זקני אנ"ש – הבדלי גרסאות

 
(34 גרסאות ביניים של 19 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
זקני חסידי ליובאוויטש נקראים בתואר 'זקני החסידים'. זקני החסידים מטפחים במרץ את האחדות, האהבה והאחווה בין חסידים.
[[קובץ:חבד.jpg|ממוזער|איור המתאר את [[נשיאי חב"ד]] וזקני החסידים מהדור האחרון ליד 770]]
 
זקני חסידי ליובאוויטש נקראים בתואר '''זקני החסידים''' או '''זקני {{מונחון|אנ"ש|אנשי שלומינו}}'''. הם משמשים כמודל עבור החסידים הצעירים למימוש [[דרכי החסידות]] והדרכותיה, ומטפחים במרץ את האחדות, האהבה והאחווה בין חסידים.
 


==מעלת זקני החסידים==
==מעלת זקני החסידים==
זקני החסידים היו חסידים וותיקים אשר היו חוזרים על דברים והנהגות של רבותינו נשיאנו. הם מכונים כ'עמוד התווך' של החסידות.
זקני החסידים היו חסידים וותיקים אשר היו חוזרים על דברים והנהגות של רבותינו נשיאנו. הם מכונים כ'עמוד התווך' של החסידות.


רוב הסיפורים המוכרים לנו על רבותינו נשיאינו , מקורם מזקני החסידים אשר הם שמעו או ראו את המקרה והעבירו אותו אל צאציהם.  
רוב הסיפורים המוכרים לנו על רבותינו נשיאינו , מקורם מזקני החסידים אשר הם שמעו או ראו את המקרה והעבירו אותו אל צאציהם.  


אחד מזקני החסידים התבטא פעם אחת על שני אחים: הם אוהבים איש את אחיו כמו שחסידים אוהבים זה את זה.  
אחד מזקני החסידים התבטא פעם אחת על שני אחים: הם אוהבים איש את אחיו כמו שחסידים אוהבים זה את זה.  


==ייחס רבותינו נשיאינו לזקני החסידים==
==יחס רבותינו נשיאינו לזקני החסידים==
הרבי הרש"ב אמר: צריך ללמוד לקבל מזקני החסידים. פעם אחת שהו בליובאוויטש שניים מגדולי החסידים, ובמשך שלושת רבעי שנה עסקתי בעניינים שדוברו אז.
הרבי הרש"ב אמר: צריך ללמוד לקבל מזקני החסידים. פעם אחת שהו בליובאוויטש שניים מגדולי החסידים, ובמשך שלושת רבעי שנה עסקתי בעניינים שדוברו אז.


בספר המאמרים {{הערה|(תש"ט)}} מסופר שזקני החסידים לדורותיהם הזהירו את מחונכיהם, שבכל זמן מזמני השנה ייזכרו איך היה נראה הזמן הזה אצל חסידים בשנים עברו. איך נראו אצל חסידים בימי קדם חודש אלול, ימי הסליחות, ההכנה לראש השנה ויום הכיפורים, זמן שמחתנו, ימי החול, השבתות ומועדי השנה.
בספר המאמרים{{הערה|(תש"ט)}} מסופר שזקני החסידים לדורותיהם הזהירו את מחונכיהם, שבכל זמן מזמני השנה ייזכרו איך היה נראה הזמן הזה אצל חסידים בשנים עברו. איך נראו אצל חסידים בימי קדם חודש אלול, ימי הסליחות, ההכנה לראש השנה ויום הכיפורים, זמן שמחתנו, ימי החול, השבתות ומועדי השנה{{הערה|כמו שכתוב בספר המאמרים}}.
 
זקני החסידים היו נוהגים לומר: "מיהו חסיד? מי שהוא בעל-בית על עצמו"{{הערה|ספר השיחות תרצ"ז עמ' 240}}. הרבי הרש"ב אמר: "חסיד יוצר סביבו סביבה. אם אין סביבה סביבו - עליו לבדוק היטב את עצמו, את מצבו האישי. עובדה זו כשלעצמה - שאינו יוצר סביבה - צריכה לשבור אותו, ועליו לשאול את עצמו: מה אני עושה בעולם?"{{הערה|'היום יום' ל' באדר ראשון}}.


קני החסידים לדורותיהם הזהירו את מחונכיהם, שבכל זמן מזמני השנה ייזכרו איך היה נראה הזמן הזה אצל חסידים בשנים עברו. איך נראו אצל חסידים בימי קדם חודש אלול, ימי הסליחות, ההכנה לראש השנה ויום הכיפורים, זמן שמחתנו, ימי החול, השבתות ומועדי השנה{{הערה|כמו שכתוב בספר המאמרים}}.
עוד אמר הרבי הרש"ב: "חסיד מבוגר צריך למסור עצמו להדרכת האברכים, וככל שמדריכים את הזולת, כך צריך האדם להדריך את עצמו בכפליים"{{הערה|ספר השיחות תש"ה עמ' 18}}. עם זאת, אצל חסידים לא התבטאו במונח 'חסיד זקן', אלא אמרו 'חסיד מבוגר' ('א עלטערער חסיד'). ופעם אמרו לפני הרבי הריי"צ, שמזכירו הנאמן, החסיד ר' יחזקאל פייגין, התבטא: "חסיד אינו מזדקן לעולם", והרבי נהנה מאוד מאמרה זו.


