לדלג לתוכן

ץ – הבדלי גרסאות

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
שלום (שיחה | תרומות)
אין תקציר עריכה
 
(10 גרסאות ביניים של 5 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
האות '''ץ''' היא אחת מאותיות הא"ב ומחמשת אותיות [[מנצפ"ך]] שהם אותיות כפולות ויש בהם דין ורחמים.
{{אות
|תמונה=ץ.jpg
}}
האות '''ץ''' היא אחת מ[[אותיות האל"ף בי"ת|אותיות]] [[לשון הקודש]] ומחמשת אותיות [[מנצפ"ך]] שהם אותיות כפולות ויש בהם דין ורחמים.
 
==צורתה==
ץ פשוטה תהא ראשה כמו של כפופה ורגלה תרד למטה מדבוק הראשים לכתחלה, בכדי שיהא ראוי לעשותה כפופה{{הערה|שו"ע הרב או"ח סימן לו}}.


==רמזה==
==רמזה==
אות זו מורה על הגבורות המתפשטות באצבעות, וכך ה[[אר"י]] מבאר {{הערה|בשער מאמרי רשב"י - פירוש האדרא זוטא קדישא}}:  
אות זו מורה על ה[[ספירת הגבורה|גבורות]] המתפשטות ב[[אצבעות]] הידיים, וכך ה[[אר"י]] מבאר{{הערה|בשער מאמרי רשב"י - פירוש האדרא זוטא קדישא}}:
"הנה ה[[חוטם]] היא מ"ם סתומה דמנצפ"ך. כי אם תסיר הקו האמצעי המפסיק בין תרין נוקבי חוטמא ישאר נקב אחד כדמיון מ"ם סתומה מרובעת. וה[[פה]] היא אות [[פ]] דמנצפ"ך כי אות פ' במילואה נעשית פ"ה. והזרועות הם [[ן]] פשוטה... כי הזרוע ארוך וסתום כעין ן' פשוטה. והידים הם אות [[ך]] דמנצפ"ך כי ך' במלוא' היא כ"ף רומזת לשתי כפות הידים זולת האצבעות, והאצבעות הם אות [[ץ]] פשוטה דמנצפ"ך, כי במילת אצבע יש אות צ', וגם ציור אות ה' ץ' דומה בראשה לחיתוך האצבעות הנפרדים ויוצאין מן הכף שהוא רגל הצ'.
"הנה ה[[חוטם]] היא מ"ם סתומה דמנצפ"ך. כי אם תסיר הקו האמצעי המפסיק בין תרין נוקבי חוטמא ישאר נקב אחד כדמיון מ"ם סתומה מרובעת. וה[[פה]] היא אות [[ף]] דמנצפ"ך כי אות פ' במילואה נעשית פ"ה. והזרועות הם [[ן]] פשוטה... כי הזרוע ארוך וסתום כעין ן' פשוטה. והידים הם אות [[ך]] דמנצפ"ך כי ך' במלוא' היא כ"ף רומזת לשתי כפות הידים זולת האצבעות, והאצבעות הם אות [[ץ]] פשוטה דמנצפ"ך, כי במילת אצבע יש אות צ', וגם ציור אות ה' ץ' דומה בראשה לחיתוך האצבעות הנפרדים ויוצאין מן הכף שהוא רגל הצ'.
 
{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:אותיות]]

גרסה אחרונה מ־16:06, 27 באוקטובר 2025

האות ץ
אותיות האל"ף בי"ת
א ב ג ד ה ו
ז ח ט י כ ל
מ נ ס ע פ צ
  ק ר ש ת  
אותיות סופיות
ך ם ן ף ץ  
נקודות
אָ אַ אֵ אֶ אְ
  וׂ אֻ וּ אִ
נוטריקון - חילופי אותיות
אתב"ש · אי"ק בכ"ר · אלב"מ · אכב"י ·
רל"א שערים · גימטריא · כתב מזוזה
סוגי אותיות
אתוון רברבין · אתוון זעירין · תגים
המחשבה · הדיבור · החקיקה · הכתיבה
רשימו · אש שחורה · אש לבנה

האות ץ היא אחת מאותיות לשון הקודש ומחמשת אותיות מנצפ"ך שהם אותיות כפולות ויש בהם דין ורחמים.

צורתה[עריכה | עריכת קוד מקור]

ץ פשוטה תהא ראשה כמו של כפופה ורגלה תרד למטה מדבוק הראשים לכתחלה, בכדי שיהא ראוי לעשותה כפופה[1].

רמזה[עריכה | עריכת קוד מקור]

אות זו מורה על הגבורות המתפשטות באצבעות הידיים, וכך האר"י מבאר[2]: "הנה החוטם היא מ"ם סתומה דמנצפ"ך. כי אם תסיר הקו האמצעי המפסיק בין תרין נוקבי חוטמא ישאר נקב אחד כדמיון מ"ם סתומה מרובעת. והפה היא אות ף דמנצפ"ך כי אות פ' במילואה נעשית פ"ה. והזרועות הם ן פשוטה... כי הזרוע ארוך וסתום כעין ן' פשוטה. והידים הם אות ך דמנצפ"ך כי ך' במלוא' היא כ"ף רומזת לשתי כפות הידים זולת האצבעות, והאצבעות הם אות ץ פשוטה דמנצפ"ך, כי במילת אצבע יש אות צ', וגם ציור אות ה' ץ' דומה בראשה לחיתוך האצבעות הנפרדים ויוצאין מן הכף שהוא רגל הצ'.

הערות שוליים

  1. שו"ע הרב או"ח סימן לו
  2. בשער מאמרי רשב"י - פירוש האדרא זוטא קדישא