ארתור הרצברג

ארתור הרצברג (תרפ"א - תשס"ה), היה ראביי קונסרבטיבי שהתקרב והתחזק לקראת סוף ימיו, היה ביחידות עם הרבי הריי"צ, והיה בקשר עם חב"ד.

תולדות חיים

נולד בשנת תרפ"א בשם אברהם הרצברג לאביו רבי צבי אלימלך הרצברג, מחשובי חסידות בעלז בפולין, ומאוחר יותר, רב בעיר בולטימור. בשנת תרפ"ו עברה המשפחה לארצות הברית שם סטה מהדרך והפך לקונסרבטיבי.

קרובי משפחתו של הרצברג גרו ליד 770 וכך זכה להתקבל ליחידות אצל אדמו"ר הריי"צ. לאחר שיצא מהיחידות זכה לפגוש את הרבי והם שוחחו על שדרת איסטרן פארקווי[1].

בשנים מאוחרות יותר הוא סירב להיכנס ליחידות אצל הרבי עקב עמדותיו הציוניות והתנגדותו החריפה של הרבי לציונות.

פעילותו הציבורית

הוא הפך לראביי קונסרבטיבי גדול ביותר, כיהן כ'רב' ב'טמפל' "עמנואל", אינגלווד, ניו ג'רזי. נחשב כמנהיג הקונסרבטיבים בניו ג'רזי ושימש כסגן נשיא הקונגרס היהודי העולמי וכנשיא הקונגרס היהודי האמריקאי בשנים תשל"ב - תשל"ח. כמו כן שימש כפרופסור ללימודי דת במכללת דרטמות, וחוקר בכיר באונברסיטת קולומביה וכרב צבאי בחיל האויר האמריקאי.

נפטר בשנת תשס"ה, וזכה שביתו התקרבה ליהדות ולחסידות חב"ד.

קשריו עם חב"ד

פעל נגד תיקון חוק מיהו יהודי דבר שגרר תגובות קשות בכתבי העת החרדיים באותה תקופה[2].

עד ג' תמוז תשנ"ד התנגד לתנועת חב"ד, אך מאז החל להיווכח בגדולת חב"ד.

הרצברג עמד בקשר קרוב עם הרב יהודה קרינסקי, מזכירו של הרבי לשעבר ויו"ר המרכז-לענייני-חינוך. הרב קרינסקי סיפר: "הקשר שלנו החל כשנכדיו של הרצברג החלו ללמוד בבית-ספר חב"ד בפרסנו, קליפורניה. ארתור הביע הערכה לקשר הקרוב שנוצר בין שלוחי חב"ד בפרסנו ונכדיו הצעירים. באחת השיחות האחרונות שלנו, הרצברג השיח לפי תומו: בלב לבי, אני בעצם חסיד עם זקן ופראק. בעוד שהרצברג התחרט שלא פגש את הרבי, הוא לא התבייש בהבעת הערכה לרבי ולפעולות של ליובאוויטש"[3].

בשנת תש"ס העניק לניו יורק טיימס ראיון מעריך על חב"ד.

בצוואתו הורה להעביר את ספרייתו לספריית אגודת חסידי חב"ד.

ספריו

  • היות יהודי בגלות אמריקה, הוצאת מוסד ביאליק.
  • היהודים באמריקה: מפגש רב תהפוכות, הוצאת שוקן, ה'תשנ"ד.

הערות שוליים

  1. הרב וולוול גופין, הפרופסור הקונסרבטיבי ששינה דעתו לטובה, באתר COL
  2. ראה הפרדס שנה מח חוברת ה עמוד 23; שלמות עמוד 46.
  3. אוסף ארתור הרצברג הועבר לספריית ליובאוויטש, אתר COL.