פתיחת התפריט הראשי

שינויים

אין תקציר עריכה
[[תמונה:צמח צדק 5.jpg|left|thumb|250px|בית הכנסת]]
'''בית כנסת וכולל [[הכנסת צמח צדק]]''' נמצא הוא בית הכנסת של [[חב"ד]] ב[[רובע היהודי]] ב'[[העיר העתיקה|עיר העתיקה' עתיקה]] שב[[ירושלים]]. הוא ממוקם ברחוב חב"ד בקומה שנייה, מול [[בית הכנסת החורבה]], במקום שכונה "חצר חב"ד". שמו המקורי של בית הכנסת היה "כנסת אליהו" על שם תורמי בית הכנסת, אך ייעודו היה לקהילת חב"ד מעת הקמתו, ע"י [[אדמו"ר הצמח צדק]].
נוסד על ידי בשנת [[אדמותרפ"ר הצמח צדקח]] וקרוי על שמו. גם סבו ([[אדמו"ר הזקן]] תרם רבות לישוב היהודי ב[[ארץ הקודש1928]]) שונה שמו של בית הכנסת לבית הכנסת צמח צדק על שם מקימו.
בשנת [[תשכתש"זח]] החל , בעת הקרבות, עמד הבניין בלב אזור הקרבות אך לא נהרס. מיד לאחר מלחמת ששת הימים חודשה פעילות בית הכנסת על ידי קבוצת חסידי חב"ד, בהם הרב [[משה צבי סגל (רב)|משה צבי סגל]] בשיפוץ בית הכנסת, ואף גייס ממון רב למען שגייס לשם כךסיוע כספי גדול.
בשנת [[תשכ"ח]] יסד [[הרבי]] ועד שיפעיל את כולל צמח צדק ל[[הפצת המעיינות]] ולעשיית [[מעשים טובים]]. בראש הכולל עומד כיום הרב [[יוסף צבי סגל]].
בבית הכנסת זה נכנסים כל ה[[ספר תורה לילדי ישראל|ספרי תורה שנכתבו לאחד את ילדי ישראל]]
 
==תולדות בית הכנסת==
ה[[שד"ר]] הרב שניאור זלמן, מחסידי חב"ד, יצא לחו"ל על מנת לממן את נשואי בניו וכן לאסוף תרומות עבור קהילת חב"ד, אשר הייתה קטנה ודלה. הוא הגיע ל[[בומביי]] ושם יצר קשר עם שתי משפחות של יוצאי [[עיראק]]: [[משפחת ששון]] ומשפחת יהודה. הוא רכש את אימונם והם החליטו להקים בירושלים בית כנסת לקהילת חב"ד וכך בית הכנסת נוסד ב[[מנחם אב]] [[תרל"ט]].
 
לפי כתובת ההקדשה, התורמים הם:
* מעלת הגביר השר אליהו ששון הי"ו מעי"ה (מעיר התהילה) במביי לעילוי נשמת אשתו.
* מרום כבוד אחיו השר והטפסר סיר עבדאלה הי"ו
וכן למעלת אחיו הגבירים.
 
בכתובת הם ביקשו לקיים תפילת השכבה, בכל השבתות והחגים ומי שברך לאליהו טכבטד אחיו.
 
בסוף הכתובת כלולה אזהרה שאין למכור ואין למשכן את בית הכנסת.
 
==המבנה==
המבנה נקרא "חצר חב"ד" והוא בן שתי קומות. בקומה הראשונה: [[מקווה טהרה]] לנשים, מקווה מים, בור מים ובית תפילה לנשים. בתקופה מסוימת התפלל בקומה הראשונה מניין של המוגרבים, כאשר בית הכנסת שלהם נהרס ברעידת האדמה. בקומה השנייה תלמוד תורה, בית הכנסת ובית הוועד.
 
בר"ח אלול תשל"ב נפתח בבית הכנסת כולל אברכים ע"פ הוראת [[הרבי]].
 
==אישי בית הכנסת==
 
רבי [[שניאור זלמן פרדקין]] מלובלין (בעל ה"תורת חסד") עלה לירושלים בשנת תרל"ט ([[1879]]) ומונה לראש [[כולל חב"ד]] בעיר ורב בית הכנסת.
 
הרב [[יצחק אביגדור אורנשטיין]], ששימש כרב הכותל עד ל[[מלחמת העצמאות]], היה מראשי המתפללים בבית הכנסת.
 
כיום משמש הרב [[עדין אבן ישראל]] כרב בית הכנסת. הוא מתפלל בבית הכנסת בתפילת שחרית בשבתות ודורש בו ב[[שבת שובה]] וב[[שבת הגדול]].
 
==ועד הציבורי למען הבית כנסת==
*[[בית כנסת צמח צדק (צפת)]]
{{ערך חסרויקיפדיה}}
[[קטגוריה:מוסדות וארגונים בארץ הקודש]]
1,220

עריכות