פתיחת התפריט הראשי

שינויים

<ref></ref>[[קובץ:770 אלול תשפ''ב.jpg|250px|שמאל|ממוזער|חזית 770 בחודש [[אלול ]] [[תשפ"ב]], לאחר שיפוץ הכניסה ל770 והוספת חימום תת-קרקעי, בתוספת חריטה מרהיבה של המספר - 770]][[בית הכנסת - 770|בית הכנסת ובית המדרש המרכזי]] של [[770 - מרכז חב"ד העולמי]]. שוכן בקומה התחתונה (המרתף).
היה ששימש בעבר מקום ששימש לחניית אמבולנסים חנייה לאמבולנסים (שעבדו בשירות [[בית רפואה|בית הרפואה]] המקומי). במשך השנים התפתח המקום לבית הכנסת הגדול והמרכזי של חסידות חב"ד ומקום התפילות וההתוועדויות של [[הרבי]]. [[בית הכנסת]] נקרא בשם '''[[הזאל הגדול]]''' (בשונה מ"[[הזאל הקטן]]" שבקומת הכניסה).
==השאלאש==
החצר נקראה בשם '''שאלאש''' (ברוסית - מבנה ארעי).
בסביבות שנת [[תשי"ד]], בעקבות ריבוי המשתתפים בתפילותיו והתוועדויות של הרבי, לא הספיק ה"זאל הקטן" להכיל את האנשים ועברו להשתמש ב"שאלאש", שהיה גדול מה"זאל הקטן", ל[[התוועדות עם הרבי|התוועדויות]] ולתפילות ה[[ימים הנוראים]]. ההתוועדויות הגדולות בימי החורף ב[[חג הגאולה י"ט כסלו חג הגאולה|י"ט כסלו]], [[י' שבט]] ו[[חג הפורים]], נערכו באולמות אחרים גדולים יותר באזור [[קראון הייטס]].
==הרחבה ראשונה==
החסידים והתמימים שהיו במקום התעדכנו בהתקדמות הבנייה והבינו שאי אפשר לעצור באמצע השיפוץ, (מכיוון שלמחרת זה ערב חג וב[[חול המועד]] לא עובדים), יצא שעד אחרי [[שמחת תורה]] לא יסתיימו השיפוצים. בהחלטה חפוזה נטלו הבחורים צינור ארוך וכבד שיועד לצנרת חימום הבניין, והחלו להכות איתו את הקיר. במשך כל הלילה עבדו הבחורים במרץ, במהלכה נפצעו קלות מספר בחורים, ולפנות בוקר הסתיימה העבודה והמרתף כולו נהפך לאולם אחד. את בניין 784 השאירו ללא תמיכה הנדסית. את ארון הקודש ובימת הרבי העבירו לקדמת המרתף.
הפועלים למחרת, לא האמינו למראה עיניהם. הם הניחו כבש שיגשר בין רצפות השאלאש ו-‏784, וניקו את המקום משיירי הבניה. חסידי חב"ד המתינו לכניסת הרבי ל"בית הכנסת החדש". לקראת [[תפילת מנחה]] של ערב [[חג הסוכות]] ירד הרבי מ[[חדר הרבי|חדרו הק']] ונכנס ל[[זאל הגדול]]. הרבי התקדם במהירות לעבר מקומו החדש, המרוחק יותר, כשהוא מביט כל העת לצדדים ועל פניו נראית שמחה גדולה.
ביום הראשון של [[חג הסוכות]] העמידו קורות [[ברזל]] עבות שיתמכו באופן זמני בבניין.
אחרי נאומו של הרש"ג ירד הרבי מן הבימה וניגש סמוך לבור שנכרה עבור אבן הפינה. הרבי לקח בידו את חפירה והסיט את החול לצדדים, התכופף והרים בידיו את האבן שהונחה בסמוך והניחה בתוך הבור. שוב נטל לידיו את החפירה וכיסה את האבן במעט חול. אחר כך התכבדו הנדיב מר צ'ייס, חברי המזכירות והרבנים החשובים במילוי הבור באת החפירה. לאחר הנחת אבן הפינה צעד הרבי לעבר פתח הגדר שתחם את השטח, נעצר ואמר שברצונו לחלק דולרים. מיד הורד הסטנדר מהבימה והרבי החל בחלוקה{{הערה|1=[http://old2.ih.chabad.info/index.php?url=article_he&id=56688 מעמד חלוקת הדולרים]{{תמונה}} - [[חב"ד אינפו]]}}. בתחילה נוצרה המולה רבה שכן מעולם לא חשבו כיצד ליצור מסלול לקבלת דולר על השטח שמול הבניין, אך עד מהרה התארגן הסדר והקהל החל לנגן ברקע בליווי התזמורת. החלוקה נמשכה כשעה ורבע ואחר כך, לקול שירת 'שמח תשמח' והנפת ידו של הרבי - נסע הרבי חזרה לביתו.
 
