פתיחת התפריט הראשי

שינויים

נוספו 1,686 בתים ,  18 פברואר
{{מפנה|חיים אשכנזי|אשכנזי (פירושונים)}}
[[קובץ:חיים אשכנזי.jpg|שמאל|ממוזער|250px|הרב חיים אשכנזי נואם ב'כנס התעוררות' ב[[כפר חב"ד]] ([[ניסן]] [[תשס"ח]])]]
[[הרב]] '''חיים אשכנזי''' ([[כ"ג אייר]] [[תש"ט]] - [[י"ג ניסן]] [[תש"ע]]) היה רבה של קהילת [[חב"ד]] ב[[תל אביב]], [[משגיח]] ו[[משפיע]] ב[[ישיבות חב"ד]] [[תומכי תמימים לוד|לוד]] ו[[תומכי תמימים אור יהודה|אור יהודה]] וחבר ב[[אגודת חסידי חב"ד בארץ הקודש]]. לרב אשכנזי היה טור ב[[שבועון בית משיח]].
לאחר נישואיו למד תקופה קצרה ב[[כולל]] בעיר [[לוד]] ולאחר מכן החל ללמוד ולשמש את הרב [[שניאור זלמן גרליק]] עד לפטירתו. במקביל החל גם לשמש כמגיד שיעור לגמרא [[גירסא]] בישיבת [[תומכי תמימים לוד]] ועם הזמן נכנס לעבוד בישיבה כל היום. כשפתחה הישיבה בלוד מחלקת 'מתיבתא' עבור בחורים מתקשים, עבר לנהל אותה, בברכת הרבי. כעבור תקופה נסגרה ה'מתיבתא' והרב אשכנזי מונה ל[[משגיח]] ראשי בישיבה{{הערה|על תפקיד ההשגחה קיבל הרב אשכנזי מענה מהרבי: "לשאול ידידים ולהחליט לפי שינויים שיהיו".}}, תפקיד בו כיהן כחמש עשרה שנה, במהלכה עברו דרכו אלפי תלמידים.
הרב אשכנזי היה מי שקבע שבחור חסידי צריך להיות בישיבה גם ראש השנה שבועות וכו' לפי כללי תומכי תמימים של הרבי הרש"ב.
בשנות כהונתו כמשגיח, התייחד במסירותו לתלמידים והבנה לרוחם. הוא היה לוקח באופן אישי את מצבם ודאג לצרכם. בלילי שבת היה מוסר שיחה לתלמידים, בנושאים שהיו צריכים חיזוק וביום השבת היה מתוועד ארוכות. היה מארגן באופן עצמאי מבצעי עידוד לתלמידיו וכן היה עושה כל הנדרש לטובת הבחורים, גם אם היה זה שלא לפי כבודו.
בשנת [[תשמ"א]], שהייתה [[שנת הקהל]], הגיעו אורחים רבים ל[[חודש תשרי]] ב-[[770]] והתורות ל[[יחידות]] היו ארוכים מאוד. הרב אשכנזי ארגן שיכנסו ל[[יחידות]] בקבוצות (בשנה שלאחר מכן כבר הודיע הרבי באופן רשמי שיהיו רק יחידויות כלליות).
בשנת [[תשמ"ט]], עקב בעיות בריאותיות ולאחר התייעצות עם ידידים{{הערה|בהתאם לתשובת הרבי לפני כניסתו לתפקיד.}}, הפסיק עם תפקיד ההשגחה והתמקד בעיקר בהשפעה כשבמקביל היה גם משפיע ו'משיב' בישיבה, בשנת [[תשנתנש"א]] החל לעבוד כמחנך בתלמוד תורה חב"ד בלוד. תחילה את כיתה ה' ולאחר מכן את כיתה ח'. בה כיהן כמחנך כיהן עד פטירתו.
