אוסטרליה: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
 
(9 גרסאות ביניים של 7 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
[[קובץ:שלוחים אוסטרליה.jpg|שמאל|ממוזער|250px|כינוס התלמידים השלוחים בישיבות ברחבי אוסטרליה בשנת תשע"ב]]
[[קובץ:שלוחים אוסטרליה.jpg|שמאל|ממוזער|כינוס [[התלמידים השלוחים]] בישיבות ברחבי אוסטרליה בשנת [[תשע"ב]]]]
יבשת '''אוסטרליה''' היא שטח אדמה גדול הממוקם בין האוקיינוס ההודי לאוקיינוס השקט בצידו התחתון של כדור הארץ. יבשת זו נחשבת ליבשת הקטנה ביותר מבין שבע היבשות, והאוכלוסייה שלה מונה כ-25 מיליון בני אדם המתגוררים ב{{מונחון|פדרציה|כלומר: איגוד של אזורים או ארצות ריבוניות למחצה תחת ממשל מרכזי}} של שש מדינות.
יבשת '''אוסטרליה''' היא שטח אדמה גדול הממוקם בין האוקיינוס ההודי לאוקיינוס השקט בצידו התחתון של כדור הארץ. יבשת זו נחשבת ליבשת הקטנה ביותר מבין שבע היבשות, והאוכלוסייה שלה מונה כ-25 מיליון בני אדם המתגוררים ב{{מונחון|פדרציה|איגוד של אזורים או ארצות ריבוניות למחצה תחת ממשל מרכזי}} של שש מדינות.


רוב היהודים ביבשת מתגוררים בעיקר ב[[סידני]] וב[[מלבורן]], ומספרם מגיע למאה אלף נפשות. יהודי מלבורן היגרו למקום ברובם אחרי [[השואה]] מ[[פולין]] ויהודי סידני נמנים ברובם על יוצאי בריטניה. בשונה מקהילות יהודיות אחרות ברחבי העולם, הזיקה היהודית של תושבי היבשת נחשבת לגבוהה במיוחד, ואחוזים רבים מתוכם מתחנכים במוסדות יהודיים ורק אחוזים בודדים נכשלים בנישואי תערובת.
רוב היהודים ביבשת מתגוררים בעיקר ב[[סידני]] וב[[מלבורן]], ומספרם מגיע למאה אלף נפשות. יהודי מלבורן היגרו למקום ברובם אחרי [[השואה]] מ[[פולין]] ויהודי סידני נמנים ברובם על יוצאי [[בריטניה]]. בשונה מקהילות יהודיות אחרות ברחבי העולם, הזיקה היהודית של תושבי היבשת נחשבת לגבוהה במיוחד, ואחוזים רבים מתוכם מתחנכים במוסדות יהודיים ורק אחוזים בודדים נכשלים בנישואי תערובת.


הרב [[שניאור חיים גוטניק]] נחשב כרבה הראשי הלא רשמי של המדינה כולה.
הרב [[שניאור חיים גוטניק]] היה  נחשב כרבה הראשי הלא רשמי של המדינה כולה.


==חב"ד באוסטרליה==
==חב"ד באוסטרליה==
חסיד חב"ד הראשון שהגיע להתגורר באוסטרליה, היה הרב [[משה זלמן פייגלין]] שנמנה על חסידי [[אדמו"ר הרש"ב]] והתיישב ב[[עיירה]] שפרטון שם הקים סביבו קהילה חב"דית קטנה. באותו זמן מצב היהדות במדינה היה גרוע ביותר, ו[[אדמו"ר הרש"ב]] התבטא על פעילות של הרב פייגלין: "[[הקדוש ברוך הוא]] שלח את האנגלים לאוסטרליה כדי ליישב אותה, ואת הרב פייגלין על מנת שיביא לשם אידישקייט".
חסיד חב"ד הראשון שהגיע להתגורר באוסטרליה, היה הרב [[משה זלמן פייגלין]] שנמנה על חסידי [[אדמו"ר הרש"ב]] והתיישב ב[[עיירה]] שפרטון שם הקים סביבו קהילה חב"דית קטנה. באותו זמן מצב היהדות במדינה היה גרוע ביותר, ו[[אדמו"ר הרש"ב]] התבטא על פעילות של הרב פייגלין: "[[הקדוש ברוך הוא]] שלח את האנגלים לאוסטרליה כדי ליישב אותה, ואת הרב פייגלין על מנת שיביא לשם אידישקייט". הרב פייגלין פעל במקום לבדו במשך עשרות שנים, עד שבשנת [[תרצ"ט]] שלח [[אדמו"ר הריי"צ]] את הרב [[עזריאל זליג סלונים]] שיפתח גם הוא מוסדות חב"דיים במדינה.


