פתיחת התפריט הראשי

שינויים

הגאון הצדיק רבי '''נחמיה הלוי בירך גינזבורג מדוברובנה'''{{הערת שוליים| אודות ייחוסו ראה "שמן ששון" להרב בנימין דוד לעווין, ווארשא ([[תרסט"הו בשבט]] עמוד 10: הרב הגדול ר' משה לאפיטון היו לו ארבעה חתנים, א' הגאון הגדול מו"ה ר' לוי אב"ד דק"ק קאדנא בעל המחבר ספר עטרת ראש על ברכות ועוד חיבר עשרה ספרים.. הי' אביו של הרב הגאון מ' נחמי' אשר הרב הגאון הגדול מ' נחמי' מדובראווני בעל המחבר שאלות ותשובות דברי נחמי' הי' נכדו. הסבא ר' נחמי' הי' גיסו של השר ר' יהושע צייטלין משקלוב.}} נולד ב[[ט"ו שבט תקמ"ח]]. בזיווג ראשון היה חתנו של ר' זלמן וועלקעס מחסידי אדמו"ר הזקן. בזיווג שני - [[נישואין|נשאט"ו בשבט]] את הרבנית גיטא רחל בתו של הרה"ק [[חיים אברהם (בן אדמותרי"ר הזקן)|חיים אברהםב]] בנו {{הערה|ראה אודות תאריך הפטירה בשיחות שבת פרשת ויקהל-פקודי תשמ"ב סעיף מא. שבת פרשת ויקרא תשמ"ב סעיף מא.}}) היה מגדולי חסידיהם של [[אדמו"ר הזקן]]. רבי נחמיה היה תלמידו של , [[אדמו"ר הזקןהאמצעי]] ומגדולי חסידיו של וה[[אדמו"ר האמצעיהצמח צדק]].
לפרנסתו הקים מפעל ליצור חותמות שעווה יחד עם ==תולדות חיים==נולד לאביו הרב אברהם בירך מ[[סמיליאן]]{{הערה|היה חסיד של [[אדמו"ר הצמח צדקהזקן]] (בהיותו בן 14) שהשקיע בעסק ולאחר מכן של אדמו"ר האמצעי. אביו נקרא נחמיה, בנו של ר' לוי חתנו של ר' משה לאפיטון. כל ימיו היה סוחר. ובגיל ששים עזב את כל כספי הנדוניא, בערך שלוש מאות רובלעסקי העולם וישב על התורה והעבודה. מנוחתו כבוד בדובראוונא.הם היו עובדים ביחד תוך ניצול העבודה ללימוד ושינון ביחדבנוסף לר' נחמיה היה לו בן נוסף, דבר שגרם לכך שבאחת מההזדמנויות בהם היו שקועים בלימוד לא שמו לב לרתיחתו ר' לוי שהיה חתנו של דוד השעווה, וכתוצאה מכך נשרף המפעל כולובעל ה"משכנות יעקב". ובן נוסף בשם ר' משולם זוסמאן. לאחר שריפה המפעל עבד ביצור טליתותבנו של ר' משולם זוסמאן - ר' מרדכי דובער הורוויץ התמנה לרב בשנת תר"מ בעיר הארדישטץ הסמוכה לליובואוויטש, והתעשר מעסק זהובשנת תרמ"ג נתמנה לרב ומו"ץ בעיר וויטעבסק}}.
נפטר ביום לידתו - בזיווג ראשון היה חתנו של ר' [[ט"ו בשבטזלמן מדוברובנה (וועלקעס)]] [[תרימחסידי אדמו"ב]]ר הזקן.==אביו==הרב אברהם בירך מבזיווג שני [[סמיליאןנישואין|נשא]] היה חסיד את הרבנית גיטא רחל בתו של הרה"ק [[חיים אברהם (בן אדמו"ר הזקן)|חיים אברהם]] ולאחר מכן בנו של [[אדמו"ר האמצעיהזקן]]. כל ימיו היה סוחר למד אצל הרב אריה קאלאניער. ובמלאת לו ששים שנה עזב את עסקי העולם וישב על התורה והעבודה. מנוחתו כבוד בדובראוונא. בנוסף לר' נחמי' היה לו בן נוסף ר{{הערה|זכרונות הרב יהודה