בשנותיו האחרונות עבר לשמש כ[[משפיע]] בישיבת [[תומכי תמימים אור יהודה]] ו[[משפיע]] קהילות חב"ד ב[[רעננה]] ו[[כפר סבא]].
הרב אשכנזי היה נמנע מלשבת בבמות נשיאות וכדומה וכן לא דיבר והתוועד ובמשך שנים נמנע מלנאום ולהתוועד מחוץ לישיבה. לאחר [[ג' בתמוז]] [[תשנ"ד]], בעקבות הצורך לחיזוק האמונה ברבי כ[[מלך המשיח]], החל להתוועד ולחזק בכל מקום שהתבקש, גם כשהדבר היה כרוך בקשיים מצידו. בעקבות כך, החל גם לכתוב כתבות המבוססת על מה שראה ושמע מזקני החסידים שהכיר, אלה התפרסמו ב[[שבועון בית משיח]].
==איש חסד==
מעבר לתפקידו החינוכי ולדמות החינוכית שהקרין, ניחן גם בלב גדול ורגיש, וכשראה במצוקה וכאשר ראה במצוקתם של אנשים יחידים או רבים לא יכל לעמוד מנגד, וכך קמו הקים בחב"ד כמה מפעלים , שמסייעים לאנ"ש עד היום. כשהיו בישיבה בחורים מבתים נזקקים, תמיד ניסה לעזור.כאשר בחור לא יכול היה לאכול בביתו בשבת חופשה (מטעמי כשרות וכדומה), היה -יחד עם רעייתו- מבשל לבחור סעודות שבת מוכנות לקחת איתו לשבת, וכן היה מזמין בחורים כאלו להתארח בביתו בחג הפסח, שבו קשה יותר להתמודד בבית שאינו שומר כשרות כראוי. מסופר שכאשר שראה פעם בשיכון חב"ד בלוד בחור יתום מאנ"ש מסתובב ברחוב והתברר שהבחור לא התקבל לישיבה גדולה, דיבר עם גיסו הרב יוסף יצחק וילשאנסקי שיקבלו, וטיפס במדרגות לקומה רביעית, דיבר עם אמו של הבחור ונתן לו כסף לנסיעה ולדמי כיס ושלחו לישיבה בצפת. כשהיה רואה אדם חדש בבית הכנסת היה מברר האם יש לו היכן לאכול והיה מזמין אותו, כך התארחו אצלו במשך השנים והפכו לאורחים קבועים טיפוסים שאנשים חששו להסתכל לעברם.
כשהיו בישיבה בחורים מבתים בעיתיים תמיד ניסה לעזורבתחילת שנות המ"מים (שנות השמונים) בהיותו [[משגיח]] זיהה מצוקה אצל חלק מתלמידיו לממן רכישת מצות, מבלי לחשוב פעמיים רכש כמות של מצות ומכרם בסבסוד לתלמידים נצרכים. שנה לאחר מכן ביקשו אנשים נוספים לרכוש מצות בזול, וכך קם מפעל מכירת המצות בזול (שכיום מתנהל על ידי כולל חב"ד). הרב אשכנזי קנה מצות בכמות שהחלה בתחילה בחצי טון מצות והגיעה בשיא לכמות של תשע טון. מכריו היו בטוחים שהוא מרויח כסף על כך כשהיה בחור שלא יכל לאכול בביתו בגלל כשרות היה ביחד עם רעייתו מכין לבחור סעודות שבת מוכנות לקחת איתו לשבת חופשה לבית ההורים, וכן היה מזמין בחורים אלו להתארח בביתו בחג אך האמת הייתה שאת עלויות ההובלה, האיחסון והמכירה ספג בעצמו. לפעמים אף סיבסד סכום מסויים מעלות המצות כדי שלאנ"ש יהיו מצות לחג הפסח שבו קשה יותר להתמודד בבית שאינו שומר כשרות כראוי, כך כשראה פעם בשכונת חבבמחיר זול.בשנת [[תש"נ]] או [[תנש"ד בלוד בחור יתום מאנא]] שצורכי אנשלא מתלמידיו מסתובב ברחוב והתברר שהבחור לא התקבל לישיבה גדולהגדלו והעלויות יחד איתם, דיבר עם גיסו הרה יילקח על עצמו כולל חב"צ וילשנסקי שיקבלו, וטיפס במדרגות לקומה רביעית דיבר עם אמו ד בראשות הרב שלום דוכמן ובתיווכו של הבחור ונתן לו כסף לנסיעה ולדמי כיס ושלחו לישיבה בצפת. כשהיה רואה אדם חדש בבית הכנסת היה מברר האם יש לו היכן לאכול והיה מזמין אותו, כך התארחו אצלו במשך השנים והפכו לאורחים קבועים טיפוסים שאנשים חששו להסתכל לעברםבן דודו - הרב יוסף יצחק חיטריק את ניהול ועלות מכירת המצות.
