המסע לוינה (תרס"ג) – הבדלי גרסאות

אין תקציר עריכה
מ. רובין (שיחה | תרומות)
אין תקציר עריכה
 
(8 גרסאות ביניים של 3 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
{{לעריכה}}
{{לעריכה}}
{{להשלים|כל הערך=כן}}
{{להשלים|כל הערך=כן}}
'''המסע לוינה ([[תרס"ג]])''' היה מסע שעשה [[אדמו"ר הרש"ב]] ל[[ווינה]] עקב מצבו הבריאותי.
'''המסע לוינה ([[תרס"ג]])''' היה מסע שעשה [[אדמו"ר הרש"ב]] ל[[אוסטריה|וינה]] עקב מצבו הבריאותי.


==רקע==
==רקע==
בחורף תרס"ג סבל הרבי הרש"ב מירידה במצב [[בריאות]]ו. בין השאר ירדה התחושה בידו השמאלית. רופאים שביקר אצלם המליצו לו לנסוע אל טובי הרופאים ב[[ווינה]], [[אוסטריה]]. לאחר התייעצויות עם כמה אנשים יצא [[אדמו"ר הרש"ב]] ב[[י"א שבט]] [[תרס"ג]] מ[[ליובאוויטש]] לוינה, אליה הגיעה שבוע לאחר מכן, ב[[י"ח שבט]].
בחורף תרס"ג סבל הרבי הרש"ב מירידה במצב [[בריאות]]ו. בין השאר ירדה התחושה בידו השמאלית. רופאים שביקר אצלם המליצו לו לנסוע אל טובי הרופאים ב[[ווינה]], [[אוסטריה]]. לאחר התייעצויות עם כמה אנשים יצא [[אדמו"ר הרש"ב]] למחרת [[י"א שבט]] [[תרס"ג]] מ[[ליובאוויטש]] לוינה, אליה הגיע ב[[י"ד שבט]] {{הערה|אדמור"י חב"ד ויהדות אוסטריה, עמ' 47-46.}}.


הרבי נסע לווינה יחד עם בנו, [[הרבי הריי"צ]], ועם אחד ממשרתי הבית. את הוצאות הטיפולים שילם החסיד העשיר ר' [[ישעיה ברלין]] מריגה, בן דודו של הרבי הרש"ב, ואליו דיווח הרבי כל כמה ימים על כל ביקוריו אצל הרופאים ועל הטיפולים שהוא עובר.
הרבי נסע לווינה יחד עם בנו, [[הרבי הריי"צ]], ועם אחד ממשרתי הבית. את הוצאות הטיפולים שילם החסיד העשיר ר' [[ישעיה ברלין]] מריגה, בן דודו של הרבי הרש"ב, ואליו דיווח הרבי כל כמה ימים על כל ביקוריו אצל הרופאים ועל הטיפולים שהוא עובר.
שורה 18: שורה 18:
במהלך הביקור נפגש הרבי עם הפרופסור היהודי זיגמונד פרויד, רופא נוירולוג (הידוע גם כפסיכולוג שהמציא את שיטת הפסיכואנליזה).
במהלך הביקור נפגש הרבי עם הפרופסור היהודי זיגמונד פרויד, רופא נוירולוג (הידוע גם כפסיכולוג שהמציא את שיטת הפסיכואנליזה).


