מאפיית מצות כפר חב"ד: הבדלים בין גרסאות בדף

אין תקציר עריכה
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
 
(3 גרסאות ביניים של 3 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 5: שורה 5:


== הקמת המאפייה ==
== הקמת המאפייה ==
[[קובץ:מאפייה-פעם.jpeg|250px|שמאל|ממוזער]]
המאפייה נפתחה בשנת על ידי ר' [[יוסף פרמן]] על חורבותיו של בית ערבי נטוש (מהכפר ספרייא), בסמיכות ל[[בית הכנסת המרכזי כפר חב"ד|בית הכנסת המרכזי]] ב[[כפר חב"ד]].
המאפייה נפתחה בשנת על ידי ר' [[יוסף פרמן]] על חורבותיו של בית ערבי נטוש (מהכפר ספרייא), בסמיכות ל[[בית הכנסת המרכזי כפר חב"ד|בית הכנסת המרכזי]] ב[[כפר חב"ד]].


שורה 16: שורה 18:


== הידורים מיוחדים במאפיה ==
== הידורים מיוחדים במאפיה ==
{{להשלים|פסקה=כן}}
* כל ניילון ונייר הנכנס למאפיה עובר בדיקה כימית.
* כל ניילון ונייר הנכנס למאפיה עובד בדיקה כימית.
* מהירות הכנת המצה ואפייתה. הידור שמקבל ביטוי רב ב[[שולחן ערוך הרב|שולחן ערוך]] של [[אדמו"ר הזקן]].
* מהירות הכנת המצה ואפייתה. הידור שמקבל ביטוי רב ב[[שולחן ערוך הרב|שולחן ערוך]] של [[אדמו"ר הזקן]].
* מידי 18 דקות כלי הרעדלער (מחורר המצות) עובר ליבון באש, [[בגד]]י העובדים מוחלפים, וכן ספלי המים המשמשים לעיסת הבצק.
* מידי 18 דקות כלי הרעדלער (מחורר המצות) עובר ליבון באש, [[בגד]]י העובדים מוחלפים, וכן ספלי המים המשמשים לעיסת הבצק.
* המאפייה בכשרות בד"צ ירושלים העדה החרדית ובכשרותו של הרב [[מאיר אשכנזי]] מרא דאתרא של כפר חב"ד.
* המאפייה בכשרות בד"צ ירושלים העדה החרדית ובכשרותו של הרב [[מאיר אשכנזי (כפר חב"ד)|מאיר אשכנזי]] מרא דאתרא של כפר חב"ד.
* אחרי כל הכנסה לתנור הניירות שעל המקלות מוחלפים.
* אחרי כל הכנסה לתנור הניירות שעל המקלות מוחלפים.
* כל כלי המאפיה (מערוכים, רעדלעך, פינרים וכו') עשויים מנירוסטה כהוראת הרבי: "אשר זהו הידור גדול".
== יחס מהרבי ==
== יחס מהרבי ==
ר' יוסף פרמן, מקים המאפיה זכה לקבל מ[[הרבי]] עוד בשנות היו"דים בקבוקי '[[משקה]]' "בשביל המאפיה". בהזדמנות אחרת הניח הרבי בכף ידו של ר' יוסף עוגת '[[לעקאח]]', תוך אזהרה על דרך הצחות: "שלא תערבב מזה במצות".
ר' יוסף פרמן, מקים המאפיה זכה לקבל מ[[הרבי]] עוד בשנות היו"דים בקבוקי '[[משקה]]' "בשביל המאפיה". בהזדמנות אחרת הניח הרבי בכף ידו של ר' יוסף עוגת '[[לעקאח]]', תוך אזהרה על דרך הצחות: "שלא תערבב מזה במצות".

גרסה אחרונה מ־21:13, 21 במאי 2024

סקובלו פוד - מאפיית מצות כפר חב"ד היא מאפיית המצות עבודת יד הגדולה בעולם. המאפייה זכתה ליחס מיוחד ונדיר מהרבי מליובאוויטש שדאג ודחף לפיתוחה. המאפייה עובדת במשך כל תקופת החורף, ומספקת מצות לכל העולם.

מאפיית המצות בשנת תש"ל ניתן לראות בתמונה קבוצת ילדים שהגיעו במסגרת "מבצע מצה לתלמיד" של צעירי חב"ד בארץ הקודש

המאפייה מפורסמת בשל הידוריה הרבים, היחס המיוחד שקיבלה מהרבי וביקורי האישים ומרכז המבקרים במקום.

הקמת המאפייהעריכה

 

המאפייה נפתחה בשנת על ידי ר' יוסף פרמן על חורבותיו של בית ערבי נטוש (מהכפר ספרייא), בסמיכות לבית הכנסת המרכזי בכפר חב"ד.

בתחילה פעלה המאפיה במתכונת מצומצמת, אך הרבי דחף כל הזמן להרחבת והגדלת תוצרת המאפייה.