בתחילת שנות המהקשר עם כולל חב"מים (שנות השמונים) בהיותו [[משגיח]] זיהה מצוקה אצל חלק מתלמידו לממן רכישת מצות, רכש הרב ד עזר לרב אשכנזי כמות של מצות ומכרם בסיבסוד לתלמידים נצרכים, שנה לאחר מכן ביקשו אנשים להגשים יעדים נוספים לרכוש מצות בזול, וכך, קם מפעל מכירת המצות בזול (שכיום מתנהל על ידי בעזרתו של כולל חב"ד) , החלו כ-5 שנים של מכירת נעליים לאנ"ש במחיר מוזל. הרב אשכנזי קנה מצות בכמות שהחלה בתחילה בחצי טון וטון מצות והגיעה בשיא לכמות של תשע טונות, מכריו היו בטוחים שהוא מרויח כסף היה נוסע לבתי חרושת ורוכש נעליים וסוחב אותם באוטובוסים על מנת להקל על כך אך האמת הייתה הפוכה את עלויות ההובלה האיחסון והמכירה ספג בעצמו שלפעמים אף סיבסד סכום מסויים מעלות המצות העיקר שלאנאניהיו מצות לחג הפסח בזולאת הוצאות המחיה.מפעל נוסף אותו פתח הרב אשכנזי ונמשך עד היום, בשנת תש"נ או [[תשנ"א]] שהצרכי אנ"ש גדלו והעלויות איתם יחד לקח הוא מפעל למכירת מכשירי כתיבה בהוזלה על עצמו ידי כולל חב"ד בראשות הרב שלום דוכמן ובתיווכו בתקופת בין הזמנים שבקיץ. ההתחלה הייתה עם חברת מירם ולאחריה עם חברת ארטא עד להתייצבות של בן דודו המכירות במתכונתם כיום.פרוייקטים נוספים של הרב אשכנזי הרב יוסף יצחק חיטריק את ניהול ועלות : מכירת המצותמוצרי [[נורה חשמלית|חשמל]] בהוזלה לחתנים וכלות, קייטרינג מוזל לחתונות, למשפחות שיסכימו לתקנון מיוחד לשמחות, ועוד. פרוייקטים אלו לא יצאו לפועל.
הקשר עם כולל חב"ד עזר לרב אשכנזי להגשים חלומות נוספים, וכך בעזרתו של כולל חב"ד החלו כ-5 שנים של מכירת נעליים לאנ"ש במחיר מוזל, הרב אשכנזי היה נוסע לבתי חרושת ורוכש נעליים וסוחב באוטובוסים על מנת להקל על אנ"ש את הוצאות המחיה, מפעל נוסף אותו החל הרב אשכנזי ונמשך עד היום הוא מכירת מכשירי כתיבה בהוזלה על ידי כולל חב"ד בתקופת החופש הגדול ההתחלה הייתה עם חברת מירם ולאחריה עם חברת ארטא עד להתייצבות של המכירות במתכונתם כיום, פעולות נוספות שלא הצליחו לצאת לפועל היו: מכירת מוצרי [[נורה חשמלית|חשמל]] בהוזלה לחתנים וכלות, קייטרינג מוזל לחתונות למשפחות שיסכימו לתקנון מיוחד לשמחות ועוד כל הפעולות נעשו בשיתוף כולל חב"ד בראשות הרב דוכמן ובסיועו של הרב יי"צ יוסף יצחק חיטריק.
