זלמן מדוברובנה (וועלקעס): הבדלים בין גרסאות בדף

הוספת מקורות
(הוספת מקורות)
(27 גרסאות ביניים של 15 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
החסיד רבי '''זלמן וועלקעס''' המכונה ר' זלמן מ[[דוברובנה]] על שם עיר מגוריו, נולד בעיר [[ווילנה]] בירת ליטא.


== ילדותו ==
עם השנים התפרסם רבי זלמן מדוברובנה כאחד מגדולי חסידיו של אדמו"ר הזקן. הוא עסק בעבודת השם, התפלל באריכות ולימוד החסידות היה אצלו לשם דבר. הוא נהג ללמוד בעמקות גדולה, במשך שעות רבות ברציפות, ללא שהוא חש את הנעשה סביבו.


עד כדי כך היה מרוכז בלימוד החסידות, עד שיכל לעמוד בלילות החורף הארוכים לילה שלם על מקום אחד ולהעמיק בחסידות ולא היה מרגיש את העוברים לפניו.


החסיד רבי זלמן וועלקעס המכונה ר’ זלמן מ[[דוברובנה]] על שם עיר מגוריו, נולד בעיר [[ווילנה]] בירת ליטא.  
עוד מסופר, כי היה לומר חסידות חמש עשרה שעות ברציפות ומתעמק כל כך עד שלא היה רואה ולא מרגיש את כל הנעשה סביבו.  


אביו היה מחסידי [[אדמו”ר הזקן]], אך למורת רוחו, כשבנו זלמן היה נער התרועע עם חברי תנועת ההשכלה, וכך ירד מדרכה של תורה, התרחק משמירת מצוות, עד ששקע בחטאים ועוונות.
==ילדותו==


מצבו של הבן גרם צער רב לאב, והוא כחסיד נאמן שנסע תדיר לאדמו”ר הזקן, ביקש לקחת את בנו עמו לרבי. “דברי הרבי יכנסו אל ליבו של הנער והוא בודאי ישוב בתשובה שלימה” - אמר האב.  
אביו היה מ[[חסיד|חסידי]] [[אדמו"ר הזקן]], אך למורת רוחו, בנו זלמן בהיותו נער התרועע עם חברי תנועת ההשכלה, וירד מדרכה של תורה.


זלמן הצעיר לא הסכים להצטרף לאביו. כמה שניסה האבא בהפצרות ושיכנועים - ללא הועיל. כיבוד אב ואם היה אצלו ככל שאר המצוות שלא תפסו מקום. וכך למרות הנסיונות לשדלו להצטרף לנסיעה לרבי, סירב הבן בכל תוקף.
בעקבות זאת, ביקש אביו לקחת את זלמן יחד איתו לאדמו"ר הזקן, אך זלמן לא הסכים להצטרף לאביו.
 
האבא לא רצה לצער את אדמו”ר הזקן ולכן לא סיפר לרבי כי בנו ירד מדרך התורה והמצוות. אולם לאחר שאדמו”ר הזקן בעצמו פנה אליו, באחת הפעמים שנכנס ל[[יחידות]], ושאלו, מדוע אין הבן מגיע אליו, הוכרח לגלות את הסוד: בני ירד מדרך הישר, ואינו מסכים לבוא הנה.  


האבא לא רצה לצער את [[אדמו"ר הזקן]] ולכן לא סיפר לרבי כי בנו ירד מדרך התורה והמצוות. אולם לאחר ש[[אדמו"ר הזקן]] בעצמו פנה אליו, באחת הפעמים שנכנס ל[[יחידות]], ושאלו, מדוע אין הבן מגיע אליו, הוכרח לגלות כי בנו ירד מדרך הישר.


== הנסיעה לרבי ==
== הנסיעה לרבי ==


לאחר זמן העתיקה משפחת וועלקעס את מקום מגוריה ועברה לדוברובנה. בעת שהתגוררו שם הסכים הבן זלמן לבוא אל אדמו"ר הזקן. האב נסע מיד עם בנו לרבי. לא ארך הזמן והבן נכנס ליחידות.


לאחר זמן העתיקה משפחת וועלקעס את מקום מגוריה ועברה לדוברובנה. בעת שהתגוררו שם הסכים סוף סוף הבן זלמן לבוא אל אדמו”ר הזקן.
ב[[יחידות]] דיבר אליו [[אדמו"ר הזקן]] דברי כיבושין. בעקבות דבריו של הרבי, כבר בעמדו ב[[יחידות]] נהפך לאיש אחר לגמרי.  
 
שמחה גדולה שמח האב, ומיד נסע עם בנו לרבי. לא ארך הזמן והבן נכנס ליחידות.
 
ביחידות דיבר אליו אדמו”ר הזקן דברי כיבושין. הרבי הוכיחו על דבר היותו עובר עבירות חמורות, וכי דרכו דרך עקלתון שאחריתה תחתית שאול. דברי הרבי שיצאו מן הלב נכנסו לליבו כחץ, עד שבעמדו ביחידות נהפך לאיש אחר לגמרי.
 
