מנחם ראדאל – הבדלי גרסאות

י כ ר (שיחה | תרומות)
אין תקציר עריכה
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד עריכה חזותית
אין תקציר עריכה
 
(2 גרסאות ביניים של אותו משתמש אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
הרב '''מנחם אהרן''' הכהן '''ראדאל''' ([[ז' בסיוון|ז' סיון]] [[תש"ח]] - [[כ"ח בניסן|כ"ח ניסן]] [[תשע"ז]]) היה משלוחי הרבי כמחנך, ב[[פיטסבורג]], ואחרי כן ב[[לוס אנג'לס|לאס אנדשעלעס]].
הרב '''מנחם אהרן''' הכהן '''ראדאל''' ([[ז' בסיוון|ז' סיון]] [[תש"ח]] - [[כ"ח בניסן|כ"ח ניסן]] [[תשע"ז]]) היה משלוחי הרבי כמחנך, ב[[פיטסבורג]], ואחרי כן ב[[לוס אנג'לס]].


== תולדות חיים ==
== תולדות חיים ==
נולד ביום ב[[שבועות|יום שני דחג השבועות]] [[תש"ח]] להרב [[יוסף ראדאל|יוסף הכהן ראדאל]] ולמרת פייגא, שלוחי [[אדמו"ר הריי"צ]] לקהילה היהודית ב[[מונטריאול]] שב[[קנדה]].
נולד ביום ב[[שבועות|יום שני דחג השבועות]] [[תש"ח]] לרב [[יוסף ראדאל|יוסף]] ולפייגא, שלוחי [[אדמו"ר הריי"צ]] לקהילה היהודית ב[[מונטריאול]] שב[[קנדה]].


ב[[יחידות]] הראשונה שלו, בהיותו ילד קטן, נפרד מאביו קודם היחידות ונכנס בעצמו. כשמסר הצעטיל, [[רבי מנחם מענדל שניאורסון (כ"ק אדמו"ר שליט"א)|הרבי]] אמר לו שכותבים גם את שם האם. מכיון שהוא שתק ולא רצה לדבר, [[רבי מנחם מענדל שניאורסון (כ"ק אדמו"ר שליט"א)|הרבי]] המשיך זאת אומרת שבשבילך כותבים מנחם אהרן בן פייגא. ואח"כ הוסיף, ומכיון שאתה כהן כותבים מנחם אהרן הכהן בן פייגא.
ב[[יחידות]] הראשונה שלו, בהיותו ילד קטן, נפרד מאביו קודם היחידות ונכנס בעצמו. כשמסר את הפתק, [[רבי מנחם מענדל שניאורסון (כ"ק אדמו"ר שליט"א)|הרבי]] אמר לו שיש לכתוב גם את שם האם. מכיון שהוא שתק ולא רצה לדבר, [[רבי מנחם מענדל שניאורסון (כ"ק אדמו"ר שליט"א)|הרבי]] המשיך: "זאת אומרת שבשבילך כותבים מנחם אהרן בן פייגא". ואחר כך הוסיף, "ומכיון שאתה כהן כותבים מנחם אהרן הכהן בן פייגא".


עשה שליחות מיוחדת. שהי' לפני יוה"כ, ובמדינת קובה היו צריכים לד' מינים. והיו אז הגבלות בין ארה"ב וקובה, ולכן לא ניתן הי' לשלוח ישירות מארה"ב. ובערב יוה"כ התקשרו ממזכירות לאביו, ר' יוסף ראדאל, שבמאנטרעאל הי' מוכר את הד' מינים, ושאלו אותו אם שייך לשלוח את זה. והטיסה היחידה לפני החג היתה בו ביום ערב יוה"כ סמוך לערב, ור’ מנחם התנדב להביא את הארבע מינים לשדה התעופה. וכיון לא הה' הרבה זמן, אף שהדרך לשם הספיק לעשות במונית, אבל בדרך חזרה, בפרוס יום הקדוש, היה עליו ללכת כ20 מיילס ולקח כשמונה שעות. והוא הפסיד את כל נדרי וכו', אבל בשבילו זה הי' היום כיפור הכי טוב של חייו.
כנער ביצע שליחות שהוטלה עליו מטעם [[מזכירות הרבי]], אביו שעסק במכירת [[ד' מינים]] התבקש להעביר לקובה משלוח של ד' מינים ומנחם אהרן העבירם לשדה התעופה לפני יום הכיפורים כשאת הדרך חזור לביתו הלך רגלית כשמונה שעות (מרחק של עשרים מיילס).  


