פתיחת התפריט הראשי

שינויים

נוספו 20 בתים ,  06:49, 22 באוגוסט 2016
מ
החלפת טקסט – "מוסקבה " ב־"מוסקבה "
עם פרוץ [[מלחמת העולם הראשונה]], החליט [[הרבי הרש"ב]] לעזוב את ה[[עיירה]] [[ליובאוויטש]] בו היתה מרכז החסידות ולעבור ל[[רוסטוב]]. המעבר עצמו התרחש ביום ראשון [[ט"ז חשון]] [[תרע"ו]] אז עזב [[אדמו"ר הרש"ב]] את ליובאוויטש עם משפחתו, ולאחר כחודש ימים הגיעו לרוסטוב.
עם המעבר החליט הרש"ב, להעביר את אוסף הספרים למחסן בעיר [[מוסקבה]] על מנת לשמרם עד לסיום המלחמה{{הערה|אגרות קודש [[אדמו"ר הריי"צ]] חלק א', בשוליי הגליון לאגרת רצז: "ולמען אשר יהיו שמורים בעזה"י ממקרי אסון הרגילים ל"ע בעת מלחמה והדומה, נשלחו הספרים למשמרת לעיר הבירה [[מוסקבה ]] בואגאן מיוחד, וניתן למשמרת בתוך אחד מקומי המשמר הבנוים בכל חוקי השמירה מאסון אש, מים וגניבה. מפני מצב המלחמה לא היה אפשרית בדבר להוביל אוצר הספרים ממוסקבה מ[[מוסקבה]] לרוסטוב"}}.
האוסף שנמסר הכיל ספרים בלבד{{הערה|את אוסף הכתבי יד לקח הרבי אתו לרוסטוב}}, מלבד האוסף המרכזי של הרבי הרש"ב, נכלל בתוכו האוסף הפרטי של [[הרבי הריי"צ]], המספרים הרשמיים מעידים על 12,000 ספרים{{הערה|אגרות קודש כ"ק [[אדמו"ר הריי"צ]] חלק י"א אגרת ג'תתו}} שנמסרו, אך ההערכות הם שנמסרו עוד ספרים רבים נוספים{{הערה|הרב שלום בער לוין, ספריית ליובאוויטש, פרק ה'}}.
במשך השנים [[תרע"ו]] - תרפ"ט, פעל והשתדל הרבי הריי"צ, לקבל את הספרים בחזרה, אך הממשלה הסובייטית עמדה בסירובה להחזירם{{הערה|את סיפור השתדלות המלא, ראה בספר 'ספריית ליובאוויטש' פרק ו'}}.
בשנת תש"מ, החל הרבי הנוכחי לעסוק בהחזרת הספרים, הרבי פנה להרב [[שלמה קונין]] על מנת שידבר עם מר ארמונד האמער אשר לו קשרים עם אנשי הממשל במוסקבה, בבקשה לאתר ולהחזיר את האוסף, לאחר בירור הודיעו ממוסקבה מ[[מוסקבה]] שאוסף לא נמצא אך הם הסכימו לכך שמומחים מטעם הספריה החב"דית יבואו לבדיקה.
בשנת [[תשמ"ח]] שלח הרבי משלחת לרוסיה על מנת לחפש את הספרים. חברי המשלחת: הרב קונין, הרב [[ניסן מינדל]] והרב [[שלום דובער לוין]].
בשנת [[תש"ס]] הורשה הרב לוין לבוא ולבדוק איזה מהספרים שייכים לאוסף. לאחר עבודה רבה של סינון והוכחת סימנים, אושר לסמן את הספרים המזוהים כשייכים לאוסף. 4354 ספרים הודבקו במדבקה "אוסף ליובאוויטש".
חסידי חב"ד פעלו דרך הסנאט האמריקאי ובתי משפט בינלאומיים, על מנת לאלץ את ממשלת רוסיה להשיב את האוסף. אחד המשפטים התנהל בבית משפט פדרלי בארצות הברית. ממשלת רוסיה סירבה לשלוח נציג למשפט, בטענה כי לבית המשפט אין סמכות לדון בעניין, והדיון נערך במעמד צד אחד{{הערה|1=[http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=56456 ynet על ההתפתחות במאבק על אוסף שניאורסאהן]}}. לפני יותר משנה הורה בית המשפט הפדרלי ב[[ארצות הברית]] לממשלת רוסיה להעביר בתוך 30 יום את כל כרכי ספריית שניאורסון הנמצאים בספריות הציבוריות במוסקבה ב[[מוסקבה]] לידי תנועת חב"ד{{הערה|1=[http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=56298 ביהמ"ש פסק: על רוסיה להחזיר את הספרים]}}. ההחלטה גרמה למתחים דיפלומטיים בין [[ארצות הברית]] ורוסיה ולהימנעותה של רוסיה מלאשר לספינה בבעלות הממשלה מלעגון ב[[ארצות הברית]] מחשש כי תעוקל{{הערה|1=[http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=64665 'הארץ' מדווח: חב"ד גרמה למשבר בין ארה"ב ורוסיה]}}
בחודש [[תמוז]] [[תשע"ג]] החליטה ממשלת רוסיה כי היא תעביר את הספרים לידי מוזיאון היהודי במוסקווה. שלטונות רוסיה הודיעו כי הם מתכוננים להעביר את האוסף למוזיאון בשלבים, שלב ראשון 500 ספרים, עד סוף השנה הלועזית 4500 ספרים, שכבר מזוהים. ואחר כך מיון וההעברה של כל השאר.
*[http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=74484 כתבת מגזין ב'מעריב': המאבק על אוסף שניאורסאהן] {{אינפו}}.
*[http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=76811 בימים ההם: פעולות רוחניות להשבת הספרים]{{תמונה}}{{אינפו}}
*[[מענדי ריזל]], '''[http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=81273 מלחמת הספרים]''', כתבה ב'קו עיתונות דתי' על המלחמה להשיב את הספרים הנצורים במוזיאון היהודי במוסקבה ב[[מוסקבה]] לידי הספריה {{אינפו}} י' ניסן התשע"ד (10.04.2014)
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:היסטוריה חב"דית]]
[[קטגוריה:אדמו"ר הרש"ב]]