בסוף שנות הממי"ם (סוף שנות השמונים) נכנסה ישיבת [[תומכי תמימים המרכזית]] לחובות עצומים, לא היות ולא שולמו משכורות לעובדים במשך תקופה ממושכת. בתקופה זו ניהל גמ"ח עבור עובדי הישיבה שאותו הקים אביו , הרב [[משה אשכנזי]] גמ"ח עבור עובדי הישיבה, אותו ניהל בנו הרב חיים אשכנזי.
כשראה שאין ש"אין הקומץ משביע את הארי " ובעיקר לקראת חגי [[תשרי]] ופסח, לקח על עצמו הלוואות גדולות מגופים ומאנשים פרטיים כשהוא משעבד את כל מה שבאפשרותו וכך היה מגיע לפני החגים לישיבה ולתלמוד תורה בלוד עם סכומי כסף גדולים ומחלק גמ"חים לצוות.
==רבנות בתל אביב==
[[קובץ:חיים אשכנזי הכתרה.jpg|שמאל|ממוזער|250px|הרב אשכנזי נואם בטקס הכתרתו כרב קהילת חב"ד ב[[תל אביב]] ([[שבט]] [[תשס"ז]])]]
בשנות חייה האחרונות של אימו, מרת [[דבורה אשכנזי]], החל להגיע בקביעות לשבתות לתל אביב ולהתוועד במקום. בשנת [[תשס"ה]], לאחר פטירת אימו, עבר לגור בקביעות בתל אביב.
ביום [[כ"ג בטבת]] שנת [[תשס"ז]], נפטר אביו הרב [[משה אשכנזי]], שהיה רב קהילת חב"ד בתל אביב, חבר [[אגודת חסידי חב"ד בארץ הקודש]] וחבר הנהלת ישיבת תומכי תמימים ליובאוויטש המרכזית בארץ הקודש - תפקידים אותם קיבל בירושה, על פי הוראת הרבי, מחמיו הרב [[אליעזר קרסיק]]. בעקבות פטירתו ועל פי בקשתו, מונה בנו, הרב חיים אשכנזי, לממלא מקומו ברבנות ובשאר תפקידיו.
במעמד ההכתרה שהתקיים ב[[חודש שבט]] [[תשס"ז]] השתתפו; הרב בועז סגל - גבאי [[בית כנסת מרכז חב"ד תל אביב (נחלת בנימין)|בית הכנסת שברחוב נחלת בנימין]] חב"ד בתל אביב; הרב [[שלום בער בוטמן]] - [[משפיע]] [[בית כנסת מרכז חב"ד תל אביב (נחלת בנימין)|בית הכנסת]] - אשר הודיע על החלטת מתפללי [[בית הכנסת]] למנות את הרב אשכנזי כממלא מקום אביו והגיש לו את כתב ההכתרה כשהוא חתום על ידי מתפללי בית הכנסת; אחיו, הרב [[מרדכי שמואל אשכנזי]] - רבה של [[כפר חב"ד]]; הרב [[יוסף שמואל גרליצקי]] - [[שליח]] [[הרבי]] בתל אביב; הרב [[יוסף יצחק וילשנסקי]] - שליח הרבי וראש ישיבת [[חסידי חב"ד ליובאוויטש צפת]] והרב [[יוסף גינזבורג]] - ראש ישיבת חב"ד ב[[רמת אביב]]{{הערה|1=[http://old2.ih.chabad.info/index.php?url=article_he&id=26546 מעמד ההכתרה של הרב אשכנזי לרב קהילת חב"ד בתל אביב] {{אינפו}}}}.