הרב פייגלין פעל במקום לבדו במשך עשרות שנים, עד שבשנת [[תרצ"ט]] שלח [[אדמו"ר הריי"צ]] את הרב [[עזריאל זליג סלונים]] שיפתח גם הוא מוסדות חב"דיים במדינה.
לפני כן ביקר רבי [[חיים צבי שניאורסון]] באוסטרליה בשנת תרכ"א כדי לאסוף כספים עבור יהודי ארץ ישראל. בהיותו במלבורן התפרסם נאומו, "ישועת ישראל", כעלון באנגלית.{{הערה|Haym Zvee Sneersohn (1862) The Salvation of Israel: An address delivered at the Mechanics Institute.}}


לאחר [[יציאת רוסיה תש"ו]], הורה [[אדמו"ר הריי"צ]] לשישה חסידים נוספים להגר לאוסטרליה, והם היו אלו שהביאו להתפתחותה והתעצמותה של הקהילה החב"דית במדינה. על חברי הקבוצה נמנו: הרב [[בצלאל וילישנסקי]], הרב [[איסר קלובגנט]], הרב [[שמואל בצלאל אלטהויז]], הרב [[נחום זלמן גורביץ]], הרב [[שניאור זלמן סרברנסקי]] והרב [[ישראל אבא פליסקין]]. חלק מחברי הקבוצה היגרו במשך השנים למדינות אחרות באישורם של רבותינו נשיאינו והשליח העיקרי מקבוצה זו שפעל במקום להקמת המוסדות היה הרב סרברנסקי.
לאחר [[יציאת רוסיה תש"ו]], הורה [[אדמו"ר הריי"צ]] לשישה חסידים נוספים להגר לאוסטרליה, והם היו אלו שהביאו להתפתחותה והתעצמותה של הקהילה החב"דית במדינה. על חברי הקבוצה נמנו: הרב [[בצלאל וילישנסקי]], הרב [[איסר קלובגנט]], הרב [[שמואל בצלאל אלטהויז]], הרב [[נחום זלמן גורביץ]], הרב [[שניאור זלמן סרברנסקי]] והרב [[ישראל אבא פליסקין]]. חלק מחברי הקבוצה היגרו במשך השנים למדינות אחרות באישורם של רבותינו נשיאינו והשליח העיקרי מקבוצה זו שפעל במקום להקמת המוסדות היה הרב סרברנסקי.
שורה 47: שורה 47:
*הרב [[דוד ברוך לידר]] - מנהל בית חב"ד למטיילים הישראלים במלבורן
*הרב [[דוד ברוך לידר]] - מנהל בית חב"ד למטיילים הישראלים במלבורן
*ר' [[שניאור זלמן נחום הסופר]] - יליד המדינה ומוזיקאי מפורסם
*ר' [[שניאור זלמן נחום הסופר]] - יליד המדינה ומוזיקאי מפורסם
* הרב [[ניר גורביץ]] - שליח, ורב קהילת 'גולד קוסט העברית' בחוף הזהב, מומחה לכתבי יד עתיקים, ומחבר תורני.


==לקריאה נוספת==
==לקריאה נוספת==
שורה 52: שורה 53:


==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==
[https://col.org.il/news/124840 סרט היסטורי: תקופת החלוץ בפעילות השלוחים באוסטרליה {{col}}]
*[https://col.org.il/news/124840 סרט היסטורי: תקופת החלוץ בפעילות השלוחים באוסטרליה {{col}}]
{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}


[[קטגוריה:יבשת אוסטרליה]]
[[קטגוריה:יבשת אוסטרליה]]

גרסה אחרונה מ־16:33, 21 ביולי 2024

כינוס התלמידים השלוחים בישיבות ברחבי אוסטרליה בשנת תשע"ב

יבשת אוסטרליה היא שטח אדמה גדול הממוקם בין האוקיינוס ההודי לאוקיינוס השקט בצידו התחתון של כדור הארץ. יבשת זו נחשבת ליבשת הקטנה ביותר מבין שבע היבשות, והאוכלוסייה שלה מונה כ-25 מיליון בני אדם המתגוררים ב
שגיאות פרמטריות בתבנית:מונחון

לא נמצא templatedata תקין
פדרציה של שש מדינות.

רוב היהודים ביבשת מתגוררים בעיקר בסידני ובמלבורן, ומספרם מגיע למאה אלף נפשות. יהודי מלבורן היגרו למקום ברובם אחרי השואה מפולין ויהודי סידני נמנים ברובם על יוצאי בריטניה. בשונה מקהילות יהודיות אחרות ברחבי העולם, הזיקה היהודית של תושבי היבשת נחשבת לגבוהה במיוחד, ואחוזים רבים מתוכם מתחנכים במוסדות יהודיים ורק אחוזים בודדים נכשלים בנישואי תערובת.

הרב שניאור חיים גוטניק היה נחשב כרבה הראשי הלא רשמי של המדינה כולה.

