תפילין רבינו תם: הבדלים בין גרסאות בדף

נוספו 769 בתים ,  3 באוגוסט 2016
תבנית, הרחבה
מ (החלפת טקסט – " תפילין " ב־" תפילין ")
(תבנית, הרחבה)
שורה 1: שורה 1:
קיימות ארבעה שיטות עיקריות, בסדר הנחת הפרשיות בתוך בתי ה[[תפילין]]. השיטות הידועות הם שיטת [[רש"י]] ושיטת ר"ת, ההלכה נפסקה כרש"י ולכן נהגו כל עם ישראל להניח [[תפילין]] הקרויות [[תפילין]] דרש"י. עם זאת נפסק ב[[שו"ע אדמו"ר הזקן]] ש"כל ירא שמים יצא ידי שניהם ויעשה ב' זוגי [[תפילין]] ויניחם".
'''תפילין רבינו תם''' הם שיטתו של [[רבינו תם]] במצות [[תפילין]], שלא נקבעה כחובה הלכתית. המהדרים מניחים תפילין על פי שית רבינו תם בנוסף לתפילין הקבועות, שהם לשיטת [[רש"י]]. [[חסידי חב"ד]] נוהגים באופן גורף להניח גם תפילין אלו, מאז שנת [[תשל"ו]].
==שיטת רבינו תם==
קיימות ארבעה שיטות עיקריות, בסדר הנחת הפרשיות בתוך בתי ה[[תפילין]]. השיטות הידועות הם שיטת [[רש"י]] ושיטת [[רבינו תם]]. ההלכה נפסקה כרש"י, ולכן נהגו כל עם ישראל להניח [[תפילין]] הקרויות [[תפילין]] דרש"י.


על פי פנימיות התורה, [[תפילין]] דר"ת דורשים קדושה יתירה של האדם המניחם, ולכן בקהילות רבות נהגו להתחיל להניחם רק לאחר החתונה. [[חסידי חב"ד]] נהגו בעבר להתחיל להניח [[תפילין]] דר"ת רק על פי הוראת הרבי, ב[[פורים]] [[תשל"ו]] הורה הרבי שיתחילו להניחם החל מה[[בר מצוה]] ועוד קודם לכן מהזמן שבו מתחילים להתרגל להניח תפילין, עקב כך נהוג בקהילות חב"ד להתחיל להניח [[תפילין]] דר"ת יחד עם [[תפילין]] דרש"י בזמן שקודם הבר מצוה.
{{פסקה חסרה|}}


==מנהגי חב"ד בהנחת [[תפילין]] דר"ת==
==הנחתם==
{{תקנות הרבי|}}
ב[[שולחן ערוך אדמו"ר הזקן]] ש"כל ירא שמים יצא ידי שניהם ויעשה ב' זוגי [[תפילין]] ויניחם".


מנהג להניח [[תפילין]] דר"ת אחר התפילה בלי ברכה ולקרות [[קריאת שמע]] בהם, ויש נוהגים לומר גם פרשת קדש והיה כי יביאך.  
על פי פנימיות התורה, תפילין דר"ת דורשים קדושה יתירה של האדם המניחם, ולכן בקהילות רבות נהגו להתחיל להניחם רק לאחר החתונה.
 
[[חסידי חב"ד]] נהגו בעבר להתחיל להניח תפילין דר"ת רק על פי הוראה מיוחדת מהרבי, כאשר כל בחור (בסביבות גיל שמונה עשרה) שאל את הרבי על כך. לעיתים הורה הרבי להתייעץ עם ה[[משפיע]] על כך. ב[[פורים]] [[תשל"ו]] הורה הרבי שיתחילו להניחם החל מה[[בר מצוה]], ועוד קודם לכן - מהזמן שבו מתחילים להתרגל להניח תפילין, במיוחד כדי להתגבר על חושך ה[[גלות]] ולזרז את [[הגאולה]]. מאז נהוג בקהילות חב"ד להתחיל להניח תפילין דר"ת יחד עם תפילין דרש"י בזמן שקודם הבר מצוה.
 
==מנהגי חב"ד בהנחת תפילין דר"ת==
 
מנהג להניח תפילין דר"ת אחר התפילה בלי ברכה ולקרות [[קריאת שמע]] בהם, ויש נוהגים לומר גם פרשת קדש והיה כי יביאך.  


בתפילין דר"ת אומרים תחלת ג' פרשיות דקריאת שמע ואחר כך וידבר גו' קדש.  
בתפילין דר"ת אומרים תחלת ג' פרשיות דקריאת שמע ואחר כך וידבר גו' קדש.  
שורה 11: שורה 21:
בקריאת שמע דתפילין ר"ת אין כופלים את ג' התיבות "אני ה' אלוקיכם" (כפי שכופלים בקריאת שמע שבכל תפילה), אבל אומרים "אמת".
בקריאת שמע דתפילין ר"ת אין כופלים את ג' התיבות "אני ה' אלוקיכם" (כפי שכופלים בקריאת שמע שבכל תפילה), אבל אומרים "אמת".


כדאי ונכון להניח [[תפילין]] דר"ת תיכף אחרי התפילה, שאז מקושר לברכת [[תפילין]] דרש"י (שאינו דומה הפסק תפילה להפסק עניני חול), יכול להניחם כל היום.
כדאי ונכון להניח תפילין דר"ת תיכף אחרי התפילה, שאז מקושר לברכת תפילין דרש"י (שאינו דומה הפסק תפילה להפסק עניני חול), יכול להניחם כל היום.


==לקריאה נוספת==
==לקריאה נוספת==
'''[[שולחן ערוך אדמו"ר הזקן]]''', סימן ל"ד - המחלוקת בין [[רש"י]] לר"ת בסדר הנחת הפרשיות.
'''[[שולחן ערוך אדמו"ר הזקן]]''', סימן ל"ד - המחלוקת בין רש"י לר"ת בסדר הנחת הפרשיות.


== קישורים חיצוניים ==
== קישורים חיצוניים ==