בצעירותו התחנך ב[[תומכי תמימים מונטריאול|ישיבת תומכי תמימים מאנטריאל]] ולאחרי כן על פי הוראת [[רבי מנחם מענדל שניאורסון (כ"ק אדמו"ר שליט"א)|הרבי]] ב[[תומכי תמימים כפר חב"ד]] אצל החסיד ר' [[שלמה חיים קסלמן]], ולמד שם בשקידה והתמדה שעות רצופות, עד שפעם בא אביו לבקרו בישיבה במוצאי תשעה באב והיה כבר כמה שעות לאחר התענית והוא היה שקוע בלימד ועוד לא אכל. וכן הוא היה היחידי שמה שלמד עם [[טוביה לרנר]] שהיה לו קשר מיוחד עם [[רבי מנחם מענדל שניאורסון (כ"ק אדמו"ר שליט"א)|הרבי]] וכששמע [[רבי מנחם מענדל שניאורסון (כ"ק אדמו"ר שליט"א)|הרבי]] שלמד איתו נהנה מאד. אחרי כן היה מה[[התלמידים השלוחים|תלמידים השלוחים]] בישיבת [[ישיבה גדולה תורת אמת|תורת אמת]].
בצעירותו למד בישיבת [[תומכי תמימים מונטריאול]] ולאחרי כן על פי הוראת [[רבי מנחם מענדל שניאורסון (כ"ק אדמו"ר שליט"א)|הרבי]] בישיבת [[תומכי תמימים כפר חב"ד]] אצל החסיד ר' [[שלמה חיים קסלמן]], שם למד בשקידה והתמדה שעות רבות, עד שפעם בא אביו לבקרו בישיבה במוצאי תשעה באב והיה כבר כמה שעות לאחר התענית והוא היה שקוע בלימד ועוד לא אכל. וכן הוא היה היחידי שלמד עם [[טוביה לרנר]] שהיה לו קשר מיוחד עם הרבי, כששמע הרבי שלמד איתו נהנה מאד. אחרי כן נמנה על ה[[התלמידים השלוחים|תלמידים השלוחים]] בישיבת [[ישיבה גדולה תורת אמת|תורת אמת]].


בשנת [[תשכ"ז]] כשפרצה המלחמה אמו הפציר בו ואת אחיו [[שמואל רודל|שמואל]] לחזור הביתה, אבל הוא השיב שהרבי שלח אותי לכאן ובלי הוראתו אינני זז. ואז היא התקשרה למזכירות, והסביר להם שמבלי הוראת הרבי הוא לא עוזב, וממילא ביקשה שהרבי יגיד לו שצריך לחזור הביתה.הרבי שלח לכל קבוצת הבחורים האמריקיים שהיו בארץ ישראל, שאין מה לדאוג, אין להפחיד ושום דבר לא יקרה להם. ולכן בימי המלחמה הוא התנהג עם אמונה שלימה בברכת והבטחת הרבי. והיו אפילו כמה מצבים של סכנה גדולה כשהוא עשה מה שאחרים פחדו לעשות, ואפילו הצליח להציל חייו של חייל אחד במצב שאף אחד לא רצה לסכן את עצמם. מכיון שהיה לו הבטחת הרבי.
בשנת [[תשכ"ז]] כשפרצה [[מלחמת ששת הימים]], הפצירה אמו בו ובאחיו [[שמואל רודל|שמואל]] לחזור לביתם, אך הוא סרב בשל עובדת היותו שליח של הרבי. לאחר שפנתה למזכירות שיגר הרבי מסר לקבוצת הבחורים תושבי שלמדו בארץ ישראל, שאל להם לדאוג ולפחד מהמצב.


