שולם ס. (שיחה | תרומות)
תיקון קישור
מ. רובין (שיחה | תרומות)
צ'קטי
 
שורה 1: שורה 1:
[[קובץ:Shutterstock 190990370.jpg|ממוזער|450px|ורשה]]
[[קובץ:Shutterstock 190990370.jpg|ממוזער|ורשה]]
'''וורשא'''{{הערה|בפולנית: '''warszawa'''}} (נקראת גם: '''ורשה''') היא עיר הבירה של [[פולין]]. עד לפני [[מלחמת העולם השנייה]] הייתה בירת ומרכז יהדות אירופה, בה התקיימה גם קהילת חסידי חב"ד.
'''ורשה''' היא בירת [[פולין]]. עד לפני [[מלחמת העולם השנייה]] הייתה בירת ומרכז יהדות אירופה, בה התקיימה גם קהילת חסידי חב"ד.


==המניע להקמת הקהילה==  
==המניע להקמת הקהילה==
קהילת חב"ד בוורשה הוקמה בעקבות 'גירוש מוסקבה', כאשר שלטונות [[רוסיה]] הורו בחורף [[תרנ"א]] לגרש את יהודי העיר, קבוצה מהמגורשים חסידי [[אדמו"ר הרש"ב]], התיישבה בוורשה ברית פולין שהייתה באותם ימים מרכז יהודי חשוב. הם הקימו בית כנסת חב"די בנוסח [[האר"י]] וניהלו קהילה חב"דית לכל דבר. זה היה הגרעין ממנו החלה לצמוח קהילה גדולה ומפוארת שמנתה מאות משפחות, שלימים נפוצו גם לערים נוספות בפולין, אבל הקהילה המרכזית נותרה בוורשה. על קהילה זו נמנו חסידים דגולים רבים ובהם רבנים, [[משפיע|משפיעים]], ואברכים בוגרי ישיבות '[[תומכי תמימים]]' בברית-המועצות ופולין.
קהילת חב"ד בוורשה הוקמה בעקבות 'גירוש מוסקבה', כאשר שלטונות [[רוסיה]] הורו בחורף [[תרנ"א]] לגרש את יהודי העיר, קבוצה מהמגורשים חסידי [[אדמו"ר הרש"ב]], התיישבה בוורשה ברית פולין שהייתה באותם ימים מרכז יהודי חשוב. הם הקימו בית כנסת חב"די בנוסח [[האר"י]] וניהלו קהילה חב"דית לכל דבר. זה היה הגרעין ממנו החלה לצמוח קהילה גדולה ומפוארת שמנתה מאות משפחות, שלימים נפוצו גם לערים נוספות בפולין, אבל הקהילה המרכזית נותרה בוורשה. על קהילה זו נמנו חסידים דגולים רבים ובהם רבנים, [[משפיע]]ים, ואברכים בוגרי ישיבות '[[תומכי תמימים]]' בברית-המועצות ופולין.


==ביקור אדמו"ר הריי"צ==
==ביקור אדמו"ר הריי"צ==
שורה 27: שורה 27:


==בית הקברות היהודי==
==בית הקברות היהודי==
בוורשא נמצאים כמה בתי קברות יהודיים, והגדול שבהם כולל כרבע מיליון מצבות. בבית הקברות קבורים [[אדמו"ר|אדמו"רים]] רבים מחסידויות [[גור]], [[בעלזא]], [[ביאלה]], [[פשיסחא]] ועוד. בבית הקברות קבור גם חתנו של בן ה[[צמח צדק]], ר' [[לוי יצחק מסיראטשין (חתן בן אדמו"ר הצמח צדק)|לוי יצחק מסיראטין]]. במקום קבור גם ר' מנחם מענדל שניאורסון, אחד מצאצאי אדמו"ר הזקן.
בוורשא נמצאים כמה בתי קברות יהודיים, והגדול שבהם כולל כרבע מיליון מצבות. בבית הקברות קבורים [[אדמו"ר]]ים רבים מחסידויות [[גור]], [[בעלזא]], [[ביאלה]], [[פשיסחא]] ועוד. בבית הקברות קבור גם חתנו של בן ה[[צמח צדק]], ר' [[לוי יצחק מסיראטשין (חתן בן אדמו"ר הצמח צדק)|לוי יצחק מסיראטין]]. במקום קבור גם ר' מנחם מענדל שניאורסון, אחד מצאצאי אדמו"ר הזקן.


==בית חב"ד==
==בית חב"ד==