הרב נפתלי קרביצקי (י"ח כסלו תרח"צ - י"ג תשרי תשנ"ט) היה חסיד חב"ד פרופסור ומרצה למתמטיקה, שמסר נפשו על שמירת היהדות ברוסיה הסובייטית ומוותיקי קהילת חב"ד בנחלת הר חב"ד. ניהל את קרן הגמ"ח בקהילה.

תולדות חיים

נולד בי"ח כסלו תרח"צ בברית המועצות לאביו הרב אשר קרביצקי ולאמו מרת נחמה.

למד בחיידר המחתרתי בסמרקנד אצל ר' ברקה חן ור' אליהו חיים רויטבלט שהשרישו בו מסירות נפש ללימוד תורה והנהגות חסידיות, וגם בהמשך כאשר למד באוניברסיטה שמר בקפידה במסירות נפש על קיום תורה ומצוות.

התחתן עם רעייתו מרת רבקה בתו של הרב אברהם מנחם מענדל רובשקין. והחל לשמש כפרופסור ומרצה בכיר למתמטיקה באוניברסיטה. כאשר בנם הבכור שמואל הגיע לגיל בית ספר, עשו תחבולות שונות על מנת שישאר ללמוד בבית עם מורה פרטית וכן אצל המלמד ר' דובער ריקמן.

במשך השנים, חמותו של ר' נפתלי, מרת נחמה רובשקין, שהיתה בארצות הברית, ביקשה שוב ושוב מהרבי ברכה שיצאו מרוסיה בריאים ושלמים, באחד הפעמים הרבי התבטא בפניה כי יש לה חתן א געהייבענער איד (=יהודי נעלה).

ברכותיו של הרבי פעלו את פעולתם, ולאחר בקשות ברכה רבים, קיבלה חמותו בחודש אדר תשל"א הוראה מהרבי שיגישו מייד בקשה ליציאה מברית המועצות, והם קיבלו היתר יציאה באופן פלאי. בחודש ניסן של אותה שנה עלו לארץ הקודש.

מספר ימים אחר עלייתם ארצה הציעו לר' נפתלי לעבוד באוניברסיטת בן-גוריון בבאר שבע. במקביל להצעת העבודה הציעו לו מגורים בישוב 'עומר' ליד באר שבע, שהוקם באותם ימים עבור אנשי מדע ועובדי האוניברסיטה. אך הוא הודיע כי קודם כל הינו חסיד של הרבי ורק לאחר מכן איש מדע ובהוראת הרבי עליו להתיישב בשכונת נחלת הר חב"ד שבקרית מלאכי ובחירוף נפש נסע לעבודה באוניברסיטה בבאר שבע עשרות שנים במשך שעות מידי יום על מנת לקיים את ההוראה של הרבי. למרות מעמדו הרם באוניברסיטה כפרופסור בכיר, היה נוסע לעבודה מידי יום בתחבורה ציבורית וזאת כדי להספיק ללמוד חת"ת ורמב"ם ועוד שיעורי תורה רבים בנגלה ובחסידות שלמד מידי יום בלכתך בדרך.

באותה תקופה הרבי פנה במכתב לתושבי נחלת הר חב"ד ובו הודיע על הקמת קרן גמ"ח לתושבי נחלת הר חב"ד במיוחד ליהודים שעלו מאחורי מסך הברזל. במכתב הרבי עצמו בחר את שלשת מנהלי הגמ"ח, וביניהם ר' נפתלי קרביצקי, ואף נתן סכום ראשוני בסך שבעת אלפים דולר[1].

היה חבר ב"אגודת אקדמאים שומרי תורה יוצאי מזרח אירופה" שנוסדה בשנת תשל"ב בהוראת הרבי, במסגרת צאגו"ח. השתתף באסיפת הייסוד של האגודה בתשרי תשל"ב בחצר הרבי בברוקלין[2].

נפטר ביום שבת קודש י"ג תשרי תשנ"ט ונטמן בחלקת חב"ד שבבית העלמין בהר הזיתים.

על מצבתו נכתב: "מסר נפשו על שמירת היהדות ברוסיה עלה לארה"ק ניסן תשל"א בהוראת כ"ק אדמו"ר מליובאוויטש התיישב בנחלת הר חב"ד ועפ"י מינויו ניהל שם קרן הגמ"ח במסירות קדש שם שמים ברבים כאיש מדע שומר תומ"צ ובעל הנהגות חסידיות".

לאחר פטירתו הוקם בנחלת הר חב"ד לעילוי נשמתו כולל "תפארת נפתלי", במטרה לחזק את לימוד ודרכי החסידות בשכונה. במסגרת הכולל נמסרים שיעורים בנגלה ובחסידות מדי יום על ידי מיטב מגידי השיעורים וכן נערכים התוועדויות חסידיות רבות. הכולל מנוהל במסירות על ידי בנו הרב אברהם קרביצקי.

משפחתו

  • בנו, הרב שמואל קרביצקי - קראון הייטס
  • בתו מרת שרה אשת הרב אליעזר צבי רייכמן - רמת אביב
  • בנו הרב אברהם קרביצקי - שליח הרבי בשכונת המחנה, קריית מלאכי
  • בתו מרת שפרה אשת הרב אריה לייב כהן - בני ברק

הערות שוליים