מאז שב בתשובה שלימה בכל לבו ונפשו, והפך לחסיד ומקושר לאדמו”ר הזקן.
 
כך בהשפעת הרבי השתנה הנער זלמן מן הקצה אל הקצה. מבירא עמיקתא עלה מעלה מעלה לאיגרא רמה והפך לחסיד גדול ומקושר.
 
 
 
 
== התעמקות עצומה בתורת החסידות ==
 
 
את ראשו השקיע הנער הצעיר בתורת החסידות. הוא עמל ויגע רבות בלימוד החסידות עד שהחל להבין היטב סוגיות עמוקות בחסידות.
 
עם השנים התפרסם רבי זלמן מדוברובנה כאחד מגדולי חסידיו של אדמו”ר הזקן. הוא עסק ב[[עבודת השם]], התפלל באריכות כדרך החסידים הגדולים ולימוד החסידות היה אצלו לשם דבר. הוא נהג ללמוד בעמקות גדולה, במשך שעות רבות ברציפות, ללא שהוא חש את הנעשה סביבו.
 
עד כדי כך היה מרוכז בלימוד החסידות, עד שיכל לעמוד בלילות החורף הארוכים לילה שלם על מקום אחד ולהעמיק בחסידות ולא היה מרגיש את העוברים לפניו.
 
במקום אחר מסופר, כי היה לומר חסידות חמש עשרה שעות ברציפות ומתעמק כל כך עד שלא היה רואה ולא מרגיש את כל הנעשה סביבו.  
 
 


מאז שב בתשובה שלימה בכל לבו ונפשו, והפך לחסיד ומקושר לאדמו"ר הזקן.


== בעל צדקה גדול ==
== בעל צדקה גדול ==


[[עשירות|עשיר]] גדול היה וממון רב פיזר לצדקה. מספרים כי על שולחנו היו מונחים כל העת שלוש תיבות ובהם מטבעות רבים:  
 
עשיר גדול היה וממון רב פיזר לצדקה. מספרים כי על שולחנו היו מונחים כל העת שלוש תיבות ובהם מטבעות רבים:  
 
בתיבה הראשונה היו מונחות מטבעות זהב, בשנייה מטבעות כסף ובשלישית מטבעות נחושת. כאשר היה בא איש עני לביתו בכדי לבקש ממנו צדקה, היה מעריך בדעתו לאיזה נדבה ראוי אם של זהב כסף או נחושת, ואז היה מכניס את ידו לתיבה המתאימה וכמה שהיה נתפס בידו היה נותן את מלוא החופן בשלימות לעני.
 
מפורסם היה ר’ זלמן מדוברובנה כבעל צדקה גדול, ולכן ר’ [[פנחס רייזעס]] מ[[שקלוב]] מגדולי חסידיו של אדמו”ר הזקן, שהיה גם הוא בעל צדקה, נסע אליו ללמוד ממנו סדר במעשה הצדקה. כאשר ראה ר’ פנחס כיצד נותן ר’ זלמן מלוא החופן מטבעות, החל אף הוא לעשות כך, וכל אימת שנכנס אליו עני, נתן לו חופן מטבעות.
 
ובכל זאת אמר ר’ פנחס לאדמו”ר הזקן, כי רבי זלמן מדוברובנה גדול ממנו במצות הצדקה. וכך הסביר את גדולתו של ר’ זלמן: “הפרש אחד יש ביני ובין ר’ זלמן. ר’ זלמן אינו פותח את היד להביט כמה מטבעות יש שם, ואילו אני, הגם שאני נותן הכל לעני, אני פותח את היד להביט כמה יש שם”.
 


בתיבה הראשונה היו מונחות מטבעות זהב, בשנייה מטבעות כסף ובשלישית מטבעות נחושת. כאשר היה בא איש [[עני]] לביתו בכדי לבקש ממנו צדקה, היה מעריך בדעתו לאיזה נדבה ראוי אם של [[זהב]] כסף או נחושת, ואז היה מכניס את ידו לתיבה המתאימה וכמה שהיה נתפס בידו היה נותן את מלוא החופן בשלימות לעני.


מפורסם היה ר' זלמן מדוברובנה כבעל צדקה גדול, ולכן ר' [[פנחס רייזעס]] מ[[שקלוב]] מגדולי חסידיו של אדמו"ר הזקן, שהיה גם הוא בעל צדקה, נסע אליו ללמוד ממנו סדר במעשה הצדקה. כאשר ראה ר' פנחס כיצד נותן ר' זלמן מלוא החופן מטבעות, החל אף הוא לעשות כך, וכל אימת שנכנס אליו עני, נתן לו חופן מטבעות.