מאוחר יותר כאשר למד בחצרות קודשנו ונמנה על ראשי הפעילים במחנה הקיץ 'גן ישראל' בניו יורק, וריכז את תכניות הבידור וההווי במחנה. ושנה אחת ביום הולדתו ביום ב' דחג השבועות. תכנן להשתתף בהתוועדות של הרבי שנערך לקראת סוף החג, ואז להצטרף לתור לקבל את "[[כוס של ברכה]]" מהרבי. במהלך כוס של ברכה, הוא עמד עם הבחורים שהיו עומדים מסביב בתוך ההמון ושרים ניגונים, בזמן שהם צופים בהרבי מחלק את הכוס של ברכה וחיכה עד שהתור יהי' קטן יותר. והוא הי' עסוק, ולפני ששם לב, להפתעתו, ראה איך שהרבי ישב ובירך ברכה אחרונה, לקח את הסידור ואת הכוס, ועזב את השול - כוס של ברכה נגמר. הוא הי' שבור לב לגמרי. הוא ככל כנראה איבד את ההזדמנות שלו לעבור לפני הרבי לקבלת כוס של ברכה, ביום הולדתו. הוא לא כתב מכתב להרבי, והסביר מה שקרה והוא לקח את זה כמסר משמים שמשהו כנראה לא בסדר בעבודת ה' שלו. ושאל הרבי איך הוא יכול לתקן זאת. למחרת נודע לו שהמזכיר ה[[ירחמיאל בנימין קליין|ריב"ק]] מחפש אותו. והוא אמר לו שהרבי שלח אותו למטה למצוא אותו ונתן לו כוס של ברכה.
מאוחר יותר למד ב[[מרכז חב"ד העולמי - 770|770]], נמנה על ראשי הפעילים במחנה הקיץ 'גן ישראל' בניו יורק, וריכז את תכניות הבידור וההווי במחנה. שנה אחת ביום הולדתו ביום ב' דחג השבועות. תכנן להשתתף בהתוועדות של הרבי הנערכת לקראת סוף החג, ואז להצטרף לתור לקבל את "[[כוס של ברכה]]" מהרבי. במהלך כוס של ברכה, הוא עמד עם הבחורים שהיו עומדים מסביב בתוך ההמון ושרים ניגונים, בזמן שהם צופים בהרבי מחלק את הכוס של ברכה וחיכה עד שהתור יהי' קטן יותר. והוא הי' עסוק, ולפני ששם לב, להפתעתו, ראה איך שהרבי ישב ובירך ברכה אחרונה, לקח את הסידור ואת הכוס, ועזב את השול - כוס של ברכה נגמר. הוא הי' שבור לב לגמרי. הוא ככל כנראה איבד את ההזדמנות שלו לעבור לפני הרבי לקבלת כוס של ברכה, ביום הולדתו. הוא לא כתב מכתב להרבי, והסביר מה שקרה והוא לקח את זה כמסר משמים שמשהו כנראה לא בסדר בעבודת ה' שלו. ושאל הרבי איך הוא יכול לתקן זאת. למחרת נודע לו שהמזכיר הרב [[ירחמיאל בנימין קליין]] מחפש אותו. והוא אמר לו שהרבי שלח אותו למטה למצוא אותו ונתן לו כוס של ברכה.


לאחר נישואיו בחנוכה תשל"ב עם רעייתו מרת שטערנא רבקה בת ר’ [[מנחם מענדל בוימגרטן]], ונכנס ללמוד ב[[כולל אברכים]], וכעבור שנה לאחר הנישואין הכניס לרבי פתק בו פירט הצעות שונות שהוצעו לו לשליחות חינוכית ברחבי העולם, כשהרבי בחר מתוך כל ההצעות את ההצעה לצאת לשליחות להיות מחנך ב[[תומכי תמימים פיטסבורג|אחי תמימים בפיטסבורג]]. והרבי הוסיף שם יהיה צורך - יכול לילך להיות מחנך במקום אחר.
לאחר נישואיו בחנוכה [[תשל"ב]] עם שטערנא רבקה בת ר’ [[מנחם מענדל בוימגרטן]], למד ב[[כולל אברכים]], וכעבור שנה מהנישואין הכניס לרבי פתק בו פירט הצעות שונות שהוצעו לו לשליחות חינוכית ברחבי העולם, הרבי בחר מתוך ההצעות את ההצעה לצאת לשליחות בחינוך ב[[תומכי תמימים פיטסבורג|אחי תמימים בפיטסבורג]]. והרבי הוסיף שאם יהיה צורך - יכול לילך להיות מחנך במקום אחר.


