ו: הבדלים בין גרסאות בדף

נוספו 3,468 בתים ,  9 מרץ
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
 
(14 גרסאות ביניים של 7 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
האות '''וי"ו''' היא אות השישית מבין [[אותיות]] של [[לשון הקודש]].
{{אות|
==צורתה וערכה==
|תמונה=[[קובץ:ואו.jpg|150px|מרכז]]}}
אות וי"ו מורה על המשכה, ולכן תמונתה היא כ[[יו"ד]] אשר נמשך ממנה השפעה על ידי קו. ולכן עיקרה מורה על [[קו האמצעי]] של [[דעת]] [[תפארת]] [[יסוד]]. ולכן לעיתים אות זו מורה על דעת (כמו באות ו' של ואלקי יעקב המורה על התפשטות הדעת בז"א), ולעתים על תפארת, ולעיתים על יסוד (כמו בחמשת עשר הווין של אמת ויציב המורות על היכל היסוד). כמו כן שני הנקודות המיוחדות לאות ו' מורות על שלשת ספירות אלו, שהרי [[חולם]] הוא כנגד הדעת והתפארת{{הערה|כמבואר באוצרות חיים בשער העקודים כי ניקוד החולם יוצא מתפארת דא"ק, ואילו בסדר הנקודות של קמץ פתח וחולם, מורה החולם על הדעת לאחר הקמץ והפתח שהם חכמה ובינה), וכמו שמבואר בקבלה שבשם הוי"ה שבברכת רפאנו ב[[שמונה עשרה]] יש לכוין חולם שהוא כנגד התפארת ולכן משמעות מילת חולם הוא מלשון רפואה (חלים).
האות '''ו'''' ('''וי"ו''' \ '''וָאו''') היא אות השישית מבין [[אותיות]] של [[לשון הקודש]].
 
==צורתה==
ו: צ"ל ראשה קצר שלא תדמה ל[[רי"ש]], ורגלה ארוכה שלא תדמה ליו"ד ותפסל על ידי קריאת התינוק וטוב שתהיה עגולה לצד ימין בראשה שלא תדמה לזיי"ן, ואע"פ שראש הזיי"ן עובר מב' צדדין מכל מקום יש לחוש שמא תינוק שאינו חכם ולא טפש יקראנה זיי"ן ותפסל ועל פי הסוד צ"ל רגלה פשוטה בשוה ועביה מתמעט והולך מעט מעט עד שתהא חדה למטה.
 
ועל פי קבלת האר"י ז"ל צריך להיות עוקץ קטן מצד שמאל בראש כל הווי"ן שבתפילין ולא בספר תורה{{הערה|שו"ע הרב או"ח סימן לו}}.
==עניינה==
אות וי"ו מורה על המשכה, ולכן תמונתה היא כ[[יו"ד]] אשר נמשך ממנה השפעה על ידי קו. ולכן עיקרה מורה על [[קו האמצעי]] של [[דעת]] [[תפארת]] [[יסוד]]. ולכן לעיתים אות זו מורה על דעת (כמו באות ו' של ואלקי יעקב, בברכת אבות שבשמונה עשרה, המורה על התפשטות ה[[דעת]] ב[[ז]]{{הערה|כמובא בכוונות האר"י הק' ובסדורו שם, ומובא גם כן בסידור אדה"ז בביאור ל"ענין הלולב"}}), ולעיתים על [[תפארת]], ולעיתים על יסוד{{הערה|כמו בחמשת עשר הווין של אמת ויציב המורות על היכל היסוד
כמובא בסידור האר"ע}}.  
 
כמו כן שני הנקודות המיוחדות לאות ו' מורות על שלשת ספירות אלו, שהרי [[חולם]] הוא כנגד הדעת והתפארת, כמבואר ב[[אוצרות חיים]] בשער העקודים, כי ניקוד החולם יוצא מ[[תפארת]] ד[[א]], ואילו בסדר הנקודות של [[קמץ]] פתח וחולם, מורה החולם על הדעת לאחר ה[[קמץ]] והפתח שהם חכמה ובינה), וכמו שמבואר בקבלה שבשם הוי"ה שבברכת רפאנו ב[[שמונה עשרה]] יש לכוין חולם שהוא כנגד התפארת ולכן משמעות מילת חולם הוא מלשון רפואה (חלים).
 
