקר===
לאחר כחודש מתחילת המלחמה, ארגנו מחלקת החירום ב[[צעירי חב"ד]] מסע למשפחות החטופים, שכלל שכירת מטוס להטסת בני משפחות החטופים לארצות הברית, תפילה ב[[אוהל]]{{הערה|[https://col.org.il/news/158618 משפחות החטופים נסעו להתפלל אצל הרבי] {{חב"ד און ליין}}}}, שיעורי תורה, השתתפות בהפגנה ב[[וושינגטון]] ופגישות במליאת הסאנט האמריקאי{{הערה|[https://col.org.il/news/158647 שידור חוזר מהמפגש עם משפחות החטופים בסנאט] {{חב"ד און ליין}}}}.


COL הציג סקר האם להסכים להפסקת אש תמורת שחרור החטופים ורוב המצביעים מתנגדים לעסקה עם המחבלים{{ הערה|מאת הכתב מנדי ברגר: [https://col.org.il/news/158723 סקר: להסכים להפסקת אש תמורת שחרור חלק מהחטופים?]}},
מול המצדדים בהסכם עם חמאס, קם פורום "תקוה" המייצג את בני משפחות החטופים המתנגדים להסכמי החלפת שבויים תמורת שחרור מחבלים{{הערה|[https://www.inn.co.il/news/620811 פורום חדש של משפחות החטופים מתנגד לעסקאות "בכל מחיר"] ערוץ 7}}.


==חיילים חב"דיים שנרצחו==
==חיילים חב"דיים שנרצחו==
שורה 228: שורה 129:


בכנס נשמעו דברי חיזוק והתעוררות לעשיה בענייני גאולה ומשיח דווקא בעת המלחמה. בין הדוברים:
בכנס נשמעו דברי חיזוק והתעוררות לעשיה בענייני גאולה ומשיח דווקא בעת המלחמה. בין הדוברים:
*הרב [[שמעון וייצהנדלר]] - ראש ישיבת [[תומכי תמימים ראשון לציון (גדולה)]]
*הרב [[שמעון וייצהנדלר]] - ראש ישיבה גדולה [[תומכי תמימים ראשון לציון (גדולה)|תומכי תמימים ראשון לציון]]
*הרב [[בן ציון פרישמן]] - חבר [[האגודה למען הגאולה]] ומשפיע בישיבת [[תומכי תמימים ראשון לציון (גדולה)]]
*הרב [[בן ציון פרישמן]] - חבר [[האגודה למען הגאולה]] ומשפיע בישיבת תומכי תמימים ראשון לציון
*הרב [[לוי הלפרין ]] - משפיע ב[[תומכי תמימים דעת]]
*הרב [[לוי הלפרין ]] - משפיע ב[[תומכי תמימים דעת]]
*הרב [[ירמיהו קאליפא]] - מנכ״ל ישיבת [[תומכי תמימים באר שבע]]
*הרב [[ירמיהו קאליפא]] - מנכ״ל ישיבת [[תומכי תמימים באר שבע]]