דבורה לאה (בת אדמו"ר הזקן): הבדלים בין גרסאות בדף

אין תקציר עריכה
 
(16 גרסאות ביניים של 9 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
הרבנית '''דבורה לאה אלטשולר''' הייתה בתו של [[אדמו"ר הזקן]], ואמו של [[אדמו"ר הצמח צדק]].
{{דמות
|שם=הרבנית דבורה לאה (אלטשולר)
|תמונה=עטרת מלכות.jpg
|תאריך לידה=[[ה'תקכ"ו]]
|מקום לידה=[[וויטבסק]]
|תאריך פטירה=[[ג' בתשרי]] [[ה'תקנ"ג]]
|מקום פטירה=[[ליאזנא]]
|אב=[[אדמו"ר הזקן]]
}}
 
הרבנית '''דבורה לאה אלטשולר''' ([[תקכ"ו]] - [[ג' תשרי]] [[תקנ"ג]]) הייתה בתו של [[אדמו"ר הזקן]], ואמו של [[אדמו"ר הצמח צדק]].


==תולדות חייה==
==תולדות חייה==
נולדה ב[[ויטבסק]] בשנת [[תקכ"ו]], לאביה [[אדמו"ר הזקן|רבי שניאור זלמן - אדמו"ר הזקן]], ולאמה מרת [[סטערנא]].
נולדה ב[[ויטבסק]] בשנת [[תקכ"ו]], לאביה [[אדמו"ר הזקן|רבי שניאור זלמן - אדמו"ר הזקן]], ולאמה מרת [[סטערנא]].


נישאה בשנת תקמ"ח לרבי [[שלום שכנא אלטשולר]], ושנתיים לאחר מכן נולד להם בנם יחידם, [[אדמו"ר הצמח צדק]].
נישאה בשנת [[תקמ"ח]] לרבי [[שלום שכנא אלטשולר]], ושנה וחצי בערך לאחר מכן נולד להם בנם יחידם, [[אדמו"ר הצמח צדק]].


===פטירתה===
===פטירתה===
בשנת [[תקנ"ב]] התעורר קיטרוג גדול למעלה על [[אדמו"ר הזקן]] ושיטתו בהפצת תורת החסידות, והוא היה זקוק למליצי יושר ולמעוררי רחמים, ולצורך כך הוא שלח שלוחים מיוחדים ל"אהלי קודש" של מורנו [[הבעש"ט]] והרב [[המגיד ממזריטש]].  
בשנת [[תקנ"ב]] התעורר קיטרוג גדול למעלה על [[אדמו"ר הזקן]] ושיטתו בהפצת תורת החסידות, והוא היה זקוק למליצי יושר ולמעוררי רחמים, ולצורך כך הוא שלח שלוחים מיוחדים ל"אהלי קודש" של מורנו [[הבעש"ט]] והרב [[המגיד ממזריטש]].


ב[[מוצאי שבת]] סליחות, סוף שנת [[תקנ"ב]], קרא רבנו הזקן אליו אחדים מקשישי התלמידים וסיפר להם על המצב הרציני של הקטרוג, וכי יש לו יסוד לחשוב שב[[ראש השנה]] הבא - [[תקנ"ג]] - יעבירו המקטרגים את קטרוגם מהחסידות - עליו. רבנו הזקן ביקש מהם לעורר [[רחמים]] וכן לעשות סדר כיצד לעזור לבנו [[אדמו"ר האמצעי]], בהנהגת והנהלת החסידם ועניני החסידות.
ב[[מוצאי שבת]] סליחות, סוף שנת [[תקנ"ב]], קרא רבנו הזקן אליו אחדים מקשישי התלמידים וסיפר להם על המצב הרציני של הקטרוג, וכי יש לו יסוד לחשוב שב[[ראש השנה]] הבא - [[תקנ"ג]] - יעבירו המקטרגים את קטרוגם מהחסידות - עליו. רבנו הזקן ביקש מהם לעורר [[רחמים]] וכן לעשות סדר כיצד לעזור לבנו [[אדמו"ר האמצעי]], בהנהגת והנהלת החסידים ועניני החסידות.


לכששמעה את כל מה שמסר אביה לקומץ תלמידיו, החליטה להחליף את אביה, וחשבה כיצד לבצע זאת.
לכששמעה את כל מה שמסר אביה לקומץ תלמידיו, החליטה להחליף את אביה, וחשבה כיצד לבצע זאת.


