ערב לביבותאידיש: לאַטקעס-אָווענט) הוא אירוע משפחתי חגיגי אותו נוהגים חסידי חב"ד לחגוג בימי חג החנוכה, כפי שנהגו בזה רבותינו נשיאינו.

מקור המנהג

המנהג התחדש בזמנו של אדמו"ר הזקן, שהיה עורך התוועדות באחד מלילי חנוכה עם בני הבית, באירוע שקיבל את השם "לאטקעס אווענט" (ערב לביבות).

גם שאר רבותינו נשיאינו החזיקו במנהג זה, והיו נוהגים לומר דברי תורה ולספר סיפורי חסידים.

בין הסיפורים שהיו מספרים בסעודה זו, היו סיפורים אשר בכל חנוכה היו משוחחים אודותם, אף שכבר סיפרו אותם בשנה שעברה[1].

בערב זה השתתפו כל בני המשפחה המורחבת, כולל הכלות והנכדים.

תוכן המנהג

הרבי מסביר[2] כי הטעם שערב זה נערך דווקא בימי חג החנוכה הוא משום שחג זה קשור במיוחד עם ענין החינוך, כפי שרמוז גם בשמו.

הרבי הוסיף, שהמנהג לערוך אירוע זה בשעות הערב דווקא (כפי שרמוז בשמו של המנהג), מתאים עם כך שכל התוכן של החג הוא להאיר את החושך דווקא.

הרבי הסביר[3] בקשר לכך שהמנהג להרבות בנתינת צדקה בימי החנוכה, שבצדקה ישנם שני אופנים: א) נתינת מעות לעני (ועליו לטרוח לקנות מזון באותו ממון). ב) נתינת מזון (המוכן כבר לסעודה). כהפלאת חז"ל את מעשה הצדקה של האשה שנוהגת כאופן השני - מעניקה מזון מוכן.

ובהנהגת אדמו"ר הצמח צדק - הרי מלבד "מעות חנוכה" שהעניק (כאופן הא' בצדקה) - הנה "באחד מלילי חנוכה היו עושים כעין התוועדות עם בני הבית .. ונקרא "ערב לביבות" .. מספרים בסעודה זו .. סיפורים", היינו שבהתוועדות זו נכללו הן מזון בגשמיות כפשוטו, והן סיפורים שמהם יוכלו מיד להפיק מוסר השכל (ללא צורך בהתבוננות ויגיעה מרובים) - נתינת מזון כאופן שהפליאו חז"ל בצדקה.

זמן המנהג

ישנם חסידים המדייקים לערוך את האירוע בלילה הרביעי של חג החנוכה, ומדייקים זאת מכך שהרבי קבע פתגם זה בלוח היום יום בלילה הרביעי דווקא.

ראו גם

קישורים חיצוניים


הערות שוליים