חיטריק ע' לוי שהיה חתנו של בעל המשכנות יעקב142. ובן נוסף בשם }} לפרנסתו הקים מפעל ליצור חותמות שעווה יחד עם [[אדמו"ר' משולם זוסמאןהצמח צדק]] (בהיותו בן 14) שהשקיע בעסק את כל כספי הנדוניא, בערך שלוש מאות רובל. בנו הם היו עובדים ביחד תוך ניצול העבודה ללימוד ושינון ביחד, דבר שגרם לכך שבאחת מההזדמנויות בהם היו שקועים בלימוד לא שמו לב לרתיחתו של ר' משולם זוסמאן - ר' מרדכי דובער הורוויץ (תרי"ב-) התמנה לרב בשנת תר"מ בעיר הארדישטץ הסמוכה לליובואוויטשדוד השעווה, וכתוצאה מכך נשרף המפעל כולו. לאחר ה[[שריפה]] המפעל עבד ביצור [[טלית|טליתות]], ובשנת תרמ"ג נתמנה לרב ומו"ץ בעיר וויטעבסקוהתעשר מעסק זה.
== גדולתו ==לפני שקיבל [[אדמו"ר הצמח צדק]] את נשיאות חב"ד למד איתו רבי נחמיה בחברותא. לאחר שקיבל [[אדמו"ר הצמח צדק]] את הנשיאות לא נסע אליו רבי נחמיה יותר. מסופר שבאחת הלילות חלם רבי נחמיה את [[אדמו"ר הזקן]] כשהוא שואל אותו "מדוע אין לך רבי", על כך השיב רבי נחמיה "את מי אקח כרבי?" ענה לו [[אדמו"ר הזקן]] "מנחם ינחמנו בהווה ובעתיד". מיד נסע רבי נחמיה לאדמו"ר הצמח צדק ו[[התקשרות|התקשר]] אליו כחסיד. והיה נוסע אליו לעתים לעיתים לליובאוויטש , ואף בימי זקנתו נסע בשנת תר"ט לחתונת אדמו"ר מוהר"ש. מבין תלמידיו נודע תלמידו המובהק הרב [[יוסף תומרקין]]. נודע כלמדן עצום בתורת הנגלה. פעם נשאל אדמו"ר הצמח צדק, איזו תשובה חזקה יותר - מתוך שני תשובות שכתבו ר' [[יצחק אייזיק מהומיל]] ור' נחמיה, וענה: "ר' נחמיה איז דאך א מחדש" (= ר' נחמיה הוא הרי חדשן).
נודע כלמדן עצום בתורת הנגלה. פעם נשאל אדמו"ר הצמח צדק, איזו נהג לעיתים לפני שהשיב תשובה חזקה יותר - מתוך שני תשובות שכתבו ר' [[יצחק אייזיק מהומיל]] ור' נחמיה, וענה "ר' נחמיה איז דאך א מחדש" (=רבהלכה להפנות את השאלה להרב נחמי' נחמיה הוא הרי חדשן)לשמוע את חוות דעתו.
פעם ביקש ממנו רבה של העיר [[דוברובנה]] להעביר מכתב לגאון ר' [[אפריים זלמן מרגליות]], לאחר שקרא ר' נחמיה את המכתב הוסיף בכתב ידו כמה שורות, וחתם "ר' נחמיה החרושתן". כשהגיע המכתב לידי הרב אפרים זלמן, שאל: "יש אצלכם הרבה חרשתנים כאלה?".
תשובותיו בהלכה נדפסו בספרו שו"ת [[דברי נחמיה]], בסופו באו דרושים אחדים בדא"ח. בנוסף כתב הגהות על [[שולחן ערוך אדמו"ר הזקן]] והשלמות על סעיפים מסויימים בשולחן כמו כן כתב השלמות לשולחן ערוך [[אדמו"ר הזקן]] (נדפסו אך הם נשרפו ונותרו על ארבע סימנים בלבד ונדפסו בהוספות לשולחן ערוך){{הערה|ראה שיחת שבת פרשת מקץ תשכ"ג סעיף ז. שיחת ליל חמשה עשר בשבט תשמ"ב סעיף ח.}}
הגהותיו של ר' נחמיה לש"ס הודפסו בש"ס ווילנא.
== פטירתו ==