במהלך כהונתו כרב בית הכנסת, עשה רבות, יחד עם ה[[משפיע]] הרב [[שלום בער בוטמן]], להפצת תורת היהדות והחסידות במקום.
לאחר פטירתו של הרב חיים אשכנזי, ממלא את מקומו חתנו, הרב [[שלמה הלפריןהלפרן]].
==פטירתו==
[[קובץ:הרב חיים אשכנזי.jpg|שמאל|ממוזער|250px|תמונתו האחרונה של הרב אשכנזי (משמאל) ב[[קידוש לבנה]] ב[[מוצאי במוצאי שבת]] אחדות שארגן [[את"ה העולמי]] ([[ניסן]] [[תש"ע]]), מספר שעות לפני פטירתו]]
הרב אשכנזי נפטר באור ליום [[י"ג בניסן]] שנת [[תש"ע]]. היה זה כששהה בביתו לאחר שחזר מ"[[את"ה המרכזי #מפעילות הארגון בעולם|שבת אחדות]]" (התשיעית) לתלמידי ה[[תמימים]] שהתקיימה ביישוב גבעת ושינגטון לקראת [[י"א בניסן]]. במהלך השבת אף התוועד רבות ונאם. מסע ההלוויה יצא מביתו ברחוב שדרות' רוטשילד 82 בתל אביב, עבר דרך [[בית הכנסת]] חב"ד "נחלת בנימין" בתל אביב, בו כיהן כרב, המשיך לשיכון חב"ד בלוד והסתיים ב'[[הר המנוחות]]' ב[[ירושלים]], שם מנוחתו כבוד{{הערה|1=[http://old2.ih.chabad.info/index.php?url=article_he&id=53913 הלויית הרב חיים אשכנזי] {{אינפו}}}}.
לאחר פטירתו מצאו בני משפחתו מחברות עם מאמרים רבים שהכין לפירסום במסגרת [[שבועון בית משיח]] והם התפרסמו מידי שבוע במשך כשנה וחצי.
 
==ספריו==
*'''מבט חסידי לחיים'''
חלק א' - במעגל השנה,
חלק ב' - בין חסיד לקונו,
חלק ג' - בין חסיד לרבו ובין חסיד לרעהו.
== משפחתו ==
;אחיו:
* הרב [[מרדכי שמואל אשכנזי]] - רבה רבו הקודם של [[כפר חב"ד]]
* הרב [[נתן אשכנזי]] - [[חזן]] ו[[שו"ב]], [[כפר חב"ד]]
* הרב מנחם מענדל אשכנזי - [[משגיח]] כשרות בכפר חב"ד ובצפריה.
* ר' מאיר אשכנזי - עסקן חב"די, סמנכ"ל מד"א-הצלה דרום ועוסק בהפצת ספרי חב"ד [[נחלת הר חב"ד]].
* ר' ישראל יעקב אשכנזי - מחנך ב[[מוסדות אור מנחם (צפת)|ת"ת אור מנחם צפת]].
* הרב אליעזר אשכנזי - [[משפיע]] ב[[ישיבת חנוך לנער]] חב"ד [[צפת]].
* ר' שניאור זלמן אשכנזי - לוד.
* ר' יוסף יצחק אשכנזי - חיפהחריש.
;בנותיו:
* מרת לאה אשת הרב [[שלמה הלפרן]] - ממלא מקום חמיו כרב קהילת חב"ד ב[[תל אביב]] ורב [[אתר חב"ד בישראל]].
* מרת חנה אשת הרב אריה לייב כהן - ר"מ בישיבת [[תומכי תמימים נתניה]].