עם הגיעו ל[[פיטסבורג]] החל לשמש כמחנך בבית הספר [[תומכי תמימים פיטסבורג|אחי תמימים]] שם קרוב לשלושים שנה, וקרבו שם הרבה משפחות ליהדות. ותמיד היה אומר מילתא דבידיחותא, והיה לו 'קאך' מיוחד עם נפלאות הבורא.
עם הגיעו ל[[פיטסבורג]] החל לשמש כמחנך בבית הספר [[תומכי תמימים פיטסבורג|אחי תמימים]] קרוב לשלושים שנה, וקרב משפחות רבות ליהדות. אופיין אז כבעל חוש הומור המשמח את הסובבים אותו, כמו כן עורר על הצורך בהכרה בנפלאות הבורא.


בשנת תשס”ב עבר עם משפחתו ל[[לוס אנג'לס|לאס אנדשעלעס]] והיה מלמד שם בחדר מנחם קרוב לחמש עשרה שנה.
בשנת [[תשס"ב]] עבר עם משפחתו [לוס אנג'לס והיה למלמד בחדר מנחם קרוב לחמש עשרה שנה.


נפטר לאחרי מחלה קשה בגיל 67 ב[[כ"ח בניסן|כ"ח ניסן]] [[תשע"ז]] בלאס אנדשעלעס ונטמן [[בית העלמין מונטיפיורי]] סמוך לה[[אוהל אדמו"ר הריי"צ|אוהל]].
נפטר לאחרי מחלה קשה בגיל 67 ב[[כ"ח בניסן|כ"ח ניסן]] [[תשע"ז]] בלאס אנדשעלעס ונטמן [[בית העלמין מונטיפיורי]] סמוך לה[[אוהל אדמו"ר הריי"צ|אוהל]].
שורה 25: שורה 25:


* בנו, ר' מרדכי אברהם ישעיה ראדאל - שליח ביוהנסבורג
* בנו, ר' מרדכי אברהם ישעיה ראדאל - שליח ביוהנסבורג
* בנו, ר' שלום דובער ראדאל - שליח ב[[לוס אנג'לס|לאס אנדשעלעס]] קאליפארניא
* בנו, ר' שלום דובער ראדאל - שליח ב[[לוס אנג'לס]] קאליפארניא
* בנו, ר' יחזקאל ראדאל - גבאי בית הכנסת החבד”י באירווינדייל פלורידה
* בנו, ר' יחזקאל ראדאל - גבאי בית הכנסת חב"ד באירווינדייל פלורידה
* בנו, ר' מאיר יצחק הכהן ראדאל - ר"מ ב[[מוסדות אהלי תורה קראון הייטס|אהלי תורה]] ומשפיע ב[[ישיבת חובבי תורה (קראון הייטס)|חובבי תורה]] ו[[שליח ציבור|חזן]] ב[[בית הכנסת - 770|בית הכנסת 770]]
* בנו, ר' מאיר יצחק הכהן ראדאל - ר"מ ב[[מוסדות אהלי תורה קראון הייטס|אהלי תורה]] ומשפיע ב[[ישיבת חובבי תורה (קראון הייטס)|חובבי תורה]] ו[[שליח ציבור|חזן]] ב[[בית הכנסת - 770|בית הכנסת 770]]
* בנו, ר' יוסף - שליח בניו כאסל [[אוסטרליה]]
* בנו, ר' יוסף - שליח בניו כאסל [[אוסטרליה]]
שורה 35: שורה 35:
* בתו, מרת חיה מושקא חזן - מחנכת בבלטימור
* בתו, מרת חיה מושקא חזן - מחנכת בבלטימור
* בתו, מרת ברכה אסתר מן - שלוחה בגעריטסען ביטש נ.י.
* בתו, מרת ברכה אסתר מן - שלוחה בגעריטסען ביטש נ.י.
* בעל נכדתו ר’ [[שמואל בוטלר]] - עסקן ב[[קראון הייטס]].
* בעל נכדתו ר' [[שמואל בוטלר]] - עסקן ב[[קראון הייטס]].


== לקריאה נוספת ==
== לקריאה נוספת ==