גלגלתא

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
(הופנה מהדף גולגלתא)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

גלגלתא היא בחינה גבוהה באלקות, הגבוהה יותר ממוחא סתימאה, בדוגמת הגולגולת שבאדם, המקיפה את המוח וגבוהה ממנו.

גלגלתא ומוחא סתימאה[עריכה | עריכת קוד מקור]

גלגלתא היא בחינת הכתר של אריך אנפין, ומוחא סתימאה הוא ספירת החכמה של אריך אנפין. ושני בחינות אלו שורשם הוא בפרצוף עתיק יומין, בפנימיות של כתר עליון. ומבואר כי גלגלתא שורשה הוא בחסד דעתיק, ומוחא סתימאה שורשו בגבורה דעתיק. שההארה הבאה למוחא סתימאה היא בבחינת גבורה וצמצום של קו המידה, ולכן נמשך מגבורה דעתיק, מה שאין כן בגלגלתא, ששם נמשך למעלה מקו המידה, מחסד דעתיק.

גם בגולגלתא יש ענין של מוח סתום ונעלם מאוד בבחינת כתר שבכתר[1].

החילוק בין גלגלתא לבין כתר[עריכה | עריכת קוד מקור]

בכללות דרגת גלגלתא נקראת בשם כתר לפי שהיא בחינת מקיף, כמו שמבואר[2] עניין גלגלתא הוא כתר של פרצוף אריך אנפין. אמנם עיקר הכתר הוא למעלה מגלגלתא[3], כי גלגלתא מורה על בחינת המקיף השייך לפנימי, בדוגמת הגולגולת שבאדם שאמנם מקיפה את המוח, אבל שייכת אליו, שהרי הגולגולת היא מגופו כמו המוח. אך המקיף של כתר הוא מקיף שלמעלה משייכות לפנימי, בדוגמת כתר כפשוטו שהוא עטרה על המוח והגולגולת ואין לו קשר אליהם (שהרי הכתר הוא מאבנים טובות ואינו מגוף האדם).

משל לחילוק ביניהם הוא מכוח הרצון, שהוא מקיף על כל הכוחות והאברים, שבו יש שתי מדריגות[4]. הרצון לעשות איזה דבר על ידי הכוחות שלו, שרצון זה עם היותו שולט על כל הכוחות שהרי הוא מקיף עליהם, מ"מ, זה עצמו שהוא רוצה בפעולת הכוחות, הוא הוכחה שיש לו שייכות אליהם. רצון זה הוא בדוגמת המקיף של בחינת גלגלתא.

הרצון עצמו כפי שהוא למעלה מהרצון לעשות, שזה כבחינת המקיף שלמעלה משייכות לפנימי, הוא דוגמה למקיף של כתר.

הערות שוליים

  1. לקוטי תורה
  2. תורה אור יתרו קי, א-ב. וראה מאמר ד"ה "בחודש השלישי" ה'תשכ"ט (מלוקט ג') אות ח ובהערה 47.
  3. המשך תרס"ו ע' רעג.
  4. ראה המשך תרס"ו ע' רפא.