* מרת נחמה דינה אשת הרב [[אריה ארי קדם]] - [[ר"מ]] בישיבת [[תומכי תמימים לוד]] ועורך עלון [[הגאולה מעניין ועכשווי (עלון)|הגאולה מענין ועכשווי]].
* מרת טויבע ליבע אשת הרב מאיר טרגר - [[משגיח]] ו[[משפיע]] בישיבת חסידי חב"ד ליובאוויטש צפת.
* מרת מנוחה רחל אשת הרב יצחק נחמן זקס - [[משפיע]] ב[[ישיבת חנוך לנער]] חב"ד [[צפת]].
== קישורים חיצוניים ==
;ספריו (מבט חסידי לחיים)
*[https://chabadshop.com/products/%D7%9E%D7%91%D7%98-%D7%97%D7%A1%D7%99%D7%93%D7%99-%D7%9C%D7%97%D7%99%D7%99%D7%9D?_pos=1&_sid=ab7a1f94e&_ss=r חלק א' - במעגל השנה]
*[https://chabadshop.com/products/%D7%9E%D7%91%D7%98-%D7%97%D7%A1%D7%99%D7%93%D7%99-%D7%9C%D7%97%D7%99%D7%99%D7%9D?variant=31925117485142 חלק ב' - בין חסיד לקונו]
*[https://chabadshop.com/products/%D7%9E%D7%91%D7%98-%D7%97%D7%A1%D7%99%D7%93%D7%99-%D7%9C%D7%97%D7%99%D7%99%D7%9D-%D7%97%D7%9C%D7%A7-%D7%92 חלק ג' - בין חסיד לרבו ובין חסיד לרעהו]
*'''[https://chabad.info/wp-content/uploads/2023/08/17-08-2023-16-00-54-%D7%AA%D7%A9%D7%95%D7%A8%D7%94-1.pdf חיים של חשבון]''', התוועדויות חסידיות בנושא [[חשבון נפש]] {{PDF}}{{אינפו}}
 
;וידאו
*[https://drive.google.com/video/captions/edit?id=1sf_sI76b4qQcsuk9iRt7a68qCFa0Nxdl נאומו של הרב חיים אשכנזי] י' שבט תשס"ז.
*[http://sites.google.com/site/bookoftanya/tanya-2 שיעורי תניא עם הרב חיים אשכנזי]{{וידאו}}
*[http://www.old2.ih.chabad.info/index.php?url=article_he&id=54688 הרב אשכנזי בכנס המנהלים תשס"ט]{{וידאו}}
*[http://chabad.info/newvideo/video.php?id=1940 "צוואתו" למנהלי מוסדות חב"ד (כנס המנהלים - סיוון תש"ע)]{{וידאו}}
;שונות
*[http://old2.ih.chabad.info/index.php?url=article_he&id=28874 פרקי זכרונות מהרב אשכנזי] - מתוך ראיון ב[[{{שבועון בית משיח]]}}.
*[http://old2.ih.chabad.info/images/notimage/59559_he_1.pdf לקט מאמרים מהרב אשכנזי בנושא 'רבי']{{PDF}}
*[http://old2.ih.chabad.info/index.php?url=article_he&id=54077 כתבה בעיתון 'המבשר' לאחר פטירתו] {{תמונה}} {{חב"ד אינפו}}
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:אישים בתל אביב]]
[[קטגוריה:אישים הטמונים בהר המנוחות]]
[[קטגוריה:בוגרי ישיבת אחי תמימים ראשון לציון]]
[[קטגוריה:קבוצה תשכ"ט]]
[[קטגוריה:משפחת אשכנזי]]
[[קטגוריה:צוות ישיבת תומכי תמימים לוד]][[קטגוריה:אישים שנולדו בשנת תש"ט]][[קטגוריה:אישים שנפטרו בשנת תש"ע]][[קטגוריה:רבני בתי כנסת]][[קטגוריה:צוות תלמוד תורה חב"ד לוד]]
3,605

עריכות