חיים משולם זלמן ניימרק: הבדלים בין גרסאות בדף

אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
הרב '''חיים משולם זלמן ניימרק''', מגדולי [[חסיד|חסידי]] [[אדמו"ר המהר"ש]].
הרב '''חיים משולם זלמן ניימרק''', בן הרמ"ד היה בצעירותו מחסידי אדמו"ר הצמח צדק, ולאחר מכן מגדולי [[חסיד|חסידי]] [[אדמו"ר המהר"ש]]. שימש ברבנות בתחילה בעיר [[הארקי]], לאחר מכן עבר לכהן ב[[סטרדוב]] ובעקבות [[משפט סטרדוב|הלשנה]] נאסר למשך שנתיים, לאחר מכן שימש כרב בוויעליז, וויטבסק, ובעיירה החסידית [[נעוול]].  
 
שימש ברבנות בעיר [[הארקי]], לאחר מכן ב[[סטרדוב]] עד לסיפור [[משפט סטרדוב|הלשנה]] בשלה נאסר למשך שנתיים. למרות זיכויו במשפט, לא יכל להישאר בעיר ועבר ל[[ויטבסק]], שם שימש ברבנות, והיו שהמליצו למנותו לרב העיר - מינוי שבסופו של דבר לא יצא לפועל בשל התנגדות ה[[מתנגדים]]. לאחר שלוש שנים עבר לכהן כרב בעיירה החסידית [[נעוול]].
 
הרב ניימרק הנהיג את הקהילה בסטרדוב בהצלחה גדולה, והיה אהוב על בני הקהילה בעיר והערים סביב. הגויים המקומיים כבדוהו מאוד והיו מגיעים לדינים אצלו.
 
היה גדול בתורה, בעל [[צדקה]] ו{{מונחון|בעל תפילה|חזן}} מיוחד.


הרב ניימרק הנהיג את הקהילה בסטרדוב בהצלחה גדולה, והיה אהוב על בני הקהילה בעיר והערים סביב. גם הגויים המקומיים כבדוהו מאוד והיו מגיעים לדינים אצלו. היה גדול בתורה, בעל [[צדקה]] ו{{מונחון|בעל תפילה|חזן}} מיוחד.


==תולדות חיים==
==תולדות חיים==
שורה 43: שורה 38:


=== לאחר המשפט ===
=== לאחר המשפט ===
למרות זיכויו במשפט, לא היה בכוחו להישאר בעיר ובערך בשנת [[ה'תרמ"ו]] עבר ל[[ויטבסק]], שם שימש ברבנות, והיו שהמליצו למנותו לרב העיר - מינוי שבסופו של דבר לא יצא לפועל בשל התנגדות ה[[מתנגדים]]. לאחר שלוש שנים עבר לכהן כרב בעיירה החסידית [[נעוול]], בבחירת [[הרבי הרש"ב]] שבחר בו כממלא מקום לרב [[שמואל זלמן יחיסון]] שנפטר זמן קצר קודם לכן.
למרות זיכויו במשפט, לא היה בכוחו להישאר בעיר ובערך בשנת [[ה'תרמ"ו]] עבר ל[[ויטבסק]], שם שימש ברבנות, והיו שהמליצו למנותו לרב העיר - מינוי שבסופו של דבר לא יצא לפועל בשל התנגדות ה[[מתנגדים]].  
 
=== רבנותו בנעוויל===
בראשית שנת [[ה'תרמ"ז]] בערך עבר לכהן כרב בעיירה החסידית [[נעוול]] בבחירת [[הרבי הרש"ב]] שבחר בו כממלא מקום לרב [[שמואל זלמן יחיסון]] שנפטר זמן קצר קודם לכן.
על רבנותו בשנה הראשונה ועל המקוה החדשה שבנה בעיירה מסופר בעיתון המליץ (7 בספטמבר 1887, ח"י אלול תרמ"ז): "זה כשנה בא לשבת על כסא הרבנות בעירנו הרב הנכבד גדול בתורה ויראה ומעורב בדעת עם הבריות רמ"ז ניימארק נ"י, אשר שנים רבות עבד עבודת הקודש בעיר ואם בישראל םטאראדוב, ואחר כך היה לרב בעיר וויעליז, ויכהן עוד בתור אב"ד בק"ק וויטעבסק, וכל העם מקצה כבדוהו וירוממוהו, כי אהוב ורצוי הוא לכל על טוב לבו ועל טדותיו הטובות.
 
בן י"ח שנה היה למורה צדק ולו הסכמה מהאדמו"ר בעל צ"צ נ"ע ומכמה גאוני הדור . .  דאגו טובי העיר לטובת הרב ולהוסיף על שכרו (להרב המנוח נתנו עשרה רו"כ לשבוע, ולזה יתנו פי שניים ועוד . .
 
ולשנות לטוב נם המקואות (שתי מקואות לנו, האחת של עץ — לבנות המון העם,והאחת מרוצפת אבגי גזית — לבנות העשירים) זו של אבנים אשר היתה חפירתה עמוקה להשיג מים נובעים עמל רב היה לחממה, על כן השכיל הרב הנ"ל ויבנה בטוב טעם ויעשה כמין בית ועליה וביניהם רצפת אבנים, ובהרצפה עשה נקב כדין כדי שיהיו המים העליונים מחוברים ולא יהיו שאובים, ועתה נקל לחממה".  


== עם אדמו"ר הרש"ב ==
== עם אדמו"ר הרש"ב ==
שורה 58: שורה 61:


בניו:
בניו:
* הרב [[יוסף יחזקאל ניימרק|יוסף יחזקאל]] שימש ברבנות אחריו בעיירה נעוול.
* הרב [[יוסף יחזקאל ניימרק|יוסף יחזקאל]] נולד בשנת תרט"ו, שימש ברבנות אחריו בעיירה נעוול.
* ר' יהושע אליהו.
* ר' יהושע אליהו.
נכדו הרב אברהם יעקב ניימרק בן ר' יהושע אליהו ניימרק (נהרג בפרעות ביקטרינוסלב בז' מרחשון תרס"ו), היה רב בפרען, ליטא ולאחר מכן חבר הרבנות בתל אביב. הוציא לאור סדרת ספרים בשם אשל אברהם על בבלי וירושלמי.  
נכדו הרב אברהם יעקב ניימרק בן ר' יהושע אליהו ניימרק (נהרג בפרעות ביקטרינוסלב בז' מרחשון תרס"ו), היה רב בפרען, ליטא ולאחר מכן חבר הרבנות בתל אביב. הוציא לאור סדרת ספרים בשם אשל אברהם על בבלי וירושלמי.