פתיחת התפריט הראשי

שינויים

הוסרו 459 בתים ,  23:54, 29 באוגוסט 2023
מ
{{בעבודה}}
{{עריכה|סיבה=כתיבה לא אינציקלופדית}}
[[קובץ:יוסף.jpg|שמאל|ממוזער|240px|ר' חיים יוסף מוצ'קין בצעירותו]]
ר' '''חיים יוסף מוצ'קין''' ([[תרתרע"פט]] - [[י"א אלול]] [[תשס"ג]]),הינו היה חסיד בעל [[מסירות נפש]], שנאסר בעוון [[הפצת היהדות]]. 
==תולדות חיים==
===ילדותו וצעירותו===
ר' חיים יוסף מוצ'קין נולד בשנת [[תרתרע"פט]], זמן לא רב לאחר פרוץ המהפכה הקומוניסטית. הוא גדל והתחנך בבית אביו ה[[משפיע]] הנודע הרב [[פרץ מוצ'קין]] ב[[עיירה]] סמינאווקיא, הסמוכה להומיל.
את החינוך החסידי קיבל מאביו, ומלמד מיוחד ששכר לו אביו לימדו תורה. בשנים מאוחרות יותר, למד ב[[קרמנצ'וג]] אצל ה[[משפיע]] ר' [[ישראל נח בלניציקי]].
בשנת [[תרפ"ה]] עברה המשפחה לסימפרופול שבקרים. ר' פרץ שהתמסר בכל מאודו לשליחות [[אדמו"ר הריי"צ]] ועסק בעבודת הקודש, החזקת היהדות בסימפרופול והעיירות שמסביבה.
בצעירותו העתיקו הוריו את מקום מגוריהם אל העיר [[פטרבורג|לנינגרד]]. כשבגר יצא לעבוד לפרנסתו בטריקוטאז' יחד עם אחיו המבוגר יותר ר' מול'ע (שמואל), ור' מיכאל בלינר (נכדו של החסיד הנודע ר' [[מיכאל בלינר]]). הם הביאו את מכונות האריגה לבתים כדי שלא יצטרכו לעבוד בשבתות, ולאחר מכן מכרו את התוצרת בשוק המקומי. עם הכסף שהרוויח הוא סייע לחסידים רבים. ונודע אז כבעל [[צדקה]] גדול.
בעת שהגרמנים החלו להפגיז את לנינגרד, ברחו אנ"ש מהעיר. יחד עם עשרות מאנ"ש נסע ר' יוסף ברכבת,ל[[סמרקנד]].ב[[סמרקנד]] פעם הרב מוצקין רבות לחיזוק היהדות במקום.
למרות המצב הקשה במחנה העבודה, הם עשו הכל כדי לשמור תורה ומצוות. שני חסידים אלו נודעו באומץ ליבם ובתושייתם, ואלו עמדו להם בשנים הקשות.
תקופת שהייתו של ר' יוסף במחנה העבודה, הייתה בשנים האחרונות של [[מלחמת העולם השניההשנייה]]. בין כה וכה המלחמה הגיעה לקיצה, וחסידי חב"ד רבים יצאו מרוסיה ב'[[יציאת רוסיה תש"ו|בריחה הגדולה]]' באמצעות העשאלונים דרך לבוב, כאשר אחיו הרב יהודה לייב (לייבל) מוצ'קין נמנה על ראשי מארגני הבריחה.
באותה תקופה, היה ר' יוסף עובד מחוץ לשטח המחנה, ורק בלילה היה עליו לחזור למחנה. לפני שיצא העשאלון האחרון, הציעו לו בני משפחתו לנצל עובדה זו, לברוח מהמחנה ולהספיק את העשאלון האחרון. ר' יוסף סירב בתוקף, באומרו שאם יברח הרי מיד יתנהלו חיפושים נרחבים אחריו, כולל החמרת הבדיקה בגבולות, ויכול להיות שבגללו יתפסו כל נוסעי העשאלון. הוא העדיף לוותר על החירות, מול החשש שאולי ינזקו יהודים בגללו.
במשך כל השנים בהן חי בברית המועצות, לא יכול היה ר' יוסף למצוא שידוך , מה גם שבמשך שנים רבות עסק בהישרדותו. לאחר שיצא לחירות, בהיותו בגיל מבוגר, השתדך עם מרת חיה, בתו של החסיד הנודע הרב הגאון [[זלמן לייב אסטולין]]. לפי הוראת [[הרבי]], התקיימה החתונה ב[[כפר חב"ד]].לאחר החתונה נסעו בני הזוג לניו-יורק, שם קבעו את מקום מגוריהם בשכונת [[קראון הייטס]].
===בארצות הברית=== לאחר שהתאקלם בארצות הברית, פתח ר' יוסף מפעל לאריגים, וההצלחה האירה לו פנים. את רוב הכסף הרב שהרוויח מעסקיו, היה מחלק לצדקה.  בהתנהגותו בעסקיו גרם לקידוש שם שמיים. אפילו הגויים שהיו עובדים איתו הבינו שמדובר באדם מיוחד. אחד הסוכנים שעמד איתו בקשרי מסחר, סח פעם לר' [[שלום בער דריזין]]: 'מוצ'קין הזה, הוא אישיות מיוחדת. לא אדם רגיל. בהנהגותיו הוא נראה כמו בריאה מיוחדת של אלוקים'...
ב[[י"א אלול]] [[תשס"ג]] נפטר ר' יוסף והוא בן 83 84 שנים - שנים של מסירות נפש עבור תורה ומצוות, שנים של עזרה וסיוע לזולת.== לקריאה נוספת ==*[[אלה תולדות פרץ]] פרק מ
{{מיון רגיל:מוצ'קין, חיים יוסף}}
[[קטגוריה:חסידים בתקופת אדמו"ר שליט"א]]
[[קטגוריה:חסידים שנאסרו בברית המועצות]]
[[קטגוריה:חסידים שיצאו מרוסיה בשנות הכ"פים]]
[[קטגוריה:אישים שנפטרו בשנת תשס"ג]]
[[קטגוריה:משפחת מוצ'קין]]