פתיחת התפריט הראשי

שינויים

←‏משפחתו: הוספתי תוכן
{{עריכה}}
[[קובץ:זלמן ברונשטיין.jpg|שמאל|ממוזער|250px|ר' זלמן ברונשטיין]]
ר' '''שניאור זלמן ברונשטיין''' נולד לאביו החסיד הרב ([[חיים עזרא ברונשטייןתרע"א]], שהיה יהודי ירא שמים מופלג. לפרנסתו עסק בכתיבת סת”ם ולאחר מכן גם כמוהל. הידוריו בכתיבה היו לשם דבר, ובחצרו של - [[אדמו”ר הריי”צט"ז תמוז]] כונה בשם “עזרא הסופר”. ר' חיים עזרא למד ב[[ליובאוויטש]] שם התעלה בתורה ובחסידות, ועליו אמרו שהוא בדרגא של ‘[[בינוני]]’ על פי ה[[תניאתשס"ד]]) היה חזן ובעל מנגן בכפר חב"ד.
==ילדותו==
נולד לאביו החסיד הרב [[חיים עזרא ברונשטיין]] שכונה "עזרא הסופר", בעיר צ'רקאס.
את שנות ילדותו עשה בעיר צ’רקאסצ'רקאס, אליה נשלח אביו מהישיבה בליובאוויטש בשליחות הרבי הרש"ב כדי להפיץ שם את תורת החסידות.
במשפחה היו ארבעה ילדים. ר' זלמן, מיכאל, עטי ובלומה. הילדים מעולם לא הלכנו הלכו לבתי הספר הממשלתיים, וזו היתה הייתה [[מסירות נפש ]] עצומה מצד ר' חיים עזרא. השלטונות הערימו עליו קשיים רבים אין-ספור. במשך תקופה ארוכה שיחד בכסף רב את שומר הבנין כדי שלא ידווח על ילדיו ע"ז על זה שאינם הולכים לבית הספר. גם כשנודע הדבר, והשלטונות הערימו קשיים - ר' חיים עזרא עמד על שלו.
במשך תקופה מסויימת למד ר' זלמן בעיר, אך כשהגיע לגיל 11 ואחיו מיכאל היה בן 9 בלבד, נסעו לישיבת '[[תומכי-תמימים]]' ב[[קרמנצ’וגקרמנצ'וג]]. חלק מהדרך לשם עשו באוניה. ר' חיים עזרא שמח מאוד כשהגיע לישיבה ופגש שם את חבריו החסידים מספסל הלימודים בשבתם תחכמוני בליובאוויטש; ביניהם היו ר’ ר' [[יחזקאל הימלשטיין]], ר’ ר' [[ישראל נח בליניצקי]] ועוד, שלימדו שם.
הלימודים התקיימו במחתרת תוך פחד תמידי. התנאים שלמדו שם היו קשים מאד, אבל לא היה בפני מי להתלונן.
ר' זלמן אכל '[[טעג]]' אצל חסידישע בעל’בתיםבעל'בתים. אבל העוני באותם ימים היה כה גדול, שהיו ימים שפשוט לא אכל כלום...
לאחר שהישיבה בקרמענצ’וג בקרמענצ'וג נסגרה, נסעו ה'תמימים' ל[[פלוצק]] שם עמדו על פרשת דרכים; היו שנשארו בעיר והיו שהלכו ל[[נעוול]]. ר' זלמן המשיך לישיבה בנעוול בעוד אחיו מיכאל נשאר בפלוצק.
בנעוול היה רק שנה אחת, [[תרפ”זתרפ"ז]]. למדו שם כחמשה-עשר תלמידים בעזרת הנשים של אחד מבתי הכנסת אצל החסיד ר’ ר' [[יהודה עבער]] הי”ד.
לקראת יום כיפור, נסע יחד עם שאר ה'תמימים' להיות עם הרבי ב[[לנינגרד]], וגם כדי להפרד ממנו קודם שעזב את רוסיה.
לאחר נעוול למד ב[[וויטבסק]], ומשם המשיך בבריחות ממקום למקום, לאחר שהישיבות נחשפו ונסגרו בקצב מהיר יחסית.
בגיל 20 לא היתה הייתה לו ברירה, ור' זלמן עזב את הישיבה והתחיל לעבוד. ר' זלמן היה ב[[ניקולייב]] ועבד בטריקוטז’בטריקוטז'.
במוסקווה במוסקבה התחתן עם בת דודו ר’ ר' [[צבי הירש ברונשטיין|הרשל ברונשטיין]]. לאחר שהתייתמה מהוריה, לקחה אחד מדודיה לביתו במוסקבה. החתונה התקיימה במחתרת בביתו של ר’ ר' [[שלמה חיים קסלמן]]. בחתונה השתתפו חסידים גדולים כמו ר’ ר' [[פינייע ראקשיקער]], ועוד רבים.
כשפרצה [[מלחמת העולם השניה השנייה]] נאלצו לברוח מהעיר, ולאחר נדודים ארוכים הגיעו לטשימקנט שבקזאחסטאן, הסמוכה לגבול עם אוזבקיסטאן. מייד לאחמ"כ עברו לכפר מונקנט, אף הוא בקזאחסטאן. כעבור מספר ימים הצטרפו אליהם גם הוריו של ר' זלמן.
==גיוסו לצבא האדום==
לא רבים מאנ”ש מאנ"ש והתמימים גוייסו לצבא. הסכנה היתה הייתה גדולה, וכל מי שיכל לברוח ולהימלט מאימת הגיוס - נמלט על נפשו. את ר' זלמן גייסו בע"כ, ובמשך כארבע שנים רצופות שירת בצבא הרוסי בקרבות קשים מול הגרמנים.