זקני החסידים היו נוהגים לומר: "מיהו חסיד? מי שהוא בעל-בית על עצמו" {{הערה|ספר השיחות תרצ"ז עמ' 240}}. הרבי הרש"ב אמר: "חסיד יוצר סביבו סביבה. אם אין סביבה סביבו - עליו לבדוק היטב את עצמו, את מצבו האישי. עובדה זו כשלעצמה - שאינו יוצר סביבה - צריכה לשבור אותו, ועליו לשאול את עצמו: מה אני עושה בעולם?" {{הערה|'היום יום' ל' באדר ראשון}}.
הרבי הריי"צ אומר באחת משיחותיו{{הערה|ספר השיחות תש"ד עמ' 102}}: "חסיד אינו רודף ואינו נרדף. אין הוא רודף אחרי עניינים גשמיים ואין הוא נרדף מהיצר הרע". בדומה לזה הוא כותב באחת מאיגרותיו{{הערה|אגרות-קודש אדמו"ר הריי"צ כרך יג עמ' תלג}}: "חסיד לועג ליצר הרע. כל העבודה היא עם הנפש הבהמית, לא עם יצר הרע".


עוד אמר הרבי הרש"ב: "חסיד מבוגר צריך למסור עצמו להדרכת האברכים, וככל שמדריכים את הזולת, כך צריך האדם להדריך את עצמו בכפליים" {{הערה|ספר השיחות תש"ה עמ' 18}}. עם זאת, אצל חסידים לא התבטאו במונח 'חסיד זקן', אלא אמרו 'חסיד מבוגר' ('א עלטערער חסיד'). ופעם אמרו לפני הרבי הריי"צ, שמזכירו הנאמן, החסיד ר' יחזקאל פייגין, התבטא: "חסיד אינו מזדקן לעולם", והרבי נהנה מאוד מאמרה זו.
עוד הוא אומר, כי מהותו של חסיד היא שמחה ואהבת הזולת. וכך הוא כותב{{הערה|אגרות-קדש אדמו"ר הריי"צ כרך ה עמ' רמו}}: "אצל חסידים מעולם לא חסרו שמחה וידידות. שני דברים אלו הם תכונות חסידיות, ולעולם ישנם במהותם ובמציאותם, אלא שלפעמים הם מתעלמים וצריכים לגלותם".


הרבי הריי"צ אומר באחת משיחותיו {{הערה|ספר השיחות תש"ד עמ' 102}}: "חסיד אינו רודף ואינו נרדף. אין הוא רודף אחרי עניינים גשמיים ואין הוא נרדף מהיצר הרע". בדומה לזה הוא כותב באחת מאיגרותיו {{הערה|אגרות-קודש אדמו"ר הריי"צ כרך יג עמ' תלג}}: "חסיד לועג ליצר הרע. כל העבודה היא עם הנפש הבהמית, לא עם יצר הרע".
במכתב לרב [[יקותיאל גרין]] על פירושו 'משכיל לאיתן' על [[ספר התניא]] ובמספר [[מענות קודש|מענות]] לרב [[יוסף וינברג]] והערות על דפי שיעוריו מהם נדפסו הספרים [[שיעורים בספר התניא]] הורה הרבי להיוועץ עם זקני החסידים שלמדו בישיבת [[תומכי תמימים ליובאוויטש|תומכי תמימים]] וב[[ישיבת תומכי תמימים ורשה]]{{הערה|מכתב הרבי לרב גרין, ספר היכל מנחם חלק ב' עמ' קסז-קסח. מענות והערות לרב וינברג: [[ליקוט מענות קודש]] תשכ"ג מענה קצ. מילואים חלק ה' עמ' 64. הערות על דפי השיעורים: על ליקוטי אמרים פרק יד, פרק לח. אגרת הקודש סימן ו' (תשורה סלאווין ראש חודש שבט תשפ"ו עמ' 84). אגרת התשובה פרק ז' (תשורה מאס כ"א אלול תשפ"ד עמ' 126). הובאו בהערת הרב לוי מנדלזון, קובץ [[הערות וביאורים בתורת כ"ק אדמו"ר שליט"א]], [https://drive.google.com/drive/folders/1Y9NICS_g-J664mbqzSK0qX9CdqoH6yD8 גליון רעו עמ' 20].}}.


עוד הוא אומר, כי מהותו של חסיד היא שמחה ואהבת הזולת. וכך הוא כותב {{הערה|אגרות-קדש אדמו"ר הריי"צ כרך ה עמ' רמו}}: "אצל חסידים מעולם לא חסרו שמחה וידידות. שני דברים אלו הם תכונות חסידיות, ולעולם ישנם במהותם ובמציאותם, אלא שלפעמים הם מתעלמים וצריכים לגלותם".
זקני החסידים יושבים מאחורי הרבי ב[[התוועדות של הרבי|התוועדויות הקודש]] שלו.


==בספרות חב"ד==
==בספרות חב"ד==
ספרים וחוברות רבים נכתבו בהשראת זקני החסידים.
ספרים וחוברות רבים נכתבו בהשראת זקני החסידים.


* החסידים הראשונים
*[[חסידים הראשונים]]


*בדרכי החסידים
*[[בדרכי החסידים (ספר)|בדרכי החסידים]]


*ליובאוויטש וחייליה
*[[ליובאוויטש וחייליה]]


==ראו גם==
==ראו גם==
*[[חסידים]]
*[[חסידים]]
*[[חסידות]]
*[[חסידות]]
*[[בדרכי החסידים]]
*[[משתמש:להתראות/זקני אנ"ש החיים בינינו|רשימת זקני החסידים החיים בינינו]]
*[[ליובאוויטש וחייליה]]
 
==קישורים חיצוניים==
*[https://77012.blogspot.com/2020/05/blog-post.html מִזְּקֵנִים אֶתְבּוֹנָן • חשיבות ההדרכה מזקני החסידים] {{לחלוחית}}
 
{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}
{{קטגוריה:טרימינולוגיה חב"דית}}
[[קטגוריה:מושגי יסוד]]
[[קטגוריה:חסידי חב"ד]]
[[en:Chassidic Elders]]