וכמו שכותב בספר שקל הקדש - לרבי משה די ליאון ז"ל:
"סוד הקו האמצעי:
אשר פרשנו ואמרנו בתחלה והוא סוד אות ו אשר בסודו נקשרים ונתהוים סוד השש קצוות העליונות אשר התעוררנו בתחלה, אמנם כי הכל נאחזים ונקשרים בסודו ועניינו, והוא כלל כולם ובו נאחזים ונקשרים כל השש קצוות, ואמנם כי ו הוא ייחוד מיוחד שנכלל בו הימין והשמאל והירכים, ואין נראה מכולם זולתי גוף אחד כלל כולם, והבן כי משה ע"ה הוא סוד קו האמצעי ומפני אשר הוא כולל הימין והשמאל וכולל תומכי התורה כלל הנביאים כולם נאמר ואתה הקרב אליך את אהרן אחיך, כדי להיותו נכלל ממנו ונסתם בתוכו וכתיב והקרבת את הלוים ולקחת את הלוים, והוא כלל כולם כלל כל הנביאים ובהיות הוא כלל כולם ונסתמים בתוכו, נעשה הוא אחד בסוד ו אות נשלל מיוחד בייחודו ונעלה בסודו והוא סוד אחד כאשר אמרנו והתעוררנו בתחלה בסוד הקול הנשמע, ואמנם כי הוא סוד קשר אמיץ בעיקר סוד האמונה כפי אשר אמרנו והוא סוד אדם דמות כמראה אדם הרוכב על הכסא דכתיב ועל דמות הכסא דמות כמראה אדם עליו מלמעלה, והבן ועל כן הוא סוד ייחוד אמיתי בעיקר ושורש המרכבה העליונה כאשר התעוררנו"


ערכה של אות וי"ו ב[[גימטריא]] הוא שש, והיא מורה על ששת ה[[מידות]]. שאות זו היא אות השלישית בשם [[הוי"ה]], וגם משום כך היא מורה על המידות.
ערכה של אות וי"ו ב[[גימטריא]] הוא שש, והיא מורה על ששת ה[[מידות]]. שאות זו היא אות השלישית בשם [[הוי"ה]], וגם משום כך היא מורה על המידות.
שורה 8: שורה 22:


ב[[עמק המלך]]{{הערה|שער א - פרק לג}} מבואר: "אות ויו נקודתה עשתה קו לאחוריה למטה, ולא היה לה כל כך הארה, שיכולה לצאת חוץ מגבולה". כוונתו לבאר כי למרות שהאותיות [[ג]] ו[[ו]] מורות שניהם על השפעה, הרי שקו הו' אין בו את הקו המורה על השפעה, למרות שכל מהותו של הו' הוא המשכה מלמעלה למטה.
ב[[עמק המלך]]{{הערה|שער א - פרק לג}} מבואר: "אות ויו נקודתה עשתה קו לאחוריה למטה, ולא היה לה כל כך הארה, שיכולה לצאת חוץ מגבולה". כוונתו לבאר כי למרות שהאותיות [[ג]] ו[[ו]] מורות שניהם על השפעה, הרי שקו הו' אין בו את הקו המורה על השפעה, למרות שכל מהותו של הו' הוא המשכה מלמעלה למטה.
==קישורים חיצוניים==
*אהרן לייב רסקין, '''[https://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/137078/jewish/Vav.htm האות וא"ו]''', בתוך 'אותיות של אור - משמעות האל"ף-בי"ת העברי', בהוצאת [[ועד שיחות באנגלית]] {{בית חבד}} (אנגלית)
*אהרון לייב רסקין, '''[https://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/137305/jewish/Appendix-2-The-Letter-Vav-Is-the-Letter-of-Emes-Truth.htm מספר 'אמת']''', תכונותיה של האות וא"ו והמספר 6 בלשון הקודש {{בית חבד}} (אנגלית)
{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:אותיות]]
[[קטגוריה:אותיות]]
2,091

עריכות