===התוכניות שאושרו על ידי הרבי===
{{ערך מורחב|יהודה פרג}}
 
בתקופת הנחת אבן הפינה, האדריכל [[יהודה פרג]] הכין תוכניות להרחבת 770 ו[[הרבי]] אישר את התוכניות.
 
שנים רבות פרטי התוכניות לא היו ידועות לציבור הרחב, ובעקבות ההד הציבורי בענין ההרחבה, בחודש שבט תשפ"ד ניאות האדריכל [[יהודה פרג]] לחשוף את התוכניות בתחילה ב[https://www.hageula.com/news/chabad/25543.htm הרצאה] בישיבת [[המלך המשיח]] וכעבור זמן קצר בראיון נרחב ב[[שבועון בית משיח]]{{הערה|גיליון 1395}}:
 
ארוך חברי הוועד אמרו למר יהודה כי הרבי דחה את התוכניות המצומצמות שביקשו לעשות, והוא רצה דווקא את התוכניות של מר יהודה. באותו יום הוא עבר ב[[חלוקת דולרים]] והגבאי הרב [[זאב כץ]] הציג אותו בפני הרבי כאדריכל התוכניות והוסיף שהוא מתכנן לשוב לירושלים, הרבי העניק ליהודה דולר אחד לצדקה שיתן בירושלים ודולר נוסף הרבי העניק לו "להצלחת הבניין שאתה מתכנן לנו" (באידיש). לאחר שהתקדם הרבי קרא לו שוב ואמר לו באידיש "ליישם את כל הברכות, ואל תאכזב אותי".
 
בפועל, ההרחבה שהתקיימה באותן שנים הייתה חלקית בלבד - חדרי השירות הורדו למפלס תחתון, כמו גם אולמות סמוכים שהוקמו, אלא שבשנת [[תשנ"ד]], נעצרה תנופת הבניה לחלוטין.
 
בשנת [[תשס"ד]] נקרא יהודה פרג שוב ל[[ניו יורק]] ע"י משפחות דרייזין וברנובר, שביקשו לקדם את הפרויקט. הם אף ביקשו ממנו לתכנן גרסה מורחבת יותר. אך יהודה אמר להם כי יש לו הוראות והנחיות מהרבי, והוא צריך לעשות את הבניין כפי שביקש הרבי. במקור, שטח הבניין הוא אלף תשע מאות מטר, ובתוכנית הבינוי שמר יהודה הציג לרבי ואושרה על ידו, יש שבעת אלפים ושבע מאות מטר. בתוכנית החדשה שביקשו שיהודה יתכנן המקום יכול להכיל כמעט כפול מהשטח שהרבי אישר לבנות. אלא שאז יהודה קיבל טלפון שבו נאמר: 'יהודה תעכב את התוכניות ואת המשך העבודה, התגלעו מחלוקות, ועד שהמחלוקות לא ייפתרו, אין מה להתקדם'.
 
