משה ניסלביץ': הבדלים בין גרסאות בדף

הוסרו 108 בתים ,  7 במרץ 2011
←‏ילדותו: עריכה
(←‏ילדותו: עריכה)
שורה 3: שורה 3:


==ילדותו==
==ילדותו==
אביו היה [[שד"ר]] של ישיבת [[תומכי תמימים קרמנצ'וג]] והותיר את בנו בביתו ולא הסכים לשולחו לבית ספר החילוני, אולם בגלל הלשנה נאלץ לשולחו לתקופה קצרה לבית ספר, אך גם אז התעקש שלא יילך ללימודים ב[[שבת]]ות. בשל כך סבלה משפחתו מרדיפות ומאיומים עד שנאלצה המשפחה לברוח לכותאיס שבגרוזיה.
אביו היה [[שד"ר]] של ישיבת [[תומכי תמימים קרמנצ'וג]] והותיר את בנו בביתו ולא הסכים לשולחו לבית ספר החילוני, אולם בגלל הלשנה נאלץ לשולחו לתקופה קצרה לבית ספר, אך גם אז התעקש שלא יילך ללימודים ב[[שבת]]ות. בשל כך סבלה משפחתו מרדיפות ומאיומים עד שנאלצה המשפחה לברוח לכותאיס שבגרוזיה. בבחרותו למד ר' משה בישיבת 'תומכי תמימים' שהוקמה בגרוזיה, שם קיבל רבות מהחסידים הרב [[שמואל נוטיק]] והרב [[בצלאל ווילשאנסקי]].


ר' משה למד בישיבת 'תומכי תמימים' שהוקמה במקום, וקיבל רבות מהחסידים הנודעים הרב [[שמואל נוטיק]] והרב [[בצלאל ווילשאנסקי]].
לאחר כמה שנים פרצה [[מלחמת העולם השניה]] והממשלה החלה לגייס בכוח בחורי ישיבות, גם מי שהיה בעל פטור. כל צעיר שהלך ברחוב נחשד לעריק והיה נבדק על ידי השלטונות. פעם הלך ר' משה ברחוב בשעת לילה כשלפתע נתפס על ידי כמה חיילים. לאחר שהתברר שאין עליו מסמכים, נלקח ללשכת הגיוס והוא הופנה היישר למפקד לשכת הגיוס שכבר ידע שהתמימים בכותאיס מתחמקים מגיוס. הלה החל לצעוק ולאחר שסיים לשפוך עליו את חמתו, הורה לו שילך הביתה להיפרד מהוריו ושיחזור מיד. ר' משה שמע את הדברים, הלך ולא שב. כעבור זמן קצר נתפס שוב, והובא בשנית אל מפקד לשכת הגיוס בחמתו הצמיד אקדח לרקתו של ר' משה ואמר לו כי הוא מרחם עליו רק מפני שהוא מכיר את הוריו של ר' משה. ושוב אמר לו שילך הביתה ויבוא להתגייס. ר' משה הבטיח לו שישוב כדי להתגייס והלך לדרכו. היה זה כמובן פלא גדול. הוא סיפר לחבריו את אשר אירע ואמר כי בלית ברירה עליו להתגייס. הרב [[משה מרוזוב]] שהיה אז מהתלמידים המבוגרים, אמר לו שלא יתגייס. ר' משה ניסלביץ' טען לעומתו כי מפקד לשכת הגיוס יהרוג אותו אם לא ישוב כעת, אך ר' משה מרוזוב טען לעומתו: "אם תישלח לחזית, לא תיהרג שם?!". באותו מעמד תחבלו הבחורים תחבולה מחוכמת בזכותה הצליח ר' משה להישאר בכותאיס עד סוף המלחמה מבלי להתגייס.
 
לאחר כמה שנים פרצה [[מלחמת העולם השניה]] ובעיית הגיוס העיקה על התלמידים. בשל הצורך בכוח אדם למלחמה, הגיוס לצבא הפך להיות קפדני וקשוח; גם מי שהיה בעל פטור עד כה, גוייס לצבא. כל צעיר שהלך ברחוב נחשד לעריק והיה נבדק על ידי השלטונות. פעם הלך ר' משה ברחוב בשעת לילה כשלפתע נתפס על ידי כמה חיילים. לאחר שהתברר שאין עליו מסמכים, נלקח ללשכת הגיוס והוא הופנה היישר למפקד לשכת הגיוס שכבר ידע שהתמימים בכותאיס מתחמקים מגיוס. הלה החל לצעוק ולאחר שסיים לשפוך עליו את חמתו, הורה לו שילך הביתה להיפרד מהוריו ושיחזור מיד. ר' משה שמע את הדברים, הלך ולא שב. כעבור זמן קצר נתפס שוב, והובא בשנית אל מפקד לשכת הגיוס בחמתו הצמיד אקדח לרקתו של ר' משה ואמר לו כי הוא מרחם עליו רק מפני שהוא מכיר את הוריו של ר' משה. ושוב אמר לו שילך הביתה ובוא להתגייס.
 
ר' משה הבטיח לו שישוב כדי להתגייס והלך לדרכו. היה זה כמובן פלא גדול. הוא סיפר לחבריו את אשר אירע, ואמר כי בלית ברירה עליו להתגייס. המבוגר מבין התמימים היה ר' [[משה מרוזוב]] ששלל את המסקנה. ר' משה ניסלביץ' טען לעומתו כי מפקד לשכת הגיוס יהרוג אותו אם לא ישוב כעת, אך ר' משה מרוזוב טען לעומתו: "אם תישלח לחזית, לא תיהרג שם?!"
 
באותו מעמד תחבלו הבחורים תחבולה מחוכמת בזכותה הצליח ר' משה להישאר בכותאיס עד סוף המלחמה מבלי להתגייס.


==תלאות הדרך==
==תלאות הדרך==