פתיחת התפריט הראשי

שינויים

נוספו 633 בתים ,  20:28, 31 באוגוסט 2023
אין תקציר עריכה
{{לעריכה|מקורות}}הרב החסיד '''מרדכי פייטלסון''' - מכונה על שם עירו ר’ ר' מרדכי מליעפלימ[[ליעפלי]] - היה מגדולי חסידיו של [[אדמו"ר הזקן]]. היה גביר ומקורב למלכות והתגורר בבירת [[רוסיה]], [[פטרבורג]].==תולדות חיים==התקרב לחסידות על ידי החסיד הרב [[אברהם בירך מסמיליאן]], והפך לאחד מחסידיו הראשונים והחשובים של [[אדמו"ר הזקן]]. מסופר כי לחתונה של אחד מילדיו שהתקיימה במקום מגוריו בליעפלי הגיע [[אדמו"ר הזקן]] עם בניו, נכדו [[אדמו"ר הצמח צדק]] וקבוצה גדולה מחשובי החסידים.
התקרב לחסידות על ידי החסיד הרב הוא היה גביר גדול והיה ממונה מטעם המדינה לספק [[אברהם בירך מסמיליאןמזון]], והפך לאחד מחסידיו הראשונים והחשובים של כ”ק לחיילי צבא [[אדמו”ר הזקןרוסיה]]וכן לסוסים של חיל הפרשים. מסופר כי בחתונה של אחד מילדיו שהתקיימה במקום מגוריו בליעפלי הגיע אדמו”ר הזקן עם בניו, נכדו [[אדמו"ר הצמח צדק]] וקבוצה גדולה מחשובי החסידיםבמסגרת תפקידו זה היה נמצא לעיתים קרובות בעיר הבירה פטרבורג והיה מקורב לשרים בכירים בממשל.
ר’ [[מאסר וגאולת אדמו"ר הזקן|בהיות אדמו"ר הזקן במאסר]], היה זה החסיד ר' מרדכי מליעפלי היה גביר גדול הוא דאג לספק מזון לחיילי הצבא האדיר של מדינת רוסיה וכן לסוסים של חיל הפרשיםשהעביר באמצעות שר בית הסוהר אוכל כשר למהדרין לרבי. במסגרת עבודתו זו הוא גם היה נמצא תדיר בעיר הבירה פטרבורג לצורך עסקיו והיה מקורב לשרים הגדולים היושבים בסוד המלכותזה שקיבל את הפתק אותו השאיר [[אדמו"ר הזקן]] בצלחת ממנו הבין כי הרבי חי ונמצא בבית האסורים. ימים ספורים לפני [[י"ט כסלו - חג הגאולה|י"ט כסלו תקנ"ט]], נודע לו כי [[אדמו"ר הזקן]] הולך להשתחרר.
==שלושה סוגי חסידים==בשעות אחר הצהרים של י"ט [[כסלו]], הגיע השחרור המיוחל בעת ש[[אדמו"ר הזקן]] קרא את הפסוק פדה בשלום נפשי. לשאלה להיכן הוא חפץ להגיע? השיב שהוא מעוניין להגיע לאכסניה של ר' מרדכי ליעפלי.
אדמו”ר הזקן אמר פעם שיש לו בשנת [[תקע"ח]] פקד הקיסר אלכסנדר על היהודים לבחור שלושה סוגי חסידים: אחד הוא חסיד מצד קמצנותנציגים אשר ישבו בעיר המלוכה פטרבורג בכדי להביא לפני הממשלה את ענייני הכלל של היהודים. באסיפה שהתקיימה בעיר [[וילנא]] בערב ראש [[חודש אלול]] תקע"ח, השני מצד גסות והשלישי הוא חסיד באמתהוחלט לבחור שלושה נציגים שיהיו בעיר הבירה פטרבורג וייצגו את היהודים בפני הקיסר. החסיד מצד גסות היה ר’ שלושה נבחרו להיות במקום מגוריהם ומשם לייצג את יהודי האיזור בו הם מתגוררים. בין השלושה האחרונים שנחשבו סגנים של הנציגים בפטרבורג נבחר ר' מרדכי ליעפלער, בתפקיד זה כיהן עד שנת [[תקפ"ה]] אז נתבטל כל הענין.