== כח האדמו”ר וכח הצדקה ==
ובכל זאת אמר ר' פנחס לאדמו"ר הזקן, כי רבי זלמן מדוברובנה גדול ממנו במצות הצדקה. וכך הסביר את גדולתו של ר' זלמן: "הפרש אחד יש ביני ובין ר' זלמן. ר' זלמן אינו פותח את היד להביט כמה מטבעות יש שם, ואילו אני, הגם שאני נותן הכל לעני, אני פותח את היד להביט כמה יש שם"{{הערה|[https://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=3751&st=&pgnum=156&hilite= בית רבי עמ' ע].}}.


==מקושר לאדמו"ר האמצעי==


ב[[כ”ד טבת תרע”ג]] [[הסתלק]] אדמו”ר הזקן. ובשבועות שלאחר מכן ביקש [[אדמו”ר האמצעי]] לדאוג לקבץ את דמי המעמד אליו. לתפקיד החשוב הזה מינה שניים מגדולי החסידים שכאמור היו בעלי צדקה גדולים, הלא הם החסידים הנ”ל - ר’ זלמן מדוברובנה ור’ פנחס רייזעס.  
ב[[כ"ד טבת תקע"ג]] [[הסתלקות|הסתלק]] אדמו"ר הזקן. ובשבועות שלאחר מכן ביקש [[אדמו"ר האמצעי]] לדאוג לקבץ את [[דמי מעמד|דמי המעמד]] אליו. לתפקיד החשוב הזה מינה שניים מגדולי החסידים שכאמור היו בעלי צדקה גדולים, הלא הם החסידים הנ"ל - ר' זלמן מדוברובנה ור' פנחס רייזעס.  


באגרת קודש מחודש שבט תרע”ג כותב להם כ”ק אדמו”ר האמצעי:  
באגרת קודש מחודש [[שבט]] [[תקע"ג]] כותב להם אדמו"ר האמצעי:  


“והנה אהוביי אחיי ורעיי, ידידיי ר’ פנחס ור’ זלמן מדובראוונע, לדרוש ולחקור אצל כל ה[[שד”ר]] אולי נמצא בידם אף מעט מזעיר ממעות מעמד הקדום, ובפרט אצל ידידי . . אשר שמעתי שיש בידו סך זה, ומסתמא ישתדלו ככל אשר יוכלו . . דברי ידידכם, הנאמן בבריתכם כל הימים מלב ונפש ממש”.  
"והנה אהוביי אחיי ורעיי, ידידיי ר' פנחס ור' זלמן מדובראוונע, לדרוש ולחקור אצל כל ה[[שד"ר]] אולי נמצא בידם אף מעט מזעיר ממעות מעמד הקדום, ובפרט אצל ידידי.. אשר שמעתי שיש בידו סך זה, ומסתמא ישתדלו ככל אשר יוכלו.. דברי ידידכם, הנאמן בבריתכם כל הימים מלב ונפש ממש".  


ב[[בית רבי]] מסופר כי לאחר פטירת אדמו”ר הזקן היה רבי זלמן מדוברובנה מקושר לבנו כ”ק אדמו”ר האמצעי וכמה פעמים התאכסנו בביתו רבותינו.  
ב[[בית רבי (ספר)|בית רבי]] מסופר כי לאחר פטירת [[אדמו"ר הזקן]] היה רבי זלמן מדוברובנה מקושר לבנו [[אדמו"ר האמצעי]] וכמה פעמים התאכסנו בביתו רבותינו.  


קודם פטירתו כתב [[פ”נ]] לכ”ק אדמו”ר האמצעי ושם כתב שאדמו”ר יעורר רחמים רבים עליו שיזכה להיכנס לגיהנום תיכף אחר פטירתו. ולאחר פטירתו בצוואתו מצאו כתוב שאין לו שום דבר במה להישען ליום הדין כי אם על כח אדמו”ר ועל כח הצדקה.  
קודם פטירתו כתב [[פ"נ]] ל[[אדמו"ר האמצעי]] ושם כתב שאדמו"ר יעורר [[רחמים]] רבים עליו שיזכה להיכנס לגיהנום תיכף אחר פטירתו. ולאחר פטירתו בצוואתו מצאו כתוב שאין לו שום דבר במה להישען ליום הדין כי אם על כח אדמו"ר ועל כח הצדקה.


עובד, משכיל ואיש חסד היה ר’ זלמן מדוברובנה
==לקריאה נוספת==
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הזקן]]
* " ר' זלמן מדוברובנה" '[[התמים]]' גליון (?)
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר האמצעי]]
* [https://derher.org/wp-content/uploads/Issue-30-chayei-sara-5772.pdf Derher Reb Zalman of Dubrovna]  א חסידישע דערהער {{PDF|}} (אנגלית)
*הרב [[אליהו יוחנן גוראריה]], '''[[אוצר חסידי חב"ד (סדרת ספרים)|אוצר חסידי חב"ד]]''' ח"א עמ' 92-94.
{{מיון רגיל: זלמן וועלקעס}}
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הזקן]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר האמצעי]]
11,686

עריכות