מוח שליט על הלב
מח שליט על הלב[1] הוא פתגם המתאר מצב בו השכל שולט על הלב ועל מידות האדם (מחשבה דיבור ומעשה), כלומר מצב בו השכל שבמח הוא הכח המוביל והמנחה את האדם, המצב ההופכי הוא מצב בו תאוות ורגשות שמקורם בלב הם הכח המוביל את האדם. 'מח שליט על הלב' הוא המצב הטבעי מצד נפש האדם, זאת בניגוד לבהמה אשר אצלה שולטות המידות. המוח הוא מקום ומשכן הנפש האלקית[2].



גוף האדם בנוי משלוש מערכות מרכזיות: מח, לב, כבד.
על פי החסידות המח מסמל את המוחין של האדם כלומר את שכלו, ואלו הלב מסמל את המידות של האדם. בתניא מופיעים מספר רמות שליטה על הלב כדלהלן:
מוח שליט על הלב בתולדתו
מצב בו המוח שולט על הדחף האימפולסיבי הראשוני של הלב מתוך הבנה שפעולה זו היא מזיקה. שליטה זו נמצאת גם אצל גויים
איך זה עובד
הלב רוצה לעשות דבר מסויים אך יודע שהחלטותיו אינם אחראיות לפעמים ולכן מעביר את רצונו בבקרה אצל המוח במקרה שרצון הלב נוגד את היגיון המוח המוח דוחה אותו.
דוגמאות
- פגעו בי.
- רצון הלב-לתת לפוגע אגרוף
- בקרת מוח-תוצאה הסתבכות עם החוק-התנהגות לא מועילה-הצעה להשתמש בדרך אחרת.
- ההחלטה היא בסופו של דבר שלך.
ההבדל בין מוח שליט על הלב של יהודי:
חישוב שכלי קר של המוח מה מועיל לי כשהמטרה והאוביקט המרכזי בחישוב הוא ישותי העצמאית.
מוח שליט על הלב בבינוני
דרגא גבוהה יותר שאינה נמצאת אצל הגוי ועליה אומר אדמו"ר הזקן בתניא שנותנים לו עזר מלמעלה [3] ושלזה מעיל הרשימו מהתפילה: מצב בו מוחו של היהודי שולט שליטה מלאה על רצון הלב ופעולות הגוף שיהיו כרצון ה' בשונה ממוח שליט על הלב כתולדתו שחפץ המוח בטובתו העצמית.
דוגמא
- פגעו בי
- רצון הלב-(הנה"ב שמקומה בלב) לתת אגרוף
- בקרת מוח-זה לא רצון ה' לא עושים את זה
- תוצאה: מחשבה דיבור ומעשה כרצון ה'
פתגמים וסיפורים בנושא
החסיד ר' משה מייזליש אמר: "הרבי (אדמו"ר הזקן) לימד אותנו שהאלף של חסידות היא, להשתמש בטבעיות בעבודה. וראשית העבודה היא להשתמש בטבע הכחות (שבנפש), כמו למשל הטבע של מוח שליט על הלב.
ואפילו רשעים שהם ברשות לבם, אם יעשו תשובה נכונה הרי יחזור אצלם הטבע, שהמוח שליט על הלב בתולדתו.[4]
ר' משה מייזליש אמר שדרך עבודה זו הצילה את חייו כפשוטו. הדבר היה בזמן מלחמת נפוליון. אדמו"ר הזקן שלח את ר' משה שהיה מוכשר מאד ודובר כמה שפות, לרגל לטובת הרוסים. היותו מוכשר גרמה לו להיכנס לתוך החדרים הפנימים, מהם מנהלים את המלחמה, שם היו הצרפתים צריכים את עזרתו. באחת הפעמים בה שהה ר' משה בחדרים אלו נכנס נפוליון לחדר, וכשראה את ר' משה שם, פנה אליו בצעקה 'אתה מרגל', והניח את ידו על ליבו של ר' משה כדי לבדוק את פעימות ליבו. ר' משה, שהרגיל את עצמו שהמח שליט על הלב לא התפעל מצעקות אלו, והשיב לנפוליון שאינו מרגל, כך הצילה דרך עבודה זו, את חייו של ר' משה.