הכהן כמורה הוראה – הבדלי גרסאות

שיע.ק (שיחה | תרומות)
מ החלפת טקסט – ".י" ב־". י"
שיע.ק (שיחה | תרומות)
מ החלפת טקסט – ",ה" ב־", ה"
שורה 17: שורה 17:
בנוסף לציווי על כללות שמירת המקדש, התורה מצווה על הכהנים לשמור על קדושת ה[[מזבח]], והקטרת [[קטורת הסמים]]. בהתאם לכך, מובן שפעילות היום-יומי של בית המקדש היה מנוהל על ידי '''ועידה מיוחדת של כהנים'''{{מקור}}.  
בנוסף לציווי על כללות שמירת המקדש, התורה מצווה על הכהנים לשמור על קדושת ה[[מזבח]], והקטרת [[קטורת הסמים]]. בהתאם לכך, מובן שפעילות היום-יומי של בית המקדש היה מנוהל על ידי '''ועידה מיוחדת של כהנים'''{{מקור}}.  


בסגנון ה[[משניות]], נקראה זאת הועידה בשם '''בית דין של כהנים''' או בשם '''זקני כהונה'''<ref>משניות מסכת יומא א:ה</ref>{{מקור}}<!-- דרישת המקור לזהות בין שני המושגים -->. בנוסף לזהירות ה'''בית דין של הכהנים''' על פעילות היום יומי במקדש ודאגם לעיין על [[כהן מוחזק#תהליך בדיקת ייחוסי הכהנים|כשרות בני הכהנים]] לעבודה, ידוע מהמשנה שבית דין זו לא מנע עצמה מלפעול גם בשאר עסקי דין שהיו נוגעים לענייני כהונה{{מקור}}<!-- במשנה נאמר פעם אחת שהם גבו כתובה גבוהה יותר לבת כהן, לא כתוב מעבר על תפקודם -חפש במקורות המובואת בנוסף למסכת כתובות-->, כדוגמא, לתבוע דמי כתובה בלתי רגילה עבור בנות הכהונה<ref>משנה מסכת כתובות א,ה. מסכת ראש השנה א, ז. מסכת כתוכות יג, א-ב</ref>.
בסגנון ה[[משניות]], נקראה זאת הועידה בשם '''בית דין של כהנים''' או בשם '''זקני כהונה'''<ref>משניות מסכת יומא א:ה</ref>{{מקור}}<!-- דרישת המקור לזהות בין שני המושגים -->. בנוסף לזהירות ה'''בית דין של הכהנים''' על פעילות היום יומי במקדש ודאגם לעיין על [[כהן מוחזק#תהליך בדיקת ייחוסי הכהנים|כשרות בני הכהנים]] לעבודה, ידוע מהמשנה שבית דין זו לא מנע עצמה מלפעול גם בשאר עסקי דין שהיו נוגעים לענייני כהונה{{מקור}}<!-- במשנה נאמר פעם אחת שהם גבו כתובה גבוהה יותר לבת כהן, לא כתוב מעבר על תפקודם -חפש במקורות המובואת בנוסף למסכת כתובות-->, כדוגמא, לתבוע דמי כתובה בלתי רגילה עבור בנות הכהונה<ref>משנה מסכת כתובות א, ה. מסכת ראש השנה א, ז. מסכת כתוכות יג, א-ב</ref>.
===הוראת כהן משיח===
===הוראת כהן משיח===


שורה 28: שורה 28:


===הכהנים כדיינים במשפט העברי===
===הכהנים כדיינים במשפט העברי===
בחומש גם מובא מקראות המציינות שהכהנים תיפקדו כ[[דיין|דיינים]] על ענייני ריב ו[[נגע הצרעת|נגעים]]. על אף שתפקידם כמחליטי הדין ב'''נגע הצרעת''' ברור מן התורה<ref>דברים כא,ה</ref>, אין דרשת [[חז"ל]] משמעותית שמציינת שהוטל גם על הכהנים לדון בענייני [[דיני ממונות|ריב ממונות]]. ה[[ספורנו]], על פרשת [[עגלה ערופה]], מציין שהכהנים היו בקיאים בתכונות בני העם - בקרימינולוגיה - והיו מתעזרים בזה הידע להצליח בחקירתם למצוא שופך דם הנקי<ref>ספורנו דברים כא,ה</ref>.
בחומש גם מובא מקראות המציינות שהכהנים תיפקדו כ[[דיין|דיינים]] על ענייני ריב ו[[נגע הצרעת|נגעים]]. על אף שתפקידם כמחליטי הדין ב'''נגע הצרעת''' ברור מן התורה<ref>דברים כא, ה</ref>, אין דרשת [[חז"ל]] משמעותית שמציינת שהוטל גם על הכהנים לדון בענייני [[דיני ממונות|ריב ממונות]]. ה[[ספורנו]], על פרשת [[עגלה ערופה]], מציין שהכהנים היו בקיאים בתכונות בני העם - בקרימינולוגיה - והיו מתעזרים בזה הידע להצליח בחקירתם למצוא שופך דם הנקי<ref>ספורנו דברים כא, ה</ref>.


==מקורות בספרי נביאים וכתובים==
==מקורות בספרי נביאים וכתובים==