מנחם מענדל שם טוב – הבדלי גרסאות

תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
למך (שיחה | תרומות)
בהתאם למדיניות האתר "על הרבי יש לכתוב בתואר -הרבי בלבד. ההדגשה בדבר נצחיות חייו של הרבי ותפקידו כמלך המשיח יופיעו בערכים העוסקים בנצחיות חיי הרבי ובזיהויו כמשיח. בשאר הערכים (בשם הערך ובגוף הערך) לא יתווספו תארים אלו."
 
(7 גרסאות ביניים של 5 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 4: שורה 4:


==תולדות חיים==
==תולדות חיים==
ר' מענדל שם טוב נולד ב[[כ"ח סיון]] [[תרצ"א]] ב[[פולטבה]] להוריו החסיד הרב [[בן ציון שם טוב|בן ציון]] ומרת גולדע שם טוב.
ר' מענדל שם טוב נולד ב[[כ"ח סיון]] [[תרצ"א]] ב[[פולטבה]] להוריו החסיד הרב [[בן ציון שם טוב|בן ציון]] וגולדע שם טוב.


ר' בן ציון שמסר את נפשו לבנות [[יהדות]], להחזיק [[חדרים]], [[מקוואות]] ובתי כנסת בגיהנום הסטליניסטי, הוגלה ל[[סיביר]].
ר' בן ציון שמסר את נפשו לבנות [[יהדות]], להחזיק [[חדרים]], [[מקוואות]] ובתי כנסת בגיהנום הסטליניסטי, הוגלה ל[[סיביר]].


מענדל גדל והתחנך בבית של [[מסירות נפש]]. ב[[חרקוב]] וב[[סמרקנד]], למד ב[[חיידר|חדרים]] ובישיבות המחתרתיות ונשם לתוכו את המסירות של הוריו להחזקת היהדות והרבצת התורה. בשנת [[תש"ט]] יצאה המשפחה מעמק הבא הקומניסטי והגיעה ל[[פאריז]]. אז נסע מענדל ללמוד בישיבה ב[[תומכי תמימים ברינוא|ברינוא]].
מענדל גדל והתחנך בבית של [[מסירות נפש]]. ב[[חרקוב]] וב[[סמרקנד]], למד ב[[חיידר|חדרים]] ובישיבות המחתרתיות ונשם לתוכו את המסירות של הוריו להחזקת היהדות והרבצת התורה. בשנת [[תש"ט]] יצאה המשפחה מעמק הבא הקומניסטי והגיעה ל[[פאריז]]. אז נסע מענדל ללמוד בישיבה[[תומכי תמימים ברינוא|בברינוא]].


בשנת [[תשי"ב]] הגיע לאמריקה, כדי ללמוד ב[[ישיבת תומכי תמימים המרכזית 770|ישיבה המרכזית ב-770]]. בשנת [[תשט"ז]] התחתן עם מרת שרה בת ר' יעקב אפרים הכהן סטאק (נפטרה ב[[ז' אלול]] [[תש"ע]]).
בשנת [[תשי"ב]] הגיע לאמריקה, כדי ללמוד ב[[ישיבת תומכי תמימים המרכזית 770|ישיבה המרכזית ב-770]]. בשנת [[תשט"ז]] התחתן עם מרת שרה בת ר' יעקב אפרים הכהן סטאק (נפטרה ב[[ז' אלול]] [[תש"ע]]).


ר' מענדל היה סוחר מצליח ועסק בטקסטיל, אבל הוא הקדיש את כל ימיו לעסקנות הכלל לטובת מוסדות [[אדמו"ר שליט"א]], היה מעורב במאות פעילויות חשאיות מאת אדמו"ר שליט"א, מהם הידועים יותר בזמן [[פרשיית הספרים]], שמירת השכונה ועוד.
עם היותו סוחר מצליח ועסק בטקסטיל, הקדיש את ימיו לעסקנות הכלל לטובת מוסדות [[הרבי שליט"א מה"מ|הרבי]], היה מעורב במאות פעילויות חשאיות מהרבי, מהם הידועים יותר בזמן [[פרשיית הספרים]], שמירת השכונה ועוד.


