עזרת ישראל – הבדלי גרסאות

מ. רובין (שיחה | תרומות)
אין תקציר עריכה
א.י.ל. (שיחה | תרומות)
 
(9 גרסאות ביניים של 4 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
'''עזרת ישראל''' הוא שטח מתוך ה[[עזרה (בית המקדש)|עזרה]] שב[[בית המקדש]] שישראלים דרכו בו.
'''עזרת ישראל''' הוא שטח מתוך ה[[עזרה (בית המקדש)|עזרה]] שב[[בית המקדש]].


משטח זה היה אסור על ישראל לצאת ולהיכנס לשטח עזרת כהנים אלא בשעת הצורך לסמיכה על גבי [[קרבן]] או לצורך [[תנופה]] ושחיטה<ref>כלים פרק א משנה ח.</ref> וכן בשעה שהיה צפוף בשטח העזרה<ref>ביאור הר"ש (ראה בלשונו: "להיות נמשכים אצל כותלי דרום רחוק מהמזרח", ולפי"ז חילוק בין תנופה וסמיכה שנכנסו לעזרה ממש לזה שנצמד לכותל), ותפארת ישראל מדות פרק ב משנה ו.</ref>.
משטח זה והלאה היה אסור להיכנס ל[[כהן]] שאינו בעבודה ול[[לוי]] או [[ישראל]] היה אסור להיכנס כלל, אלא לצורך [[סמיכה]] על ה[[קרבן]] או [[תנופה]] ועוד.


==מיקומה==
==מיקומה==
אורך '''עזרת ישראל''' היה לכל רוחב העזרה, מיקומה היה בצד המזרחי של העזרה החל מכניסה אחרי [[שער ניקנור]] ועד השטח של [[עזרת כהנים]] - כך שמצידה המזרחי היה את חומת העזרה ומצידה המערבי היה עזרת כהנים. בצידה הצפוני היה את [[לשכת הגזית]] ומצידה הדרומי היו לשכות שונות.


עזרת ישראל הייתה על כל רוחב העזרה מיקומה היה בצד המזרחי של העזרה מיד בכניסה הראשית אליה [[שער ניקנור]] ועד השטח המגביל אליה [[עזרת כהנים]] כך שמצידה המזרחי היה את חומת העזרה ומצידה המערבי היה עזרת כהנים בצדה הצפוני היה את [[לשכת הגזית]] ומצידה הדרומי היו לשכות שונות.
רוחבה של עזרת ישראל היה אחד עשר אמה. ואורכה כאמור כרוחבה של העזרה כולה - מאה ושלשים וחמישה אמות{{הערה|אולם בפועל הלשכות מהצדדים לקחו חלק משטח זה שהם תפסו חלק משטח העזרה.}}.


רוחבה של עזרת ישראל היה אחד עשר אמה. ואורכה כאמור כרוחבה של העזרה כולה מאה ושלשים וחמישה אמות<ref>אולם לאמיתו של דבר הלשכות שמהצדדים לקחו חלק משטח זה שהם תפסו שטח משטח העזרה.</ref>.
ביציאה מעזרת ישראל אל עזרת כהנים הייתה מדרגה בגובה אמה ועליה [[דוכן הלוויים]] שהיו בה שלשה מדרגות בגובה חצי אמה כל אחת{{הערה|מדות פרק ב משנה ו [[רמב"ם]] הלכות בית הבחירה פרק ה הלכה ג.}}. וכן היו שם [[ראשי פספסין]] להבדיל בין עזרת ישראל לעזרת כהנים{{הערה|[[משניות]] מדות פרק ב משנה ו.}}.


ביציאה מעזרת ישראל אל עזרת כהנים הייתה מדרגה בגובה אמה ועליה הדוכן שהיו בה שלשה מדרגות בגובה חצי אמה כל אחת<ref>מדות פרק ב משנה ו רמבם הלכות בית הבחירה פרק ה הלכה ג.</ref>. וכן היו שם [[ראשי פספסין]] להבדיל בין עזרת ישראל לעזרת כהנים<ref>[[משניות]] מדות פרק ב משנה ו.</ref>.
==הלכות מיוחדות לעזרת ישראל==
על ישראל לצאת ולהיכנס לשטח עזרת כהנים אלא בשעת הצורך לסמיכה על גבי [[קרבן]] או לצורך [[תנופה]] ושחיטה{{הערה|כלים פרק א משנה ח.}} וכן בשעה שהיה צפוף בשטח העזרה{{הערה|ביאור הר"ש (ראה בלשונו: "להיות נמשכים אצל כותלי דרום רחוק מהמזרח", ולפי"ז חילוק בין תנופה וסמיכה שנכנסו לעזרה ממש לזה שנצמד לכותל), ותפארת ישראל מדות פרק ב משנה ו.}}.


