בן ציון ריידר

הרב בנציון ריידר[1] (תרפ"ה-י' אייר תשע"ז) היה מנהל משרד של פירמת רואי חשבון, מזקני החסידים בלונדון, ודמות בולטת בהנהגת הקהילה שעסק בכתיבה והוצאה לאור על פי הדרכות והוראות הרבי, וזכה באופן נדיר למעל 26 שעות של יחידויות פרטיות עם הרבי.

אצל הרבי בחלוקת דולרים

תולדות חייםעריכה

נולד בשכונה ההיסטורית היהודית של לונדון לאביו ר' יהודה לייב ולאמו מרת חנה פייגא ריידר, וגדל בצילו של סבו מצד אמו, ר' יעקב ווטרמן שנמנה על חסידי טריסק והיה גביר ובעל חסד.

עם סיום מסלול הלימודים, פרצה מלחמת העולם השנייה והוא התגייס לצבא של הצי המלכותי, בו שירת בתפקיד מפעיל אלחוטי והשתתף בכיבוש הנודע של חבל נורמנדי, ובהמשך המלחמה הוצב על ספינת מלחמה ליד איי פוקלנד מול חופי דרום אמריקה.

בשנת תש"ז התחתן עם רעייתו מרת הינדה גרפינקל שהיתה גם היא ילידת לונדון, והחל להתפרנס כרואה חשבון, והצליח בעבודתו, ולאורך הזמן החל להתעסק גם במסחר וצבר הון.

כ-15 שנים לאחר החתונה, כשכבר היו לו ולרעייתו שלושה ילדים, נחשף לעולמה של חסידות חב"ד על ידי הרב פייביש ווגל ובעקבות כך נסע לראשונה לרבי בשנת תשכ"ו וזכה ליחידות פרטית עם הרבי, בה העניק לו הרבי עצות שונות בקשר לעסקיו, וכן הדרכות רוחניות שונות. באותה יחידות גם הורה לו הרבי לבדוק את התפילין, ואכן התגלה שהפרשיות הוכנסו בצורה לא נכונה.

לאחר שהתקרב לחסידות חב"ד והעביר את ילדיו להתחנך במוסדות חב"ד, כתב לו הרבי שכעת לאחר שרשם את ילדיו למוסדות ליובאוויטש הוא מרגיש אחריות רבה יותר כלפיו[2].

לאחר שנחשף לעולמה והגותה של חסידות חב"ד החליט לחבר יחד עם רעייתו ספר שיפיץ את הבשורה ויסביר את הייחודיות של תנועת חב"ד המשלבת דבקות ומסירות לאורח חיים יהודי, וזאת מבלי להתבדל מהעולם, ולאורך כל זמן כתיבת הספר היה הרבי מעורב והעניק הדרכות והצעות שונות, ואף הגיה חלקים מהספר והמליץ להוסיף לו איורים תצלומים ורישומים.

לאחר 3 שנים של עבודה מאומצת, בשנת תש"ל יצא לאור הספר על ידי מוסדות חב"ד בבריטניה, תחת השם 'אתגר'. הספר זכה להצלחה, ובהמשך התקבלה הצעתו של הפרזידנט זלמן שז"ר להוציא לאור כרך המשך שיצא לאור כעבור שלוש שנים תחת השם "אתגר - מפגש עם חב"ד ליובאוויטש בישראל".

ביחידות נוספת לה זכה, עודד אותו הרבי להיכנס לפרוייקט כתיבה נוסף שיצא לאור לבסוף תחת השם "אשת גבורה - אנתולוגיה ליהודיה החושבת", כשבפעם הזאת הביע הרבי את דעתו שהם כבר מיומנים מספיק ואין צורך לשאול אותו לאורך הדרך, ועם קבלת העותק הסופי לפני שליחתו לדפוס, הודיע הרבי שישתתף במימון 10,000 העותקים הראשונים.

בשנת תשל"ט הוציאו בני הזוג ריידר את הספר הרביעי בסדרה תחת השם 'חזרה לשורשים', המתעד את הפעילות הפורחת של ליובאוויטש ברחבי אירופה.

לצד המשך פעילותו בעסקים ובניהול משרד רואי החשבון שבבעלותו, המשיך לפעול להפצת היהדות והחסידות, ובשנת תשמ"א עמד בראש ארגון סימפוזיון בינלאומי על מיסטיקה יהודית שנמשך כשבוע, בו השתתפו דמויות בולטות בעולם המחשבה היהודי דוגמת הרב יונתן סאקס והרב עדין אבן ישראל, ובהמשך דבריהם הנבחרים של המשתתפים בסימפוזיון נערכו ויצאו לאור בכרך חמישי .

הרב ריידר זכה באופן נדיר ליותר מ-26 שעות שיחה פרטיות עם הרבי, כשלאורך השנים הוא שיתף בהרבה מהדברים ששמע מהרבי באמצעות נאומים, סרטונים ספרים ומאמרים פרי עטו.

שנים רבות לאחר שהגיע לגיל פנסיה, המשיך ריידר לעסוק בייעוץ מקצועי עבור מוסדות חב"ד בלונדון, ולהיות שותף פעיל בהנהגת הקהילה היהודית המקומית, ולעסוק בכתיבה ועריכה של פרסומים יהודיים, עיסוקים בהן המשיך אף לאחר שרותק למיטתו כשחצה את גיל ה-90.

זכה לראות יותר מ-150 צאצאים, כשרבים מהם עוסקים בשליחות הרבי ובחינוך.

נפטר בגיל 92, בשבת פרשת אחרי-קדושים, י' אייר תשע"ז.

ספריועריכה

סדרת הספרים אתגר - מפגש עם ליובאוויטש-חב"ד, בהוצאת קרן ליובאוויטש, בריטניה.

משפחתועריכה

  • בנו, הרב הרשל ריידר - לונדון
  • בתו מרת צירל (סנדי), רעיית הרב בונים פייביש ויינבאום - רופא שיניים ומומחה להוראת הקריאה בלונדון
  • בתו, מרת ליבה בוימגרטן - יוהנסבורג

לקריאה נוספתעריכה

אברהם רייניץ הזוג שאיתגר את העולם החב"די   גיליון 1410.

קישורים חיצונייםעריכה

הערות שוליים

  1. מאויית גם ראדר, בשפת המקור: Mr. Bentzion Rader.
  2. שבועון התקשרות גליון 673.