הכוונה בזה כפי הנראה היא כפי שכתב [[הרבי]] [[מלך המשיח]] לרב שמואל חפר: “...שמעתי מכ”ק מו”ח אדמו”ר אודות חסידו של אדמו”ר הזקן ר’ מרדכי ליעפלער שהיה מנצח את היצר בטענה, שאיך אפשרי שישמע לפיתויו והכל יודעים שהוא עשיר ויש לו מהלכים בבית המלכים, בבית המלוכה האדירה כרוסיה בימים ההם, ולכל לראש - שהנהו חסידו של רבנו הזקן”. ==חסיד מצד גאוה==
עצה זו להיפטר מהיצר הרע הצליחה ביותר, עד כי יכול היה לומר על עצמו שהוא [[בינוני]] לפי [[ספר התניאאדמו"ר הזקן]]אמר פעם שיש לו שלושה סוגי חסידים: אחד הוא חסיד מצד קמצנות, השני מצד גסות והשלישי הוא חסיד באמת. החסיד מצד גסות היה ר' מרדכי ליעפלער.
הכוונה בזה כפי הנראה היא כפי שכתב [[מאסר וגאולת הרבי]] [[מלך המשיח]] לרב שמואל חפר{{מקור}}: "... שמעתי ממו"ח אדמו"ר הזקן|בהיות אודות חסידו של [[אדמו"ר הזקן במאסר]], היה זה החסיד ר' מרדכי שהעביר באמצעות שר בית הסוהר אוכל כשר לרבי. הוא גם היה זה שקיבל ליעפלער שהיה מנצח את הפתק אותו השאיר אדמו"ר הזקן בצלחת ממנו הבין כי הרבי חי ונמצא היצר בטענה, שאיך אפשרי שישמע לפיתויו והכל יודעים שהוא [[עשירות|עשיר]] ויש לו מהלכים בבית המלכים, בבית האסורים. בדרך לא דרך נודע לו כמה ימים לפני המלוכה האדירה כ[[ירוסיה]] בימים ההם, ולכל לראש - שהנהו חסידו של רבנו הזקן"ט כסלו תקנ{{הערה|ראה בית רבי חלק א' פרק כו. שיחות [https://chabadlibrary.org/books/admur/tm/8/27/231.htm ב' דחג השבועות תשי"טג]. [https://chabadlibrary.org/books/admur/tm/10/9/58.htm ליל ג' דחול המועד סוכות תשי"ד], כי אדמו. ש"פ ויקרא תשמ"ר הזקן הולך להשתחררג. ועוד.}}.
בשעות אחר הצהרים של י”ט עצה זו להנצל מ[[כסלוהיצר הרע]]הצליחה ביותר, הגיע השחרור המיוחל בעת שאדמו”ר הזקן קרא את הפסוק פדה בשלום נפשי. שאלו ממנו, לאן יובילו אותו? והשיב: לבית האכסניה של ר’ מרדכי ליעפליעד כי זכה להגיע למדרגת ה[[בינוני]] על פי ה[[תניא]].
==נציג היהודיםמשפחתו==  בשנת *בנו, ר' שמריה, מחסידי [[תקעאדמו"חר האמצעי]] פקד הקיסר אלכסנדר על היהודים לבחור שלושה נציגים אשר ישבו בעיר המלוכה פטרבורג בכדי להביא לפני הממשלה את ענייני הכלל של היהודים. באסיפה שהתקיימה בעיר וילנא בערב ראש חודש אלול תקע”ח, הוחלט לבחור שלושה נציגים שיהיו בעיר הבירה פטרבורג וייצגו את היהודים בפני הקיסר. שלושה נבחרו להיות במקום מגוריהם ומשם לייצג את יהודי האיזור בו הם מתגוררים. בין השלושה האחרונים שנחשבו סגנים של הנציגים בפטרבורג נבחר ר’ מרדכי, בתפקיד זה כיהן עד שנת ו[[תקפ"ההצמח צדק]] אז נתבטל כל הענין.
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הזקן|פ]]
{{הערות שוליים}}
55

עריכות