בקשר עם התעוררות על הרחבת 770 בשנת [[תשפ"ד]] סיפר יהודה{{הערה|בשבועון בית משיח מט"ז שבט תשפ"ד.}} פרטים נוספים על ניראות תוכנית הבניין: כניסות לבניין יהיו ברחובות [[יוניון]] ו[[איסטרן פארקוויי]], לאחר לובי קצר הכניסה תמשיך לאולם גדול וגבוה מצד לצד כשבימת הרבי וארון הקודש ישאר במקומו ומאחוריו ולמעלה חלון. יהיה מעבר בין בנין 770 לבניין החדש. קומה נוספת תוכננה כקומת גלריה לגברים, עוד קומה לעזרת הנשים ומרתף רחב ידיים עבור אולם הקידוש. הבניין החדש יבנה בטכנולוגיה מתקדמת ללא עמודי תווך במרכז הבניין. בנוסף גם יהיה מקום למשרדים וספרייה בצדדי בית המדרש כאשר במזני העומס הם ייפתחו לחלל אחד גדול שייאפשר לקהל גדול של מתפללים להיות באותו מקום בו זמנית.
==המרפסת==
==שיפוצים נוספים==
בשנת [[תשנ"ב]] החלה תכנית לשיפוץ משמעותי של הכניסה לזאל ל[[זאל הגדול]]. התוכנית הייתה בסיוע הנגיד ר' [[יוסף יצחק גוטניק]] יחד עם מגבית עולמית בה השתתפו כלל חסידי [[חסיד]]י [[חב"ד ]] בעולם כולו. העבודה עצמה לקחה מספר שנים, והסתיימה בשנת [[תשנ"ה]] כאשר כל רחבת הכניסה של [[770 ]] שופצה. בנוסף לכך נבנו בקומת המרתף שמתחת הזאל הגדול (בייסמנט) חדרי שירותים מרווחים, שהחליפו את השירותים שהיו בתוך הזאל הגדול. המקום בו עמדו חדרי השירות הקודמים, הותאם וצורף ל'זאל הגדול'.
בשנת [[תשנ"ה]] הוחלפה התקרה הישנה - ממנה בלטו צינורות המיזוג וה[[נורה חשמלית|חשמל]] - בתקרה אקוסטית. כמו כן הוחלף הפארקט של הרצפה בזאל כולו. ב[[חודש אלול]] [[תשס"א]] נבנתה [[עזרת נשים ]] חדשה הפונה מכיוון רחוב יוניון ובה כ-‏50 מקומות ישיבה נוספים לנשים{{הערה|העזרת נשים נבנתה על מקום המדרגות שירדו מ[[המרפסת]] אל [[הזאל הגדול]]}}. בחורף [[תשס"ב]] נצבעו חלקים מארון מ[[ארון הקודש ]] מחדש. בתחילת שנת [[תשס"ה]] הותקנו מאווררים חדשים, לאחר שהישנים הוסרו עם שיפוץ התקרה בתשנב[[תשנ]]. בחודש חשוון [[תשס"ו]] הוחלפה רצפת 770 ברצפה חדשה (לאחר למעלה מ-11 שנים). בשנת [[תשס"ח]] הותקנה נברשת מעל בימת הקריאה, בדומה לנברשות שהיו באולם עד שנת [[תשנ"ג]].
בשנת [[תשס"ט]] שופץ [[הזאל הקטן]], במהלכו נקבע מסך אוטומטי היורד מהתקרה באמצעות שלט - המשמש להקרנת וידאו מידי יום ביומו על ידי ועד [[לצייר פני הרב]]. בחורף [[תשע"ג]] נוספה נברשת נוספת במערב [[770 ]] במקביל לנברשת שלפניהשלפני'. ב[[תשרי]] [[תשע"ד]] נוספו עוד שלושה נברשות חדשות בחזית הארון ה[[ארון קודש]], אחת גדולה ושתיים נוספות קטנות יותר משני צדיה, נברשות אלו משווים לארון ל[[ארון קודש ]] הדר מלכותי. בשנת [[תשע"ו]] הוחלפו המדרגות בכניסה לבנין [[770]]. בחודש [[תמוז]] [[תשע"ח]] תוקנה ושופצה הבימה של התפילה ולקראת חודש תשרי שופצו בימת ההתוועדויות ובימת [[קריאת התורה ]] וכן נצבעו עמודי וספסלי 770{{הערה|עמודים נצבעים כמעט בכל שנה לקראת חודש ניסן והספסלים לקראת חודש אלול}}.
