לוח השנה העברי: הבדלים בין גרסאות בדף

נוספו 446 בתים ,  5 ביולי 2015
מ (החלפת טקסט – " " ב־" ")
שורה 46: שורה 46:


==יממה==
==יממה==
חלוקת היממה לשעות כפי הנוהג היום אינו באותו אופן בו מתחלקים שעות היום לפי ה[[תורה]], המוכנים '[[שעות זמניות]]', היום העברי מתחיל ונגמר בשקיעת החמה, [[מצוות]] רבות תלויות ומכוונת לזמן מסוים כמו תפילות שלכל [[תפילה]] זמן מסוים בלבד, לצורך כך מדפיסים לוחות לכל השנה ובו פרטי הזמנים של כל יום.
חלוקת היממה לשעות יכולה להיעשות או לפי חלוקה של '[[שעות זמניות]]' או לפי ה'[[שעות האמצעיות]]'.
היום העברי מתחיל ונגמר בשקיעת החמה, [[מצוות]] רבות תלויות ומכוונת לזמן מסוים כמו תפילות שלכל [[תפילה]] זמן מסוים בלבד, לצורך כך מדפיסים לוחות לכל השנה ובו פרטי הזמנים של כל יום.
===שעות זמניות===
===שעות זמניות===
בלוח הלועזי היממה מתחילה בשתים עשרה בלילה, ועד שתים עשרה בצהריים יש תמיד 12 שעות בני 60 דקות, אך בלוח העברי אין זמן קבוע בו מתחיל היום או הלילה, והשעות הם שעות זמניות, דהיינו:
בחישוב של 'שעות זמניות' אורך השעה לא שווה ביום ובלילה ומשתנה לפי עונות השנה. אמנם החלוקה נעשית לפי 12 שעות ביום וכמו"כ בלילה, אלא שתחילת היום והלילה משתנה בכל יום לפי תנועת השמש בשמים במשך עונות השנה.
לקוחים את שעת שקיעת השמש בערב ואת שעת הזריחה בבוקר או להיפך ומחלקים את הזמן שביניהם ל12 שעות, ופעמים שהשעה תיהיה יותר מ60 דקות ופעמים פחות.
 
בהרבה ממצוות התורה הקשורים לשעות היום והלילה מתחשבים בשעות אלו דווקא.
===שעות אמצעיות===
שונה מכך הוא השעות האמצעיות בהם מחשבים 24 שעות לכל יממה בשווה, חישוב זה תלוי במהלך המזלות שהילוכם הוא לפי סדר ברור של 24 שעות ביממה.
ואכן מוצאים בדברים מסויימים שחישוב השעות הוא לפי שעות אלו.{{הערה|ראה לדוגמא שולחן ערוך אורח חיים סימן רע"א בנוגע לא לעשות [[קידוש]] בליל שבת בין בשעה השביעית.}}
===שקיעת החמה===
===שקיעת החמה===
הזמן בו השמש שוקעת במערב. זמן זה חשוב במיוחד בערבי שבתות וחגים, כי משעת השקיעה אסור כבר לעשות מלאכות האסורות ב[[שבת]] או ב[[חג]].
הזמן בו השמש שוקעת במערב. זמן זה חשוב במיוחד בערבי שבתות וחגים, כי משעת השקיעה אסור כבר לעשות מלאכות האסורות ב[[שבת]] או ב[[חג]].
5,403

עריכות