פתיחת התפריט הראשי

שינויים

נוספו 725 בתים ,  25 אפריל
במאתיים השנים הראשונות לקיומה של העיר, נאסרה ההתיישבות היהודית במקום, מחשש התושבים לפגיעה בפרנסתם, אך בסביבות שנת [[ה'ש"כ]] ניתן אישור גורף, והחלה התיישבות יהודית בעיר.
בארבעים השנים שחלפו מאז החלה ההתיישבות היהודית בעיר, גדלה הקהילה באופן משמעותי, וכללה שלושת אלפים משפחות, שהיוו עשרים אחוז מכלל תושבי העיר, ושמעה של הקהילה החל להתפרסם בתפוצות ישראל כמרכז תורני חשובעד שנקרא "ירושלים דליטא".
הקהילה היהודית בעיר הייתה מבוססת מבחינה כלכלית, דבר שאיפשר לבני הקהילה לחתן את בנותיהם עם צעירים מוכשרים, ולהעניק להם את האפשרות להמשיך ולהתמסר ללימוד התורה בתנאי שיעברו להתגורר בסמיכות אליהם ויהיו סמוכים על שולחנם. באופן זה עברו להתגורר בוילנה עשרות למדנים חשובים דוגמת רבי שבתאי כהן (הש"ך) {{הערה|מחבר השפתי כהן}} ורבי אריה לייב שפירא{{הערה|מחבר הספרים נחלת אריאל ומעון אריות.}}, שהטביעו את חותמם על כלל היהדות התורנית.
[[הגאון מוילנא]] (הגר"א) שהיה יליד העיר תרם לפרסומה באופן משמעותי, וכבר בהיותו בגיל צעיר התפרסם שמעו למרחוק, והזמין צעירים מוכשרים רבים לבוא וללמוד תורה מפיו{{הערה|הגר"א אמנם לא כיהן באופן רשמי במשרת רב או ראש ישיבה, אך היה מוסר שיעורים בבית המדרש הסמוך לביתו, ופותר את קושיותיהם של הלמדנים שהיו מביאים לפניו כשהיה מגיע לבקר בבית המדרש.}}.
גודלה של הקהילה גרם גם לכך שתנועות חברתיות ועממיות שונות ראו בה יעד אסטרטגי, ופתחו בה מרכזים שיועדו להטות אליהם את לב ההמון.
בשנת [[תרע"ד]] התמנה כרב קהילת חב"ד בעיר הרב [[מנחם צבי ריבקין]] שכיהן ברבנות עד שנת [[תרפ"ג]]. ב[[חודש אייר]] [[תרפ"ז]] הוקם בעיר סניף של [[ישיבת תומכי תמימים]], בייסודו ובהנהלתו של ר' [[אליהו וייץ]]{{הערה| תולדות הרב וויץ פורסמו ב[https://chabadpedia.co.il/images/8/8e/%D7%94%D7%AA%D7%9E%D7%99%D7%9D_%D7%A4%D7%A1%D7%97_%D7%AA%D7%A9%D7%A4%D7%93_%D7%9E%D7%A6%D7%95%D7%A8%D7%A3_%D7%9C%D7%91%D7%99%D7%9E_1407.pdf התמים גיליון נ"ב] מוסף [[שבועון בית משיח]], גיליון פסח תשפ"ד}} ובסיועו של העסקן החב"די ר' [[מענדל לוין (וילנא)|מענדל לוין]] שהיה חבר בועד הקהילה של וילנה באותם שנים{{הערה|1=ב[http://www.beismoshiach.org/Lashon_HaKodesh/pdf/535.pdf שבועון בית משיח גליון 535] התפרסמה התכתבות בין [[אדמו"ר הריי"צ]] ל[[חיים עוזר]] בנוגע לסיוע הכספי לישיבת [[תומכי תמימים וילנא]].}}.
===בזמן ה[[שואה]]===
==העירה כיום==
כיום אוכלוסיית העיר כוללת מעל לחצי מליון תושבים, מתוכה מתוכם כארבע אלף יהודים בלבד. [[שליח]] [[הרבי]] בעיר הוא הרב [[שלום בער קרינסקי]], שמכהן גם כרב [[בית הכנסת]] הפעיל היחיד בוילנא, ורב הקהילה.
{{פסקה חסרה}}
==לקריאה נוספת==
*הרב [[ישראל ברדה]], '''קהילות חב"ד בחבלי ווילנא - וואהלין בדורו של כ"ק אדמו"ר הריי"צ מליובאוויטש נ"ע''', בתוך [[היכל הבעש"ט]], גיליון מ"ג, עמ' שס"ז - תי"א.
*הרב [[שניאור זלמן ברגר]], [[חב"ד בשואה (סדרה)]], '''ליובאוויטש בוילנה''' - {{בית משיח}} [[שבועון בית משיח]] [https://chabadpedia.co.il/images/b/b9/515.pdf גיליון מספר 515] (ח' תמוז תשס"ה) עמודים 16 - 21
 
==קישורים חיצוניים==
*[http://www.chabad.info/?url=article_he&id=5605 סערה בווילנא: מלחמה נגד שליח הרבי] {{אינפו}}
814

עריכות