אברהם לוי סלווין: הבדלים בין גרסאות בדף

הוספת פרטים
(מידע נוסף. לא סיימתי.)
(הוספת פרטים)
שורה 18: שורה 18:


==שליחות בגרוזיה==
==שליחות בגרוזיה==
בשנת [[תרע"ז]] ביקש ממנו [[אדמו"ר הרש"ב]] לנסוע ל[[גרוזיה]], לסייע לרב [[שמואל לויטין]] בעבודת ה[[שליחות]]. למרות קשיי המעבר באותם ימים, ימי [[רוסיה#ברית המועצות|המהפכה הקומוניסטית]], נטל ר' אברהם את משפחתו{{הערת שוליים|משפחתו מנתה אז שלושה ילדים. הגדול בן חמש, הצעיר יותר בן שלוש, ותינוק בן שנה}} ועבר לעיר קולאשי, שם התגוררו באותה עת כ-3,000 משפחות [[יהודי|יהודיות]].


בשנת [[תרע"ז]]
התנאים בקולאשי היו קשים. משרת הרב לא הספיקה לפרנס את משפחתו, ור' אברהם פנה לעיירה הסמוכה, סאמטרדיה, וקנה בהקפה חבית שמן גדולה. את השמן מכר לבני העיר, ומכך הצליח לפרנס את בני משפחתו בדוחק גדול.


לאחר נישואיו הקדיש כמה שנים ללימוד, ושוב חזר למשרת רבנות בבוברויסק. אלא שלא לזמן רב, כיון שאדמו"ר הרש"ב שלחו לגרוזיה, שם עסק בהקמת מוסדות חינוך בעיר מגוריו קולאשי ובערי הסביבה.  
ב[[מסירות נפש]] מרובה החל להסתובב בערים ועיירות סביב, ופתח מוסדות חינוך, [[חיידר|חדרים]] לילדים ו[[ישיבה|ישיבות]]לבחורים. בקולאשי הקים ר' אברהם ישיבה, ו[[תלמוד תורה]] גדול עם מאות תלמידים.


כאשר נאסר בכותאיסי הרב [[שמואל לויטין]], נסע למלאת את מקומו כרב וראש ישיבת תומכי תמימים. [[מסירות נפש]] מיוחדת היתה לו לבניית ושיפוץ מקוואות והכשרתם ברחבי גרוזיה.
ר' אברהם התמסר באופן מיוחד לבניית ושיפוץ [[מקוואות]] ברחבי גרוזיה. דוחות מהפעילות בעניין המקוואות שלח ר' אברהם ל[[אדמו"ר הריי"צ]].


==מאסרים ופטירה בגלות==
בשנת [[תרפ"ה]] רצו השלטונות לאסור את הרב שמואל לויטין, במטרה לסגור את הישיבה שהקים בעיר כותאיסי. בני הקהילה ששמעו על המעצר המתוכנן הודיעו לו, והרב לויטין נאלץ לברוח. ר' אברהם עבר לכותאיסי, והחליף את הרב לויטין במשרת [[רב|רב הקהילה]] ו[[ראש ישיבה|ראש הישיבה]].


בפעם הראשונה נעצר בין יהודים ובהם חסידי [[חב"ד]] שניסו להבריח את הגבול, אז בנס השתחרר תוך זמן קצר ואילו בפעם השנייה נעצר בגין הלשנה מרושעת, ואז התברר כי אנשי המשטרה החשאית ידעו על כל פעולותיו להפצת היהדות, ועל כך נגזרה עליו גלות בסיביר הקפואה. הוא הוגלה ונפטר במאסר, מקום קבורתו לא נודע.
בשנת [[תרצ"א]] הגיעו לכותאיסי קבוצות [[תמימים|בחורים]] מ[[ישיבות תומכי תמימים]] שפעלו ברחבי [[רוסיה]], בשל האפשרות הקלה יחסית לשמור על חיי [[תורה]] ו[[מצוות]]. ר' אברהם מונה לראש הישיבה.
כשנתיים פעלה הישיבה במקום, ולאחר ניסיון הברחת גבול של חלק מתלמידי הישיבה, נאסר ר' אברהם עם מרבית הבחורים והישיבה נסגרה. בנס השתחרר ר' אברהם תוך זמן קצר, אך לאחר זמן נאסר שנית


יום היארצייט נקבע ל[[ב' ניסן]].
==המאסר השני==
המאסר השני ארע בגין הלשנה מרושעת של אחת משכנותיו שהייתה חברה במפלגה הקומוניסטית. למרות ההלשנה המאסר התעכב, וכשראתה השכנה שהוא עדיין לא נאסר, נסעה לטיביליסי, והלשינה עליו שוב. אז התברר כי אנשי המשטרה החשאית ידעו על פעילותו הדתית של ר' אברהם, אך בשל ריחוק המקום התקשו לעצור את הפעילות.
 
באחד מלילות חודש [[כסלו]] שנת [[תש"א]]{{הערת שוליים|השעה המדוייקת: 02:00 לאחר חצות הלילה}}, הגיעו לביתו של ר' אברהם ארבעה מאנשי המשטרה וערכו חיפוש יסודי בבית. בחיפוש גילו אנשי המשטרה תכתובת בין ר' אברהם לאדמו"ר הרש"ב ואדמו"ר הריי"צ, שהיווה חומר מרשיע נגדו.
 
לאחר המאסר הועבר ר' אברהם למעצר בטיביליסי{{הערות שוליים|בכותאיסי היו לחכם מיכאל דויתיאשווילי קשרים חזקים עם המשטרה, והמלשינה חששה שהוא יפעיל את קשריו ויגרום לשחרורו המהיר של ר' אברהם. המלשינה ביקשה אפוא מהמפקדה בטיביליסי שיקחו את התיק לידיהם}}, שם היה אסור שמונה-עשר חודשים בהם נחקר ועונה. בגמר החקירות נגזרו עליו עשר שנות גלות ועבודת פרך ב[[סיביר]].
 
החוק הסובייטי הרשה לבני המשפחה לשלוח ולקבל מכתב פעם בשנה. משפחתו ניסו לשלוח מכתבים, אך מלבד מכתב אחד, כל המכתבים חזרו עם הודעה שהנמען מאושפז עקב מחלה. באותם ימים זה היה סימן ברור שהעציר נפטר.
 
כשהגיע המכתב כתבה אשתו מכתב לאדמו"ר הריי"צ, בו סיפרה על כל האירועים האחרונים, ושאלה, שהיות ואין הם יודעים מתי הוא נפטר, איך עליהם לנהוג בעניין אמירת [[קדיש]] ושמירת ה[[יארצייט]]. תשובת הרבי הייתה, שהיות ואביו - אדמו"ר הרש"ב, שלח את אביהם לשליחות, עליהם לשמור את יום השנה שלו כיום השנה של אביו-משלחו. היארצייט נקבע ל[[ב' ניסן]].


==ראו גם==
==ראו גם==
*[[זכור לאברהם]]
*[[זכור לאברהם]]
*[[ארבעה חסידים]]
*[[ארבעה חסידים]]
{{הערות שוליים}}


[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הרש"ב|סלווין אברהם לוי]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הרש"ב|סלווין אברהם לוי]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ|סלווין אברהם לוי]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ|סלווין אברהם לוי]]