אזרח נכבד לדורותיו

גרסה מ־17:32, 1 במרץ 2024 מאת אליהו ב. (שיחה | תרומות) (יצירת דף עם התוכן "{{בעבודה}} '''אזרח נכבד לדורותיו''' הוא תואר אותו קיבלו רבותינו נשיאנו ומשפחת בית הרב ברוס...")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה אתם מתבקשים שלא לערוך ערך זה בטרם תוסר הודעה זו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניחי התבנית.
אם הדף לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך רצוי לתת קודם תזכורת בדף שיחת הכותבים.

אזרח נכבד לדורותיו הוא תואר אותו קיבלו רבותינו נשיאנו ומשפחת בית הרב ברוסיה הצארית.

קבלת התואר

בתחילה קיבל אדמו"ר הצמח צדק עצמו את התואר "אזרח נכבד" עבורו בלבד. אך ברצותו להגן על בני משפחתו וצאצאיו העתידיים מגיוס לצבא, עונשים גופניים, אפשרות מעבר ושהיה בערים שונות ושלל הטבות נוספות החליט לאחר כמה שנים לבקש שהתואר "אזרח נכבד" יועבר "לדורותיו".

לצורך זה ניצל הצמח צדק את קניית העיירה שצעדרין שקנה בתר"ו, ושיכן בתוכה כשישים משפחות של חסידים בחינם, וסיפק את כל צרכיהם החומריים במשך השנים האלה. החוק קבע שיהודי שקנה שטח חקלאי ושיכן בו מעל מאה נפש זכאי לאחר שלוש שנים לקבל תואר "אזרח נכבד לדורותיו".

בשנת תר"ט במלאות שלוש שנים לישוב משפחות החסידים בשצעדרין, פנה הצמח צדק למושל מחוז מוהילוב בבקשה לקבל את התואר עבור בני משפחתו, ולאחר תהליך מייגע שנמשך כשנתיים קיבל בפקודת הצאר ניקולאי הראשון את התואר עבור בני משפחתו.

תואר זה עבר במשפחת בית הרב עד לאדמו"ר הריי"צ ובני משפחתו וכן עד לרבי לוי יצחק שניאורסון אביו של הרבי.

קישורים חיצוניים