חברת גמילות חסדים - שומרי שבת

חברת גמילות חסדים - שומרי שבת הינה אגודת חסד המעניקה הלוואות לחסידי חב"ד ושומרי תורה ומצוות בניו יורק. האגודה זכתה ליחס מיוחד מהרבי שהיה תורם לקופת הגמ"ח בקביעות, והיה מכבד את הגבאי והמנהל שלה בקביעות בשבת משפטים בעת ההתוועדות להכריז על הגמ"ח, ואף הסכים כי הגמ"ח יהיה תחת נשיאותו.

היסטוריה

האגודה נוסדה בשנת תרס"ט-תר"ע[1] בניו יורק על ידי הרב אברהם ווקסברגר, ומשרדה היה ממוקם בבית הכנסת צמח צדק בעיר.

מטרת האגודה היתה לסייע למאות שומרי השבת שנאלצו לחפש בכל שבוע מחדש מקום עבודה חדש בשל התעקשותם להקפיד על שמירת השבת. מפעולותיה של האגודה בשנותיה הראשונות כמעט ולא נותר תיעוד.

בשנת ת"ש הצטרף הרב יוחנן גורדון כחבר האגודה, וקיים נסיעות קבועות לאיסוף כספים מקופות האגודה.

בשנת תש"ב החל אדמו"ר הריי"צ לתרום לאגודה באופן קבוע, ואף כתב מכתבי עידוד לאנ"ש בהן קרא לתרום לפעילות האגודה.

בעקבות פטירת הגזבר ר' צבי הירש פדנס בי"א שבט תש"ה, התמנה בשנת תש"ז למלא את מקומו ר' אברהם זאב שרפשטיין ששימש עד אז (החל משנת תר"צ) כחבר ההנהלה).

בשנת תשי"א הסכים הרבי כי הגמ"ח יפעל תחת נשיאותו.

לאחר פטירתו של הפרזינט בשנת תש"ו, ושל הרב שרפשטיין בכ"א כסלו תשי"ד, נותר הרב גורדון לבדו לנהל את הגמ"ח, והחזיק בתפקיד זה עד לפטירתו בשנת תשכ"ט.

לאחר פטירת הרב גורדון, עבר ניהול הועד לידי חתנו הרב שמעון גולדמן.

בעשורים הראשונים לפעילות הגמ"ח נע מחזור הכספים שנתנו בהלוואה במשך כל שנה סביב ה-10,000$, ועם השנים הלך מחזור הכספים וגדל עד שבשנת תש"ס הגיע היקף המחזור מעל ל-2,250,000$.

מנהלי הגמ"ח זכו להוראות שונות מהרבי, ביניהם הורה הרבי שבקופת הגמ"ח לא צריך להיות מונח סכומי כסף, ואף אם אין נצרכים הזקוקים להלוואות, ישנה מצוות גמ"ח גם לעשירים.

לאורך כל שנות נשיאותו של הרבי, נהג לערוך התוועדות מיוחדת בשבת פרשת משפטים בה נהג לדבר על הפסוק 'אם כסף תלוה את עמי', ולעורר על השתתפות ותרומות לקופת הגמ"ח, והיה מכבד את הגבאי של הגמ"ח לחבוש שטריימל לראשו ולספר סיפור חסידי לפני שמזמין את הקהל לדינר השנתי לטובת האגודה.

חברי הועד

לקריאה נוספת

  • מבית הגנזים - לקט צילומי מסמכים הקשורים עם פעילות הגמ"ח, עמודים שנה-שס
  • תשורה ממסיבת מלוה מלכה 'גמילות חסדים שומרי שבת', ניו יורק תש"ס

הערות שוליים

  1. ב'מבית הגנזים' עמוד שנה נדפס שהחברה נוסדה בשנת תר"ע, ואילו בקובץ שיצא לאור לקראת המלוה מלכה השנתי בשנת תש"ס נדפס כי החברה נוסדה בשנת תרס"ט.