חב"ד באוסטרליה[עריכה | עריכת קוד מקור]

חסיד חב"ד הראשון שהגיע להתגורר באוסטרליה, היה הרב משה זלמן פייגלין שנמנה על חסידי אדמו"ר הרש"ב והתיישב בעיירה שפרטון שם הקים סביבו קהילה חב"דית קטנה. באותו זמן מצב היהדות במדינה היה גרוע ביותר, ואדמו"ר הרש"ב התבטא על פעילות של הרב פייגלין: "הקדוש ברוך הוא שלח את האנגלים לאוסטרליה כדי ליישב אותה, ואת הרב פייגלין על מנת שיביא לשם אידישקייט". הרב פייגלין פעל במקום לבדו במשך עשרות שנים, עד שבשנת תרצ"ט שלח אדמו"ר הריי"צ את הרב עזריאל זליג סלונים שיפתח גם הוא מוסדות חב"דיים במדינה.

לפני כן ביקר רבי חיים צבי שניאורסון באוסטרליה בשנת תרכ"א כדי לאסוף כספים עבור יהודי ארץ ישראל. בהיותו במלבורן התפרסם נאומו, "ישועת ישראל", כעלון באנגלית.[1]

לאחר יציאת רוסיה תש"ו, הורה אדמו"ר הריי"צ לשישה חסידים נוספים להגר לאוסטרליה, והם היו אלו שהביאו להתפתחותה והתעצמותה של הקהילה החב"דית במדינה. על חברי הקבוצה נמנו: הרב בצלאל וילישנסקי, הרב איסר קלובגנט, הרב שמואל בצלאל אלטהויז, הרב נחום זלמן גורביץ, הרב שניאור זלמן סרברנסקי והרב ישראל אבא פליסקין. חלק מחברי הקבוצה היגרו במשך השנים למדינות אחרות באישורם של רבותינו נשיאינו והשליח העיקרי מקבוצה זו שפעל במקום להקמת המוסדות היה הרב סרברנסקי.

בשנת תשט"ז הוקמו מוסדות חב"ד לבנות "בית רבקה" ו"בית שרה", ובהתוועדות שהתקיימה בסמוך למעמד הנחת אבן הפינה הורה הרבי לנוכחים לומר מזל טוב לרגל המאורע.

בשנת תשי"ט צירף הרבי לשלוחים המקומיים את הרב יצחק דוד גרונר, שהביא איתו תנופה חדשה בכל הפעילות המקומית[2].

מלבד חסידים אלו, הגיעו למקום חסידי חב"ד נוספים שסייעו גם הם בהתפתחות החב"דית ביבשת, ובראשם הרב חיים גוטניק ואחיו הרב שלום דובער גוטניק שהקימו בי"א שבט תשכ"ו את ישיבת חב"ד המקומית בעיר מלבורן, והרב אשר אברמסון.

בשנת תשכ"ח שלח הרבי את הרב פנחס פלדמן על מנת שיתיישב בסידני ויקים גם בה מרכז קהילתי חב"די.

הרב פייגלין האריך ימים וזכה להיכנס ליחידות אצל הרבי יחד בנו ר' דוד פייגלין, ובעת שנכנס הרבי קם לכבודו והודה לו על פעילותיו להחייאת היהדות ביבשת. מאוחר יותר בעת ההתוועדות הרבי גם דיבר ברבים על המהפכה היהודית שחולל באוסטרליה[3].

בשנת תשל"ט ייסד הרבי כולל אברכים במלבורן.

חסידי חב"ד תפסו עמדות בולטות במדינה, ביניהם הרב שניאור חיים גוטניק שכיהן במשך שנים רבות כרב הראשי של צבא אוסטרליה, ונחשב כרבה הראשי הלא רשמי של המדינה כולה[4].

הפעילות החב"דית בעיר זכתה לקירובים מיוחדים מהרבי, ובמשך שנים רבות הרבי אף שלח לישיבת חב"ד במלבורן קבוצת תמימים מבחירי תלמידי ישיבת תומכי תמימים המרכזית.

אישים באוסטרליה[עריכה | עריכת קוד מקור]

לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

הערות שוליים

  1. Haym Zvee Sneersohn (1862) The Salvation of Israel: An address delivered at the Mechanics Institute.
  2. הרב גרונר כבר הגיע למקום בחודש חשון תש"ח בשליחות מרכז ישיבות תומכי תמימים, אך רק בשנת תשי"ט הגיע לאחר חתונתו על מנת להתיישב במקום ולפעול שם בקביעות.
  3. שיחת שבת פרשת עקב תשט"ז סעיף יג.
  4. כך הכתיר אותו העיתון היהודי האוסטרלי 'אוסטרליאן ג'ואיש ניוז' כאשר הודיע על פרישתו מהנהגת קהילת 'אלווד' במלבורן.