ספר התורה של עולי רוסיה

גרסה מ־14:57, 10 במאי 2020 מאת תיכף ומיד ממש! (שיחה | תרומות) (יצירת דף עם התוכן "'''ספר התורה של יהודי רוסיה''' הוא ספר תורה מיוחד שנכתב במסגרת ספר תורה הכללי לאחדות ישראל...")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

ספר התורה של יהודי רוסיה הוא ספר תורה מיוחד שנכתב במסגרת ספר תורה הכללי לאחדות ישראל עבור עולי רוסיה.

היוזמה

במסגרת ההתעוררות הגדולה שנוצרה בעקבות קריאתו של הרבי לכתיבת ספרי תורה לאחדות עם ישראל, יזם הרב מנחם מענדל פוטרפאס יחד עם הרב מרדכי קוזלינר וגרשון בער שיף - עולי רוסיה בעצמם - כתיבת ספר תורה מיוחד עבור יהודי רוסיה, הן אלו שעלו משם, והן אלו שנשארו תחת שלטון הק.ג.ב ללא יכולת לצאת מגבולות המדינה.

כתיבת ספר זה היתה בגדר חידוש כיון שהרבי ביקש שלא להרבות בוועדים נפרדים שיתעסקו בכתיבת ספרי תורה אלא הכל ירוכז תחת גוף אחד בארץ הקודש, ולכן ביקשו מהרבי רשות מיוחדת עבור ספר תורה זה. מענה הרבי היה מצד אחד שההחלטה שייכת לוועד שבארץ הקודש, אך הוסיף "נתקבל ותשואות חן ודבר בעתו". הועד בארץ הקודש אישר את ההצעה, והוקם ועד מיוחד בראשות הרבנים היוזמים שיתעסק ברישום יהודים לספר תורה זה.

הביצוע

רישום היהודים לספר התורה ארך למעלה מארבע שנים, באיסוף מדוקדק של שמות היהודים שנמצאים מעבר ל"מסך הברזל", שנרשם בכרטיסיות מסודרות.

הרבי התייחס לספר תורה זה באופן מיוחד במספר שיחות[1], בהם הסביר שכתיבת ספר תורה זה פועלת אחדות מעל כל ההגבלות שמציב "מסך הברזל", וגורם ש"אפילו מחיצה של ברזל אינה מפסקת בין ישראל לאביהם שבשמים"[2].

רובו של ספר התורה נכתב ע"י הרב אליהו וולוביק, ובמקצתו ע"י הרב שמשון כהנא.

סיום ספר התורה נערך ברוב פאר ביום ראשון י"ט מנחם אב תשמ"ו, בבית הכנסת הגדול בנחלת הר חב"ד, במעמד אישים רבים.

על מעמד ההקפות ניצחו החסידים - הרב צבי גרינוולד, הרב אברהם אלתר הבר ופרופסור ירמיהו ברנובר.

הערות שוליים

  1. לדוגמא: ט"ו באב תשמ"ו.
  2. תלמוד בבלי מסכת פסחים פה, ב.