במשך השנים ניהל גם את "[[קראון הייטס]] קומיוניטי קאונסיל" ועמד בראש המערכה של הצלת האזור היהודי של קראון הייטס מלהתרוקן מיהודים בשנות הכפ'ס ותחילת שנות הלמד'ס כאשר יהודים רבים נמלטו מקראון הייטס והגליל.
במשך השנים ניהל גם את "[[קראון הייטס]] קומיוניטי קאונסיל" ועמד בראש המערכה של הצלת האזור היהודי של קראון הייטס מלהתרוקן מיהודים בשנות הכ"פים ותחילת שנות הלמ"דים כאשר יהודים רבים נמלטו מסביבות שכונת קראון הייטס.


== העיתון 'אלגעמיינער זשורנאל' ==
== העיתון 'אלגעמיינער זשורנאל' ==


בשנת תשל"ב, כאשר ה"[[טאג מארגן זשורנאל]]" נסגר לפתע, החליט ר' מענדל, לפתוח עיתון יהודי חדש, שישרת את האינטרסים של כלל [[ישראל]] ותורת ישראל. הוא גייס שותפים ועסקנים, ביניהם שותפו במשך שנים ארוכות, ר' [[נחום זעלדיס]], ר' [[יהודה לייב (לייבל) מוצ'קין]] ור' [[מיכאל טייטלבוים]], שבתמיכה הפיננסית שלהם ה"[[אלגעמיינער זשורנאל]]" נוסד. כעורך נתמנה, [[גרשון יעקבסאן]].
בשנת תשל"ב, כאשר ה"[[טאג מארגן זשורנאל]]" נסגר לפתע, החליט ר' מענדל, לפתוח עיתון יהודי חדש, שישרת את האינטרסים של כלל [[ישראל]] ותורת ישראל. הוא גייס שותפים ועסקנים, ביניהם שותפו במשך שנים ארוכות, ר' נחום זעלדיס, ר' [[יהודה לייב מוצקין]], ור' [[מיכאל טייטלבוים]], שבתמיכה הפיננסית שלהם ה"[[אלגעמיינער זשורנאל]]" נוסד. כעורך נתמנה, [[גרשון יעקבסאן]].


ביום שישי, [[יו"ד אדר]] [[תשל"ב]], הופיע הגיליון הראשון של "'''[[אלגעמיינער זשורנאל]]'''" והוא נחטף בידי יהודים מסביב. ר' מענדל היה מסור בלב ונפש לעיתון ולהמשך הצלחתו.
ביום שישי, [[יו"ד אדר]] [[תשל"ב]], הופיע הגיליון הראשון של "'''[[אלגעמיינער זשורנאל]]'''" והוא נחטף בידי יהודים מסביב. ר' מענדל היה מסור בלב ונפש לעיתון ולהמשך הצלחתו.
שורה 31: שורה 31:


*בנו, [[יוסף יצחק שמטוב|יוסף יצחק]] - [[שליח]] [[הרבי]] בטוסון, אריזונה.
*בנו, [[יוסף יצחק שמטוב|יוסף יצחק]] - [[שליח]] [[הרבי]] בטוסון, אריזונה.
*בנו, [[כתריאל שמטוב (ניו יורק)|כתריאל]] - מנהל החדר שעל ידי [[האוהל]].
*בנו, כתריאל - מנהל החדר שעל ידי [[האוהל]].
*בנו, [[לוי שמטוב (דטרויט)|לוי]] - [[שליח]] [[הרבי]] בוועסט בלומפעלד, [[מישיגן]] [[דטרויט]].
*בנו, לוי - [[שליח]] [[הרבי]] בוועסט בלומפעלד, [[מישיגן]] [[דטרויט]].
*בתו, פייגי דוכמן, רעייתו של הרב [[שלום דוכמן]], מנהל "[[כולל חב"ד]]" - [[קראון הייטס]].
*חתנו, [[שלום דוכמן]], מנהל "[[כולל חב"ד]]" - [[קראון הייטס]].
*בתו, בתיה טרייטל, רעייתו של העסקן הרב [[חיים טרייטל]] - [[מונטריאול]].
*חתנו, חיים טרייטל - [[מונטריאול]].


{{מיון רגיל:שמטוב מנחם מענדל}}
{{מיון רגיל:שמטוב מנחם מענדל}}
שורה 48: שורה 48:
[[קטגוריה:אישים שנולדו בשנת תרצ"א]]
[[קטגוריה:אישים שנולדו בשנת תרצ"א]]
[[קטגוריה:אישים שנפטרו בשנת תשס"ו]]
[[קטגוריה:אישים שנפטרו בשנת תשס"ו]]
[[קטגוריה:משפחת סטאק]]