[[הרבי הריי"צ]] מספר ב[[לקוטי דיבורים]] {{הערה|ראו בהרחבה: ליקוטי דיבורים, מהדורת לה"ק, ליקוט ד, עמ' 110. אדמור"י חב"ד ויהדות אוסטריה, עמ' 57.}} כי בביקורו של הרבי הרש"ב אצל אחד הפרופסורים הגדולים בווינה בשנת תרס"ג [כנראה היה זה פרויד] התעניין הפרופסור בסדר יומו ובעיסוקו של הרבי, וכששמע שהוא עוסק ב[[חסידות]], שאל למהותה של תורה זו. [[הרבי הרש"ב]] השיב: "תורת החסידות מלמדת, שהמוח צריך לגרום ללב להבין מה צריך לרצות, והלב נדרש ליישם בחיים את מה שהמוח מבין". בתגובה שאל הפרופסור: "איך עושים זאת, והרי המוח והלב הם שני עולמות נפרדים וים גדול מפריד ביניהם?". על כך ענה הרבי הרש"ב: "זו אכן העבודה, להקים גשר בין שני חלקי עולם אלה, או לפחות לקשר ביניהם בכבלי חשמל או טלפון באופן שהאור שבמוח יגיע גם ללב".
[[הרבי הריי"צ]] מספר ב[[לקוטי דיבורים]] כי בביקורו של הרבי הרש"ב אצל אחד הפרופסורים הגדולים בווינה בשנת תרס"ג [כנראה היה זה פרויד] התעניין הפרופסור בסדר יומו ובעיסוקו של הרבי, וכששמע שהוא עוסק ב[[חסידות]], שאל למהותה של תורה זו. [[הרבי הרש"ב]] השיב: "תורת החסידות מלמדת, שהמוח צריך לגרום ללב להבין מה צריך לרצות, והלב נדרש ליישם בחיים את מה שהמוח מבין". בתגובה שאל הפרופסור: "איך עושים זאת, והרי המוח והלב הם שני עולמות נפרדים וים גדול מפריד ביניהם?". על כך ענה הרבי הרש"ב: "זו אכן העבודה, להקים גשר בין שני חלקי עולם אלה, או לפחות לקשר ביניהם בכבלי חשמל או טלפון באופן שהאור שבמוח יגיע גם ללב"{{הערה|ראו בהרחבה: ליקוטי דיבורים, מהדורת לה"ק, ליקוט ד, עמ' 110. אדמור"י חב"ד ויהדות אוסטריה, עמ' 57.}} .


[[הרבי]] סיפר את מה ששמע מהרבי הריי"צ, כי אביו הרבי הרש"ב סבל באותה שנה ממצב רוח ירוד, מאחר שעל פי הרגשתו, לא הגיע למעמד רוחני שהיה בו כדי להשביע את רצונו. הוא טען באוזני פרויד כי "המוח משיג מה שאין הלב מסוגל להכיל, והלב איננו מכיל מה שהמוח משיג". פרויד המליץ (כנראה לאדמו"ר הריי"צ) שסביבתו ומקורביו יעסקו בתורתו ובכתביו, וידאגו שהדבר ייוודע לו, ובכך "יעוררו רגש הרוממות בנפשו"{{הערה|שם=ראו: שיחת ש"פ בחוקותי תשכ"ב, תורת מנחם, חלק לג, עמ' 431. ובהרחבה ברשימות הרבי מל"ג בעומר תרצ"ב [מה ששמע מחותנו כ"ק אדמו"ר הריי"צ], תורת מנחם - רשימת היומן, עמ' רכט. וראו: אדמור"י חב"ד ויהדות אוסטריה, עמ' 79-78.}}.
[[הרבי]] סיפר את מה ששמע מהרבי הריי"צ, כי אביו הרבי הרש"ב סבל באותה שנה ממצב רוח ירוד, מאחר שעל פי הרגשתו, לא הגיע למעמד רוחני שהיה בו כדי להשביע את רצונו. פרויד הסביר כי הסיבה לנמיכות הרוח היא בגלל ש"המוח משיג מה שאין הלב מסוגל להכיל, והלב איננו מכיל מה שהמוח משיג". פרויד המליץ (כנראה לאדמו"ר הריי"צ) שסביבתו ומקורביו של הרבי הרש"ב יעסקו בתורתו ובכתביו, וידאגו שהדבר ייוודע לו, ובכך "יעוררו רגש הרוממות בנפשו"{{הערה|ראו בהרחבה ברשימות הרבי מל"ג בעומר תרצ"ב [מה ששמע מחותנו כ"ק אדמו"ר הריי"צ], תורת מנחם - רשימת היומן, עמ' רכט. שיחת ש"פ בחוקותי תשכ"ב, תורת מנחם, חלק לג, עמ' 431. וראו: אדמור"י חב"ד ויהדות אוסטריה, עמ' 79-78.}}.
 
==ראו גם==
*[[זיגמונד פרויד]].
 
== לקריאה נוספת ==
*אדמור"י חב"ד ויהדות אוסטריה, עמ' 46 ואילך. (על הביקור אצל פרויד ראו שם, עמ' 81-77).


{{מסעות רבותינו נשיאינו}}
{{מסעות רבותינו נשיאינו}}