פורטל:ספרות חב"ד

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
גרסה מ־20:46, 30 באפריל 2007 מאת Elchanan (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ההיקף העצום של הספרות החב"דית הולם בהחלט את שמה – חסידות חכמה בינה ודעת. מקור מעיינותיה של תורת החסידות לא חדל לנבוע משך עשרות ומאות שנים, כל אחד מרבותינו נשיאינו אמר וכתב ריבוי דרושי חסידות, כך שמכל אחד מהם יש לנו כיום עשרות ספרי חסידות, אשר נעתקו מכתבי-יד-קודשם, מהנחות חסידים או מהעתקי סופרים.

סוגים שונים של ספרי חסידות נכתבו על ידי רבותינו נשיאנו. ספרים מיוחדים שנכתבו על-ידם כמו ספר ה"תניא", "אמרי בינה", "אור התורה" וכדומה. מהם המהווים מבחר מאמרים כמו "תורה אור" ו"לקוטי תורה", רוב ספרי החסידות הם ספרי המאמרים לפי סדר אמירתם, ומהם המהווים קובץ קונטרסים המסודרים לפי סדר הוצאת לאור.

אדמו"ר המהר"ש חידש את המושג 'המשך', בו הענין אינו מסתיים במאמר אחד אלא ממשיך על פני עשרות מאמרים, ב'המשכים' מתבארות באריכות ובהרחבה הסוגיות העמוקות בתורת החסידות. 'המשכים' כאלו ישנם לעשרות, בעיקר מאדמו"ר המהר"ש ובנו אדמו"ר הרש"ב.

גם בחלק הנגלה ישנם כמה וכמה ספרים חב"דיים, החל מה"שולחן ערוך" המפורסם של אדמו"ר הזקן, וכן ספרי "צמח צדק" שעל שמם נקרא אדמו"ר הצמח צדק, כן נכתבו ספרי "פסקי דינים" על ידי אדמו"ר האמצעי ואדמו"ר מהר"ש.

בנוסף לכך מפארת את הספריה החב"דית עשרות כרכי ה"אגרות קודש" של רבותינו נשיאינו, העשירים בדברי תורה, נגלה וחסידות, בעניני עבודת ה', דרכי החסידות וסיפורים חסידיים, בעסקנות הכלל בעניני הפצת התורה והחסידות, וכן בעצות, הדרכות והוראות בכל תחומי החיים.

כיון שעיקר תורתם של רבותינו נשיאנו היה במאמרי חסידות הרי החסידים לא חזרו ולא רשמו את שיחותיהם, ספרי-שיחות קיימים איפה החל מאדמו"ר הרש"ב שחלק משיחותיו נלקטו בספר "תורת שלום".

שיחותיו של אדמו"ר הקודם נרשמו ונדפסו בסדרת "ספר השיחות" שלו. שיחות אלו מכילים בעיקר התעוררות לעבודת ה' וסיפורי חסידים שנאמרו בהתוועדויותיו עם חסידים.

תורתו של הרבי שליט"א מלך המשיח מיוחדת היא בחידושיה על תורת קודמיו, הן בהיקפה הנדיר, והן בסגנונה המיוחד ובגיוון שבה. בשונה מקודמיו, עיקר תורתו של הרבי שליט"א מלך המשיח היא בשיחותיו, זאת בנוסף לריבוי מאמרי החסידות. בשיחות נתבארו ענינים מכל חלקי התורה ונתאחדו לתורה אחת. חלק הארי שבהם הוגה על-ידו ויצא לאור בסדרת "ליקוטי שיחות", כאשר שאר השיחות שלא הוגהו נדפסו בסדרת "שיחות קודש" באידיש וסדרת "התוועדויות" בלשון הקודש, זאת בנוסף לעוד ריבוי ספרים שכתב ושנערכו מתורתו.

במשך רוב השנים לא היו ספרי חב"ד כל-כך נפוצים, מלבד ספר התניא, "תורה אור" ו"לקוטי תורה", את המהפך בתחום חולל הרבי שליט"א מלך המשיח מאז מונה ע"י חותנו הרבי הקודם ליו"ר הנהלת הוצאה לאור "קה"ת", ופעל במשך עשרות שנים ללא לאות, תחלה בעצמו ואחר כך על ידי עושי דברו, לההדרת כל ספרי רבותינו נשיאנו, כמו גם ספרים רבים אחרים, ספרי הקבלה של אביו וכן ספרי נגלה וחסידות של חסידים מכל הדורות.