בתחילה הורחבה המאפייה במקצת באמצעות פחונים בעקבות מבצע "מצה לתלמיד" שיזם. בשנת תשד"מ נרכשה המאפייה על ידי ר' יעקב (יאנוש) סטמבלר ואחיו ר' זלמן סטמבלר שפיתחו ושיפצו רבות את המאפייה, והטמיעו בה הידורים רבים. ההידור הבולט ביותר מתייחס למהירות הרבה של אפיית המצות, שהפכה את המאפייה למהירה ביותר בארץ[1].

המאפיה פועלת בעונת החורף והעבודות מתחילות ששה חודשים לפני חג הפסח, ונגמרות שעות ספורות לפני כניסת החג, אז נערכת 'חבורה' של רבו של כפר חב"ד.

בשנת תש"ע פרצה שריפה במחסני המאפיה ונגרם נזק גדול לרכוש.

הידורים מיוחדים במאפיהעריכה

  • כל ניילון ונייר הנכנס למאפיה עובר בדיקה כימית.
  • מהירות הכנת המצה ואפייתה. הידור שמקבל ביטוי רב בשולחן ערוך של אדמו"ר הזקן.
  • מידי 18 דקות כלי הרעדלער (מחורר המצות) עובר ליבון באש, בגדי העובדים מוחלפים, וכן ספלי המים המשמשים לעיסת הבצק.
  • המאפייה בכשרות בד"צ ירושלים העדה החרדית ובכשרותו של הרב מאיר אשכנזי מרא דאתרא של כפר חב"ד.
  • אחרי כל הכנסה לתנור הניירות שעל המקלות מוחלפים.
  • כל כלי המאפיה (מערוכים, רעדלעך, פינרים וכו') עשויים מנירוסטה כהוראת הרבי: "אשר זהו הידור גדול".

יחס מהרביעריכה

ר' יוסף פרמן, מקים המאפיה זכה לקבל מהרבי עוד בשנות היו"דים בקבוקי 'משקה' "בשביל המאפיה". בהזדמנות אחרת הניח הרבי בכף ידו של ר' יוסף עוגת 'לעקאח', תוך אזהרה על דרך הצחות: "שלא תערבב מזה במצות".

הרבי דחף כל הזמן את עסקני חב"ד בארץ הקודש להתייחס למאפיה כאל 'מוסד' לכל דבר למען פיתוחו. הרבי ייעד את המאפיה למפעל שייצר מצה שמורה לכל העולם. בתחילה התרשלו העסקנים בעבודתם והרבי הגדיר את חוסר העניין שגילתה העסקונה במאפייה, כלא פחות מ"רשלנות איומה", ואיחל כי "יהי רצון שבמרץ הכי גדול יתעסקו בכל הנ"ל, בתוככי שאר הפעולות לביסוס כפר חב"ד והתפתחותו הן בכמות והן באיכות, ויצליחו, וכנאמר מאז ומקדם שמכפר חב"ד יפוצו המעיינות חוצה, וכאיגרת הקודש של הבעל שם טוב, יקרב זה קיום הייעוד דקאתי מר דא מלכא משיחא".

ביקורי אישיםעריכה

המאפיה משכה אליה במשך השנים אישים רמי מעלה רבים, ביניהם שרים, שגרירים, אנשי פוליטיקה ומשפט[2].

לקראת חג הפסח תשע"ד ערך ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ביקור מתוקשר במאפיה. הביקור גרר בעקבותיו סערה תקשורתית בשל העיתוי בו בחר נתניהו לערוך את ביקורו, בסמוך לזמן בו העביר בכנסת מספר חוקים שנועדו להילחם בציבור החרדי בארץ.

פרק זה לוקה בחסר. אנא תרמו לחב"דפדיה והשלימו אותו. יתכן שיש על כך פירוט בדף השיחה.

מרכז מבקריםעריכה

  ערך מורחב – מבצע מצה לתלמיד
 
שלט שקיבל את פני הילדים בשנים הראשונות
 
הרב רפאל נחום כהן מלווה קבוצת ילדים ביריד חוויות הפסח בכפר חב"ד במסגרת 'מבצע מצה'

מרכז המבקרים של המאפיה מושך מדי שנה עשרות אלפי אנשים, בהם כעשרים אלף ילדי גן ובית ספר. המבקרים מגיעים במסגרת יריד חוויות הפסח (או מבצע מצה לתלמיד) של צעירי אגודת חב"ד בארץ הקודש, במהלכו עוקבים אחר תהליך הכנת ואפיית המצה על שלל הידוריה והסתכלות על הפן הרוחני שבמצה, מתנסים המבקרים באפיית מצת מצווה, וצופים בסרט על מצוות החג.

קישורים חיצונייםעריכה

על המאפיה
ביקורי אישים לדוגמה

הערות שוליים

  1. הידור שמקבל ביטוי רב בשולחן ערוך אדמו"ר הזקן
  2. ראו לדוגמא: היו ימים