בחודש [[מנחם אב]] [[תשע"ט]] הוחלפה רצפת 770 ע"פ הוראת הגבאים.
לקראת [[תשרי]] [[תש"פ]] שופצו המדרגות המובילות מ[[קומת הכניסה של 770|הקומה הראשונה]] אל [[הזאל הגדול]]{{הערה|[https://live.col.org.il/news/120839 כך נראה חדר המדרגות של 770 בתום עבודת שיפוצים מושקעת{{col}}]}}.
בחודש [[אלול]] [[תשפ"ב]], שופצה הכניסה ל770 ל[[770]] עם חימום תת-קרקעי שיעניק נוחות בכניסה למתחם, גם בחודשי החורף המושלגים, בתוספת חריטה מרהיבה של המספר - [[770]]{{הערה|[https://chabad.info/seven-seventy/831345/ בית חיינו: סיום השיפוצים וחריטת המספר בחזית [[770]]{{אינפו}}]}}.
בחודש [[שבט]] [[תשפ"ג]] נפתחה דלת המחברת בין [[הזאל הגדול]] לעזרת נשים קינגסטון.
בחודש [[סיון]] [[תשפ"ג]] הוכפל גודלה של העזרת ה[[עזרת נשים ]] והתווספו מקומות ישיבה לתועלת הבחורים הלומדים שם במשך השבוע ומקומות לנשים בשבתות{{הערה|[https://chabad.info/special/949803/ בשביל הבחורים: מקומות חדשים נבנו בעזרת נשים קינגסטון{{אינפו}}]}}.==מנהרת 770 ונסיון הרחבה רביעי==בחודש [[טבת]] [[תשפ''ד]] היה חש לקריסה של אחד מהמקומות ב770 שוטרי ניו יורק בדקו את המקום עם חנניא שפערלין והזהירו מפני סכנה לאחר שבוע נתגלה מתחת לעזרת נשים קינגסטון\יוניון מנהרה אותה חפרו ומתברר שכמה בחורים צעירים חסרי אחריות שלפי טענתם צריך להרחיב את 770 ללא שום התיעצות עם גורם שאחראי על המקום והוציאו טונות של חולות מהמקום ושמו עמודי תמיכה שיחזקו את העזרת נשיםלאחר חקירה מעמיקה התברר שהחפירות התחילו משנת [[תשע''ט]] והתנהל חפירה בסוד מוחלט בלי שאף בחור יפרסם זאת בחסדי ה' המקום לא קרס בנוסף תיכננו שבהגיע האות עשרות בחורים ישברו את הדיקטים ואת הקיר בטון המפריד בין 770 למנהרה עם כלי עבודה שיוכנו מבעוד מועד בעקבות זה הגבאים נתנו הוראה לסגור את העזרת נשים עד שיתברר היציבות של המקוםלבינתיים אותם בחורים שחפרו את המנהרה החלו בקיימפן ענק שנקרא ''מרחיבים את 770'' וכו' לאחר כשבועים [[בכ'''ז טבת]]בצהרי היום הגבאים הביאו משאיות של בטון למלאות את חלל המנהרה שנחפרה ולבינתיים נוצרה מאומה וכמה בחורים השיכים לפלג המשיחי בחב''ד קיצוני הפגינו וחסמו את המשאיות '''לאחר תפלת מנחה ניתנה האות לאותם בחורים - קומץ בריונים חצופים שניסו למנוע את חסימת המנהרה אשר נחפרה והחלו לשבור את קיר הדיקט המכסה את הקיר בטון ובנוסף שברו קומה של אבנים מהקיר והתבצרו במקום עם מזרונים ועוד..''''