בת מלך
בת מלך הינו ארגון בנות חב"דיות הפועל עם בנות אנ"ש ברחבי ארץ הקודש. הארגון פעל תחת ארגון צבאות השם בארץ הקודש ואז זכה לקבל ברכות ועידודים מהרבי לפעילותו. בגין דיעות שונות התפצל הארגון לבת מלך המזוהה עם ארגון הפנסאים-ארגון נוער חב"ד ומצד שני הוקם ארגון אחות התמימים ארץ הקודש המזוהה עם המשיחיסטים. ארגון בת מלך מונה כיום כ-50 סניפים פעילים עם כ-4,000 חניכות החברות בארגון ומשתתפות בפעילותו הסדירה.
היסטוריהעריכה
בסיום הכינוס הארצי של ארגון נשי ובנות חב"ד בקיץ תש"מ, הוחלט להרחיב את הפעילות החינוכית-חב"דית הבלתי פורמלית עם בנות חב"ד.
חודשים ספורים לאחר הכנס, בתחילת שנת תשמ"א הכריז הרבי על הקמת ארגון צבאות השם, ולאורך חודשי החורף הוקמו כ-10 סניפי פעילות בקהילות חב"ד ברחבי הארץ[1] שהתאגדו תחת השם 'בת מלך', מיוסד על לשון הפסוק "כל כבודה בת מלך פנימה"[2], ובהמשך לדברי הרבי על תפקידה של בת ישראל וצניעותה.
בחודשי הקיץ נערך בברכתו של הרבי כנס הייסוד של ארגון "בת מלך".
מאז הקמת הארגון, פעל הוא תחת ארגון צבאות השם ארץ הקודש ואף קיבל באמצעותו תקציבים, ובשונה מארגון צבאות השם הארצי ששם את עיקר הדגש על הפעילות עם ילדים שלא נמנים על חסידות חב"ד, פעל ארגון בת מלך כסניף של צבאות השם ועסק עם בנות חב"ד בלבד, כשבשנים הראשונות עסק עם בנות בגיל תיכון[3].
בשנת תשמ"ב שיגר הרבי מכתב מיוחד למשתתפות בכנס השנתי[4].
בשנים הראשונות עמדה בראש הארגון מרת רחל הבר, כאשר לצידה פעלה מרת מרים מריישא חסקינד שהקימה ומיסדה את הפעילות עם בנות בגיל בית הספר היסודי.
בשנת תשמ"ג נוצר סמל הארגון, ולקראת שנת הפעילות תשע"ז, עבר הסמל שדרוג שיתאים אותו לעיצוב מודרני וחדשני.
בשנת תשמ"ט הוציא הרבי מענה לקראת הכנס שהתקיים בתל אביב בחודש סיון: "על דבר כנס ארצי לבנות חב"ד - אזכיר על הציון להצלחה רבה", וכאשר קיבל את הדיווח לאחר הכנס, השיב הרבי: "נתקבל ותשואות חן, ותהא הפעולה נמשכת ובהוספה, והזמן גרמא. אזכיר על הציון".
לקראת הכנס הארצי שנערך בחודש כסלו תשנ"ב, הוציא הרבי מענה: "ויהא בהצלחה רבה והזמן גרמא, אזכיר על הציון".
בשנות הנו"ן העביר הארגון את הכנס השנתי מחודשי הקיץ לחודשי החורף, והחל לקיים אותו בקביעות בסביבות יו"ד שבט, יצר שיתופי פעולה עם הנהלות מוסדות החינוך, והכנס הפך לכנס שנתי של כל תלמידות חב"ד ברחבי הארץ, כאשר רוב המשתתפות בכינוס היו בנות שלא היו שותפות בפעילות הסדירה לאורך השנה.
בשנת תשס"ז עורר הארגון פולמוס רחב, בעקבות חוברת הדרכה לרכזות הפעילות, בה הופיעה הצעת פעילות המתייחסת לסמלי המדינה באופן שונה מהדרך בה מתווה הרבי[5], ביקורת זו הופנתה אף מרבנים התומכים באופן קבע בפעילות הארגון, דוגמת הרב דוד מאיר דרוקמן.
בראש הארגון עומדת גברת מינדי שמרלינג, משלוחות הרבי בתל אביב, לצד הגב' דבורה לאה וולף והגב' רחלי הר צבי.
במשך השנים כתוצאה מחוסר רצון להכיל מגוון דיעות ובהם פרסום הרבי כמשיח צדקנו, יצא הארגון לדרך עצמאית, הפסיק את שיתוף הפעולה עם צבאות השם, ובשנת תשע"ו הצטרף לקבוצת הארגונים החב"דיים שהתאגדו תחת השם 'ארגון נוער חב"ד' (לצד הפנסאים, ועוד) הדוגלים בדיעות אנטי-משיחיסטיות, וכיום עומד הארגון תחת ניהולה של הגברת מרת חנה גרינברג, והוא מוכר כתנועת נוער על ידי משרד החינוך.
בעקבות כך, במקביל לארגון, פועלת מחלקת של צבאות השם בארץ הקודש העוסקת אף היא בפעילות חינוכית לא פורמלית עם תלמידות מוסדות חב"ד ברחבי הארץ.
חברי הנהלהעריכה
חברי הנהלת נוער חב"ד-פנסאים-בת מלך-המעשים הטובים:
- חנה פלדמן, חברת ועד
- הרב ישראל צבי גליצנשטיין, חבר ועד
- ציפורה וישצקי, חברת ועד
- שלום דב כהן, חבר ועד
מורשי חתימה:
- חיה מושקא וולס, מורשת חתימה
- הרב יאיר בורוכוב, מורשה חתימה
- הרב שאול בן שחר, מורשה חתימה
פעילות הארגוןעריכה
הפעילות מיועדת לבנות כיתות א'-י"ב.
הארגון מפעיל צוות רחב של מדריכות וסייעות (מד"ציות - מדריכות צעירות), העוברות הכשרה תקופתית ומקבלות מערכים מוכנים להעברת הפעילות עם החניכות.
בנוסף, הארגון מוציא לאור בטאון תקופתי בשם 'נסיכות', ומקיים מבצע לימוד עונתיים ועוד, כשגולת הכותרת היא הכנס השנתי בו משתתפות תלמידות רבות מכל רחבי הארץ.
ראו גםעריכה
קישורים חיצונייםעריכה
- דף הבית של בת מלך
- דף הרישום
- גברת חסקינד, הרבי העניק יחס אישי ל'בת מלך' י' אב ה'תשע"ז 02.08.2017
הערות שוליים
- ↑ בשנת תש"נ השתתפו בכנס הארצי 12 סניפים בלבד.
- ↑ תהלים מה, יד.
- ↑ מתאים למסר הטמוע בשם הארגון - "בת מלך - פנימה", שעוסק בעיקר עם ה'פנים' ופחות עם ה'חוץ'.
- ↑ הוספות ללקוטי שיחות חלק כג, עמוד 324, ראש חודש סיון תשמ"ב.
- ↑ מזעזע: ארגון 'בת מלך' ומגילת העצמאות ח' אייר התשס"ז (26.04.2007)