בלילה לפני שנפטר ישב כל הלילה וכתב תשובות לשאלות שנשלחו אליו.
== משפחתו==
*בנו, רבי לוי יצחק שהיה דמות מופלאה ואביו מזכירו בתשובותיו בתוספת שבחים. כשחלה רצה רבי נחמיה למסור את נשמתו תמורת נשמת הבן, אך הצמח צדק התנגד לכך והבן נפטר בחיי האב.
*בנו, רבי משולם זוסיא. גם הוא נזכר בתשובות אביו. נפטר בימי עלומיו.
*בנו, רבי [[דובער יהודה לייב גינזבורג]] ממוהילוב. ערך והוציא לאור את ספרי אביו. חידושיו הובאו בספרי אביו. משל עצמו הוא הדפיס את הספר "אמונת חכמים" נגד דעות המשכילים בענין נס חנוכה.
*בנו, רבי זלמן מקרוילא ווילנא.
*בנו, רבי ברוך מבוברויסק. הוציא לאור את דברי נחמיה על שו"ע יורה דעה.
בניו:
* רבי לוי יצחק שהיה דמות מופלאה ואביו מזכירו בתשובותיו בתוספת שבחים. כשחלה רצה רבי נחמיה למסור את נשמתו תמורת נשמת הבן, אך הצמח צדק התנגד לכך והבן נפטר בחיי האב.
* רבי משולם זוסיא. גם הוא נזכר בתשובות אביו. נפטר בימי עלומיו.
* רבי דובער ליב גינזבורג ממוהילוב שערך והוציא לאור את ספרי אביו. חידושיו הובאו בספרי אביו. משל עצמו הוא הדפיס את הספר אמונת חכמים נגד דעות המשכילים בענין נס תנוכה.
* רבי זלמן מקרוילא ווילנא.
* רבי ברוך מבוברויסק שהוציא לאור את דברי נחמיה על שו"ע יורה דעה.
==ספריו==
*שו"ת "[[דברי נחמיה]]" - שאלות ותשובות על חלקי ה[[שולחן ערוך]]; [[אורח חיים]], [[יורה דעה]] ו[[אבן העזר]]. את הספר הביא לדפוס בנו ר' ליב , ולדבריו {{הערת שולייםהערה| הובאו בנחלת ב"נחלת אבות " בערך על ר' נחמי' מדובראוונע.}} "נשאר בכתובים על מסכת ברכות בשלימות, ועוד לקוטים על כמה מסכתות יען שהרבה כתביו נגנב ונאבד".בחודש אלול תשפ"א יצא לאור במהדורה מחודשת{{הערה|1=[https://anash.org/new-edition-of-famed-chossids-sefer-published/ דיווח וסקירה על הספר באתר אנ"ש] (אנגלית).}}
*הגהות על הש"ס - נדפס בסוף ש"ס ווילנא.
 
==לקריאה נוספת==
*[[שניאור זלמן ברגר]], '''ר' נחמיה דובראוונער''' [[התמים (בית משיח)]] גליון טו, ע' 8 {{*}} גליון טז, ע' 6
* [https://derher.org/wp-content/uploads/86-Tishrei-5780-Biography-of-Reb-Nechemya-of-Dubrovna.pdf Derher Reb Nechemya of Dubrovna] א חסידישע דערהער {{PDF|}} (אנגלית)
 
{{בית רבי/אדמו"ר הזקן}}
{{אחרונים}}
{{הערות שוליים}}
{{מיון רגיל:בירך מדוברובנה, נחמיה}}
[[קטגוריה:משפחת אדמו"ר הזקן]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הזקן]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר האמצעי]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הצמח צדק]]
[[קטגוריה:אחרונים]]
[[קטגוריה:חברי כולל חב"ד]]
[[קטגוריה:מחברי ספרי שו"ת]]
30,043

עריכות