טקסט מודגש'''' הדבר הוביל לניסיונות התערבות מצד המשגיח בישיבה ב770 הרב בלומינג, ומתפללים נוספים, אך אלו לא צלחו. גם שוטרי משטרת ניו יורק שהגיעו למקום לא עצרו לפי שעה את שבירת הקיר ובנוסף החלו התאמתות עם השוטרים בזריקת ספסלים ושולחנות שגרמו לשוטרים לרסס גז מדמיע להרחקת הפורעים בנוסף הגיעו עוד שוטרים שעצרו את הפורעים ותוחקרו ע''י המשטרה לבינתיים [[הרב ברוין]] א' מרבני השכונה הוציא הודעה ומחאה ברורה על הדבר שנעשה ובלשונו:"מה שאני הולך להגיד עכשיו ברור מאוד לכולם, אבל לפעמים אפילו את המובן מאליו צריך לומר. דבר נורא קרה היום ולמרבה הצער קורה כבר הרבה מאוד שנים. קבוצה של אנשים שלא מונו על ידי אף אחד, השתלטו על בית הכנסת הקדוש של 770 והחליטו לעשות ככל העולה על רוחם. הדברים הגיעו לידי כך שהם חיפשו איך יוכלו להרוס ולחסל את הקירות הקדושים של 770 , זה נורא בכל בית וכנסת ובוודאי לבית הכנסת כמו 770. איך ידם לא רעדה כשהלכו ונגעו בקירות האלה??! כאשר לקחו פטיש ודפקו על הקירות האלה...לכתבה המלאה[[https://col.org.il/news/159783]]כתבה על המקרה:[[https://col.org.il/news/159780]][[קובץ:/IMG-20231224-WA0064-1024x1024.jpg|ממוזער|חלק מהקמפין להרחבה]][[קובץ:659c671ed66ac 1704748830 news main gallery.jpeg|ממוזער|חלק מפריצת קיר הבטון]] הסיפור רק התחיל פה נתפלל שייגמר מהר בניצחון המשפט על 770 אשר עכשו הגבאים המקום רשום על שמם בידם שכבר אבדו שליטה על המקום בעקבות אותם פורעים ובמהרה שאגודת חסידי חב''ד בראשות הרב קרינסקי מזכיר הרבי שהאחריות על המקום ניתנה לו ולאגו''ח ע''י הרבי תשלוט על המקום ותרחיק את הפורעים לצמיתות מהמקום ובמהרה שיתקיים ''השיבה שופטיך כראשונה'' בגאולה האמיתית והשלימה
ב[[חודש אדר]] ([[אדר]]־א ו[[אדר]]־שני) [[תשפ"ד]] נצבע הקיר המזרחי מחדש בצבע לבן ע"י תלמידי ה[[תמימים]].
{{להשלים}}
==לקריאה נוספת==
*{{בית|[[יוסי סלומון]]|התכניות שהכנתי להרחבת 770 קיבלו את אישורו של הרבי, רק יקראו לי, ואני בא|1395|14|תשפ"ד}}
*הרב [[זושא וולף]], '''[[בית חיינו 770 (ספר)|בית חיינו 770]]''', [[היכל מנחם]], [[תשס"ד]] (2004).
*[http://chabad.info/wp-content/uploads/2019/10/04-10-2019-16-46-14-%D7%A6%D7%95%D7%A8%D7%AA-%D7%94%D7%91%D7%99%D7%AA.pdf * קובץ '''צורת הבית''', על שיפוץ [[770]], יצא לאור על ידי ארגון [[אש"ל הכנסת אורחים]] ב[[תשרי]] [[תש"פ ]] {{אינפו}}]
*'והבט פני משיחך', '''בית רבינו ובית משיח''', [[שבועון בית משיח]] גליון [[כ"ב אלול]] [[תש"פ]] עמוד 48
*'''[https://chabad.info/wp-content/uploads/2021/10/10-10-2021-04-54-25-תשורה-פישער-פאלטער.pdf מענות בנוגע להרחבת 770]''', בתוך תשורה מנישואי פישער-פאלטער חשון תשפ"ב {{PDF}}{{אינפו}}
*[https://photos.google.com/u/1/share/AF1QipN26LgpfF3jv4_uVjYRZlyjCewsdMWmSFNgJmtX9wOWNhJrzI3y2ODYVITZzyQiAQ?key=MHduZEpFOU9NV2VQN041aDN4aGVpUG9wMmRCY2FR אלבום תמונות של ההרחבה הרביעית {{רבי דרייב}}]
*'''[www.expand770.com אתר האינטרנט למען הרחבת 770 - ]*'''[https://www.expand770hageula.com'''/news/chabad/25543.htm אדריכל ההרחבה של 770 חושף את כל הפרטים] {{הגאולה}}
{{770}}
{{הערות שוליים}}
8,073

עריכות