== הלשכות ==
==הלשכות==
בעזרת ישראל היו שמונה לשכות: שלש בדרומה, שלש בצפונה ועוד שני לשכות בצידי [[שער ניקנור]].
בעזרת ישראל היו שמונה לשכות: שלש בדרומה, שלש בצפונה ועוד שני לשכות בצידי [[שער ניקנור]].


====== השלש שבצד דרום היו: ======
===השלש שבצד דרום===
'''לשכת המלח''' - בה היו מולחים את כל הקרבנות לפני שהעלו למזבח.  
'''לשכת המלח''' - בה היו מולחים את כל הקרבנות לפני שהעלו למזבח.  


שורה 21: שורה 23:
'''לשכת המדיחין''' - בלשכה זו היו מדיחים ושוטפים את קרבי הקדשים. בגג לשכת הפרווה היה [[מקווה]] [[מים]] לטבילה שהיו עולים אליו במדרגות (במסיבה) שהייתה בלשכת המדיחין.
'''לשכת המדיחין''' - בלשכה זו היו מדיחים ושוטפים את קרבי הקדשים. בגג לשכת הפרווה היה [[מקווה]] [[מים]] לטבילה שהיו עולים אליו במדרגות (במסיבה) שהייתה בלשכת המדיחין.


====== השלש בצד הצפוני היו: ======
=== השלש בצד הצפוני ===
'''[[לשכת הגזית]]''' - בה היו יושבים ה[[סנהדרין]], לשכה זו הייתה חצייה בחול - בהר הבית, וחצייה בקודש תוך עזרת ישראל.  
'''[[לשכת הגזית]]''' - בה היו יושבים ה[[סנהדרין]], לשכה זו הייתה חצייה בחול - בהר הבית, וחצייה בקודש תוך עזרת ישראל.  


שורה 28: שורה 30:
'''לשכת העץ''' - היא הייתה נקראת גם 'לשכת פרהדרין' בה היו מפרישים את ה[[כהן הגדול]] לפני יום הכיפורים.
'''לשכת העץ''' - היא הייתה נקראת גם 'לשכת פרהדרין' בה היו מפרישים את ה[[כהן הגדול]] לפני יום הכיפורים.


====== שתי לשכות בצידי שער ניקנור: ======
=== שתי לשכות בצידי שער ניקנור ===
'''לשכת עושי חביתין''' - במקום זה היו מכינין "חביתין" ל[[כהן הגדול]], להקריב את עשירית האיפה, מחציתו בבוקרו ומחציתו בערב<ref>רא"ש תמיד פ"א מ"ד.</ref>.
'''לשכת עושי חביתין''' - במקום זה היו מכינין "חביתין" ל[[כהן הגדול]], להקריב את עשירית האיפה, מחציתו בבוקרו ומחציתו בערב{{הערה|רא"ש תמיד פ"א מ"ד.}}.


'''לשכת פנחס המלביש''' - בלשכה זו אוכסנו [[בגדי כהונה]]. מקור השם "פנחס המלביש" הוא, מפני שכך היה שם הראשון שעסק בבגדי הכהונה, ונקראו כולם על שמו<ref>רא"ש מדות א. ד.</ref>.
'''לשכת פנחס המלביש''' - בלשכה זו אוכסנו [[בגדי כהונה]]. מקור השם "פנחס המלביש" הוא, מפני שכך היה שם הראשון שעסק בבגדי הכהונה, ונקראו כולם על שמו{{הערה|רא"ש מדות א. ד.}}.


==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==
*'''[https://www.temple.org.il/single-post/2017/04/23/-d7-a2-d7-96-d7-a8-d7-aa-d7-99-d7-a9-d7-a8-d7-90-d7-9c עזרת ישראל]''', באתר מכון המקדש
*'''[https://www.temple.org.il/single-post/2017/04/23/-d7-a2-d7-96-d7-a8-d7-aa-d7-99-d7-a9-d7-a8-d7-90-d7-9c עזרת ישראל]''', באתר [[מכון המקדש]].
{{הר הבית}}


== הערות שוליים ==
{{בית המקדש}}
<references />
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:הר הבית]] [[קטגוריה:בית המקדש]]
[[קטגוריה:הר הבית]]
[[קטגוריה:בית המקדש]]