מיד לאחר שגוייס, נשלח לשרת בגדוד 123. גדוד זה עמד בהכון בתור עתודות רזרבה.
לא היה קל ליהודי להיות בצבא, שכן האנטישמיות היתה הייתה גדולה.
בתקופה הראשונה לשהותו בצבא היו עימו זוג התפילין, אבל לא היה פשוט להניחן. למרות הפחד והסכנה שבהנחת התפילין ר' זלמן לא ויתר. מידי בוקר, כשכולם עדיין היו שקועים בשנתם עמוק בבונקר, היה מתכסה בשמיכה ומניח תפילין.
בתקופות שהיו שוהים ביער, היה משכים קום ומניח את התפילין במהירות בין עצי היער. כך עשה מידי בוקר, עד שאיבד את התפילין.
לאחר גילגולים רבים נלקח ר' זלמן ל'מקהלה הצבאית' בזכות קולו הנדיר ובכך ניצלו חייו.
==בארץ ישראל==לאחר שחרורו מהצבא ארגן במסירות ב[[מסירות נפש ]] שתי '[[עשאלונים]]' (רכבות משא) כשבכל 'עשאלון' היו כשבעים משפחות ביניהם היו ר’ ר' שלמה חיים קסלמן ומשפחתו, ר’ ר' ישראל נח בליניצקי ומשפחתו ועוד גדולים ורבים. ב'עשאלון' השני היה גם הוא ומשפחתו.
הם עברו את הגבול לפולין ל[[פולין]] ומשם לאוסטריה. באוסטריה שהו במשך כשנה והתגוררו במחנה פליטים מיוחד שהקימו האמריקאים. תקופה מאוחרת יותר הגיע לצרפת ל[[צרפת]] שם היה עוד כשנה.
בשהותו בצרפת ב[[צרפת]] כתב לרבי [[הריי"צ]] שנמאס לו מהטלטולים בגלות והוא רוצה לעלות לארץ ישראל. כעבור זמן קיבל מכתב מהרבי שם כתב הרבי “נכון "נכון הדבר וטוב הדבר”הדבר".
בשנת תש”ט [[תש"ט]] עלה לארץ באוניית ‘קדמה’'קדמה', והגיע לחופי הארץ ימים מספר לפני חג הפסח. מיד הובאו למחנה עולים בפרדס-חנה ואז הקימו וועד שמנה את ר’ ר' [[זלמן פלדמן]], ר’ ר' [[אייזיק קרסיק]] ורר' זמן זלמן ברונשטיין, ועוד וביחד עם [[אגו”חאגו"ח]] התחילו לחפש מקום נאות עבור מגורי החסידים שעלו זה עתה לארץ, בשיתוף פעולה של הסוכנות ומשרדי הממשלה. לאחר מכן מצאו את חורבות היישוב הערבי ספריה והקימו בו את [[כפר חב"ד]].
לא עברו ימים רבים עד שמצאו את 'ספריא' (היום, כפ"ח), ועברו להתיישב בו ולהפריח אותה משממותיה. ==פטירתו== נפטר בטב[[ט"ז תמוז ]] [[תשס"ד]], ונטמן ב[[הר הזיתים]].
==משפחתו==
רעייתו, מרת חיה ברונשטיין - נפטרה ג' אדר תשנ"ו.
'''בניו:'''
*ר’ ר' צבי הירש ברונשטיין - נפטר כ"ג סיון תשס"ג - [[הרשל ברונשטייןקראון הייטס]] ע”ה מקראון-הייטס.*ר' [[יוסף יצחק ברונשטיין, [[מיאמי]] ממיאמי.
'''בנותיו:'''
*מרת לאה (ליזה) אשת הרב [[מרדכי גוראריה(קראון הייטס)|מרדכי גוראריה]]- רב [[בית הכנסת] מקראון ] "חברה ש"ס", [[קראון הייטס]].*מרת שרה אשת ר’ ר' [[מאיר פרידמן]] ע, [[כפר חב"ה מכפר חב”דד]].*מרת סטרנה אשת הרב [[דוד מאיר דרוקמן]] מקרית , רב העיר [[קריית מוצקין]].*מרת מוסיא אשת ר’ ר' גרשון [[גרשון קוק]] מכפר חב”ד, [[כפר חב"ד]]. ==קישורים חיצוניים==*[[דוד זקליקובסקי]], '''[https://files. anash.org/uploads/2021/08/Levy-Fischer-Memento.pdf תולדות חייו של ר' זלמן]''', בתוך תשורה מנישואי צאצאיו, אלול תשפ"א (אנגלית) {{PDF|}}*'''[https://drive.google.com/drive/folders/1dcWuLbBk_sXQuf1BpDfmkT2zjn9G3Ou8?usp=share_link תיקיית דרייב עם מספר ניגונים מפיו] {{שמע}}*'''[https://col.org.il/news/107322 נחשף: אוסף ניגונים נדיר, של הבעל מנגן ר' זלמן ברונשטיין]''' {{אודיו}}{{COL}}
{{מיון רגיל:ברונשטיין, שניאור זלמן}}[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ|ברונשטיין שניאור זלמן]][[קטגוריה:חסידים מתקופת בתקופת אדמו"ר שליט"א|]][[קטגוריה:בעלי מנגנים]][[קטגוריה:חסידים שיצאו מרוסיה בבריחה הגדולה]][[קטגוריה:אישים שנפטרו בשנת תשס"ד]][[קטגוריה:אישים שנולדו בשנת תרע"א]][[קטגוריה:מייסדי כפר חב"ד]][[קטגוריה:חברי הועד המייסד של כפר חב"ד]][[קטגוריה:משפחת ברונשטיין שניאור זלמן]][[קטגוריה:חזנים]]
משתמש אלמוני