בערב [[ראש השנה]] אחרי תפלת [[מנחה]], נכנסה הרבנית דבורה לאה לבית המררש של המנין הקטן, בו נכחו בני 'בית רבי' ויחידי סגולה מבין התלמידים שהיו שקועים אותה שעה באמירת [[תהלים]]. הרבנית דבורה לאה ניגשה אל [[ארון הקודש]], פתחה את דלתותיו והכריזה:
בערב [[ראש השנה]] אחרי תפילת [[מנחה]], נכנסה הרבנית דבורה לאה לבית המדרש של המנין הקטן, בו נכחו בני 'בית רבי' ויחידי סגולה מבין התלמידים שהיו שקועים אותה שעה באמירת [[תהלים]]. הרבנית דבורה לאה ניגשה אל [[ארון הקודש]], פתחה את דלתותיו והכריזה:
"כל הקהל, הנכם עדים שבפני ספרי התורה הקדושים, אני מקבלת על עצמי בדיעה צלולה באלה ובשבועה, שאני דבורה לאה בת שטערנא מחליפה את אבי רבי [[שב"ר במצרים|שניאור זלמן בן רבקה]], שהוא ישאר בחיים".
"כל הקהל, הנכם עדים שבפני ספרי התורה הקדושים, אני מקבלת על עצמי בדעה צלולה באלה ובשבועה, שאני דבורה לאה בת שטערנא מחליפה את אבי רבי [[שב"ר במצרים|שניאור זלמן בן רבקה]], שהוא ישאר בחיים".
 
בערב ראש השנה אחרי תפילת מנחה, העמידה הרבנית שלושה [[חסיד]]ים{{הערה|ב[[רשימת היומן]] עמוד שיז כתוב שבתחילה קראה ג' אנשים, אחר כך קראה ז' אנשים, ואחר כך קראה מנין - כי זהו הסדר על פי קבלה.}} כבית דין והודיעה כי הינם [[עדים]] שהיא מקבלת על עצמה בדיעה צלולה ובאלה ובשבועה, שאני דבורה לאה בת שטערנא מחליפה את אבי רבי שניאור זלמן בן רבקה, שהוא ישאר בחיים.


בערב [[ראש השנה]] אחרי תפלת מנחה, העמידה הרבנית שלושה [[חסיד|חסידים]] כבית דין והודיעה כי הינם [[עדים]] שהיא מקבלת על עצמה בדיעה צלולה ובאלה ובשבועה, שאני דבורה לאה בת שטערנא מחליפה את אבי רבי שניאור זלמן בן רבקה, שהוא ישאר בחיים.  
בליל א' דראש השנה אחרי התפילה, יצא רבנו הזקן ושאל היכן נמצאת דבורה לאה. כשראה אותה התחיל לומר לה "לשנה.." הוא הספיק לומר רק את המילה "לשנה", והרבנית דבורה לאה קפצה ואמרה: "לשנה טובה תכתב ותחתם, אבא, אל תדבר..." ולא נתנה לו לסיים את ברכתו.


בליל א' ד [[ראש השנה]] אחרי התפלה, יצא רבנו הזקן ושאל היכן נמצאת דבורה לאה. כשראה אותה התחיל לומר לה "לשנה.." הוא הספיק לומר רק את המילה "לשנה", והרבנית דבורה לאה קפצה ואמרה: "לשנה טובה תכתב ותחתם, אבא, אל תדבר..." ולא נתנה לו לסיים את ברכתו.  
למחרת, ביום השני של ראש השנה, אמר רבנו הזקן חסידות עד הבדלה. אחרי הבדלה קרא לבתו דבורה לאה ולבעלה רבי [[שלום שכנא (אב אדמו"ר הצמח צדק)|שלום שכנא]] לחדרו (והיא היתה שם כל הלילה{{הערה|רשימת היומן עמוד שיט.}}).


למחרת, ביום השני של ראש השנה, אמר רבנו הזקן חסידות עד הבדלה. אחרי הבדלה קרא לבתו דבורה לאה ולבעלה רבי [[שלום שכנא (אב אדמו"ר הצמח צדק)|שלום שכנא]] לחדרו.  
ביום שני של ראש השנה חלתה הרבנית דבורה לאה, ולמחרת בצום גדליה - [[ג' תשרי]] [[תקנ"ג]] - בבוקר הלכה לטבול במקוה ובאמצע היום{{הערה|רשימת היומן עמוד שיט.}} נסתלקה לעולמה כשהיא בדעה צלולה עד הרגע האחרון, ונטמנה ב[[בית העלמין]] שב[[ליאזנא]].


ביום שני של [[ראש השנה]] חלתה הרבנית דבורה לאה, ולמחרת בצום גדליה - [[ג' תשרי תקנ"ג]] - נסתלקה לעולמה כשהיא בדעה צלולה עד הרגע האחרון, ונטמנה ב[[בית עלמין|בית העלמין]] שב[[ליאזנא]].  
בקשתה האחרונה מאביה הייתה, שיחנך וידריך את בנה יחידה - לימים [[אדמו"ר הצמח צדק]].


בקשתה האחרונה מאביה היתה, שיחנך וידריך את בנה יחידה - לימים [[אדמו"ר הצמח צדק]].
==לקריאה נוספת==
'''[https://tablet.otzar.org/#/book/146405/p/1/t/0/fs/0/start/0/end/0/c קונטרס הרבנית דבורה לאה]''', קה"ת, ברוקלין נ.י., תשנ"ג


{{הערות שוליים}}
{{בית רבי/אדמו"ר הזקן}}
{{בית רבי/אדמו"ר הזקן}}
[[קטגוריה:משפחת אדמו"ר הזקן]]
[[קטגוריה:משפחת אדמו"ר הזקן]]
[[קטגוריה:נשים]]
[[קטגוריה:בנות בית רבי]]
2,365

עריכות